Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Ntâlnirea Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) cu membrii delegației Comisiei de la Veneția

Membrii Delegației Parlamentului României la APCE au avut o întâlnire, la Senatul României, cu membrii Delegației Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), marți, 12 iunie 2018. Vizita la București (în perioada 11-12 iunie) a avut loc în contextul elaborării unui aviz privind cele trei legi de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.
Din partea Delegației române la APCE au participat: domnul senator Titus Corlățean, președinte, doamna senator Alina-Ștefania Gorghiu, doamna deputat Adriana-Diana Tușa, doamna deputat Cristina-Mădălina Prună, domnul deputat Ionuț-Marian Stroe, domnul deputat Attila Korodi, domnul deputat Liviu Ioan Adrian Pleșoianu și domnul deputat Corneliu Ștefan, membri. Din delegația Comisiei de la Veneția au făcut parte raportorii pentru elaborarea avizului, respectiv, doamna Hanna Suchocka, președinte de onoare, domnul Kaarlo Tuori (Finlanda), membru titular, domnul Jean-Claude Scholsem (Belgia), membru supleant, domnul Nicolae Eșanu (Republica Moldova), membru supleant, precum și domnul Thomas Markert, secretarul Comisiei de la Veneția și doamna Artemiza-Tatiana Chișcă, șeful Diviziei Instituții Democratice.
În cadrul întâlnirii, domnul senator Titus Corlățean, președintele Delegației române la APCE, a menționat că dezbaterea parlamentară cu privire la cele trei propuneri legislative de modificare a legilor justiției s-a desfășurat într-o manieră transparentă și incluzivă, care a preluat și încorporat în texte amendamentele propuse de Consiliul Superior al Magistraturii și asociațiile de magistrați. Curtea constituțională a confirmat încă de la început constituționalitatea marii majorități a textelor amendate, în prezent procedura legislativă fiind aproape de finalizare, prin adoptarea unor versiuni revizuite în cazul articolelor declarate, cu titlu de excepție, neconstituționale, versiuni puse de acord cu deciziile Curții Constituționale.
Totodată, domnul senator Corlățean a subliniat că atât dezbaterile parlamentare, cât și deciziile Curții Constituționale și-au fundamentat soluțiile pe documente de poziție importante, adoptate anterior de Comisia de la Veneția cu privire la alte state europene. Președintele Delegației române la APCE a mai relevat, printre altele: importanța asigurării independenței justiției și continuarea activității de combatere a corupției, cu respectarea totodată a garanțiilor procesuale ale cetățenilor, așa cum sunt acestea statuate de Convenția Europeană a Drepturilor Omului și de alte instrumente juridice internaționale relevante; necesitatea condamnării publice a protocolului secret de cooperare între Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție și Serviciul Român de Informații, care a încălcat în mod grav competențele de legiferare ale Parlamentului prin instituirea unui Cod paralel de procedură penală și a formalizat subordonarea ilegală a procurorilor față de serviciile de informații.
În cadrul dezbaterilor au mai luat cuvântul doamna senator Alina-Ștefania Gorghiu, doamna deputat Cristina-Mădălina Prună și domnii deputați Ionuț-Marian Stroe, Attila Korodi și Liviu Ioan Adrian Pleșoianu, care au prezentat elemente importante din perspectiva pozițiilor grupurilor parlamentare din care fac parte.
Membrii delegației Comisiei de la Veneția au avut, de asemenea, întrevederi cu Președintele României, ministrul justiției, președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, președintele Curții Constituționale, Comisia specială comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul justiției, asociațiile profesionale ale magistraților și reprezentanți ai societății civile.



Go to top