Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Lansarea și dezbaterea raportului de cercetare „Marea Britanie – România. Relație specială după Brexit“

Comisia pentru afaceri europene a Senatului a organizat marți, 19 martie, lansarea și dezbaterea raportului de cercetare „Marea Britanie – România. Relație specială după Brexit”, lucrare academică semnată de cercetători români și britanici de la Institute for Diplomacy and International Governance, London, UK și Centrul pentru Politică Externă și Studii de Securitate, Craiova, România.
La eveniment au participat senatori și deputați din Comisia pentru afaceri europene, Comisia pentru politică externă, Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și reprezentanți ai mediului academic, iar ministerele de resort au fost reprezentate la nivel de secretar de stat.
Gazdă și moderatoare a dezbaterilor a fost președinta Comisiei pentru afaceri europene, Gabriela Crețu, care a atras atenția asupra faptului că „este momentul potrivit să învățam lecția Brexitului”.
„O țară care este o mare putere, cu o mare capacitate administrativă, politică si militară, o țară care are și alte piețe de desfacere decât piața unică europeană și care a fost doar pe jumătate în Uniune, dat fiind multele derogări, iată, această țară a intrat într-o mare încurcătură! Vorbesc, se înțelege, despre Marea Britanie. Imaginați-vă efectele asupra unei țări mai mici și mai integrate. Când nu ne place ceva în Uniune, să reformăm și schimbăm ceea ce nu merge bine. Este incomparabil mai eficient decât soluțiile radicale, dar care nu stim unde duc” a afirmat președinta Comisiei pentru afaceri europene a Senatului.
În cadrul dialogului politico-academic a fost apreciat raportul de cercetare drept important suport teoretic pentru inițierea de politici publice în domeniul relațiilor externe, securitate și apărare.
Cercetătorii s-au concentrat asupra celor cinci scenarii privind modul în care Brexitul va influența politica externă a Regatului Unit (UK) și relația sa cu România, accentuând ideea potrivit căreia țara noastră poate transforma Brexitul într-o oportunitate care să-i permită să se afirme mai pronunțat pe scena politicilor externe, de securitate și de apărare în Uniunea Europeană.
Lucrarea va fi prezentată și în comisiile de specialitate ale Parlamentului Britanic, o formă finală urmând să fie publicată la finalul colectării tuturor propunerilor de amendare.



Go to top