Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu o delegație a Grupului de prietenie Franța-România din Adunarea Națională Franceză

La 13 iunie 2018, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene, a avut o întrevedere cu delegația Grupului de prietenie cu România din Adunarea Națională Franceză, condusă de președintele acestuia, deputatul André Chassaigne.
La întrevedere au participat și membri ai Comisiei speciale comune, respectiv deputații Varujan Vosganian, Simona Bucura-Oprescu (președintele Grupului de prietenie România-Franța), Alina Teiș și Adrian-Matei Dobrovie.
În cadrul discuțiilor, senatorul Titus Corlățean a evocat tradiția istorică a relațiilor bilaterale, caracterul strâns, amplitudinea și consistența manifestării acestora în diversele domenii de cooperare sectorială - reflectate, de altfel, și în cadrul Parteneriatului Strategic al României cu Franța - subliniind valoarea deosebită pe care aceste aspecte le capătă în an de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018 și a Primului Război Mondial. A reliefat importanța filonului francofon și a cooperării descentralizate în substanțierea relațiilor dintre cele două țări, precum și rolul diplomației parlamentare în promovarea în continuare a acestora, ca instrumente în realizarea proiectelor comune.  
Referindu-se la dimensiunea parlamentară a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, președintele Comisiei speciale comune a menționat strânsa cooperare cu actorii guvernamentali implicați în pregătirea viitoarei Președinții și a prezentat cele patru teme destinate să fundamenteze viitorul Program de priorități.
A subliniat că prioritățile vizate de România pe durata mandatului său reflectă domenii în care interesele și pozițiile naționale ale României și Franței converg, și în același timp își propun să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor europeni la provocările curente aflate pe agenda europeană. A menționat, în acest sens: politica agricolă comună, politica de coeziune și conectivitatea; securitatea internă și obiectivul aderării României la Spațiul Schengen; consolidarea posturii de actor global al Uniunii și interesul crescut al României pentru asigurarea securității și stabilității în vecinătatea imediată, respectiv pe dimensiunea estică/ R. Moldova și în regiunea Balcanilor de Vest; valorile comune europene și, în acest context, importanța pe care Parlamentul o acordă combaterii rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și  antisemitismului, precum și egalității de tratament între statele membre în plan european.
Delegația franceză a exprimat dorința de a acompania Parlamentul României în efortul de gestioare a dimensiunii parlamentare a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a subliniat, în context, relevanța articulării cooperării descentralizate cu acțiunea în domeniul politicii externe.  
 



Go to top