Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicat de presă

Participarea senatorilor Liviu-Marian Pop şi Viorel Badea la reuniunile Comisiei APCE pentru egalitate și nediscriminare și Subcomisiei APCE pentru drepturile minorităților

Liviu-Marian Pop, președintele delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) și Viorel Badea, membru al delegației, au luat parte la reuniunile Comisiei APCE pentru egalitate și nediscriminare (Belgrad, 5 iunie 2019) și Subcomisiei pentru drepturile minorităților (Novi Sad, 6 iunie 2019).
În deschiderea reuniunii de la Belgrad, președinta Adunării Naționale a Republicii Serbia, Maja Gojković, s-a adresat membrilor comisiei. În alocuțiunea sa, înaltul demnitar sârb a evocat, printre altele, atenția pe care autoritățile de la Belgrad o acordă prevenirii și combaterii violenței împotriva femeilor și violenței domestice, atât prin ratificarea Convenției de la Istanbul, cât și prin identificarea unor mecanisme adecvate de implementare a noului cadru legislativ intern în materie. Totodată, președinta Legislativului a menționat că Serbia este o societate multietnică și multiconfesională cu 28 de minorități naționale, care își exercită drepturile în consonanță cu standardele europene și internaționale relevante.
Lucrările comisiei au continuat cu audieri, prima dintre ele dedicată progreselor și provocărilor în combaterea violenței împotriva femeilor în Serbia, iar cea de-a doua având ca temă: femeile, pacea și securitatea: o perspectivă regională. La dezbateri au participat și reprezentanți ai autorităților guvernamentale și ai societății civile din Serbia.
Ordinea de zi a comisiei a inclus de asemenea dezbaterea următoarelor rapoarte: o agendă ambițioasă a Consiliului Europei în domeniul egalității de gen; Convenția de la Istanbul privind combaterea violenței împotriva femeilor: realizări și provocări; situația tătarilor din Crimeea; consolidarea statutului femeilor prin promovarea accesului la contracepție în Europa.
În cadrul reuniunii Subcomisiei APCE pentru drepturile minorităților (Novi Sad, 6 iunie 2019) au avut loc audieri și prezentări ale unor experți cu privire la inițiativa Minority SafePack și pe tema protecției minorităților în provincia autonomă Voivodina: bune practici și lecții învățate.
 
 
 

Go to top