Organizaţia Mondială a Parlamentarilor împotriva Corupţiei (GOPAC) este o reţea internaţională compusă din parlamentari din întreaga lume, preocupaţi de buna guvernare şi combaterea corupţiei. Fondată în 2002, cu ocazia unei conferinţe internaţionale găzduite de Camera Comunelor şi Senatul Canadei, GOPAC are în prezent peste 400 de membri în toată lumea, organizaţi în filiale regionale şi naţionale.

 

GOPAC este condusă de un consiliu director internaţional, ales de filialele regionale.

 

Începând cu luna noiembrie 2008, Comitetul Director Executiv este prezidat de dr. Naser Al-Sane, membru al Parlamentului din Kuwait şi preşedinte al filialei regionale arabe (ARPAC) a organizaţiei.

 

Pe lângă extinderea filialelor regionale, informarea membrilor săi şi construirea de noi alianţe, GOPAC a identificat câteva obiective specifice ale activităţilor sale, care includ:

 

·         Elaborarea unui ghid de control al corupţiei

·         Un set de măsuri de pregătire/orientare pentru parlamentari, privind rolul de control financiar şi bugetar

·         Un cod de conduită al parlamentarilor

·         Indicatori de performanţă pentru controlul parlamentar

·         Implementarea Convenţiei Naţiunilor Unite împotriva Corupţiei.

 

GOPAC acţionează în 3 direcţii principale:

 

  1. Sprijin colegial

 

Fiecare organizaţie trebuie să-şi sprijine membrii, iar acest lucru este cu atât mai important pentru GOPAC şi filialele sale regionale. În unele părţi ale lumii, legiuitorii care abordează problema corupţiei se tem pentru vieţile lor. Ei trebuie să ştie că nu sunt singuri în această luptă, că sunt şi alţi colegi pregătiţi să vorbească deschis despre acest lucru şi că numărul lor este din ce în ce mai mare.

 

  1. Educare

 

Mult prea des, parlamentarii consideră că rolul lor este să sprijine guvernul cu orice preţ, fie că sunt membri ai partidelor aflate la guvernare sau în opoziţie. Într-o democraţie funcţională, guvernul răspunde în faţa parlamentului, iar membrii acestuia pot avea opinii diverse pe parcursul dezbaterilor, dar trebuie să judece corect propunerile şi performanţele guvernului.

 

  1. Obiective clare, rezultate măsurabile

 

Membrii unei organizaţii dezvoltă afinităţi puternice, atunci când înţeleg ce se aşteaptă de la ei. Fiecare filială GOPAC are dreptul de a identifica şi dezvolta propriile obiective şi de a răspunde pentru rezultatele sale.

 

Secretariatul GOPAC se află la Centrul parlamentar de la Ottawa, Canada, fiind o entitate financiară separată în cadrul Centrului.

 

SECŢIUNEA EUROPEANĂ A GOPAC

 

La 25 mai 2005, trei deputaţi din Parlamentul European – Edith Mastenbroek (Olanda, PSE), Bill Newton Dunn (Marea Britanie, ALDE) şi Carl Schlyter (Suedia, Partidul Verzilor) – au avut iniţiativa fondării secţiunii europene a Organizaţiei mondiale a parlamentarilor împotriva corupţiei.

 

GOPAC-Europa a început prin crearea unui nou site de denunţare a corupţiei – www.meddelarfrihet.nu. Potrivit autorului acestuia, Carl Schlyter, site-ul permite europenilor să denunţe, sub anonimat, orice caz de corupţie la care au fost martori, alertându-i pe parlamentari asupra tipurilor de corupţie care se manifestă în prezent în Europa.

 

Transparency International a declarat că GOPAC-Europe este un partener important, datorită intereselor comune şi capacităţii de mobilizare a organizaţiei. Este necesară acoperirea lacunelor existente între normele europene în materie de luptă împotriva corupţiei şi practicile mai multor state membre UE, în special în ceea ce priveşte conflictele de interese şi aplicarea regulamentelor finanţelor publice.