Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Discursul Președintelui Senatului României, domnul Călin Popescu-Tăriceanu, la bilanțul Ministerului Afacerilor Interne – 15 martie 2017

Doamnelor și domnilor,
 
Mă bucur că sunt astăzi prezent la bilanțul MAI și doresc să vă felicit pentru activitatea pe care ați desfășurat-o în anul precedent.
În primul rând, ca liberal și susținător al democrației, vreau să vă felicit pentru faptul că deși reprezentați un minister care dispune de mijloace de forță, ați acționat cu respect pentru drepturile și libertățile cetățenilor, spre deosebire de instituțiile de forță, iată MAI nu a făcut abuz de forță.
 
O Românie sigură este o țară în care cetăţeanul se simte protejat de instituţiile statului și nu victimă a abuzurilor. Este un pas pe care toate instituțiile din România trebuie să îl facă și pe care MAI deja l-a făcut.
Siguranţa şi încrederea sunt două caracteristici care se împletesc pentru a da o funcţionare în deplină normalitate a instituțiilor statului român. Cred că modul în care structurile MAI au evoluat în aceşti ani, performanţele pe care le-aţi obţinut, arată că avem instituţii de asigurare a ordinii publice competente şi capabile în orice moment să intervină pentru sprijinirea cetățenilor.
 
În mod paradoxal, faptul că Poliţia Română, Jandarmeria sau alte structuri ale MAI nu au statutul de vedetă în media, arată că vă faceţi treaba cum trebuie. Ştim că Poliţia Română îşi face datoria atunci când nu este plină presa cu ştiri despre activitatea lor; atunci când instituția este mai interesată să acționeze în slujba cetățeanului, nu să poarte războaie politice cu media.
 
Într-un stat normal, instituţiile de forţă nu îşi etalează trofeele obţinute, nu fac defilare prin faţa cetăţenilor sau prin faţa mass-media.
Apreciez că, spre deosebire de alte instituţii de forţă, structurile din MAI nu au încercat să facă jocuri politice. Drumul spre normalitate despre care s-a tot vorbit de la începutul acestui an are la bază o colaborare între instituţiile statului, un respect între acestea şi nu o pândire după colţ.
Angajaţii MAI, precum poliţiştii, jandarmii, nu trebuie să fie văzuţi drept duşmani ai autorităţilor locale, centrale, ai  cetățenilor şi viceversa.
Dorinţa mea şi promisiunea pe care vreau să v-o fac este aceea că veţi avea întregul meu sprijin pentru a vă păstra independenţa şi obiectivitatea de care aveţi nevoie pentru a fi eficienţi.
 
Vă îndemn să continuați să vă faceţi datoria faţă de cetăţeni cu strictețe, așa cum ați făcut-o și până acum. Este și acesta un pas mare spre normalitate: instituţiile care îşi fac datoria faţă de cetăţeni, nu care urmăresc promovarea unor agende ascunse.
 
Vă felicit pentru asigurarea desfăşurării în bune condiţii a alegerilor locale şi generale de anul trecut. Votul liber al tuturor cetățenilor este un bun câștigat după 1989, iar dumneavoastră aveți un rol important pentru ca românii să își exercite acest drept. Sper ca şi pe viitor să fiţi foarte atenţi la respectarea tuturor prevederilor legale, să nu vă lăsaţi în niciun fel nici provocaţi, nici impresionaţi.
 
Vreau să apreciez și măsurile luate pentru a îmbunătăți managementul situațiilor de criză. Ministerul de Interne şi structurile din subordinea sa au dovedit în ultimii ani că sunt instituţii solide, serioase pentru care viaţa românilor contează.
Tragedia de la Colectiv a atras atenţia asupra unui aspect crucial din activitatea dumneavoastră: managementul situaţiilor de criză.
Aţi dovedit în anii care au trecut de la acea tragedie că v-aţi luat rolul în serios pentru a vă îmbunătăţi activitatea pe zona de management de situaţii de criză.
 
Doamnelor și domnilor,
 
MAI a avut un rol esenţial în operaţiuni care au vizat nu doar siguranţa cetăţeanului, ci şi activitatea economică, fiind unul din actorii luptei împotriva evaziunii fiscale sau a criminalităţii economice.
Un aspect care îmi doresc să se dezvolte și în cadrul MAI şi pe care sunt sigur că îl vom putea realiza prin crearea cadrului legislativ adecvat, este latura preventivă. O lege a prevenţiei duce, pe de o parte, la încurajarea corectitudinii şi, pe de altă parte, la descurajarea criminalităţii.
O iniţiativă importantă a guvernului Grindeanu, pe care  atât partidul pe care îl conduc și eu ca liberal o sprijinim, este cea privind adoptarea legii prevenţiei, un obiectiv pe care actuala guvernare şi l-a asumat prin programul de guvernare pe care Guvernul l-a elaborat și Parlamentul l-a aprobat.
Legea prevenţiei este esențială pentru că schimbă paradigma relației între instituțiile statului și mediul de afaceri. De prea multe ori, reprezentanții mediului de afaceri autohton au vorbit despre faptul că sunt tratați ca vinovați de serviciu.  
Legea prevenţiei este necesară pentru că va ajuta oamenii să respecte legea și să își plătească datoriile la stat.
În același timp vă va ajuta pe Dumneavoastră și pe reprezentanții altor instituții cu atribuții în domeniu să vă desfășurați cu mai multă eficiență activitatea, pentru că vă veți bucura de mai multă încredere din partea cetățenilor.
 
Doamnelor și domnilor,
Vreau să apreciez și faptul că v-ați ridicat la standardele impuse de parteneriatele pe care România le are la nivel internaţional. Poliţia Română, Jandarmeria şi celelalte structuri ale MAI au demonstrat că sunt la acelaşi nivel cu omoloagele lor din statele europene şi NATO.
Trăim într-un context regional complicat, după cum știți, unul în care protejarea graniţelor este crucială. MAI, de la momentul aderării la NATO şi la UE, are un rol important pentru ca România să fie un furnizor de securitate la nivel european.
Deşi nu suntem parte a  spațiului Schengen, România s-a comportat asemenea unui stat cu atribuţii specifice celor din Schengen iar Ministerul Afarecerilor Interne a dat dovadă de profesionalism într-o perioadă în care curentul migraţionist s-a revărsat asupra Europei.
 
Perminteți-mi să închei cu o privire spre viitor. Ca liberal, cred că este foarte bine că românii trăiesc într-un stat mai sigur, în care rata criminalităţii a scăzut, dar este rău că trăiesc într-un stat în care drepturile şi libertăţile lor individuale sunt din ce în ce mai des încălcate de către diverse  instituţii ale statului.
Reprezentanţii MAI sunt un model pentru societatea românească prin curajul şi devotamentul de care dau dovadă zi de zi. Mulţi dintre noi nu ştim prin ce trece un poliţist în acţiune, un pompier aflat în intervenţie sau un jandarm care trebuie să protejeze cetăţenii.
Sper că activitatea MAI va fi luată ca exemplu şi de către alte instituţii al căror principal obiectiv ar trebui să fie acela de a apăra interesele cetăţenilor și drepturile acestora.
Vă felicit, încă o dată, pentru rezultatele obţinute în anul precedent şi vă doresc mult succes în continuare.
 



Go to top