În perioada 2-4 noiembrie a.c. s-a desfăşurat, la Paris, cea de-a XL-a reuniune a Comisiilor pentru Afaceri Europene din parlamentele naţionale ale UE (COSAC).      f

Agenda reuniunii a cuprins următoarele teme: Preşedinţia franceză, securitatea energetică şi Uniunea Europeană, apropierea Europei de cetăţeni, asocierea parlamentelor naţionale la spaţiul de libertate, securitate şi  justiţie, Raportul semestrial şi  rezultatele grupului de lucru privind ameliorarea cooperării şi aplicării protocolului 2 referitor la parlamentele naţionale şi ale testului de subsidiaritate pentru propunerea de directivă care aplică principiul egalităţii de tratament între persoane, fără deosebire de religie sau de credinţă, handicap, vârstă sau orientare sexuală.

         

          Cu privire la priorităţile actuale ale UE, participanţii au subliniat că parlamentele naţionale vor avea, prin tratatul de la Lisabona, o putere reală de control privind aplicarea principiului de subsidiaritate, pentru fiecare proiect de act legislativ european. În vederea unei adaptări complete a sistemului instituţional european, trebuie parcurse o serie de etape:

         

         

          Rezolvarea crizei financiare care afectează statele membre, necesită o intervenţie mai ambiţioasă a Băncii Europene de Investiţie, conjugată cu o aplicare mai riguroasă a reglementărilor europene. În acest sens, COSAC încurajează instituţiile europene şi statele membre să amelioreze supravegherea sectorului bancar şi să întărească coordonarea politicii economice şi monetare. Celelalte subiecte europene, identificate  ca priorităţi ale UE pe termen scurt, sunt:

 

 

          Discuţiile desfăşurate au conturat ideea conform căreia, dezvoltarea cooperării poliţieneşti şi a cooperării judiciare, constituie o miză esenţială pentru a răspunde aşteptărilor cetăţenilor europeni. În context, s-a reafirmat necesitatea ca, în aceste domenii, cooperarea să fie supusă unui control parlamentar sau unei evaluări comune a Parlamentului European în asociere cu parlamentele naţionale. În acest sens, COSAC a solicitat Comisiei Europene, să publice înaintea finalizării propunerilor de reglementare a activităţilor Europol şi Eurojust, un document de consultare  care urmează să implice şi parlamentele naţionale. 

         

          Cu privire la rezultatele ultimului test de subsidiaritate efectuat de parlamentele naţionale în conformitate cu propunerea COSAC, s-a menţionat de către participanţi, necesitatea flexibilităţii calendarului aferent efectuării controlului parlamentar de subsidiaritate.

         

          Evaluarea rezultatelor grupului de lucru privind cooperarea în materie de subsidiaritate şi proporţionalitate, a arătat că există premisele unei abordări constructive şi calitative din partea Comisiei. În acelaşi timp, COSAC a considerat că IPEX reprezintă cel mai indicat mijloc de transmitere, într-un stadiu timpuriu, a informaţiilor în materie de subsidiaritate.