Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK
Senatul participă la controlul actelor europene în conformitate cu dispoziţiile Tratatului de la Lisabona (Protocolul nr. 1 şi Protocolul nr.2.) .

Sistemul de examinare adoptat implică intervenţia comună a comisiei pentru afaceri europene şi a comisiilor sectoriale.   

Senatul participă la dialogul politic european care se desfăşoară la nivelul instituţiilor europene şi al parlamentelor naţionale ale celorlalte state membre UE. 

Serviciul pentru afaceri europene asigură expertiza în domeniul afacerilor europene.

Activitatea de control parlamentar a activităţii legislative europene a Guvernului se desfăşoară în baza  Legii nr. 373 din 18 decembrie 2013 privind cooperarea dintre Parlament si Guvern în domeniul afacerilor europene. Legea a fost promulgată prin Decretul prezidenţial nr. 1118/2013 şi a fost publicată în Monitorul Oficial Partea I nr. 820 din 21 decembrie 2013. 

Legea reglementează cadrul de cooperare între Parlamentul României sau una dintre Camerele acestuia şi Guvernul României, cu privire la participarea României la procesul decizional din cadrul Uniunii Europene, precum şi la monitorizarea armonizării legislaţiei
naţionale cu Legislaţia europeană.

Go to top