Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Intervenția senatorului Viorel Badea, raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, privind „Impactul migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țările de origine“

Senatorul Viorel Badea a prezentat marți, 22 septembrie, în calitate de raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), raportul privind Impactul migrației forței de muncă asupra copiilor rămași în țările de origine. Raportul a fost adoptat în cadrul reuniunii online a Comisiei APCE pentru afaceri sociale, sănătate și dezvoltare durabilă, urmând a fi înaintat, spre dezbatere, Comisiei permanente a APCE.
Senatorul Viorel Badea a evidențiat în intervenția sa faptul că, deși migrația forței de muncă poate constitui o soluție de moment în raport cu cerințele din economia ambelor țări implicate – atât a țării de origine, cât și a țării gazdă – acest fenomen are consecințe îngrijorătoare în cazul copiilor rămași acasă, în grija rudelor sau a altor persoane, asupra creșterii, educației și dezvoltării lor. A menționat situația lucrătorilor casnici, pentru care de cele mai multe ori condițiile de muncă nu fac posibilă menținerea familiei aproape, sau vizitarea membrilor acestora, copiii fiind cei mai vulnerabili în acest caz.
Senatorul român a atras atenția asupra cauzelor care determină amploarea acestui fenomen și a propus o serie de măsuri concrete în două direcții principale: măsuri de sprijin pentru o mai bună protecție a copilului și pentru reunificarea familiilor, pe de o parte, măsuri de reducere a exodului forței de muncă determinat de sărăcie, pe de altă parte. A subliniat rolul important al programelor UNICEF și al programelor naționale de sprijin, precum și activitatea ONG-urilor care luptă pentru protecția copiilor afectați de fenomenul migrației forței de muncă. A menționat drept exemplu de bună practică rezultatele obținute în România, în cei 10 ani de activitate, de Asociația Salvați Copiii, care a dezvoltat, împreună cu Autoritatea Națională pentru Protecția Copilului și cu Ministerul Educației Naționale, servicii de intervenție directă, servicii juridice și campanii de informare de care au beneficiat peste 8500 de copii rămași acasă și 5900 de persoane care au în grijă astfel de copii. În opinia sa, aceste programe de asistență destinate copiilor și celor care îi îngrijesc trebuie să fie însoțite de politici pe termen lung de reducere a disparităților socio-economice și de reunificare a familiei.
Ca urmare, statele membre sunt chemate să facă uz deplin de instrumentele juridice pe care le asigură Consiliul Europei și Organizația Națiunilor Unite, punând în centrul acțiunilor lor interesul copilului și al familiei.
În cadrul raportului, senatorul Viorel Badea a reamintit că, prin semnarea și ratificarea Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului, statele membre ale Consiliului Europei s-au angajat să respecte drepturile înscrise în convenție: dreptul copilului la viață, existență și dezvoltare, dreptul la îngrijire din partea părinților, dreptul la sănătate, dreptul de a fi protejat împotriva violenței și exploatării. Copiii rămași acasă sunt adesea lipsiți de aceste drepturi, astfel că este nevoie de eforturi susținute pentru îndeplinirea Obiectivelor pentru Dezvoltare Durabilă incluse pe Agenda 2030 a ONU privind: eliminarea sărăciei, asigurarea sănătății și bunăstării, asigurarea creșterii economice, a condițiilor decente de muncă, gestionarea, în mod planificat și eficient, a politicilor de migrație, astfel încât să fie respectat cadrul normativ al Organizației Internaționale a Muncii privind migrația forței de muncă.
În încheiere, senatorul român a arătat că, în vreme de criză, familiile despărțite ca urmare a migrației forței de muncă sunt cele mai afectate. În contextul pandemiei COVID-19 este nevoie de măsuri adecvate de asistență pentru grupurile vulnerabile și de un cadrul legal adaptat, în măsură să răspundă actualei crize globale sanitare.


Go to top