Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Solicit Camerei Deputaților adoptarea de urgență a legii care prevede cotă minimă de gen de 30% la alegerile locale

Legiferarea cotelor de gen în legislația electorală românească este o necesitate. Mai ales că regulamentul privind Mecanismul de redresare și reziliență prevede ca egalitatea de gen și egalitatea de șanse ar trebui să fie luate în considerare și promovate pe tot parcursul pregătirii și punerii în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență.
Parlamentul României are acum șansa de a face un pas crucial pentru o schimbare fundamentală în acest sens, o propunere legislativă referitoare la introducerea cotelor de gen pentru alegerile locale fiind în faza finală de adoptare. 
Fac apel la toate partidele politice să nu o irosească! România trebuie să arate lumii întregi că ne aliniem statelor care promovează echilibrul de gen în politică.
Adoptarea PL-x nr. 329/2016 de către Camera Deputaților ar reprezenta un element extrem de pozitiv. Practic, se instituie obligația ca listele de candidați pentru alegerile locale și a consiliilor județene să fie întocmite astfel încât să asigure reprezentarea ambelor genuri în proporție de cel puțin 30% din candidaturile înscrise pe fiecare listă în parte pentru fiecare dintre acestea. Adoptarea acestei legi, în acest moment, ar permite formațiunilor politice să-și pregătească în cunoștință de cauză alegerile din anul 2024.
Senatul a adoptat-o încă din anul 2016, dar în legislatura 2016 – 2020 dezbaterile au fost blocate. Este timpul să revenim la normalitate și cu activitatea parlamentară!
Sunt considerente importante, pentru care solicit, în calitate de inițiator, nu doar ca termenul de 17 iunie 2021 stabilit pentru adoptarea raportului să fie respectat, ci și ca raportul să fie favorabil adoptării, pentru ca apoi procedura să continue cât mai repede la plen pentru dezbatere și vot.
În prezent, femeile reprezintă 51,1% din populația României și aproape 55% dintre studenții din învățământul superior sunt de gen feminin. Cu toate acestea, există în continuare o subreprezentare a femeilor în pozițiile de răspundere politică.
Egalitatea de gen reprezintă o valoare importantă a Uniunii Europene, iar România, ca stat membru UE, are datoria de a o respecta. O putem face, rezolvând toate carențele legislației electorale din țara noastră.
Femeile sunt puternice, profesioniste, dedicate în ceea ce întreprind, atente la detalii. Auzim des aceste lucruri, însă niciunde nu li se conferă mai puțin dreptul de a convinge că așa este ca în mediul politic românesc. De aceea a venit timpul ca egalitatea de gen în politica românească să fie dovedită, nu doar clamată!
 
Alina Gorghiu,
Vicepreședinte al Senatului României
 



Go to top