COM(2024) 700 final
COM(2024) 705 final
COM(2024) 702 final
COM(2024) 701 final
COM(2024) 704 final |
Pachetul de toamnă privind Semestrul European 2025
Semestrul european 2025 va continua să identifice provocările socioeconomice și să ofere orientări cu privire la măsurile de politică necesare pentru abordarea acestora, cu scopul de a îmbunătăți competitivitatea, sustenabilitatea și echitatea socială a UE.
La 26 noiembrie, Comisia a publicat prima parte a pachetului, lansând primul ciclu de punere în aplicare a noului cadru de guvernanță economică. Aceasta a constat în evaluarea planurilor bugetar-structurale pe termen mediu pentru 21 de state membre, în avizul Comisiei privind proiectele de planuri bugetare pentru 2025 ale 17 state membre din zona euro, precum și în etapele punerii în aplicare a procedurilor de deficit excesiv pentru 8 state membre. Odată adoptate de Consiliu, recomandările privind planurile pe termen mediu vor servi drept ghid coerent în ceea ce privește gestionarea politicilor economice și fiscale ale statelor membre în următorii ani, contribuind la creșterea competitivității UE și la o mai bună pregătire a acesteia pentru provocările viitoare prin sprijinirea progreselor către o economie verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă. Punerea în aplicare a planurilor pe termen mediu va fi monitorizată prin intermediul semestrului european – începând deja din primăvara anului 2025, odată cu prezentarea de către statele membre a primelor rapoarte anuale privind progresele înregistrate.
Pachetul completează prima parte a ciclului din 2025 al semestrului european. Acesta conține recomandarea Comisiei privind o recomandare a Consiliului referitoare la politica economică a zonei euro, Raportul privind mecanismul de alertă în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice și Raportul comun privind ocuparea forței de muncă.
Semestrul european 2025 va acționa ca o punte, pe baza unei analize îmbunătățite, pentru a identifica provocările structurale relevante și pentru a oferi orientări cu privire la prioritățile în materie de reformă și de investiții din fiecare stat membru.
COM(2024) 700 final – Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții - Semestrul european 2025 - Pachetul de toamnă |
Obiectivul propunerii: Semestrul european va continua să identifice provocările socioeconomice și să ofere orientări cu privire la măsurile de politică necesare pentru abordarea acestora, cu scopul de a îmbunătăți competitivitatea, sustenabilitatea și echitatea socială a UE.
Acesta conține recomandarea Comisiei privind o recomandare a Consiliului referitoare la politica economică a zonei euro, Raportul privind mecanismul de alertă în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice și Raportul comun privind ocuparea forței de muncă.
Semestrul european 2025 va acționa ca o punte, pe baza unei analize îmbunătățite, pentru a identifica provocările structurale relevante și pentru a oferi orientări cu privire la prioritățile în materie de reformă și de investiții din fiecare stat membru.
COM(2024) 705 final – Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Banca Centrală Europeană - Semestrul european 2025: noul cadru de guvernanță economică prinde contur |
Obiectivul propunerii: Pachetul Cu Semestrul European 2025 lansează primul ciclu de punere în aplicare a noului cadru de guvernanță economică, intrat în vigoare la 30 aprilie 20241, și reprezintă cea mai ambițioasă și mai cuprinzătoare reformă a normelor de guvernanță economică ale UE de la sfârșitul crizei economice și financiare. Principalele obiective ale noului cadru sunt consolidarea sustenabilității datoriei statelor membre și promovarea creșterii durabile și favorabile incluziunii în toate statele membre prin reforme de stimulare a creșterii și prin investiții prioritare. Cadrul contribuie la creșterea competitivității UE și la o mai bună pregătire a Uniunii pentru provocările viitoare prin sprijinirea progreselor către o economie verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă. Aceste documente reprezintă un jalon important în punerea în aplicare a acestui nou cadru. După aprobarea de către Consiliu, acestea vor oferi o ancoră coerentă în materie de politici pentru implementarea de către statele membre a politicii economice și fiscal-bugetare în anii viitori.
COM(2024) 702 final – Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Comitetul Economic şi Social European - Raport privind mecanismul de alertă 2025 elaborat în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice |
Obiectivul propunerii: Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) identifică statele membre despre care Comisia consideră că pot fi afectate sau riscă să fie afectate de dezechilibre, pe baza unei lecturi economice a tabloului de bord al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice. În 2025, vor fi elaborate bilanțuri aprofundate pentru cele nouă țări în cazul cărora s-a constatat că se confruntă cu dezechilibre sau cu dezechilibre excesive în 2024. Raportul privind mecanismul de alertă prezintă o imagine de ansamblu a evoluției principalelor date care stau la baza acestor dezechilibre. O evaluare economică pentru a stabili dacă aceste dezechilibre se agravează, sunt în curs de corectare sau au fost corectate, în vederea actualizării evaluărilor existente și a evaluării eventualelor nevoi rămase în materie de politici, va fi efectuată în cadrul bilanțurilor aprofundate din 2025, care urmează să fie publicate în prima jumătate a anului 2025. Țările vizate vor fi Cipru, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Țările de Jos, România, Slovacia și Suedia.
COM(2024) 701 final – Propunere de Raport comun privind Ocuparea Forței De Muncă al Comisiei Europene şi Consiliului |
Obiectivul propunerii: Raportul oferă o imagine de ansamblu anuală a principalelor evoluții sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din Uniune și a măsurilor politice recente ale statelor membre, în conformitate cu Orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre, și identifică domeniile-cheie prioritare pentru acțiunea politică. Acesta își menține un accent puternic pe punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, în special prin casete tematice legate de diferite principii ale pilonului, în lumina perspectivelor socio-economice și a celor mai recente inițiative politice.
COM(2024) 704 final – Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind politica economică a zonei euro |
Obiectivul propunerii: prezenta recomandare o să consolideze condițiile care sprijină creșterea durabilă a salariilor și a productivității, în special pentru persoanele cu venituri mici și medii. Negocierile salariale ar trebui să ia în considerare dinamica competitivității fiecărui stat membru și să evite să contribuie la divergențe de durată în materie de competitivitate în cadrul zonei euro. Să asigure implicarea efectivă a partenerilor sociali în procesul de elaborare a politicilor și să consolideze dialogul social. Să îmbunătățească mediul de afaceri prin reducerea sarcinii administrative și a complexității reglementărilor și prin eliminarea obstacolelor în calea investițiilor. Să încurajeze spiritul antreprenorial și crearea de noi întreprinderi
Data:
4.3.2025