Contribuția domnului senator Vasile Pintilie

Comitetul Parlamentar al Inițiativei Central-Europene

Dimensiunea Parlamentară

 

 

 

Dimensiunea socială a crizei economice

 

 

Dear Mr. President,

Dear Colleagues,                      

Ladies and gentlemen,

 

It is a great pleasure for me to attend the CEI Parliamentary Committee meeting, held under the aegis of the Romanian Presidency to the Central European Initiative, celebrating two decades since this political project of the Central and Eastern Europe was launched. 

 

Cei 20 de ani care s-au scurs de atunci au însemnat pentru întreaga regiune o etapă de profunde transformări politice, economice si sociale, premisa unui parcurs necesar si durabil spre o Europă a securității, stabilității și prosperității.

 

Inițiativa Central–Europeană a reprezentat și continuă să reprezinte o veritabilă anticameră a UE, un cadru adecvat pentru promovarea principalelor obiective de politică externă ale statelor sale componente. ICE se constituie și pe viitor într-un forum al dialogului, menit să înlesnească drumul statelor aspirante către Europa valorilor democratice. Îndeplinirea criteriilor politice și economice de aderare, așa cum au fost stabilite la Consiliul European de la Copenhaga din 1993, s-a concretizat în aderarea, alături de Italia, a opt dintre statele ICE la construcția europeană.  

 

 

Stimați colegi,

 

La nivel global suntem confruntați cu efectele unei crize economice si financiare îngrijorătoare, care demonstrează relativitatea principiilor de funcționare a pieței. Totuși, nici un stat nu-si poate permite să-și folosească propriile pârghii administrative pentru a interveni în funcționarea pieței, întrucât orice barieră administrativă impusă în calea acesteia va fi înlăturată în mod natural.

 

Este îngrijorător faptul că Planul de Acțiune, adoptat cu ocazia Summit-ului G20 din aprilie de la Londra, nu face referire în mod explicit la protejarea drepturilor economice și sociale ale cetățenilor. Când se vorbește despre criza economică, accentul cade în mod preponderent pe necesitatea de reformare a instituțiilor financiare internaționale, fiind ignorate consecințele sociale ale acesteia.

 

Stimați colegi,

 

În zona municipiului Bârlad din partea de est a României, ai cărei cetățeni îi reprezint în Parlamentul României, nivelul modest de dezvoltare economică a făcut ca efectele crizei economice să se resimtă și mai acut.

 

Un șomaj ridicat va induce o presiune enormă asupra bugetului de stat, care nu va putea face față nevoilor de asistență socială. În asemenea circumstanțe, există riscul ca demagogia unor politicieni să atribuie efectele nefaste ale crizei economice în sarcina unor grupuri sociale vulnerabile, precum minoritățile sau imigranții, fapt care nu poate decât să antreneze declanșarea unor acte de xenofobie și intoleranță la adresa acestora.

 

Actualul context economic nu trebuie să conducă la erodarea drepturilor fundamentale ale omului. Grupurile defavorizate ale societății nu trebuie să devină accidente ale crizei.

Severitatea cu care criza financiară a lovit Europa Centrală și de Est a surprins multă lume, în condițiile în care până la jumătatea anului 2008, exista convingerea în rândul investitorilor că aceste țări, care înregistrau o creștere accelerată, erau înscrise pe un parcurs de convergență, care viza atingerea unor niveluri salariale din ce în ce mai ridicate.

 

Ieri a avut loc la Praga, sub egida Președinției Cehe a Uniunii Europene, Summit-ul european în domeniul ocupării forței de muncă, care a avut ca principală temă de dezbatere intensificarea eforturilor de promovare a ocupării forței de muncă și a incluziunii sociale, ca o consecință a crizei financiare. Dezbaterile s-au concentrat pe măsurile luate de către fiecare stat membru al UE, în vederea menținerii actualelor locuri de muncă, creării de noi locuri de muncă, creșterii competitivității și îmbunătățirii mediului de afaceri.

 

Stimați colegi,

 

Rolul parlamentelor naționale în depășirea consecințelor nefaste ale crizei economice este unul determinant, in virtutea mandatului încredințat de alegători. Un exemplu al implicării parlamentare nemijlocite în combaterea crizei economice mondiale a fost dat de colegii noștri din Franța, care au avut inițiativa de a crea un Grup de Lucru Senat-Adunarea Națională, care să dezbată și să transmită Președintelui Republicii Franceze recomandări cu privire la măsurile pe care parlamentarii le consideră necesare pentru depășirea acestor momente dificile.

 

În acest sens, Organizația Internațională a Muncii a adoptat la sfârșitul anului trecut un plan de măsuri pentru a combate impactul social al crizei economice, printre care se numără: asigurarea unui flux de credit pentru consum, comerț și investiții; protecția celor mai vulnerabile categorii sociale - în special tinerii și lucrătorii migranți; asigurarea unui mediu propice pentru investiții și creștere durabilă; reafirmarea principiilor consacrate în Declarația Organizației Internaționale a Muncii privind principiile și drepturile fundamentale ale muncii, care subliniază semnificația particulară a dreptului la liberă asociere, la negocieri colective, precum și eliminarea tuturor formelor de muncă forțată și obligatorie; importanța dialogului social tripartit – guverne, organizații patronale și organizații sindicale și  menținerea asistenței pentru dezvoltare cel puțin la nivelurile actuale.

 

Stimați colegi,

Pentru atingerea unor standarde de viață durabile, trebuie să acordăm o atenție deosebită creșterii productivității, în contextul în care forța de muncă este în continuă scădere.

Strategia de la Lisabona, principalul instrument al Uniunii Europene în materie de creștere economică și creare de locuri de muncă durabile este implementată la nivel național prin intermediul Programelor Naționale de Reformă. În cazul României, potrivit Recomandării Comisiei Europene este nevoie de implementarea cât mai rapidă a reformelor structurale prevăzute de Strategia Lisabona, pentru a asigura o competitivitate economică bazată pe productivitate ridicată, inovare și cunoaștere.

 

Ritmul reformelor structurale în noile state membre a încetinit simțitor, iar procesele electorale pot deturna atenția politicienilor de la îndeplinirea unor obiective clare. Chiar și în aceste momente dificile, provocările reformei rămân neschimbate, precum adoptarea unor măsuri care să diminueze efectele îmbătrânirii populației și adoptarea unui model economic, care să se bazeze pe cunoaștere și care, totodată, să fie și sustenabil din punctul de vedere al mediului.  

 

Within the context of the current economic downturn, the solidarity for any action undertaken both at governmental and parliamentary level, is key to restore citizens’ confidence in the international financial system, and to facilitate a sound economic recovery.

 

 

Thank you for your kind attention!