Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Senatorul Nicoleta Pauliuc a lansat în dezbatere publică un proiect legislativ pentru relansarea industriei de Apărare din România

Preşedintele Comisiei pentru Apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, senatorul Nicoleta Pauliuc, a organizat o dezbatere deschisă la Senat în care a prezentat un proiect de act normativ privind reglementarea contractelor compensatorii în perspectiva achiziţionării de echipamente şi tehnică militară pentru dotarea instituțiilor din sistemul național de securitate în conformitate cu Strategia Naţională de Apărare a Ţării şi deciziile succesive ale Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.
Senatorul Nicoleta Pauliuc a fixat cinci tipuri de obiective pe care implementarea noului act normativ le urmăreşte: 1) Întărirea securităţii naţionale, pentru că vorbim de contracte strategice de achiziţie de tehnică militară. 2) Investiţii anuale estimate ca fiind mai mari de 1,5 miliarde de euro în industria de armament românească. Legea are potenţialul de a conduce la renaşterea industriei de apărare a României. Evident, sunt şi obiective de natură fiscal – bugetară: venituri suplimentare la Bugetul de stat. 3) Posibilitatea generării de noi locuri de muncă. 4) Crearea unui cadru legislativ modern şi eficient. 5) O competiţie economică deschisă între contractanţi în aşa fel încât România să fie beneficiară de tehnică militară de ultimă generaţie cu costuri corecte şi compensaţii proporţionale cu achiziţia făcută.
„Aplicarea acestei legi înseamnă 15 miliarde de euro întorşi în următorii opt ani, peste 20.000 de locuri de muncă, întărirea securităţii naţionale şi a rezilienţei în faţa unor ameninţări externe, competiţie economică reală pe o piaţă deschisă. Am certitudinea că, prin promovarea propunerii mele legislative, industria de apărare s-ar putea transforma din Cenușăreasa economiei românești în motor al dezvoltării economice. Noua Lege a operațiunilor compensatorii pe care o propun schimbă radical logica achizițiilor publice în domeniile apărării și securității și poate să transforme România într-un hub al industriei de apărare europene”, a declarat Nicoleta Pauliuc.
Printre altele, proiectul de lege vizează înfiinţarea Agenției pentru Operațiuni Compensatorii, instituţie care va veghea pentru semnarea şi corecta implementare a contractelor de compensare şi pre-compensare, accesorii contractelor de achiziţii publice de interes esenţial.
Instituţia ar urma să se afle direct în coordonarea Premierului României. Asupra Agenţiei pentru Operaţiuni Compensatorii se va exercita control parlamentar. Legislaţia nouă vizează extinderea ariei de aplicare a clauzei de compensare în atribuirea contractelor de achiziții publice de interes esențial, la toate instituțiile din sistemul de securitate națională. Până acum, obligativitatea unor contracte de compensare era doar pentru achiziţiile derulate de MApN. De asemenea, vor fi obligatorii contracte de tip offset inclusiv la achiziţii derulate G to G, lucru care, în baza unei OUG din 2014, nu mai era posibil.  
„Această lege a offset-ului este solicitată de reprezentanţii industriei de Apărare din România de foarte mulţi ani, pentru că actualul cadru legal este depăşit şi nu mai corespunde realităţilor actuale, fie şi pentru că, între timp, ţara noastră a devenit membră a UE şi NATO. Am speranţa că, în urma discuţiilor cu reprezentanţii mediului de afaceri (firme româneşti şi străine), cu sindicatele şi cu celelalte structuri instituţionale relevante, se vor aduce îmbunătăţiri actului normativ şi vom avea şi noi o legislaţie care să ajute la renaşterea industriei de Apărare. Pentru că, aşa cum corect observau ceilalţi participanţi la discuţie, există două direcţii opuse în care s-a mers până acum: achiziţii externe însemnate şi o scădere a cifrei de afaceri a companiilor româneşti din această ramură economică. Propun o schimbare de paradigmă şi sunt optimistă că vom avea o lege bună offset, countertrade, industrial cooperation, participation”, a concluzionat preşedintele Comisiei pentru apărare Nicoleta Pauliuc.
 
 



Go to top