Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Ștefan Pălărie: ”Copiii au fost cei mai afectați de pandemie: pe de o parte limitarea drastică a accesului la educație și – pe de alta – de scăderea veniturilor părinților”

Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială a participat la Conferința interparlamentară COVID-19: Impactul asupra sănătății și efectele sociale din data de 13 aprilie 2021, organizată în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției portugheze.
 
Lucrările au avut loc în format digital și au fost împărțite în 3 sesiuni tematice: „Combaterea pandemiei Covid-19: cum să realizăm o politică europeană mai puternică în domeniul sănătății?”; „Impactul social al forței de muncă al pandemiei asupra ocupării forței de muncă” și „Pilonul european al drepturilor sociale: punerea în aplicare a pilonului și consolidarea sistemelor de sănătate”.
 
Discuțiile generale s-au axat pe recuperarea economică și socială, accelerarea punerii în aplicare a priorităților identificate de fiecare stat în parte și mobilizarea resurselor europene. S-a mai precizat că este necesară reformarea sistemelor de muncă prin adaptarea la cerințele actuale ale pieței: digitalizare, flexibilizare și investiții în formarea profesională continuă pentru dobândirea de noi competențe și, totodată, regândirea sistemelor de protecție socială, care să aibă în vedere eliminarea inechităților de gen sau vârstă, sprijinirea echilibrului între viața profesională și cea personală, reducerea sărăciei și a ratei șomajului, mai ales în rândul tinerilor.
 
În alocuțiunea sa, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, domnul senator Ștefan Pălărie a precizat că „cea mai afectată categorie de persoane este cea a copiilor, din nefericire într-o dublă măsură, pe de-o parte, în mod direct, prin deficiențele sistemului de învățământ online, care împiedică accesul la educație, iar pe de altă parte ca urmare a scăderii veniturilor pentru părinții care și-au pierdut locurile de muncă”, idee susținută și de Nicolas Schmidt, comisarul european pentru muncă și protecție socială.

„Statul român se preocupă de sprijinul persoanelor vulnerabile prin măsuri de protecție socială care au în vedere menținerea locurilor de muncă din domeniile afectate de pandemie kurzarbeit, precum și prin adoptarea de măsuri active pentru stimularea angajării tinerilor cu vârste cuprinse între 16 și 29 de ani, dar și încurajarea persoanelor în vârstă de a rămâne în câmpul muncii până la 70 de ani” a mai afirmat președintele Ștefan Pălărie.
 



Go to top