Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Vizita oficială a președintelui Senatului în Republica Polonă - vineri, 7 decembrie 2018

Președintele Senatului României, dl Călin Popescu-Tăriceanu, se află în perioada 6-8 decembrie a.c., într-o vizită oficială în Republica Polonă, la invitația dlui Stanisław Karczewski, mareșalul Senatului Republicii Polone.
În cadrul vizitei, președintele Senatului a avut întrevederi cu dl Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, dl Stanisław Karczewski, mareșalul Senatului Republicii Polone, dl Marek Kuchciński, mareșalul Seimului Republicii Polone (Camera Deputaților), dl Jacek Czaputowicz, ministrul afacerilor externe și dl Jerzy  Kwieciński, ministrul investițiilor și dezvoltării. De asemenea, a avut o întrevedere privată cu dl Jarosław Kaczyński, președintele partidului de guvernământ  Lege și Justiție.
Programul vizitei cuprinde și o deplasare la Gdańsk, municipiu reședință al voievodatului Pomorski (Pomerania), unde președintele Senatului României va avea întrevederi cu dl Dariusz Drelich, voievodul (prefectul) regiunii Pomorski, și cu membri ai consiliului de administrație al Portului Gdansk. De asemenea, la Gdańsk, președintele Senatului va avea întrevederi cu reprezentanți ai consiliului de administrație al companiei Grupa Lotos, cu activitate de exploatare, rafinare și comercializare în sectorul petrol-gaze, precum și cu un grup de angajați și pensionari ai companiei, absolvenți ai Universității de Petrol-Gaze din Ploiești.
La Gdańsk, președintele Senatului va depune o coroană de flori la Monumentul Martirilor și va vizita, în localitatea Sztutowo (34 km la est de Gdańsk), Muzeul lagărului nazist Stutthof, primul lagăr de concentrare stabilit în afara Germaniei, care a funcționat în perioada 2 septembrie 1939 - 9 mai 1945.
Înaltul demnitar român a apreciat frecvența și calitatea dialogului dintre forurile legislative ale celor două țări, evidențiind contribuția semnificativă la extinderea și diversificarea domeniilor de cooperare și a formatelor de dialog și parteneriat strategic între state pe care diplomația parlamentară o are în contextul actual al evoluțiilor globale. În cadrul întrevederilor cu înalții demnitari polonezi, președintele Senatului României a subliniat importanța proiectelor organizate împreună, precum „Trilaterala România-Polonia-Turcia”, care se realizează  la nivelul parlamentelor  și al ministerelor de externe, sau „Formatul București (B9)”, care se desfășoară la nivelul șefilor de state, al președinților parlamentelor  și al miniștrilor apărării din cele nouă țări care asigură flancul estic al NATO. A fost menționat în mod special succesul „Primului summit parlamentar al  Formatului B9”, organizat la inițiativa comună a președintelui Senatului României și mareșalului Senatului Republicii Polone, găzduit în Palatul Parlamentului, la București, în perioada 17-19 aprilie 2018.
Președintele Senatului României a exprimat interesul pentru amplificarea relațiilor economice bilaterale, deopotrivă în domeniul comercial și al investițiilor, arătând că noile posibilități oferite de formatul de cooperare „Inițiativa celor Trei Mări” trebuie valorificate în context regional prin inițierea neîntârziată a unei cooperări între cele două țări în domeniul infrastructurii de transporturi, de telecomunicații și de energie.
Dl Călin Popescu-Tăriceanu a declarat că intervalul următor oferă României  o oportunitate în plus pentru a-și confirma vocația profund democratică și europeană și de a avea o contribuție tangibilă și efectivă în perioada de exercitare a Președinției Consiliului UE. Domnia sa a insistat asupra importanței pe care o are, în etapa actuală a construcției europene, asigurarea coeziunii la nivelul întregii Uniuni Europene, președinția rotativă pe care România o va prelua de la 1 ianuarie 2019 având acest obiectiv principal atât referitor la dezbaterile de negociere a unor dosare importante pentru viitorul Uniunii, cât și  în privința întăririi politicilor prin care Uniunea va evita adâncirea clivajelor cu care se confruntă în prezent. 
Președintele Senatului României a evidențiat foarte buna colaborare a celor două țări cu Statele Unite ale Americii în domenii cheie cu relevanță strategică, precum prezența militară de-a lungul flancului estic al NATO sau securitatea energetică. Cele două părți au fost de acord că România și Polonia sunt aliați și parteneri indispensabili ai SUA în Europa Centrală şi de Est, capabili să exercite cu succes și pe termen lung rolul de contributori credibili la unitatea, stabilitatea și securitatea comunității transatlantice.



Go to top