PREZENTARE GENERALĂ

 

Procesul de Cooperare în Europa de Sud Est (SEECP) reprezintă o structură de cooperare regională neinstituționalizată. Înființat în anul 1996, SEECP este considerat continuatorul Înțelegerii Balcanice inițiate de Nicolae Titulescu în perioada interbelică și reluată după cel de-al doilea război mondial. În prezent, în cadrul SEECP, participă următoarele state: Albania, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia, Turcia (țări fondatoare), Bosnia și Herțegovina (2001), Croația (2004), Republica Moldova (2006) și Muntenegru (2007).

 

SEECP a fost conceput ca expresie a solidarității între statele din zonă, reprezentând singurul forum din sud-estul Europei inițiat și gestionat exclusiv de statele din regiune, prin care se dorește să se contribuie semnificativ la îmbunătățirea climatului politic. Cadru de dialog politic și consultare, inclusiv la cel mai înalt nivel, SEECP constituie un instrument important în susținerea eforturilor statelor participante pentru integrarea în structurile politice, de securitate și economice, europene și euroatlantice.

 

DIMENSIUNEA PARLAMENTARĂ A SEECP

 

Prima Conferință a Președinților Parlamentelor din țările Europei de Sud-Est (Atena, 1997) și-a propus instituționalizarea dialogului parlamentar, prin organizarea, în mod regulat și pe principiul rotației, a Conferinței Președinților Parlamentelor din Europa de Sud-Est.

Angajamentul asumat la Conferința de la Atena nu a putut fi îndeplinit de statele participante la SEECP în anii imediat următori, dar consolidarea dimensiunii parlamentare a SEECP a continuat la nivelul Comisiilor pentru politică externă din parlamentele naționale (Turcia, 1998 și România, 2000).

Încurajarea dialogului interparlamentar între țările participante la SEECP a fost înscrisă și în Carta relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est (punctul 11 « Principalele Forme de Cooperare în Domeniul Politic și al Securității »), semnată la București, la 12 februarie 2000.

 

A 2-a Conferință a Președinților Parlamentelor din Europa de Sud-Est (Skopje, 19-21 martie 2001) a avut tema: „Stabilitatea, creșterea economică, democrația și relațiile de bună vecinătate în Sud-Estul Europei”. Ideea relansării cooperării parlamentare a fost sprijinită de parlamentarii din statele participante, precum și de adunările parlamentare ale unor organizații internaționale.

În marja dimensiunii parlamentare a SEECP, au fost organizate și alte reuniuni:

- Reuniunea femeilor parlamentare din statele participante la SEECP (Budva, Serbia și Muntenegru, 9-11 mai 2003);

- Reuniunea Comisiilor pentru integrare europeană din parlamentele statelor participante la SEECP (Sarajevo, 18-19 iulie 2003).

 

La cea de a 3-a Conferință a Președinților din SEECP (Tirana, 5 martie 2002), participanții au remarcat progresele înregistrate în sensul transformării acestui Proces într-o voce a regiunii prin excelență.

 

A 4-a Conferință a Președinților Parlamentelor din Europa de Sud-Est (Sarajevo, 27 martie 2004) a examinat tema „Dimensiunea parlamentară a cooperării regionale în procesul de integrare europeană a țărilor din Europa de Sud-Est”.

Sub egida Președinției în exercițiu a României a SEECP (aprilie 2004 – mai 2005), au fost organizate următoarele reuniuni parlamentare:

- Conferința pentru parlamentari, parteneri sociali și organizații neguvernamentale, cu tema „Către o comunitate în domeniul energiei în Europa de Sud-Est” (București, 11-12 octombrie 2004);

- Conferința Președinților Comisiilor de Politică Externă și ai Comisiilor de Integrare Europeană, cu temele „Consolidarea dimensiunii parlamentare a SEECP - rolul comisiilor de politică externă și de integrare europeană”; „Integrarea europeană și SEECP: sprijinul parlamentar pentru Agenda de la Salonic”; „Cooperarea interparlamentară în Europa de Sud-Est:pentru o sinergie sporită. Contribuția SEECP” (București, 24 – 25 martie 2005).

A 5-a Conferință a Președinților Parlamentelor din statele participante la SEECP (Atena, 16-18 martie 2006) a abordat, din perspectivă parlamentară, următoarele teme: „Rolul SEECP în promovarea cooperării regionale, potrivit principiului de regional ownership”;”Aspecte legate de democratizare și societatea civilă”; „Perspectiva europeană a țărilor membre ale SEECP”.

Ca urmare a ultimelor evoluții și schimbări survenite în plan regional, s-a conturat tot mai pregnant necesitatea preluării de către statele din Europa de Sud-Est a unor inițiative create și susținute de comunitatea internațională. În acest sens, în cadrul reuniunilor din 2006 ale Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est (PSESE), a fost finalizat procesul de reflecție privind tranziția de la PSESE la Consiliul Cooperării Regionale, structură creată pentru a prelua funcțiile Pactului, din punct de vedere operațional, sub coordonarea politică a SEECP.

 

De asemenea, s-a propus crearea unei structuri de lucru durabile pentru cooperarea parlamentară, prin înființarea, în cadrul unuia dintre parlamentele din regiune, a unui Secretariat Regional, care să permită transferul de expertiză și logistică, ca urmare a transformării Pactului.

Astfel, prin Decizia Coordonatorului Special al PSESE, din data de 30 martie 2007, Adunarea Națională a Republicii Bulgaria a fost desemnată să găzduiască Secretariatul Regional pentru Cooperarea Parlamentară în Europa de Sud-Est.

 

A 6-a Conferință a Președinților Parlamentelor din statele participante la SEECP (Zagreb, 15-17 aprilie 2007) a avut ca tem㠄Noua Europă de Sud-Est: rolul parlamentelor”. Cu acest prilej, participanții au salutat constituirea Secretariatului Regional pentru Cooperare Parlamentară în Europa de Sud-Est și au exprimat susținerea totală pentru viitoarele activități pe care acesta le va organiza.

 

A 7-a Conferință a Președinților Parlamentelor din statele participante la SEECP (Sofia, 14 aprilie 2008) a avut ca tem㠄Consolidarea rolului integrator al cooperării interparlamentare”. În cadrul conferinței, participanții au adoptat o Declarație Comună și au semnat  Memorandumul de Înțelegere privind Cooperarea Interparlamentară în Europa de Sud-Est), document-cadru care stabilește principalele obiective ale cooperării parlamentare în regiune, precum și coordonatele activității Secretariatului Regional pentru Cooperare Parlamentară în Europa de Sud-Est.

 

 

În prezent, Președinția în exercițiu a SEECP este deținută de Republica Moldova, care va organiza următoarea Conferință a Președinților Parlamentelor din statele participante la SEECP în data de 25 mai 2009. Cu această ocazie, Președinția în exercițiu va fi preluată de Turcia, pentru intervalul mai 2009 – mai 2010.

 

În cadrul eforturilor menite să contribuie la identificarea domeniilor prioritare și a principalelor mecanisme ale viitoarei cooperării parlamentare în Europa de Sud-Est, în conformitate cu angajamentele asumate de liderii de parlamente din regiune cu prilejul celei de a 7-a Conferințe a Președinților Parlamentelor din statele participante la SEECP, a fost constituit Grupul de Lucru privind cooperarea interparlamentară. Parlamentul României a fost reprezentat în Grup de 3 parlamentari (1 senator și 2 deputați).