Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Relaţii internaţionale - Activităţi multilaterale

Summit-ul Global Anual al Forumului Global al Femeilor Lideri Politici (Reykjavik, 28-30 noiembrie 2017)

O delegație a Senatului - alcătuită din: dna senator Eleonora-Carmen Hărău, vicepreşedinte al Comisiei pentru muncă, familie şi protecţie socială, membră a Comisiei pentru buget, finanțe și piață de capital, Grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal; dna senator Nicoleta-Ramona Dinu, vicepreşedinte al Comisiei pentru dezvoltare şi strategie economică, membră a Comisiei pentru buget, finanțe și piață de capital, Grupul parlamentar al „Uniunii Salvaţi România”; dna senator Severica-Rodica Covaciu, vicepreşedinte al Comisiei pentru regulament, membră a Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială, a Comisiei pentru drepturile omului, culte și minorități, vicelider al Grupului parlamentar al Partidului Mişcarea Populară - a participat la Summit-ul Global Anual al Forumului Global al Femeilor Lideri Politici (Reykjavik, 28-30 noiembrie).
 
Inspirat de modelul islandez al angajamentului politic în domeniul egalităţii de gen, evenimentul s-a desfășurat sub patronajul dnei Vigdís Finnbogatodir, fostă președintă a Republicii Islanda, prima femeie din lume aleasă în funcţia de șef de stat. Programul a inclus intervenţii tematice, sesiuni în grupuri de lucru şi discuţii-panel pe teme precum: locul femeilor în politică şi influenţa femeilor lideri politici; creşterea participării femeilor în procesul decizional; provocări internaţionale şi politici în atenţie privind pacea şi securitatea; obiectivele de dezvoltare durabilă; digitalizarea şi incluziunea pe piaţa muncii; implicarea femeilor în domeniile STEM; drepturile femeilor şi drepturile omului ș.a.
 
Membrele delegaţiei Senatului au oferit, în cadrul discuţiilor din grupurile de lucru, exemple de măsuri specifice cu impact pozitiv în domeniul egalităţii de gen, adoptate în România, precum introducerea profesiei de expert în egalitatea de şanse. S-a precizat că misiunea experţilor în egalitatea de şanse este de a promova şi aplica principiile egalităţii de şanse în toate domeniile şi activităţile lor şi de a se implica în eforturile pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie. Până în anul 2020, 70% din instituţiile publice naţionale şi locale din România vor avea experţi sau tehnicieni în domeniul egalităţii de şanse.
 


Go to top