Numărul 526
3-7 Martie 2025
CELE MAI IMPORTANTE INFORMATII PRIVIND ACTIVITATEA SENATULUI ROMÂNIEI, PRECUM SI NOUTĂTILE LEGISLATIVE ALE SĂPTĂMÂNII
  InfoSenat

INIȚIATIVE LEGISLATIVE AFLATE PE AGENDA DE LUCRU A SĂPTĂMANII ÎN PLENUL SENATULUI


     
   PLENUL SENATULUI
        Agenda de lucru  
Descriere
COM(2024) 700 final
COM(2024) 705 final
COM(2024) 702 final
COM(2024) 701 final
COM(2024) 704 final
Pachetul de toamnă privind Semestrul European 2025 
Semestrul european 2025 va continua să identifice provocările socioeconomice și să ofere orientări cu privire la măsurile de politică necesare pentru abordarea acestora, cu scopul de a îmbunătăți competitivitatea, sustenabilitatea și echitatea socială a UE.
La 26 noiembrie, Comisia a publicat prima parte a pachetului, lansând primul ciclu de punere în aplicare a noului cadru de guvernanță economică. Aceasta a constat în evaluarea planurilor bugetar-structurale pe termen mediu pentru 21 de state membre, în avizul Comisiei privind proiectele de planuri bugetare pentru 2025 ale 17 state membre din zona euro, precum și în etapele punerii în aplicare a procedurilor de deficit excesiv pentru 8 state membre. Odată adoptate de Consiliu, recomandările privind planurile pe termen mediu vor servi drept ghid coerent în ceea ce privește gestionarea politicilor economice și fiscale ale statelor membre în următorii ani, contribuind la creșterea competitivității UE și la o mai bună pregătire a acesteia pentru provocările viitoare prin sprijinirea progreselor către o economie verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă. Punerea în aplicare a planurilor pe termen mediu va fi monitorizată prin intermediul semestrului european – începând deja din primăvara anului 2025, odată cu prezentarea de către statele membre a primelor rapoarte anuale privind progresele înregistrate.
Pachetul completează prima parte a ciclului din 2025 al semestrului european. Acesta conține recomandarea Comisiei privind o recomandare a Consiliului referitoare la politica economică a zonei euro, Raportul privind mecanismul de alertă în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice și Raportul comun privind ocuparea forței de muncă.
Semestrul european 2025 va acționa ca o punte, pe baza unei analize îmbunătățite, pentru a identifica provocările structurale relevante și pentru a oferi orientări cu privire la prioritățile în materie de reformă și de investiții din fiecare stat membru.
 
COM(2024) 700 final – Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu, Banca Centrală Europeană, Comitetul Economic și Social European, Comitetul Regiunilor și Banca Europeană de Investiții - Semestrul european 2025 - Pachetul de toamnă
 
Obiectivul propunerii: Semestrul european va continua să identifice provocările socioeconomice și să ofere orientări cu privire la măsurile de politică necesare pentru abordarea acestora, cu scopul de a îmbunătăți competitivitatea, sustenabilitatea și echitatea socială a UE.
Acesta conține recomandarea Comisiei privind o recomandare a Consiliului referitoare la politica economică a zonei euro, Raportul privind mecanismul de alertă în cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice și Raportul comun privind ocuparea forței de muncă.
Semestrul european 2025 va acționa ca o punte, pe baza unei analize îmbunătățite, pentru a identifica provocările structurale relevante și pentru a oferi orientări cu privire la prioritățile în materie de reformă și de investiții din fiecare stat membru.
 
COM(2024) 705 final – Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Banca Centrală Europeană - Semestrul european 2025: noul cadru de guvernanță economică prinde contur
 
Obiectivul propunerii: Pachetul Cu Semestrul European 2025 lansează primul ciclu de punere în aplicare a noului cadru de guvernanță economică, intrat în vigoare la 30 aprilie 20241, și reprezintă cea mai ambițioasă și mai cuprinzătoare reformă a normelor de guvernanță economică ale UE de la sfârșitul crizei economice și financiare. Principalele obiective ale noului cadru sunt consolidarea sustenabilității datoriei statelor membre și promovarea creșterii durabile și favorabile incluziunii în toate statele membre prin reforme de stimulare a creșterii și prin investiții prioritare. Cadrul contribuie la creșterea competitivității UE și la o mai bună pregătire a Uniunii pentru provocările viitoare prin sprijinirea progreselor către o economie verde, digitală, favorabilă incluziunii și rezilientă. Aceste documente reprezintă un jalon important în punerea în aplicare a acestui nou cadru. După aprobarea de către Consiliu, acestea vor oferi o ancoră coerentă în materie de politici pentru implementarea de către statele membre a politicii economice și fiscal-bugetare în anii viitori.
 
COM(2024) 702 final – Comunicare a Comisiei către Parlamentul European, Consiliu şi Comitetul Economic şi Social European - Raport privind mecanismul de alertă 2025 elaborat în conformitate cu articolul 3 din Regulamentul (UE) nr. 1176/2011 privind prevenirea și corectarea dezechilibrelor macroeconomice
 
Obiectivul propunerii: Raportul privind mecanismul de alertă (RMA) identifică statele membre despre care Comisia consideră că pot fi afectate sau riscă să fie afectate de dezechilibre, pe baza unei lecturi economice a tabloului de bord al procedurii privind dezechilibrele macroeconomice. În 2025, vor fi elaborate bilanțuri aprofundate pentru cele nouă țări în cazul cărora s-a constatat că se confruntă cu dezechilibre sau cu dezechilibre excesive în 2024. Raportul privind mecanismul de alertă prezintă o imagine de ansamblu a evoluției principalelor date care stau la baza acestor dezechilibre. O evaluare economică pentru a stabili dacă aceste dezechilibre se agravează, sunt în curs de corectare sau au fost corectate, în vederea actualizării evaluărilor existente și a evaluării eventualelor nevoi rămase în materie de politici, va fi efectuată în cadrul bilanțurilor aprofundate din 2025, care urmează să fie publicate în prima jumătate a anului 2025. Țările vizate vor fi Cipru, Germania, Grecia, Italia, Ungaria, Țările de Jos, România, Slovacia și Suedia.
 
 
COM(2024) 701 final – Propunere de Raport comun privind Ocuparea Forței De Muncă al Comisiei Europene şi Consiliului
Obiectivul propunerii: Raportul oferă o imagine de ansamblu anuală a principalelor evoluții sociale și în materie de ocupare a forței de muncă din Uniune și a măsurilor politice recente ale statelor membre, în conformitate cu Orientările pentru politicile de ocupare a forței de muncă ale statelor membre, și identifică domeniile-cheie prioritare pentru acțiunea politică. Acesta își menține un accent puternic pe punerea în aplicare a Pilonului european al drepturilor sociale, în special prin casete tematice legate de diferite principii ale pilonului, în lumina perspectivelor socio-economice și a celor mai recente inițiative politice.
 
COM(2024) 704 final – Recomandare de RECOMANDARE A CONSILIULUI privind politica economică a zonei euro
Obiectivul propunerii: prezenta recomandare o să consolideze condițiile care sprijină creșterea durabilă a salariilor și a productivității, în special pentru persoanele cu venituri mici și medii. Negocierile salariale ar trebui să ia în considerare dinamica competitivității fiecărui stat membru și să evite să contribuie la divergențe de durată în materie de competitivitate în cadrul zonei euro. Să asigure implicarea efectivă a partenerilor sociali în procesul de elaborare a politicilor și să consolideze dialogul social. Să îmbunătățească mediul de afaceri prin reducerea sarcinii administrative și a complexității reglementărilor și prin eliminarea obstacolelor în calea investițiilor. Să încurajeze spiritul antreprenorial și crearea de noi întreprinderi Data: 4.3.2025 Rezolutie:
COM (2024) 567 final  Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind o derogare temporară de la anumite dispoziții ale Regulamentului (UE) 2017/2226 și ale Regulamentului (UE) 2016/399 în ceea ce privește punerea în funcțiune treptată a Sistemului de intrare/ieșire Data: 4.3.2025 Rezolutie:
COM (2024) 576 final  Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind cooperarea dintre autoritățile de aplicare a legii însărcinate cu asigurarea respectării Directivei (UE) 2019/633 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar Data: 4.3.2025 Rezolutie:
COM (2024) 577 final Propunere de Regulament al Parlamentului European şi al Consiliului de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1308/2013, (UE) 2021/2115 și (UE) 2021/2116 în ceea ce privește consolidarea poziției fermierilor  în cadrul lanțului de aprovizionare cu alimente Data: 4.3.2025 Rezolutie:
L29/2025 Proiect de lege pentru abrogarea art.197 alin.(4) - (13) din Legea nr.135/2010 privind Codul de procedură penală

Caracterul legii: Ordinară

Avizul Consiliului Legislativ: 51/12.02.2025

Iniţiatori: Guvernul României;

Procedură de urgenţă: Da

Prima cameră sesizată: Senat

Termenul de adoptare tacită: Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 17.02.2025.
Termenul se împlinește la data de 02.04.2025.
Termenul este calculat conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului.

Rezoluție:

Derularea procedurii legislative:
13/02/2025 - Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b36 (adresa nr.E16/13/02/2025)
13/02/2025 - - procedură de urgență solicitată de inițiator
17/02/2025 - - procedura de urgență solicitată de inițiator a fost aprobată
17/02/2025 - cu nr.L29 prezentare în Biroul permanent; Senatul e prima Cameră sesizată
17/02/2025 - trimis pentru raport la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (TERMEN: 25/02/2025)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenoriat (TERMEN: 19/02/2025)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TERMEN: 19/02/2025)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi (TERMEN: 19/02/2025)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă și inovare (TERMEN: 19/02/2025)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 19/02/2025)
17/02/2025 - Termen depunere amendamente: 19/02/2025
25/02/2025 - Comisia pentru învăţământ, ştiinţă și inovare transmite avizul cu nr. 44-FAVORABIL
26/02/2025 - Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială transmite avizul cu nr. 14-FAVORABIL
Data: 4.3.2025 Rezolutie:
L30/2025 Propunere legislativă pentru modificarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal

Caracterul legii: Organică

Avizul Consiliului Legislativ: 52/13.02.2025

Iniţiatori: Senatori şi Deputaţi;Cazanciuc Robert-Marius - senator PSD; Fenechiu Cătălin-Daniel - senator PNL; Horga Maria-Gabriela - senator PNL; Niculescu-Ţâgârlaş Cristian-Augustin - senator PNL; Rusu Petrică-Lucian - senator PNL; Andronache Gabriel - deputat PNL; Ciucă Liviu-Bogdan - deputat PSD; Gorghiu Alina-Ştefania - deputat PNL; Grindeanu Sorin Mihai - deputat PSD; Moș Patricia Simina Arina - deputat PNL; Turcan Raluca - deputat PNL; Tuşa Adriana-Diana - deputat PSD

Procedură de urgenţă: Da

Prima cameră sesizată: Senat

Termenul de adoptare tacită: Termenul de adoptare tacită este de 45 de zile și se calculează de la data de 17.02.2025.
Termenul se împlinește la data de 02.04.2025.
Termenul este calculat conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului.

Rezoluție:

Derularea procedurii legislative:
30/01/2025 - Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b7
30/01/2025 - - procedură de urgență solicitată de inițiator
04/02/2025 - trimis pentru aviz la Consiliul Economic şi Social
04/02/2025 - trimis pentru aviz la Consiliul Legislativ (termen: 14.02.2025)
04/02/2025 - trimis pentru aviz la Consiliul Superior al Magistraturii
04/02/2025 - trimis pentru punct de vedere la Guvern
13/02/2025 - primire aviz de la Consiliul Legislativ - cu nr. 52/13.02.2025 (favorabil)
17/02/2025 - - procedura de urgență solicitată de inițiator a fost aprobată
17/02/2025 - cu nr.L30 prezentare în Biroul permanent; Senatul e prima Cameră sesizată
17/02/2025 - trimis pentru raport la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (TERMEN: 11/03/2025)
17/02/2025 - trimis pentru raport la Comisia pentru sănătate (TERMEN: 11/03/2025)
17/02/2025 - primire aviz de la Consiliul Economic şi Social - cu nr. 1108/17.02.2025 (negativ)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi (TERMEN: 04/03/2025)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 04/03/2025)
17/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru transporturi şi infrastructură (TERMEN: 04/03/2025)
17/02/2025 - Termen depunere amendamente: 04/03/2025
25/02/2025 - primire aviz de la Consiliul Superior al Magistraturii - cu nr. 3/1707/25.02.2025 (negativ)
Data: 4.3.2025 Rezolutie:
Diverse Data: 4.3.2025 Rezolutie:

COM/2025/0030

 

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR O Busolă pentru competitivitatea UE Data: 4.3.2025 Rezolutie:
L32/2025 Proiect de lege pentru ratificarea Acordului de sediu între Guvernul României şi Centrul European de Competenţe în domeniul industrial, tehnologic şi de cercetare în materie de securitate cibernetică, semnat la Bucureşti, la 27 septembrie 2024

Caracterul legii: Ordinară

Avizul Consiliului Legislativ: 1229/04.12.2024

Iniţiatori: Guvernul României;

Procedură de urgenţă: Da

Prima cameră sesizată: Camera deputaților

Termenul de adoptare tacită:

Rezoluție: adoptat de Camera Deputaților

Derularea procedurii legislative:
19/02/2025 - adoptat de Camera Deputaților

20/02/2025 - Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b43 (adresa nr.plx662/2024/19/02/2025)
20/02/2025 - - procedură de urgență solicitată de inițiator
24/02/2025 - - procedura de urgență solicitată de inițiator a fost aprobată
24/02/2025 - cu nr.L32 prezentare în Biroul permanent; Senatul este Cameră decizională
24/02/2025 - trimis pentru raport la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (TERMEN: 04/03/2025)
24/02/2025 - trimis pentru raport la Comisia pentru comunicaţii, tehnologia informaţiei și inteligență artificială (TERMEN: 04/03/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenoriat (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă și inovare (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru politică externă (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - Termen depunere amendamente: 26/02/2025
25/02/2025 - Comisia pentru politică externă transmite avizul cu nr. 38-FAVORABIL
Data: 4.3.2025 Rezolutie:
L38/2025 Proiect de lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.4/2025 pentru modificarea și completarea unor acte normative

Caracterul legii: -

Avizul Consiliului Legislativ: 76/21.02.2025

Iniţiatori: Guvernul României;

Procedură de urgenţă: Da

Prima cameră sesizată: Senat

Termenul de adoptare tacită: Termenul de adoptare tacită este de 30 de zile și se calculează de la data de 21.02.2025.
Termenul se împlinește la data de 22.03.2025.
Termenul este calculat conform art.75 alin.(2) și art.115 alin.(5) din Constituția României, republicată, coroborat cu art.117-119 din Regulamentul Senatului.

Rezoluție:

Derularea procedurii legislative:
21/02/2025 - Înregistrat la Senat pentru dezbatere cu nr.b49 (adresa nr.E18/21/02/2025)
24/02/2025 - cu nr.L38 prezentare în Biroul permanent; Senatul e prima Cameră sesizată
24/02/2025 - trimis pentru raport la Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital (TERMEN: 04/03/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia economică, industrii, servicii, turism și antreprenoriat (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia juridică, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru administraţie publică (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru afaceri europene (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru drepturile omului, egalitate de şanse, culte şi minorităţi (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru învăţământ, ştiinţă și inovare (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru sănătate (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - trimis pentru aviz la Comisia pentru tineret și sport (TERMEN: 26/02/2025)
24/02/2025 - Termen depunere amendamente: 26/02/2025
Data: 4.3.2025 Rezolutie:
12345678910...

Buletinul informativ "Info Senat" este editat de Direcţia Comunicare Imagine a Senatului României.
Pentru abonare si dezabonare puteţi scrie la: infosenat@senat.ro