COOPERAREA UIP CU SISTEMUL NAȚIUNILOR UNITE |
Relațiile dintre UIP și ONU datează de la crearea ONU, proces la pregătirea căruia UIP a avut o contribuție majoră. Colaborarea dintre cele două organizații se fundamentează pe convergența obiectivelor și domeniilor lor de interes și, implicit, a activităților și programelor pe care le promovează. În ultimul deceniu, relațiile dintre UIP și ONU au avut drept obiectiv principal consolidarea dimensiunii parlamentare a cooperării internaționale și stabilirea unui canal de comunicare direct între ONU și parlamente.
Cadru general
▪ La sfârșitul anilor '40, UIP obține statut consultativ general pe lângă ECOSOC.
▪ În 1996 este semnat Acordul de cooperare dintre cele două organizații, ca recunoaștere a rolului UIP în promovarea păcii și cooperării internaționale, a obiectivelor și principiilor Cartei Națiunilor Unite. Acordul marchează începutul unei etape noi a relațiilor dintre UIP și ONU, determinată de schimbările survenite pe scena internațională prin extinderea conceptului de democrație reprezentativă și, implicit, accentuarea rolului parlamentelor naționale în dialogul politic internațional.
▪ În 2002, UIP obține statutul de observator și dreptul de a-și distribui documentele oficiale la Adunarea Generală. Raportul Secretarului General al ONU privind cooperarea Națiunilor Unite cu organizații regionale și alte organizații, prezentat la fiecare doi ani în Adunarea Generală, include și o secțiune privind UIP. Cu aceeași ocazie, Adunarea adoptă o rezoluție privind cooperarea dintre Națiunile Unite și UIP.
▪ În 2008, Adunarea Generală decide includerea, ca punct distinct pe agenda celei de-a 65-a sesiuni, a temei intitulate Cooperarea dintre Națiunile Unite, parlamentele naționale și Uniunea Interparlamentară.
Domenii și forme de cooperare
UIP, în colaborare cu ONU și cu diferite agenții specializate și programe ale Națiunilor Unite, derulează activități de promovare a unor teme specifice, în domenii precum democrația și drepturile omului, statutul femeii și egalitatea de gen, protecția copilului, prevenirea și combaterea HIV/SIDA, dezvoltarea durabilă și comerțul internațional.
Uniunea Interparlamentară:
- are o
contribuție politică directă la dezbaterile din cadrul Națiunilor Unite,
prin intermediul rezoluțiilor
- organizează, începând cu anul 2000, Conferințe Mondiale ale Președinților de Parlamente, asociate Summit-urilor șefilor de stat și de guvern. În cadrul acestor conferințe au fost adoptate documente care definesc obiectivele generale ale cooperării UIP-ONU: Viziunea parlamentară asupra cooperării internaționale în pragul celui de-al treilea mileniu (2000) și, respectiv, Rezolvarea deficitului democratic în relațiile internaționale: un rol mai mare pentru parlamente (2005);
- asigură dimensiunea parlamentară a conferințelor organizate de Națiunile Unite (încurajează participarea parlamentarilor în procesele pregătitoare în plan național și prezența lor în delegațiile naționale; elaborează propriile documente în cadrul proceselor pregătitoare; organizează reuniuni parlamentare în marja conferințelor) și a proceselor de follow-up (anchete, studii și reuniuni destinate evaluării contribuției parlamentare în favoarea transpunerii în practică a deciziilor adoptate; participare parlamentară la reuniunile de evaluare ale ONU);
- organizează Audieri Parlamentare anuale cu ocazia sesiunilor Adunării Generale a Națiunilor Unite (începând cu 2007, Audierile Parlamentare au statut de eveniment comun UIP-ONU), precum și alte evenimente parlamentare (reuniuni, briefing-uri, discuții-panel), în marja reuniunilor periodice și ad hoc ale unor structuri onusiene (ex: Comisia ONU pentru Statutul Femeii; Comisia ONU pentru Dezvoltare Socială);
- editează, în colaborare cu agenții specializate
ale ONU, publicații
-
marchează prin diferite activități (expoziții, dezbateri,
declarații, alocuțiuni, publicații), alături de parlamentele membre,
evenimente relevante din sfera ONU, cum ar fi celebrarea primei
Zile Internaționale a Democrației
***
La New York funcționează
Biroul
Observatorului permanent al UIP pe lângă Națiunile Unite
|