Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea Delegaţiei Senatului la Conferința cu tema Combaterea terorismului internațional (Sankt Petersburg, 27-28 martie 2017)

Domnul senator Ionuț Sibinescu, președintele Comisiei pentru constituţionalitate, libertăţi civile şi monitorizare a executării hotărârilor  Curţii Europene a Drepturilor Omului și domnul senator  Cătălin-Daniel Fenechiu, membri ai Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a OSCE, au participat, în zilele de 27 și 28 martie 2017, la Conferința cu tema Combaterea terorismului internațional, care a avut loc la Sankt Petersburg, la Palatul Tavrichesky.
Reuniunea a fost organizată la inițiativa doamnei Valentina Matvienko, preşedinta Consiliului Adunării Interparlamentare a Comunităţii Statelor Independente (AIP CSI), şi a doamnei Christine Muttonen, preşedinta Adunării Parlamentare a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (AP OSCE).
Reuniunea a oferit cadrul unui schimb de informaţii şi bune practici privind răspunsul la formele de manifestare a terorismului internaţional și a inclus trei sesiuni de dezbateri, cu următoarele teme:
cooperarea internaţională în domeniul securităţii şi combaterii terorismului; aspectele umanitare ale activităţii de combatere a terorismului; fundamentele economice şi sociale ale mediului internaţional de securitate.
Participanții la conferință au evidențiat rolul proeminent pe care diplomația parlamentară și cooperarea internațională transparentă îl pot avea în combaterea terorismului. Printre principalele forme de răspuns în fața amenințărilor teroriste au fost evidențiate: stabilirea unei interacțiuni eficiente între serviciile naționale de informații; combaterea cauzelor menite să favorizeze răspândirea extremismului violent (conflictele nesoluționate și marginalizarea grupurilor sociale vulnerabile), precum și îmbunătățirea cadrului legislativ național.  
În cadrul dezbaterilor, s-au identificat următoarele priorități în combaterea terorismului internațional:  incriminarea în legislațiile naționale a oricărei forme de sprijinire a teroriștilor; identificarea și sancționarea penală severă a tuturor activităților care implică relații economice cu organizațiile teroriste; prevenirea radicalizării; suprimarea furnizării de resurse financiare și materiale organizațiilor teroriste, precum și prevenirea accesului acestora la armele de distrugere în masă.     
 



Go to top