Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea membrilor Comitetului Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare( GRUI) și a membrilor Grupului parlamentar de prietenie România-Australia cu delegația parlamentară australiană

Marți, 9 octombrie, a.c., a avut loc la Senat, întrevederea membrilor Comitetului Director al GRUI și a membrilor Grupului parlamentar de prietenie România-Australia, cu delegația parlamentară australiană condusă de senatorul Ian Macdonald, președintele Comisiei comune pentru relații externe, apărare și comerț din Parlamentul Australiei.
La întâlnire au participat: senatorul Ioan Stan, președintele GRUI; senatorul Gheorghe Marin, secretar al Biroului Executiv al GRUI; deputatul Octavian Petric, membru al Comitetului Director al GRUI; deputatul Eugen Bejinariu, președintele Grupului parlamentar de prietenie România-Australia; senatorul Emanuel-Gabriel Botnariu, secretarul Grupului. Din partea GRUI a participat și senatorul Silvia-Monica Dinică, membră a Biroului Comisiei permanente a UIP pentru dezvoltare durabilă, finanțe și comerț.
În cadrul convorbirilor, parlamentarii români și-au exprimat dorința de promovare a dialogului dintre forurile legislative ale celor două țări, inclusiv prin intermediul grupurilor de prietenie, exprimându-și speranța că în legislativul australian se va constitui, cât mai curând, un grup de prietenie cu România. Referindu-se la cooperarea în plan multilateral, senatorul Ioan Stan a subliniat că Uniunea Interparlamentară (UIP) rămâne forul principal în care parlamentarii români și australieni au posibilitatea să dialogheze frecvent și să colaboreze în formularea unor recomandări pe teme prioritare ale agendei internaționale. Totodată, a propus ca dialogul bilateral să continue cu ocazia apropiatei sesiuni a UIP (Geneva, 13-18 octombrie a.c.), în scopul identificării celor mai potrivite forme de colaborare în plan parlamentar.
În ceea ce privește cooperarea economică, gazdele au evidențiat dinamica ascendentă a comerțului bilateral, al cărui volum s-a triplat în ultimii patru ani și importanța promovării în continuare a schimburilor comerciale și a investițiilor, remarcând potențialul industriei românești, evidențiat și prin construirea, în șantierele navale de la Galați, a spărgătorului de gheață Nuyina, care va intra în serviciul Autorităţii Antarctice Australiene în anul 2020.
La rândul lor, oaspeții au subliniat interesul pe care Australia îl acordă intensificării și consolidării relațiilor bilaterale cu România, inclusiv la nivel parlamentar. În acest sens, au confirmat disponibilitatea de a face demersurile necesare pentru crearea unui grup parlamentar de prietenie cu România și au evidențiat buna colaborare dintre parlamentarii români și australieni în cadrul comisiilor de specialitate ale UIP și în Grupul geopolitic 12 Plus, din care ambele țări fac parte.  În mod deosebit, în perspectiva apropiatei sesiuni a UIP, și-au manifestat interesul pentru o dezbatere aprofundată cu privire la implementarea Obiectivelor Dezvoltării Durabile, în special în domeniul energiei regenerabile.
Din delegația australiană au mai făcut parte: deputatul Jane Prentice și deputatul Josh Wilson, președintele, respectiv, vicepreședintele Comisiei permanente comune pentru rețeaua națională de bandă largă, din Parlamentul Australiei; senatorul Helen Polley, președintele Comisiei permanente pentru controlul parlamentar al proiectelor de lege, din Senat; E.S. Kathleen Logan, ambasadorul acreditat al Australiei în România.



Go to top