PGA (Parlamentarii pentru Acţiune Globală) este o reţea dinamică, formată din peste 1300 de parlamentari din 118 parlamente naţionale, angajaţi într-o serie de iniţiative orientate spre acţiune, care promovează democraţia, pacea, dreptatea şi dezvoltarea în întreaga lume. Componenţa PGA este deschisă membrilor parlamentelor alese în mod democratic.

 

Scurt istoric

 

Reţeaua PGA a fost înfiinţată în anii 1978-1979, la Washington DC, SUA, de către parlamentari din toată lumea, preocupaţi de probleme globale. Iniţial, accentul a căzut pe dezarmare şi prevenirea proliferării nucleare. Astăzi, PGA se ocupă de o listă extinsă de probleme globale, cum ar fi: întărirea democraţiei, prevenirea conflictelor, dreptul internaţional, drepturile omului şi dezvoltarea durabilă.

 

Activitate

 

Programul de lucru al PGA este coordonat politic de un Comitet Executiv, compus din 15 parlamentari. Această structură permite PGA să identifice eficient politicile la nivel naţional, regional şi internaţional. Comitetul Executiv se reuneşte de două ori pe an, pentru a stabili programul de acţiune al PGA.

 

Consiliul Internaţional are sediul la New York şi este compus din 40 de membri, reprezentând toate regiunile lumii. Fiecare ţară care are membri ai PGA şi poate fi reprezentată în Consiliul Internaţional de maxim 2 membri. PGA lucrează în strânsă colaborare cu sistemul ONU, prin organismul ei consultativ alcătuit din înalţi ambasadori ai ONU, înalţi oficiali ai ONU şi reprezentanţi ai organizaţiilor nonguvernamentale. PGA desfăşoară o activitate extrem de eficientă împreună cu agenţii interguvernamentale precum: UNFPA, UNDP, UNICEF, UNIFEM, UNESCO, Banca Mondială, Banca Asiatică de Dezvoltare şi International IDEA. Consiliul Internaţional este prezidat de dl. Ross Robertson, membru al Parlamentului Noii Zeelande.

 

Obiective şi programe

 

Activităţile PGA se focalizează pe trei domenii principale:

 

Pace şi democraţie - Programul pentru pace şi democraţie al PGA vizează două niveluri: construirea unor relaţii mai bune între parlamente şi sprijinirea principiilor democraţiei parlamentare, în vederea creării unor sisteme politice moderate şi stabile în fiecare ţară. În ultimii 11 ani, PGA a trimis delegaţii în misiuni de construcţie a păcii, în special în ţările cu democraţii în devenire, la cererea parlamentelor sau a Reprezentanţilor Speciali ai Secretarului General al Naţiunilor Unite.  

 

Dreptul Internaţional şi Drepturile Omului - Programul Dreptul Internaţional şi Drepturile Omului al PGA s-a concentrat, în ultimii ani, asupra ratificării universale a Statutului Curţii Penale Internaţionale, adoptat la Roma, la 17 iulie 1998. La cererea membrilor săi, PGA a susţinut numeroase evenimente legate de ratificarea statutului CPI în Africa, America Latină, Europa şi Asia. PGA pune la dispoziţie sprijin tehnic membrilor săi, parlamentari din ţările care au luat decizia de a ratifica sau aproba Statutul de la Roma şi trebuie să implementeze legislaţia care să permită asigurarea deplinei cooperări cu Curtea. Pentru a menţine un înalt nivel al implicării şi contribuţiei parlamentare la procesul CPI, membrii PGA au creat Adunarea Consultativă a Parlamentarilor pentru CPI şi statul de drept, care s-a reunit pentru prima dată la Ottawa, în noiembrie 2002.

  

Dezvoltare durabilă şi populaţie - Obiectivul Programului de dezvoltare durabilă şi populaţie al PGA este de a sensibiliza politicienii, la nivel naţional şi internaţional, cu privire la priorităţile în acest domeniu. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, PGA caută să mobilizeze şi să sprijine parlamentarii în vederea unui cadru favorabil de implementare a programului ICPD şi a Agendei 21.

 

Forumul Parlamentar Anual

 

Membrii PGA se reunesc în cadrul forumurilor anuale pentru a dezbate teme diverse, în principal legate de rolul parlamentarilor în reglementarea unor probleme precum migraţia, ocuparea forţei de muncă, datoria externă, eradicarea sărăciei.