Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Actele adoptate de Comisia pentru Afaceri Europene a Senatului României în urma şedinţei din 21 aprilie 2015

În data de 21 aprilie 2015 a avut loc şedinţa Comisiei pentru Afaceri Europene din Senatul României, fiind prezenţi doamna senator Anca BOAGIU Preşedinte, doamna senator Mihaela POPA Vicepreşedinte, domnul senator Haralambie VOCHITOIU Secretar, doamna senator Gabriela CREȚU membru, domnul senator Dorin-Mircea DOBRA membru, domnul senator Octavian MOTOC membru, domnul senator Mihai-Ciprian ROGOJAN membru, domnul senator Alfred Laurențiu Antonio MIHAI membru.
       
      Punctele 1, 2 şi 3 de pe ordinea de zi, respectiv Pachetul privind Uniunea Energetică (COM (2015) 80 final, COM (2015) 81 final, COM(2015) 82 final.), au fost discutate în prezenţa  reprezentanţilor ministerelor de resort şi anume - Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri (director Roxana Apreutesei), Transelectrica (director Ramona Pană), Ministrul Economiei, Comerţului şi Turismului (director Adriana Sîrzea), Ministerul Afacerilor Externe (director Bogdan Badea). În urma consultărilor, a reieşit necesitatea conturării unei opinii către Comisia Europeană referitoare la transparenţa şi cooperarea totală între ţările europene în ceea ce priveşte interoperabilitatea infrastructurii energetice, concretizate într-un document scris în şedinţa următoare.
 
      La punctual 4 de pe Ordinea de Zi, a fost analizat proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 5/2015 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice - L139/2015
      Proiectul de lege are ca obiect crearea cadrului legal unitar privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice (DEEE), ca urmare a necesităţii adaptării şi actualizării legislaţiei naţionale cu noile reglementari europene în acest domeniu, în contextul îndeplinirii angajamentelor ce îi revin României care derivă din calitatea sa de stat membru al Uniunii Europene, având ca finalitate asigurarea la nivel naţional a cadrului legal general, compatibil cu normele europene în materie, prin transpunerea corectă cu caracter integral, a normelor Directivei nr. 2012/ 19/ UE.
      Prin adoptarea prezentului Proiect de lege se evită sancţiunile generate de nerespectarea legislaţiei europene, prin depăşirea termenului de transpunere a Directivei nr. 2012-19-UE a Parlamentului European şi a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deşeurile de echipamente electrice şi electronice, respectiv 14 februarie 2014, precum şi încălcarea, de către autorităţile române, a angajamentului de a transpune respectivul act european până la sfârşitul lunii august 2014, contribuind astfel la reducerea deşeurilor şi la eficientizarea valorificării resurselor, prin promovarea de noi standarde privind colectarea, reutilizarea şi reciclarea echipamentelor electronice uzate.
      La acest punct din cadrul şedinţei Comisiei pentru Afaceri Europene au participat doamna Anne Jugănaru, subsecretar de stat MMAP şi doamna director Liliana Dinulescu de la MECT.
      În şedinţa din data de 21 aprilie 2015, Comisia pentru Afaceri Europene a analizat proiectul de lege şi a hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte aviz favorabil, fără amendamente.
 
      La punctual 5 de pe Ordinea de Zi, a fost analizată cererea de reexaminare emisă de Preşedinţia României la Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996. – L591/2014
      În urma analizei asupra solicitărilor care au stat la baza Cererii de reexaminare emisă de Preşedenţia României la Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996 - L591/2014, membrii Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României au hotărât, cu majoritate de voturi, să adopte Aviz favorabil şi să admită solicitările din Cererea de reexaminare emisă de Preşedinţia României la Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii apelor nr. 107/1996.
      La acest punct din cadrul şedinţei Comisiei pentru Afaceri Europene au participat domnii Dan Popescu, secretar de stat MMAP şi domnul director Gheorghe Constantin, MMAP.


Go to top