Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Senatorii USR PLUS au votat în favoarea Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari

Senatorii USR PLUS au votat în favoarea Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari. Conform proiectului legislativ, care a reprezentat o prioritatea Guvernului, rezervistii voluntari vor beneficia, printre altele, de o indemnizatie de instalare care va fi egală cu solda, cuantumul remuneraţiei acordate în perioada în care rezerviştii voluntari nu participă la instruire sau la misiuni se mărește de la 10% la 30 % din solda de funcție. Pe timpul participării la instruire sau la misiuni, însă, aceștia au drepturi restrânse, conform Legii 80/1995. De asemenea, rezervistii care au îndeplinit serviciul militar în arma și specialitatea militară a funcției în care urmează să fie încadrați nu mai parcurg modulul instruirii individuale.
 
Luând cuvântul în timpul dezbaterilor din Plen, senatorul USR PLUS Gheorghiță Mîndruță a explicat importanța asigurării rezervei operaționale a Armatei Române.
 
Gheorghiță Mîndruță: ”Adoptarea acestei legi conferă mai multă stabilitate unei instituții care se bucură de încrederea și de respectul poporului român. Armata română a suferit mutații calitative majore din momentul în care țara noastră a aderat la NATO și soldații români au început să participe în mod curent la misiuni internaționale de menținere a păcii în Afganistan sau Irak. În acest moment, rezerva operațională a armatei este îmbătrânită și e nevoie de aceste modificări pentru a face înrolarea atractivă pentru civili.”
 

Anterior, în urma punerii în aplicare a Legii nr. 270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari, activităţile de recrutare şi selecţie desfăşurate în perioada 2017-2019 nu au avut succesul scontat, principalul factor, a considerat MApN, constituindu-l caracterul neatractiv ale unor prevederi ale legii.



Go to top