CURTEA EUROPEANĂ DE CONTURI

 

Curtea Europeană de Audit a fost înfiinţată prin Tratatul de la Bruxelles (Tratatul bugetar), semnat în 1975. Şi-a început activitatea în 1977, iar prin Tratatul de la Maastricht, semnat în 1992 şi intrat în vigoare în 1993, a devenit instituţie a UE.

 

Funcţii: Misiunea Curţii Europene de Audit este de a asigura auditul independent asupra modului de formare şi de utilizare a fondurilor Uniunii Europene şi de a evalua modul în care instituţiile europene îşi îndeplinesc aceste atribuţii, cu dublul scop de a îmbunătăţi gestionarea resurselor financiare şi de a informa cetăţenii Uniunii Europene cu privire la utilizarea fondurilor publice de către autorităţile cu responsabilităţi de gestiune.

 

De asemenea, Curtea Europeană de Audit emite opinii referitoare la adoptarea unor regulamente financiare. Poate face acest lucru la cererea uneia dintre instituţiile UE, dar se poate şi autosesiza.

 

Curtea de Audit nu are prerogative jurisdicţionale. În cazul în care auditorii descoperă nereguli, inclusiv fraudă, organismele comunitare competente, Oficiul European de Luptă împotriva Fraudei este informat în legătură cu acestea .

Curtea publică în fiecare an un raport de audit referitor la anul financiar anterior, în baza căruia Parlamentul aprobă gestionarea bugetului de către Comisie.

 

Componenţă: Curtea Europeană de Audit este formată din 27 de membri, câte unul din fiecare stat membru, numiţi pe o perioadă de şase ani (cu posibilitatea de reînnoire a mandatului) de către Consiliul Uniunii Europene.

 

La Curtea de Audit îşi desfăşoară activitatea aproape 1000 angajaţi din cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, incluzând traducători, administratori şi auditori. Auditorii efectuează frecvent controale la instituţiile UE, în statele membre şi în statele care beneficiază de asistenţă din partea Uniunii.

 

Independenţa Curţii de Audit în raport cu alte instituţii comunitare şi cu Statele Membre garantează obiectivitatea activităţii sale de audit. Curtea de Audit are deplină libertate în ceea ce priveşte organizarea şi planificarea activităţii sale de audit şi publicarea rapoartelor.

 

Preşedintele Curţii de Audit este ales de către membrii acesteia pentru o durată de trei ani.

 

Sediul Curţii de Conturi se află la Luxembourg.