Principalele probleme abordate:

 

        În perioada 14-15 septembrie 2008, Comisiile de Justiţie şi Afaceri Interne ale Senatului şi Adunării Naţionale a Republicii Franţa au organizat, la Paris, Conferinţa Preşedinţilor Comisiilor de Justiţie şi Afaceri Interne din parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene şi Parlamentul European, în cadrul Preşedinţiei franceze a Uniunii Europene.

Parlamentul României a fost reprezentat de doamna senator Norica NICOLAI, Vicepreşedinte al Senatului României şi Preşedinte al Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări, precum şi domnul deputat Mircea GOSARU, Secretar al Grupului parlamentar al minorităţilor naţionale.

Dezbaterile reuniunii au fost axate pe următoarele teme:

ü                   Agenţia FRONTEX: rezultate şi viitor

ü                   Întregirea familiilor imigranţilor

ü                   Dezvoltarea reţelei judiciare europene

ü                   Instruirea magistraţilor pentru a face faţă viitoarelor provocări

ü                   Consolidarea cooperării judiciare în Uniunea Europeană.

Domnul Brice HORTEFEUX, Ministrul francez al imigraţiei, a prezentat măsurile care pot fi luate pe termen scurt şi pe termen lung, pentru dezvoltarea Agenţiei FRONTEX.

S-a adus în discuţie faptul că Ciprul se confruntă cu un val de imigranţi din Turcia şi s-a cerut să se facă presiuni asupra Turciei pentru a stopa valul respectiv. S-a afirmat că o colaborare între statele membre şi celelalte, în zona mediteraneană  ar putea reduce imigraţia ilegală.

Parlamentarii din Malta, au adus în discuţie problema celor peste 3.000 de imigranţi sosiţi în această regiune. Cifra pare mică însă, raportat la populaţia Maltei, numărul celor care au ajuns pe insulă fără documente legale în doi ani reprezintă echivalentul unui aflux de 615.000 de persoane în Germania, sau 450.000 în Franţa. Serviciile publice au fost depăşite de situaţie. S-a solicitat ajutor pentru repatrierea persoanelor declarate în situaţie de ilegalitate.

          A doua temă luată în discuţie a fost reîntregirea familiilor imigranţilor . Domnul Jean-Jacques HYEST, Preşedinte al Comisiei de Justiţie şi Afaceri Interne a Senatului Franţei a afirmat ca reîntregirea familiei este o modalitate necesară pentru a face posibilă viaţa în familie. Ea contribuie la crearea unei stabilităţi socio-culturale, care facilitează integrarea resortisanţilor ţărilor terţe în statele membre, fapt care permite, de asemenea, promovarea coeziunii economice şi sociale. Noii veniţi trebuie să respecte Constituţia şi legile ţării în care vin. Învăţarea limbii statului respectiv este, pentru imigrant, cheia integrării sale în societate.

          O atenţie deosebită ar trebui acordată situaţiei refugiaţilor, ca urmare a motivelor care i-au constrâns să îşi părăsească ţara şi care îi împiedică să ducă o viaţă în familie normală în ţara lor. Prin urmare, ar trebui prevăzute condiţii mai favorabile pentru exercitarea dreptului acestora la reîntregirea familiei.

Doamna Rashida Dati, Ministrul francez al justiţiei, a făcut o prezentare a Reţelei Judiciare Europene (RJE). Această reţea facilitează schimbul de date personale între autorităţile competente ale statelor membre, în cadrul cooperării judiciare. RJE este o reţea de autorităţi centrale responsabile pentru cooperarea judiciară internaţională, precum şi de autorităţi judecătoreşti şi alte autorităţi competente cu responsabilităţi specifice în contextul cooperării judiciare internaţionale. Fiecare stat membru numeşte puncte de contact care asigură informare juridică şi practică şi stabilesc contacte între autorităţile judecătoreşti sau alte autorităţi competente ale statelor membre în scopul facilitării cooperării judiciare între statele membre.

Ultimul subiect a fost prezentat tot de Doamna Rashida Dati, Ministrul francez al justiţiei. Se încearcă pregătirea magistraţilor prin European Judicial Training Network (Reţeaua Europeană de Formare Judiciară), care reuneşte cele mai importante instituţii de formare judiciară de la nivelul Europei şi are ca obiectiv identificarea unor strategii şi valori comune în domeniul pregătirii magistraţilor, îmbunătăţirea nivelului pregătirii profesionale, precum şi dezvoltarea unui climat de încredere reciprocă între magistraţii europeni, prin intermediul unor schimburi şi vizite de studiu care să permită cunoaşterea în concret a modului de funcţionare şi a realităţilor altor sisteme de drept.

Doamna senator Norica NICOLAI, Vicepreşedinte al Senatului României şi Preşedintele Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunităţi şi validări a subliniat faptul că pentru magistraţi nu este suficientă formarea profesională iniţială, ci trebuie să îşi continue permanent pregătirea. De asemenea, este importantă practica judiciară, precum şi cunoaşterea domeniilor conexe, de exemplu economie, finanţe, chestiuni de psihologie, care să le permită magistraţilor o abordare comprehensivă a cazuisticii judiciare.

În continuare, a relevat deficitul de imagine publică pe care îl are sistemul judiciar românesc. Unul din motivele care au dus la această situaţie a fost faptul că o parte din elementele probatorii aflate în dosare, care privesc cazuri de corupţie, sunt dezbătute public înainte de încheierea cercetărilor. Acest fapt este de natură să compromită sistemul judiciar şi să existe neîncredere în acesta. Ar trebui responsabilizaţi magistraţii, dar din păcate nu sunt pârghii solide de responsabilizare a acestora în actualul sistem de justiţie. Ca urmare, ar trebui regândită o reformă a justiţiei. Poate ar trebui luat ca exemplu sistemul american unde magistraţii sunt aleşi pe mandat.