Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Misiunea publică a TVR - de la informare la manipulare

Senatoarea USR Silvia Dinică a susținut marți, 20 martie, o declarație politică despre misiunea publică a Societății Române de televiziune și a atras atenția asupra conținutului difuzat de TVR la o oră de maximă audiență.
 
„Mă adresez dumneavoastră și tuturor persoanelor care ne urmăresc și doresc să vă întreb: Care este misiunea publică a televiziunii române? Considerați că televiziunea publică este sau ar trebui să fie un serviciu public? Si, mai mult decat atât, ce informații trebuie să difuzeze televiziunea la care aproape toți românii au acces?
În fapt, Societatea Română de televiziune aparține sectorului public și ca orice entitate de acest fel prestează un serviciu finanțat de la bugetul de stat. Până anul trecut, la 1 februarie, principala sursă de finanțare televiziunii publice era taxa radio-TV adică taxa pentru serviciul public de televiziune dar și penalitățile ce rezultau din neachitarea la termen a acesteia –  taxe pe care fiecare dintre dumneavoastră le-ați plătit.
În prezent școlile au rol educativ dar influența educativă o are mass-media iar aceasta poate fi de multe ori mai eficientă și mai directă în transmiterea mesajului către cetățeni. Televiziunea publică, după cum îi spune și numele, are rol de a exercita un serviciu de interes public, nu este televiziune privată și, cu atât mai puțin nu înseamnă televiziunea unui partid.
Tocmai de aceea TVR trebuie să educe, să informeze corect cetățenii și să prezinte în mod obiectiv realitățile vieții sociale-politice și economice interne și internaționale și, mai mult decât atât, să fie neutră în disputele politice.
Am constat cu profundă dezamăgire că televiziunea publică a fost contaminată de partizanat politic și a servit ca instrument de propagandă pentru interese individuale atunci când, alături de trei televiziuni private (Antena 3, România TV și B1 TV) a difuzat interviul acordat de Sebastian Ghiță la Belgrad. Un eveniment fără precedent ca patru televiziuni să difuzeze simultan un interviu cu o persoană care este departe de a fi un model în societate și un standard de moralitate.
Am urmărit cu surprindere și chiar uluire cum un fost deputat care a activat în comisia SRI și care a fugit din țară la finalul anului trecut a făcut dezvăluiri fără probe clare pe care să le susțină.
În același timp, am remarcat că TVR susține următoarele, citez: „Ne propunem să fim imparțiali și independenți față de deciziile politice, comerciale sau care țin de diferite influențe sau ideologii”.
În ultimul rând, vă rog să vă gândiți la rolul pe care televiziunea îl are în activitatea zilnică a românilor – de informare corectă a cetățenilor. Conform unui studiu efectuat în anul 2010 s-a constatat că românii petrec în medie șase ore zilnic la televizor. Publicul are nevoie de ştiri credibile, în special când are loc un dezastru, când este o situaţie de urgenţă sau criză. Televiziunea publică trebuie sa pună accentul pe independenţă, acurateţe, diversitate, valori care sa contribuie la buna dezvoltare a societății.
În concluzie, Societatea Română de televiziune și-a încălcat valorile pe care le-a asumat în fața dumneavoastră și a transformat televiziunea publică, chiar și pentru o perioadă scurtă de timp, dintr-un instrument de informare într-unul de manipulare a publicului larg”.


Go to top