Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comunicat de presă - Preşedinta Comisiei de afaceri europene, Gabriela Crețu, la COSAC/Helsinki: România a făcut eforturi pentru a avea documente de negociere utile, o bază pentru ca Finlanda să încheie un acord pentru viitorul Cadru multianual financiar

Președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat a evidențiat luni, 22 iulie a.c., la reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC)/Helsinki, că România a făcut eforturi pentru a avea documente de negociere utile, o bază pentru ca Finlanda să încheie un acord dar, cu toate acestea, nu a fost schimbat nimic din principalele caracteristici ale propunerii.
„Bugetul este prea mic pentru a soluționa problemele Europene actuale. Vorbesc despre reducerea inegalităților și asigurarea  supraviețuirii monedei comune, nu despre problemele cu care se confruntă toate statele acasă. Bugetul a fost elaborat într-o manieră total tranzacțională, lupta pentru a obține mai multe fonduri între așa-numiții net-contributori și net-beneficiari a fost mai importantă decât atingerea obiectivelor comune. În plus, lipsesc obiectivele comune convenite, în fapt, fiind primul buget multianual care nu are o strategie europeană de dezvoltare adoptată mai întâi, așa cum a fost până acum. De asemenea, propune noi resurse proprii care nu au încă cel puțin bază legală și încearcă să rezolve noi provocări, uitând că vechile provocări nu au fost încă rezolvate”, a arătat Gabriela Crețu.
În opinia sa, principala valoare adăugată în prezent este menținerea Uniunii în viață, sub presiunea tendințelor actuale, tendințe care  nu vin, în mod obligatoriu, de la partidele etichetate ca populiste. „Bineînțeles, e important să facem euro funcțional, pentru ca acesta să nu distrugă, în cele din urmă, Uniunea. Până acum, am continuat să credem că echilibrul macroeconomic european ar putea fi menținut utilizând instrumente microeconomice - adică instrumente naționale, că este suficientă coordonarea economică. Nu este! Și asta, din cauza problemelor de capacitate diferită, a problemelor de implementare, de voință politică de a face acest lucru, și din cauza unui diagnostic greșit al problemelor cu care ne confruntăm”, a adăugat doamna senator Crețu.
Preşedinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, a participat în perioada 21-22 iulie a.c., la Helsinki, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC).
Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Finlanda, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de România. Preşedinţia Consiliului UE revine pentru a treia oară Finlandei iar prioritățile asumate vizează schimbările climatice, statul de drept și bugetul noii legislaturi europene.

Go to top