SERVICIUL PENTRU PRESĂ, RELAŢII PUBLICE ŞI IMAGINE

 

 

REVISTA PRESEI INTERNAŢIONALE

 

 

22 decembrie  2004, ora 11.00

 

SUMAR 

 

  •  Nicolae Vãcãroiu, un nou mandat de președinte al Senatului (BBC, 21 decembrie, ora 6:00) – pag.2

  • Alegeri anticipate, o soluție? (BBC, 21 decembrie, ora 6:00) – pag.2

  • Ultima apariție publicã a lui Ion Iliescu ca președinte al României (RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 20 decembrie, ora 23:00) – pag.3

  • Alianța D.A. poate conta pe sprijinul UDMR pentru formarea guvernului (BBC, 21 decembrie, ora 11:00) – pag.4

  • Camera Deputaților și Senatul și-au ales președinții (BBC, 21 decembrie, ora 11:00) – pag.4

  • Președinția camerelor parlamentare, câștigatã de PSD (DEUTSCHE WELLE, 21 decembrie, ora 13:40) – pag.5

  • Majoritatea constituitã în Camera Deputaților și în Senat la alegerea președinților: PSD, PUR, PRM (BBC, 21 decembrie, ora 18:00) – pag.5

  • Declarații ale liderilor politici dupã consultãrile cu președintele Traian Bãsescu (BBC, 21 decembrie, ora 21:05) – pag.6

 

*** 

 

 

Nicolae Vãcãroiu, un nou mandat de președinte al Senatului


BBC (21 decembrie, ora 6:00) - Realizator: Mirela Rus - Reporter: Sergiu Șteț
Realizator: Nicolae Vãcãroiu a fost ales pentru un nou mandat de președinte al Senatului. El a primit votul a 78 de senatori din cei 137, senatorii PNL-PD și ai UDMR pãrãsind ședința.
Reporter: /Decanul/ de vârstã al Senatului, Radu Câmpeanu, a pãrãsit ședința dupã ce procesul de vot începuse.

Radu Câmpeanu: Domnule, uite ce se întâmplã, dacã unii iau și alții nu iau, eu consider cã aceastã ședințã trebuie ridicatã, cã nu mai... Ne vedem mâine, pentru votarea președintelui.
Reporter: Decanul de vârstã a pãrãsit ședința de alegere a președintelui Senatului dupã ce, timp de 3 ore, Alianța PNL-PD a cerut sã se voteze într-o altã încãpere sau într-o cabinã, pentru a se asigura secretul votului. Senatorii PSD, PRM și PUR au refuzat, susținând cã votul trebuie sã aibã loc în bãncile din salã. Fiecare parte a adus argumente de ordin constituțional, legal sau a fãcut referire la regulamentul Senatului. Argumentele au fost chiar și de ordin tehnologic.

-: În salã existã un numãr apreciabil de camere pe care dv nu le știți, noi le știm; vã urmãresc fiecare... Și existã o transmisie la televiziune, care poate, cu ajutorul tehnicii moderne, sã urmãreascã exact de acolo, din spate, ceea ce dv... Uitați-vã acolo!
-: S-a mers pe principiul: existã un regulament, este suficient de secret votul și sã vã mai spun ceva: de ce voteazã unii în bancã? Pentru cã, efectiv, mã refer la cei noi, unii chiar cã nu știu... Vã spun eu, ascultați-mã puțin.

Reporter: Dupã plecarea senatorilor PNL și ai PD, fostul președinte Ion Iliescu, decan de vârstã al senatorilor rãmași în salã, a refuzat sã conducã ședința. Dupã îndelungi parlamentãri, a pãrãsit sala și grupul UDMR, iar cei 78 de senatori rãmași au trecut la vot. Candidatul propus de PSD, Nicolae Vãcãroiu, a obținut 76 de voturi, iar cel al Alianței PNL-PD, Radu Berceanu, 2 voturi din cele 78 exprimate. O datã ales, Nicolae Vãcãroiu și-a amintit de democrația votului.

Nicolae Vãcãroiu: Nu am crezut - deși sunt la a treia legislaturã - deși am fost martor al celor 15 ani - cã pot asista la un astfel de spectacol, care nu este la nivelul la care se prezintã aceastã instituție, Senatul României, Camera superioarã a Parlamentului.

 

Alegeri anticipate, o soluție? 


BBC (21 decembrie, ora 6:00) - Realizator: Mirela Rus - 
Realizator: Potrivit analiștilor politici, prima zi de activitate a celor douã Camere parlamentare poate fi luatã ca un indiciu pentru modul în care se va desfãșura activitatea noului parlament. Ar exista însã o soluție pentru ieșirea din crizã: alegeri anticipate - este de pãrere analistul Stelian Tãnase.

Stelian Tãnase: Nu se poate, trebuie deblocatã situația, la fiecare lege importantã, la fiecare, sã zicem, controversã sau puncte de vedere diferite vom avea un blocaj exact ca în aceastã searã și cred cã nu trebuie sã blocãm o țarã patru ani. Cred, de asemenea, cã Alianța va face o întâmpinare la Curtea Constituționalã, pentru cã este o încãlcare gravã, cred eu, și este foarte neplãcut. Oricum, ceea ce am vãzut în seara asta vom avea patru ani dacã nu se întâmplã ceva: alegeri anticipate.

 

Ultima apariție publicã a lui Ion Iliescu ca președinte al României


RADIO FRANCE INTERNATIONALE (20 decembrie, ora 23:00) - Realizator: Matei Vișniec - Reporter: Lea Berzuc (RADIO DELTA-RFI) -
Realizator: Ion Iliescu și-a fãcut astãzi ultima apariție publicã în calitate de președinte al României, și anume la Cotroceni, cu ocazia unui bilanț al celor patru ani în care s-a aflat la putere. Presa venitã la palat pentru o conferințã cu întrebãri și rãspunsuri a trebuit sã se mulțumeascã în cele din urmã cu un discurs de jumãtate de orã. Detalii în corespondența urmãtoare.
Reporter: Însoțit de toți consilierii sãi, într-un costum închis la culoare, cu o cravatã roșie, Ion Iliescu a apãrut neschimbat în fața presei. El a reluat în discurs toate temele preferate, de la consensul național, la lupta cu sãrãcia și integrarea României în UE, dupã aderarea reușitã la NATO. Printre tezele preferate, Ion Iliescu a strecurat mai multe sfaturi pentru viitorul guvern și mai ales cãtre succesorul sãu, Traian Bãsescu. Ion Iliescu a pus accentul pe continuarea reformelor economice, pe reducerea decalajelor între România și Occident și pe lupta cu corupția. Nu au lipsit, însã, nici avertismentele subtile la adresa noului președinte ales, care, spune Iliescu, ar trebui sã accepte dialogul pentru formarea unui guvern stabil de dragul pãcii sociale. De asemenea, Traian Bãsescu ar trebui sã lupte cu mãnuși cu marea corupție, crede Iliescu.

Ion Iliescu: Cea mai mare eroare ar fi sã continuãm politizarea luptei anticorupție. Nu existã corupții noștri, care ar fi buni, și corupții lor, care ar fi rãi. Personal, îl asigur pe domnul președinte Traian Bãsescu de întregul meu sprijin. Sunt alãturi de domnia sa în eforturile de întãrire a instituțiilor statului și de combatere a corupției, câtã vreme ele vor rãmâne strict în cadrul Constituției și legilor statului și nu se vor transforma într-o vendetã politicã. O asemenea abordare nu ar face decât sã ne dezbine într-un moment în care avem nevoie de unitate și de solidaritate.

Reporter: Din discurs nu a lipsit nici momentul de mea culpa. Ion Iliescu a recunoscut cã a fãcut și erori în ultimii patri ani de mandat, mai ales în ultimele zile. Este vorba în special de grațierea ratatã a autorului mineriadelor, Miron Cozma, lasã sã se înțeleagã Ion Iliescu.
Ion Iliescu: Sunt și eu om și bineînțeles cã și greșesc, iar șeful statului se aflã permanent sub presiunea multor factori, conjuncturi, influențe, ceea ce poate facilita comiterea unor erori sau luarea unor decizii cu efecte perverse, negative, chiar atunci când acționezi cu bune intenții și de bunã credințã, ceea ce s-a întâmplat, din pãcate, și în ultimele zile de mandat. Mi-am asumat rãspunderea faptelor mele, pentru cã nu sunt omul care sã se eschiveze de rãspundere sau sã caute acari Pãun.

Reporter: Pe de altã parte, Ion Iliescu pare sã uite cã l-a grațiat acum o sãptãmânã și pe fostul șef al miliției Timiș, Ioan Corpodean, condamnat pentru moartea mai multor revoluționari din Timișoara. El pare sã uite, pentru cã în același discurs aduce un omagiu martirilor din orașul unde a izbucnit revoluția din 1989. Interesante au fost și lucrurile omise de Iliescu din discursul împãrțit presei: între altele, Ion Iliescu nu a mai citit fraza în care cerea combaterea capitalismului de cumetrie de care a fost acuzat PSD. În fine, Ion Iliescu și-a omis propriul sãu viitor politic din discurs. Fãrã sã spunã ce rol va ocupa în PSD sau pe scena politicã, Ion Iliescu a spus doar cã va profita de experiența acumulatã ca sã o punã în continuare în slujba națiunii.

 

Alianța D.A. poate conta pe sprijinul UDMR pentru formarea guvernului

BBC (21 decembrie, ora 11:00) - Realizator: Filip Standavid - Realizator: Datã fiind alegerea lui Adrian Nãstase drept președinte al Camerei Deputaților, acesta va demisiona astãzi din funcția de prim-ministru, urmând ca președintele Traian Bãsescu sã desemneze un membru al cabinetului care sã-i asigure interimatul funcției pânã la formarea viitorului executiv. Alianța PNL-PD încearcã încã sã strângã majoritatea parlamentarã necesarã pentru susținerea guvernului, însã cel puțin deocamdatã foarte sigur nu este decât sprijinul UDMR.

Márko Béla: Dacã ne asumãm o coaliție guvernamentalã, atunci în mod firesc trebuie sã ne asumãm și rãspunderi în acel guvern. De la început am spus cã nu vrem sã ne asumãm o astfel de responsabilitate numai pentru domenii foarte specifice pentru comunitatea maghiarã din România, ci rezolvarea unor probleme de interes general - economie, integrare, administrație, sunt mai multe, agriculturã, eventual, sau alte portofolii în legãturã cu care am putea sã avem un cuvânt de spus prin specialiștii noștri. Așa cum nu este o soluție bunã o coabitare, nu este o soluție nici un guvern minoritar. Eu sper foarte mult sã reușim sã avem majoritate, dar în ceea ce ne privește, am ales aceastã direcție și vom merge mai departe cu D.A.

 

Camera Deputaților și Senatul și-au ales președinții

 

BBC (21 decembrie, ora 11:00) - Realizator: Filip Standavid - Reporter: Liliana Nicolae
Realizator: Ieri, în absența parlamentarilor PNL și PD, Camera Deputaților și Senatul și-au ales președinții: Adrian Nãstase - la Camerã și Nicolae Vãcãroiu - la Senat. Alianța Dreptate și Adevãr va contesta rezultatele votului, pentru cã - susțin parlamentarii Alianței - nu s-a asigurat caracterul secret al acestuia.

Reporter: Conform regulamentelor celor douã Camere, președintele Camerei Deputaților și cel al Senatului trebuie aleși prin vot secret. Alianța PNL-PD acuzã încãlcarea secretului votului, pentru cã PSD a controlat votul parlamentarilor de la PUR și PRM și chiar al propriilor parlamentari. Fiecare a trebuit sã arate unei persoane de încredere din PSD cu cine a votat. Unii au votat chiar în salã în vãzul tuturor, așa cum era obiceiul. În felul acesta PSD și-a asigurat loialitatea parlamentarilor din PUR, dar și a celor de la PRM. Atât la Camerã, cât și la Senat parlamentarii Alianței au pãrãsit sala de ședințã în semn de protest. Solicitarea lor de a se asigura secretul votului a fost susținutã și de reprezentanții UDMR. Deputatul UDMR László Borbély a afirmat asearã, dupã exprimarea votului, cã nu s-a asigurat secretul votului și cã ziua în care au fost aleși cei doi președinți ai Camerelor a fost "o zi neagrã, un circ parlamentar și un simulacru de vot". În schimb, deputatul PRM Lucian Bolcaș a declarat cã a fost o zi normalã și cã regulamentul Camerei Deputaților nu prevede locuri speciale pentru votul secret, așa cum a cerut Alianța. PSD s-a ferit sã vorbeascã despre o eventualã colaborare parlamentarã cu PRM-ul, însã alegerea președinților celor douã Camere pare sã fie începutul efectiv al unei alianțe între Uniunea PSD+PUR și PRM.

 

Președinția camerelor parlamentare, câștigatã de PSD

 

DEUTSCHE WELLE (21 decembrie, ora 13:40) - Realizator: Rodica Binder - Reporter: Ștefan Cândea –

Realizator: Revenim la actualitatea politicã româneascã în plinã mișcare. Camera Deputaților a fost câștigatã de Adrian Nãstase, iar Senatul va fi condus în continuare de Nicolae Vãcãroiu. Alegerile între parlamentari au constituit debutul noului parlament și au stat sub semnul acuzelor de fraudã din partea parlamentarilor Alianței D.A.
Reporter: La șefia Camerei Deputaților au candidat Mona Muscã din partea Alianței D.A. și Adrian Nãstase din partea PSD. La Senat s-au înfruntat Radu Berceanu și Nicolae Vãcãroiu. Dincolo de negocierile de culise și aranjamentele de ultim moment, spiritele s-au încins în ambele camere, pentru cã parlamentarii nu s-au înțeles asupra formei tehnice în care trebuiau sã voteze. PSD, PUR și PRM tremurau de fricã de a nu fi trãdați de proprii parlamentari, astfel încât au luat decizia de a controla voturile propriilor parlamentari, lucru considerat nelegal de cãtre parlamentarii Alianței, care susțineau cã votul trebuie sã fie în totalitate secret. Discuțiile s-au prelungit atât de mult încât președintele Bãsescu a așteptat douã ore pentru a-și depune jurãmântul. La Senat s-a ajuns rapid la gestul dur al lui Radu Câmpeanu care prezida ședința din postura de decan de vârstã al senatorilor. Câmpeanu a pãrãsit sala în semn de protest, fãrã însã ca mulți parlamentari sã observe acest lucru și lãsând altora grija de a gãsi un președinte interimar al Senatului. În cele din urmã, la Camera Deputaților, parlamentarii Alianței și o parte dintre cei ai UDMR au pãrãsit în bloc sala, în semn de protest. "Sesiunea aceasta parlamentarã a început cu o fraudã. Rezultatul a fost viciat de cãtre PSD, la fel ca și la referendum și ca în primul tur de scrutin al alegerilor generale", a declarat Emil Boc, președintele PD. În lipsa parlamentarilor Alianței și în urma coalizãrii fãțișe a PSD, PUR și PRM, Adrian Nãstase și Nicolae Vãcãroiu au ieșit învingãtori. Ei sunt contestați de cãtre o parte a colegilor parlamentari, însã nu existã soluții legale pentru a schimba aceastã situație. Cu un astfel de start, parlamentul anunțã sã transmitã spectacole de circ fãrã sfârșit pentru urmãtorii patru ani, sau cel puțin pânã la eventuale alegeri anticipate. Strâns legați de parlamentarii PRM și PUR aleșii PSD orchestrezã deja cele douã camere ale parlamentului, având o influențã directã asupra numirilor pe care președintele Bãsescu le va propune și asupra viitorului guvern. Delimitarea de Partidul România Mare a fost evident numai o stratagemã electoralã a PSD, care, de fapt, este strâns legat de tribunul Vadim. Acesta din urmã tuna și fulgera împotriva propriilor parlamentari, pentru a sprijini PSD în alegerea președinților celor douã camere, deși cu numai câteva sãptãmâni înainte, el ataca deosebit de dur pe Adrian Nãstase, la sfârșitul unei interminabile campanii de injurii adresate fostului premier. Dacã Bãsescu a câștigat postul de președinte și cu voturi ale unor susținãtori PRM, Adrian Nãstase a intrat direct în horã chiar cu parlamentarii acestui partid, cãțãrându-se cu ajutorul lor la șefia Camerei Deputaților.

 

Majoritatea constituitã în Camera Deputaților și în Senat la alegerea președinților: PSD, PUR, PRM

 

BBC (21 decembrie, ora 18:00) - Realizator: Filip Standavid - Reporter: Liliana Nicolae
Realizator: Desemnarea, ieri, a  președinților Camerei Deputaților și Senatului, Adrian Nãstase și Nicolae Vacãroiu, a fost posibilã, în parte, prin voturile favorabile acestora exprimate de cãtre demnitari ai PUR și ai PRM, un partid cu o istorie foarte controversatã, și care nu ajutã pentru prima datã formțiunea fondatã de Ion Iliescu.
Reporter: La începutul anului 1995, partidele din arcul guvernamental, numit atunci de presã, patrulaterul roșu, aveau sã semneze un protocol de colaborare politicã. PRM semna protocolul alãturi de PDSR, PUNR și PSM. PRM a participat la guvernare alãturi de PDSR în guvernul condus de Nicolae Vacãroiu. A avut trei secretari de stat și un prefect. La sfârșitul anului 1995, Biroul Executiv al PDSR a decis aproape în unanimitate, cu doar o abținere, ruperea protocolului cu PRM. Iar președintele PRM spunea cã iese de la guvernare în semn de protest fațã de concesiile pe care PDSR le fãcea UDMR. A fost prima și ultima datã când PRM a participat în vreun fel la guvernare. De-a lungul anilor, însã, numele PRM a fost aproape mereu legat de cel al PDSR sau, mai nou, PSD. Președintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, declara, chiar la începutul mandatului 2000- 2004, cã partidul sãu și cel al lui Adrian Nãstase au "același sânge politic". Asta, în ciuda criticilor pe care liderul PRM le fãcea, atât la adresa lui Ion Iliescu, cât și a lui Adrian Nãstase. La începutul anului '95, Parchetul General chiar a dispus începerea verificãrilor în legãturã cu articolele publicate în revistele "România Mare" și "Politica", articole pamflet, în care președintele Ion Iliescu era atacat foarte violent. De trei ori, C.V. Tudor a rãmas fãrã imunitate, dar, de fiecare datã, a revenit în Parlament beneficiind în continuare de imunitate. Poate cea mai spectaculoasã și cea mai neașteptatã revenire a lui C.V. Tudor a fost la prezidențialele din 2000, când avea sã intre în finalã alãturi de Ion Iliescu și sã transforme partidul în a doua forțã politicã din Parlament.
C.V. Tudor scapã și de acuzațiile repetate privind colaborarea sa cu Securitatea. În urmã cu câteva luni, CNSAS avea sã certifice, prin votul reprezentanților PSD și celor ai UDMR, cã președintele PRM nu ar fi colaborat cu Securitatea. Unul dintre ultimele gesturi ale președintelui Ion Iliescu a fost acela de a-l decora pe C. V. Tudor, cu "Steaua României " în Grad de Cavaler.   Iar un ultim semn al apropierii dintre PRM și PSD a fost votul de ieri, al parlamentarilor PRM, fãrã de care PSD nu ar fi putut sã ocupe funcția de președinte al Camerei și funcția de președinte al Senatului.

 

Declarații ale liderilor politici dupã consultãrile cu președintele Traian Bãsescu

BBC (21 decembrie, ora 21:05) - Realizator: Adrian Chiculițã - Realizator: Sã vedem declarațiile liderilor politici dupã întâlnirile cu președintele Traian Bãsescu. Delegația PSD a avut de discutat douã chestiuni. Mai întâi, despre transferul lui Adrian Nãstase la Camera Deputaților, unde a fost ales președinte. Nãstase a declarat cã Traian Bãsescu a fost de acord cu propunerea sa ca secretarul general al Guvernului, Eugen Bejinariu, sã devinã premier interimar. În ceea ce privește formarea noului guvern, reprezentanții PSD au avut rezerve în legãturã cu un cabinet minoritar al Alianței PNL-PD.
Adrian Nãstase: Ne vom sfãtui împreunã cu cei cu care am putea eventual sã formãm o majoritate în Parlament, pentru a decide care este cea mai bunã /formã/. Deci este clar cã nu putem sã venim sã propunem un guvern minoritar PSD.
Realizator: Adrian Nãstase a mai spus cã o altã variantã ar fi formarea unui guvern de mare coaliție, care, în opinia lui, ar asigura continuitate și stabilitate. O opinie asemãnãtoare a avut și liderul Partidului Umanist. Dan Voiculescu a precizat însã cã nu este exclus ca partidul sãu sã voteze un cabinet al Alianței D.A., totul depinzând de programul de guvernare.

Dan Voiculescu: Grupul nostru parlamentar, din pãcate, nu are o majoritate parlamentarã care sã-i permitã sã-i facã domnului președinte o propunere pentru un candidat la funcția de prim-ministru. Punctul doi, cã vom analiza foarte atent programul pe care candidatul pe care îl va propune dl președinte îl va prezenta în Parlament și dacã programul respectiv va corespunde cu viziunea politicã a PUR vom acorda voturile noastre pentru investitura noului cabinet.

Realizator: Dupã delegația PUR, a intrat la consultãri cea a PRM. La ieșire, președintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, afișa o poziție de așteptare, dar una favorabilã președintelui Traian Bãsescu.

Corneliu Vadim Tudor: Partidul nostru nu o sã se plece dupã cum bate vântul. Uitați-vã în spate, la cele douã sãptãmâni care s-au scurs, și veți vedea cã a fost o vânzolealã fãrã precedent în istoria politicã a României. Și noi am stat pe loc. Ne-am cunoscut forța, nu ne-am lãsat atrași nici de unii, nici de alții. Se fac presiuni asupra senatorilor noștri.
Realizator: În fine, liderul UDMR, Bela Marko, a anunțat cã votul Uniunii rãmâne așa cum a fost promis, pentru un guvern format în jurul Alianței Dreptate și Adevãr.
Marko Bela: În urma acestor discuții, pot afirma și am reafirmat acest lucru și domnului președinte, cã existã posibilitatea formãrii unui astfel de guvern al Alianței, cu participarea UDMR, deci un guvern de coaliție a Alianței cu UDMR, și existã posibilitatea elaborãrii unui program comun de guvernare.