Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Relaţii internaţionale - Activităţi multilaterale

Cea de-a patra ediție a Forumului Mondial privind Dialogul Intercultural (Baku, 4-7 mai 2017)

Dl senator Novak Csaba-Zoltan, vicepreședinte al Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, a făcut parte din delegația României la cea de-a patra ediție a Forumului Mondial  privind Dialogul Intercultural (Baku, 4-7 mai), cu tema Dezvoltarea dialogului intercultural: noi căi pentru promovarea securității, păcii și dezvoltării durabile, eveniment organizat de UNESCO în colaborare cu Alianța Civilizațiilor, Organizația Mondială a Turismului, Consiliul Europei și Organizația Islamică pentru Educație, Știință și Cultură.
 
La eveniment au  participat șefi de guverne, miniștri, parlamentari, conducători ai unor organizații internaționale, profesioniști în domeniul culturii, intelectuali de prestigiu și jurnaliști, care au abordat teme precum credința, religia, migrația, securitatea umană, educația, sportul, arta, dezvoltarea durabilă sau extremismul violent, prin prisma eforturilor de construire a încrederii și cooperării între culturi și civilizații.
 
Programul a inclus, în premieră, o dezbatere privind rolul parlamentelor în construirea încrederii și înțelegerii între culturi și comunități, moderată de dl Samad Seyidov, președintele Comisiei pentru relații externe și interparlamentare din Adunarea Națională a Republicii Azerbaidjan. Cu această ocazie, participanții au reiterat rolul parlamentelor în crearea unor punți între culturi și au subliniat importanța dialogului intercultural în consolidarea relațiilor parlamentare bilaterale și în prevenirea și escaladarea violenței.
În marja Forumului, delegația română a avut o întâlnire bilaterală cu delegația azeră. Subiectele abordate au fost reînnoirea Acordului interministerial de cooperare în domeniul culturii și participarea celor două țări la evenimente culturale de anvergură, precum târguri de carte, expoziții și festivaluri. A fost agreată intensificarea acțiunilor bilaterale, cu prioritate în baza Parteneriatului Strategic încheiat în anul 2009, România fiind primul stat din Uniunea Europeană care a inițiat acest demers în relațiile de colaborare cu Republica Azerbaidjan.
 


Go to top