Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Dezbaterea ,, Oportunități europene în dezvoltarea comunităților locale și modalități de sprijinire a acestora”

Comisia pentru afaceri europene a organizat marți, 22 martie a.c., cea de-a doua dezbatere sub egida Conferinței privind Viitorul Europei, cu tema „Oportunități europene în dezvoltarea comunităților locale și modalități de sprijinire a acestora”.
Președintele Comisiei pentru afaceri europene, senatorul Angel Tîlvăr, în calitate de moderator, a subliniat în deschiderea evenimentului, că scopul dezbaterii este de a identifica idei de îmbunătățire reală a procesului de modernizare europeană a comunităților locale, luând în considerare specificul și particularitățile lor.
Dezbaterea s-a axat pe o prezentare sectorială din partea instituțiilor care au un rol important în dezvoltarea comunităților locale, având drept obiectiv evidențierea oportunităților și modalităților de sprijinire a acestora.
Astfel, în cadrul discuțiilor, au fost prezentate puncte de vedere ale Ministerului Afacerilor Externe, prin secretarul de stat Cornel Feruță, Ministerului Afacerilor Interne, prin secretarul de stat Aneta Matei, Ministerului Culturii, prin subsecretarul de stat Cristina Nedelcu, Ministerului Dezvoltării Lucrărilor Publice și Administrației, prin secretarii de stat Alexandru Stoica și Vlad Nedelcu.
Reprezentanții Guvernului au făcut evaluări referitoare la proiectele de dezvoltare urbană și rurală în curs, subliniind clivajele existente între centru și periferie, cât si între urban și rural, și accentuând necesitatea îmbunătățirii atât a procedurilor de accesare a fondurilor, cât si a legislației aferente dezvoltării comunităților prin surse europene.
De asemenea, prin intermediul autorităților locale, respectiv Daniel Nicolaș, primarul orașului Odobești și Viorel Mîrza, primarul comunei Vârteșcoiu, a fost exprimată nevoia de predictibilitate în elaborarea procedurilor de accesare și finalizare a proiectelor și au accentuat ideea modernizării satului, ca proces continuu.
Din partea mediului academic, a participat la dezbateri prof. univ. dr. Iordan Bărbulescu, de la SNSPA, care a recomandat regândirea sistemului de co-finanțare, în care statul să fie mai implicat pe zona de garantare, modalitate prin care s-ar asigura deblocarea comunităților locale care au inițiat deja proiecte europene de dezvoltare.
Membrii Comisiei pentru afaceri europene au încurajat continuarea unor dezbateri punctuale și au exprimat necesitatea  menținerii dialogului în formatul propus de prezenta masă rotundă.
 De asemenea,  au exprimat puncte de vedere pe tema aflată în dezbatere. Senatoarea Anca Dragu a evidențiat importanța consultării și implicării autorităților locale în elaborarea PNRR-ului, iar senatorul Sorin Bumb a recomandat intensificarea beneficiilor aduse de oportunitățile din cadrul Programului european ”GreenDeal”.
Senatoarea Gabriela Crețu a subliniat importanța acestor dezbateri, sub egida COFE, și a ridicat problema decalajelor existente între comunități, atât la nivel local, cât și la nivel european. În acest context, în calitate de reprezentant din partea Senatului la Conferința privind Viitorul Europei, Gabriela Crețu a reamintit conceptul de coeziune teritorială, reglementat prin Tratatul de la Lisabona, ca fiind un mecanism esențial în procesul de modernizare și de reducere a decalajelor de dezvoltare.
 În cadrul evenimentului au fost transmise mesaje din partea președinților celor două camere ale Parlamentului, prin intermediul senatorului Vlad Pufu, secretarul Comisiei pentru afaceri europene și a deputatului Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților.
 
 



Go to top