Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Întrevederea doamnei senator Gabriela Creţu, preşedinta Comisiei pentru afaceri europene și a Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției României a Consiliului Uniunii Europene, cu domnul Bujar Osmani, viceprim-ministru pentru afaceri europene al Republicii Macedonia.

Doamna senator Gabriela Creţu s-a întâlnit azi, 28 ianuarie, cu domnul Bujar Osmani, viceprim-ministru pentru afaceri europene al Republicii  Macedonia, prilej cu care a salutat continua evoluție a relaţiilor diplomatice dintre România şi Republica Macedonia.
Interlocutorii au confirmat interesul pentru dezvoltarea dialogului dintre cele două țări, menționând că dimensiunea parlamentară a diferitelor formate de colaborare joacă un rol important în facilitarea armonizării poziţiilor naţionale şi a coordonării şi susţinerii reciproce în cadrul organizaţiilor internaţionale.
Înaltul demnitar macedonean a precizat că aderarea la UE este principalul obiectiv strategic al Macedoniei și a solicitat sprijin în etapa negocierilor de aderare, în timpul Președinției României la Consiliul UE, în contextul în care toate disensiunile legate de denumirea propriei țări au fost eliminate.
Domnul Bujar Osmani, viceprim-ministru pentru afaceri europene al Republicii  Macedonia a subliniat rolul activ pe care parlamentul macedonean, ca for reprezentativ, îl are în avansarea, cât mai aproape de finalizare, a negocierilor de aderare. De asemenea, a reiterat necesitatea ca structurile parlamentare dedicate afacerilor europene din cele două state să fie într-un permanent dialog, ca foruri de consultare colegială.
Doamna senator Gabriela Creţu l-a asigurat pe înaltul demnitar macedonean de sprijin în procesul de negociere, exprimându-și acordul pentru cooperare și suport, în contextul recalibrării proiectului european și al politicii de extindere, ca parte esențială a procesului de integrare europeană a țărilor din Balcanii de Vest. Totodată, a recomandat înaltului reprezentant să ia în considerare că „Uniunea Europeană este o construcție în continuă transformare și că un stat care începe astăzi negocierile va adera la Europa viitorului, nu la cea prezentă” și a subliniat disponibilitatea părții române de a împărtăși din experiența aderării.
Președinta Comisiei pentru afaceri europene a subliniat, în încheiere, dorința României de a contribui la consolidarea proiectului european și l-a asigurat pe înaltul oaspete de sprijin în avansarea pe calea aderării, menționând că procesul este unul echitabil.
Domnul Bujar Osmani a fost însoțit de E.S. Gabriel Atanasov, ambasadorul Republicii Macedonia la București.

Go to top