Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea preşedintei Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Crețu, la COSAC Helsinki

Preşedinta Comisiei pentru Afaceri Europene (CAE) a Senatului și a Comisiei speciale comune pentru coordonarea activităților parlamentare ale Președinției României la Consiliul UE, Gabriela Crețu, a participat în perioada 21-22 iulie a.c., la Helsinki, la Reuniunea preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC)
Reuniunea deschide seria evenimentelor organizate de Finlanda, în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției rotative a Consiliului UE, după mandatul deținut de România. Preşedinţia Consiliului UE revine pentru a treia oară Finlandei iar prioritățile asumate vizează schimbările climatice, statul de drept și bugetul noii legislaturi europene.
În intervenția din primul panel al conferinței, președinta Comisiei pentru afaceri europene din Senat a evidențiat  faptul că, în ceea ce privește prioritățile sale, Finlanda încearcă să aducă un echilibru între direcții opuse - piața și societatea, competitivitatea și incluziunea, valorile și statul de drept, cetățeni și instituții, comerț; acest echilibru trebuie totuși obținut folosind reguli clare.
În acest context, Gabriela Crețu a atras atenția că, deși în Europa s-a dezvoltat o economie fără frontiere, societățile și responsabilitățile revin din ce în ce mai mult statelor membre. „Aprofundarea pieței unice pare rațională dar, așa cum spunea un mare gânditor german contemporan, ne este teamă ca piața să nu moară din cauza unei supradoze din ea însăși. După criză, ar fi o lipsă de realism să se creadă că piețele ar rezolva probleme sociale, financiare și politice.”, a afirmat Gabriela Crețu.
De asemenea, un alt aspect care trebuie atent supravegheat este democrația și statul de drept.  „Democrația fără stat de drept este anarhie curată, subminează structura socială, fiind benefică pentru prea puțini, dacă este benefică cuiva. Dar statul de drept fără democrație, fără alegeri autentice pentru cetățeni, astfel încât să poată schimba regulile necorespunzătoare, este o dictatură pură. Atunci când regulile sunt percepute ca venind din afară, ele subminează proiectul european comun pentru că  alimentează partidele populiste și euro-sceptice, care sunt capabile să folosească frustrarea cetățenilor de a nu fi auziți și luați în considerare. Ca federalistă europeană, acest lucru mă îngrijorează!” – a concluzionat Gabriela Crețu.
Din delegația Senatului României a mai făcut parte senatorul Gabi Ionașcu, membru al Comisiei, care a pledat pentru reintroducerea pe agenda Comisiei, în acest mandat al președinției finlandeze, a două proiecte majore: coridorul IX pan-european și culoarul de transport rutier, feroviar și naval Rin-Main-Dunăre.
La conferință au participat delegațiile comisiilor pentru afaceri europene ale parlamentelor ţărilor membre UE, reprezentanţi ai statelor candidate şi potenţial candidate, membri ai Parlamentului European, Comisiei Europene, miniştri şi reprezentanţi ai mediului academic, membri ai corpului diplomatic etc.
 
Go to top