Președinția Moldoveană ICE (2008)

Dimensiunea Parlamentară

 

 

I.                  Aspecte generale

 

 

La 1 ianuarie 2008, Republica Moldova a preluat de la Bulgaria Președinția ICE-DP. Exercitarea la nivel parlamentar a Președinției Moldovene a Dimensiunii Parlamentare a Inițiativei Central-Europene s-a concretizat în organizarea următoarelor reuniuni: Comitetul Parlamentar (Chișinău, mai 2008), Comisia generală pentru probleme economice (Praga, iunie 2008), Comisia generală pentru afaceri culturale (Viena, septembrie 2008), Adunarea Parlamentară (Chișinău, noiembrie 2008).

 

Pe durata anului 2008, potrivit art. 7 alin.1 din Regulamentul ICE-DP, funcția de Președinte al Dimensiunii parlamentare a ICE a fost deținută de către domnul Valeriu Gumă, Șeful Delegației parlamentare moldovene.

 

 

II.               Reuniuni  organizate sub egida Președinției Moldovene a ICE-DP

 

1. Reuniunea Comitetului Parlamentar - Chișinău, 26 mai 2008

 

Temă: „Rolul Parlamentului în sprijinirea și repoziționarea relațiilor UE-ICE: Edificarea unei noi Europe, fără linii de demarcație.”

 

Participanți români:

 

ü       domnul deputat Liviu Câmpanu, reprezentant al Șefului Delegației parlamentare române;

ü       domnul deputat Ștefan Baban, membru.

 

Sinteză:

 

Pe parcursul reuniunii Comitetului Parlamentar, vorbitorii au subliniat faptul că Inițiativa Central Europeană de a construi o Europă fără linii de demarcație va trebui să reprezinte în continuare un obiectiv prioritar, sprijinind totodată țările membre ICE, care nu au dobândit statutul de membru UE, în demersul acestora de a se alinia la standardele europene.

 

  1. Reuniunea Comisiei generale pentru probleme economice - Praga, 10-12 iunie 2008

 

Temă: „Viitorul energiei nucleare în Europa”

 

Participanți români:

 

ü       domnul deputat Bogdan Pascu, Șeful delegației și Președintele Comisiei generale pentru probleme economice a ICE-DP

ü       domnul deputat Liviu Câmpanu, membru.

 

     Sinteză:

 

Membrii comisiei au adoptat o Rezoluție, care reafirmă dreptul statelor de a utiliza energia nucleară exclusiv în scopuri civile, în concordanță cu prevederile Tratatului privind interzicerea neproliferării nucleare și încurajează statele membre ICE să sprijine educația si formarea profesională a experților în siguranță nucleară și propune în acest scop crearea unui Fond special. De asemenea, a fost subliniată importanța informării opiniei publice din fiecare stat membru, pe baza unor argumente tehnice și a cercetărilor științifice, cu privire la producția de energie nucleară și necesitatea respectării unor regulilor de securitate foarte stricte, menite să împiedice producerea unor catastrofe nucleare. Membrii Comisiei generale pentru probleme economice au efectuat o vizită la Centrala Nucleară de la Temelin, situată la aproximativ 60 de km de granița cu Austria;

 

  1. Reuniunea Comisiei generale pentru afaceri culturale - Viena, 25-26 septembrie 2008

 

Temă: „Educația pentru dezvoltare durabilă”.

 

Participanți români:

 

ü       domnul senator Dan Gabriel Popa, membru al comisiei.

 

     Fotografie de grup

 

Sinteză:

 

Pe parcursul intervenției sale, domnul senator a relevat faptul că, în anul 2007, România a pregătit Strategia pentru Educație pentru Dezvoltare Durabilă, care a urmărit îndeaproape implementarea recomandărilor Strategiei Comisiei Economice pentru Europa a Națiunilor Unite (UNECE) în domeniu și totodată a trecut în revistă obiectivele naționale 2013, 2012 și 2030 în domeniul educației și formării profesionale cuprinse în Strategia Națională pentru Dezvoltare Durabilă, aflată în acel moment în stadiu de proiect. (n.red. - adoptată ulterior de Guvern în data de 12 noiembrie 2008)

 

  1. Reuniunea Adunării Parlamentare a ICE-DP Chișinău - 18 noiembrie 2008

 

Temă: „Rolul parlamentelor naționale în procesul de integrare europeană, în contextul regional al ICE”

 

Participanți români:

 

ü       domnul deputat Bogdan Pascu, Șeful delegației;

ü       domnul senator Dan Gabriel Popa, membru

ü       domnul senator Radu Cristian Georgescu, membru supleant

ü       domnul deputat Liviu Câmpanu, membru

ü       domnul deputat Ștefan Baban, membru

 

     Sinteză:

 

Documentul final al Adunării Parlamentare menționează necesitatea recunoașterii crescânde a ownership-ului regional al ICE, face apel la sprijinul care trebuie acordat statelor membre ICE, care nu sunt membre ale Uniunii Europene, dar au aspirații europene și invită parlamentele naționale să analizeze, în funcție de posibilitățile financiare ale fiecăruia, susținerea instituționalizării unui Secretariat al Dimensiunii Parlamentare.