28 februarie  2007 – ședință comună

   

S  U  M  A  R

 

 

1.

Aprobarea ordinii de zi și a programului de lucru.

 

2.

Prezentarea propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României, inițiată de 182 de deputați și senatori.

 

3.

Dezbateri asupra propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României.

 

4.

Prezentarea scrisorii Președintelui României, domnul Traian Băsescu, adresate președinților celor două Camere ale Parlamentului.

 

5.

Continuarea dezbaterilor asupra propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României.

 

6.

Aprobarea propunerii de constituire a unei Comisii comune de anchetă ca urmare a propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României.

 

7.

Aprobarea componenței numerice și nominale a Comisiei comune de anchetă ca urmare a propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României.

 

8.

Dezbaterea și adoptarea Proiectului de Hotărâre a Parlamentului privind constituirea unei Comisii comune de anchetă ca urmare a propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României.

 

  

STENOGRAMA

ședinței  Camerei Deputaților și Senatului

din ziua de 28 februarie 2007

 

Ședința a început la ora 10,00.

 

Lucrările au fost conduse de domnul Nicolae Văcăroiu președintele Senatului, asistat de domnul  Ioan Munteanu, secretar al Camerei Deputaților, și domnul Valentin Zoltan Puskas, secretar al Senatului.

Din prezidiu a făcut parte domnul Eugen Nicolicea, vicepreședinte al Camerei Deputaților.

 

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Vă rog să-mi permiteți să declar deschisă ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului și să vă anunț că din totalul de 467 de deputați și senatori și-au înregistrat prezența un număr de 332 de parlamentari; 135 sunt absenți. Deci suntem în cvorumul legal de lucru.

Stimate colege, stimați colegi,

Birourile permanente ale celor două Camere ale Parlamentului vă propun pentru această ședință comună un singur punct pe ordinea de zi: prezentarea propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României, inițiată de 182 de deputați și senatori, și consultarea Parlamentului pe această problemă.

Sunt intervenții?

Domnul Oltean. Vă rog, domnule deputat.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte,

Doamnelor și domnilor deputați și senatori,

Înainte de a se supune spre aprobare ordinea de zi, dați-mi voie să am o intervenție pe o chestiune de procedură.

Domnule președinte, m-am uitat cu foarte multă atenție... (Din sală i se strigă că s-a uitat la papioane. Parlamentarii europeni aflați în sală poartă  papioane.) ...da, și la papioanele colegilor noștri de la liberali, dar m-am uitat cu foarte multă atenție și am citit cu foarte multă atenție art.95 din Constituția României, la care pe urmă am raportat art.66, 67, 68 din Regulamentul ședințelor comune ale celor două Camere.

Domnule președinte,

Apreciez că ședința de astăzi este convocată în mod neconstituțional. (Râsete.) Apreciez, prin interpretarea corectă, spun eu, a art.95 din Constituție, că această ședință putea fi convocată doar după ce Curtea Constituțională s-ar fi pronunțat printr-un aviz favorabil sau nefavorabil asupra propunerii de suspendare a președintelui, inițiată de o treime din numărul de parlamentari.

Domnule președinte,

Nicăieri în corpul Constituției nu vom întâlni o prevedere legală care să arate că Parlamentul sesizează Curtea Constituțională. Art.95, printr-o interpretare corectă, spune că „În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care se încalcă prevederile Constituției, Președintele României poate fi suspendat din funcție (...) după consultarea Curții Constituționale.”

Acest lucru dacă ar fi interpretat corect ar însemna că inițiatorii, după ce au sesizat Parlamentul României cu această acțiune, în mod corect ar fi trebuit să sesizeze Curtea Constituțională, și după ce Curtea s-a pronunțat, Parlamentul să ia spre dezbatere propunerea de suspendare a președintelui. Altfel, noi suntem puși în situația de a ne pronunța de două ori asupra aceleiași chestiuni, și în această situație, domnule președinte, Grupul parlamentar al Partidului Democrat apreciază că ședința de astăzi nu poate fi întrunită în mod legal, în mod constituțional, solicităm ca Parlamentul să ia act de propunerea de suspendare a Președintelui.

În același timp, solicităm ca inițiatorii să înainteze Curții Constituționale această propunere pentru a se pronunța și abia după ce Curtea se va pronunța să convocăm această ședință, la care să fie invitat și Președintele României, evident, și să aibă loc dezbaterea și pronunțarea prin vot asupra acestei propuneri.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc foarte mult.

Domnul deputat Sergiu Andon.

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Pe marginea incidentului de procedură ridicat, fără a adânci discuția spre sensul, spre interpretările de voință ale legiuitorului constituțional, vom trece la interpretarea primară, cea mai simplă pe care o face orice persoană chemată să aplice un text legal, este interpretarea literală sau gramaticală. Și ea ne e accesibilă tuturor. Limba română se vorbește în toată țara, iar județul Bistrița e chiar dintre județele vatră de limbă românească.

Această interpretare literală are o serie de suprapuneri cu știința foarte exactă a gramaticii. Sintaxa, din punct de vedere gramatical, se regăsește și în citirea legilor, unde orice normă juridică are înainte de toate subiect, predicat, respectiv acțiunea sau inacțiunea pe care o normează, și apoi o serie de condiții care corespund părților secundare de vorbire.

Așa fiind, art.95, la care se referă distinsul nostru coleg, domnul deputat Ioan Oltean, are mai multe alineate care fiecare în parte constituie o normă distinctă și fiecare are propriul subiect și propriul predicat: cine face, ce face.

Alineatul (1), la care s-a raportat distinsul coleg și care guvernează momentul parlamentar de astăzi, ziua parlamentară de astăzi are ca subiect Parlamentul.

Deci, Curtea Constituțională e consultată de Parlament.

Abia alin.(2) vorbește de inițiatorii moțiunii și ce au ei de făcut, iar în predicatul normei, respectiv în ce au ei de făcut, nu se vorbește de îndatorirea lor sau de posibilitatea lor, - foarte important! de posibilitatea lor - pentru că nu oricine și oricând cu orice sesizează  Curtea Constituțională, nu este prevăzut și acest fragment procedural.

Așadar, convocarea Camerei, luarea la cunoștință în mod solemn, formal, oficial, de conținutul documentului, înseamnă înregistrarea lui ca document oficial, acceptarea sub aspectul îndeplinirii condițiilor prealabile și, bineînțeles, posibilitatea grupurilor să-și spună punctul de vedere asupra documentului - prealabil. Urmând ca altă dezbatere să fie după ce se cunoaște și punctul de vedere al Curții.

Cât privește... aceasta e ultima parte a intervenției mele, cât privește invitarea domnului Președinte al României, din câte știu s-a făcut. Participarea domniei sale este opțională. Se pare că a optat, mai mult, se pare că a și comunicat oficial opțiunea. Deci, suntem în regularitate și din acest punct de vedere.

Mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

Domnul deputat Valer Dorneanu.

Aveți cuvântul, vă rog.

Domnul Valer Dorneanu:

Domnilor președinți de ședință,

Stimați colegi deputați senatori și parlamentari europeni,

Mă refer la cei cu papion. (Aplauze.)

Tocmai remarcasem zilele trecute eleganța, echilibrul și inteligența cu care distinșii colegi de la Grupul parlamentar al P.D. își apărau președintele. Se pare că, pe măsură ce se apropie sabia, intervin nervozitățile și intervin și imperfecțiunile. Eu n-aș vrea să mă refer la faptul că aici e o problemă de strictă specialitate, o problemă juridică, și domnul președinte al Partidului Democrat și-a înlocuit juriștii cu agronomi, sfidând profesia nobilă a propriilor săi părinți. Eu aș vrea să mă refer strict la textul constituțional.

Stimate domnule Oltean,

Sunteți un vechi și foarte bun deputat, priceput în regulamente. Vreau să vă spun, în ceea ce privește Constituția, actul fundamental nu-și propune și nici nu-și poate propune așa ceva: să stabilească termene, cine face sesizarea, asta e treaba regulamentului.

Deci, textul constituțional la care vă referiți, v-aș ruga să-l lecturați împreună cu regulamentul de punere în aplicare, e vorba de Regulamentul celor două Camere, și veți vedea, dacă citiți exact cele două texte din Regulament, împreună cu articolul din Constituție, că nu e posibil să sesizăm Curtea Constituțională înainte de dezbatere.

O singură procedură există într-o asemenea manieră: avizarea propunerii legislative, a inițiativei legislative populare. Aici textul este foarte clar și vedeți din înseși etapele de derulare a procedurii de suspendare - nu se poate pune problema sesizării inițiale. Pentru că întâi se convoacă Parlamentul în cele două Camere reunite. Acestea trebuie să stabilească dacă în acest moment, pe baza numai a sesizării, cere avizul Curții Constituționale, sau este nevoie de constituirea unei comisii și numai după primirea raportului sesizăm atunci Curtea Constituțională pentru primirea avizului.

Deci, mi se pare că textul constituțional și cele două prevederi din Regulament sunt absolut clare, nici măcar pretabile la interpretări fanteziste care să ne oblige pe noi acum... pentru a-i mai da posibilitate președintelui să mai respire. Eu cred că nu trebuie să-i mai dăm o asemenea posibilitate pentru că în fiecare zi adaugă listei de încălcări câte una nouă, cum ar fi cea de astăzi, privind prezența intempestivă la ședința Guvernului.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Mulțumesc.

Invit la microfon pe domnul deputat Lucian Bolcaș, din partea Grupului parlamentar al P.R.M.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Stimați colegi,

N-o să vă răpesc timpul, pentru  că ceea ce trebuia spus s-a epuizat deja. Dar îmi aduc aminte că titlul unui celebru tablou este: „Somnul rațiunii naște monștri”. De data aceasta, situația disperării naște monștri. Nu prin forțarea textelor constituționale, într-o interpretare care amintește de absurdul demonstrațiilor geometrice, se poate rezolva această situație.

Vă solicităm să cooperați, pentru că nu vreau să vă aduc la situația de a discuta dacă textele constituționale sunt de directă aplicabilitate sau nu pot să fie aplicate decât prin intermediul unor reglementări speciale. S-au scris multe tomuri și juriștii știu problema asta.

Dar aici lucrurile sunt clare. Modul în care se face sesizarea Birourilor permanente, modul în care se face sesizarea Curții Constituționale, modul în care este invitat președintele să dea socoteală în Parlament sunt reglementate conform Regulamentului ședințelor comune. Textul acesta din Constituție nu a suferit modificări la ultima revizuire, textele din Regulament sunt conforme dispozițiilor constituționale, așa cum a constatat și Curtea Constituțională când s-a pronunțat în excepții cu privire la alte situații și a stabilit că celelalte dispoziții sunt constituționale. Este citat expres.

În aceste condiții, evident că s-a procedat în mod corect și vă solicităm să continuăm procedura.

O ultimă problemă în legătură cu prezența papioanelor colegilor liberali. Apreciez și umorul și delicatețea răspunsului, dar, domnilor colegi, cred că a trecut vremea unor răspunsuri simbolice. Vă îndemn să treceți la acțiune, cu sau fără papion!

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Îl invit la microfon pe domnul deputat Știrbeț.

Domnul Cornel Știrbeț:

Bună ziua!

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

N-o să fiu de acord cu domnul Oltean, care a spus aici că ședința este neconstituțională sau neregulamentară. Ședința celor două Camere este convocată legal, este statutară, regulamentară. Ca urmare, ne putem desfășura activitatea. (Aplauze.)

Alta este problema pe care vreau s-o ridic, anume aceea a punctului de pe ordinea de zi pe care vă solicit să-l eliminați, pentru că nu s-a îndeplinit procedura prevăzută de Constituție, anume propunerea de... ordinea de zi am înțeles că prevede ca singur punct propunerea de suspendarea din funcție a Președintelui României. Deci, propunerea de suspendare din funcție, repet.

Procedura suspendării din funcție a Președintelui României este o procedură constituțională. Este vorba de raportul dintre Puteri. Procedura constituțională nu se completează nici cu legea, după cum știți, nici cu Regulamentul. Procedura constituțională și raportul dintre Puteri, cu tot respectul față de antevorbitorii mei, se respectă întocmai.

Mai mult, s-au invocat aici argumente gramaticale, literale, știu eu, de tot felul, care cred eu că nu au relevanță. O discuție anterioară votării suspendării președintelui ar elimina posibilitatea prevăzută în art.95 din Constituție ca o treime din deputați și senatori să facă o asemenea propunere. Pentru că o hotărâre a noastră, aici, ar fi valabilă doar cu jumătate plus unu din numărul celor prezenți sau din numărul deputaților și senatorilor.

Ca urmare, ar elimina posibilitatea constituțională ca o treime dintre dumneavoastră, care ați semnat această sesizare, să facă acest demers. Cred că este foarte clar, nu putem să ne abatem de la textul procedural al Constituției și e sigur, nu vreau aici să credeți că-l apăr pe președintele Băsescu. (Din sală se aude: „Doamne ferește!”) Cred că președintele Băsescu trebuie suspendat din funcție. Președintele Băsescu a dansat pe malul mării, a mâncat la Golden Blitz, s-a certat cu premierul, trebuie suspendat din funcție, e clar, abateri foarte grave pe care le-a făcut. Nu cred că aici e vreo discuție. Dar noi trebuie să fim riguroși, trebuie să fim exigenți, exigenți cu procedura constituțională.

Ca urmare, rugămintea este ca documentul fundamentat de dumneavoastră, stimați colegi, sunteți 182 de deputați și senatori, din trei grupuri parlamentare, cu juriști eminenți, sau două grupuri parlamentare, dar grupuri serioase, cu juriști eminenți, care ați fundamentat documentul ăsta... de vreo trei luni parcă lucrați la el. Nu văd ce susținere doriți să mai obțineți, de la cine?

Domnul Valeriu Ștefan Zgonea (din bancă):

De la Elena Udrea!

Domnul Cornel Știrbeț:

De la noi aveți sigur. V-am spus. Sunt de acord să-l suspendăm pe președintele Băsescu. Cred că ar trebui neapărat suspendat.

Dar, rugămintea este...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Domnule deputat, vă rog să încheiați.

Domnul Cornel Știrbeț:

Da.

Rugămintea este să respectați procedura constituțională.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Vă rog să încheiați.

Domnul Cornel Știrbeț:

Ca urmare, noi nu putem lua în discuție un punct la ordinea de zi privind propunerea de suspendare, atâta vreme cât nu avem un aviz al Curții Constituționale, fie el pozitiv sau negativ...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimate coleg, vă rog să luați loc. Mulțumesc.

Domnul Cornel Știrbeț:

O singură frază, domnule președinte.

Ca urmare, solicit să se elimine acest punct de pe ordinea de zi și să ne continuăm ședința.

Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Stimați colegi,

Domnule Oltean, luați loc. V-am văzut cu mâna ridicată. Nu e nici o problemă. Și pe domnul Iliescu. Vă rog eu să aveți răbdare.

Eu înțeleg orice, mai puțin faptul că se încarcă o încălcare a procedurilor prevăzute de Regulament. Avem un Regulament al ședințelor comune. Acest Regulament are girul Curții Constituționale. Avem și o cutumă practicată și cu alte ocazii și deci nu se ridică o astfel de problemă. Dar oricum vom tranșa prin vot.

Iar ideea de a ne ține de vorbă până la ora 13, nu ține, că continuăm ședința după-amiază dacă e cazul.

Deci, vă rog eu, nu trebuie să insistăm, avem art.95 din Constituție, coroborat cu art.67 din Regulament. Lucrurile sunt foarte clare. Deci, este dreptul dumneavoastră însă de a ridica probleme de procedură, nu contest. Să fiți de acord, mai sunt înscriși încă vreo cinci colegi, să închidem aici lista.

Dau cuvântul domnului deputat Nicolicea Eugen.

Domnul Eugen Nicolicea:

Ședințele Camerei Deputaților, împreună cu Senatul, ședințele comune, se desfășoară după Regulamentul ședințelor comune ale Camerei Deputaților și Senatului. Prevederile din prezentul Regulament sunt în vigoare.

Ați afirmat că există câteva prevederi neconstituționale. Este dreptul dumneavoastră ca grup parlamentar să vă adresați Curții. În ceea ce privește ședința de astăzi, demersul dumneavoastră ar fi inutil având în vedere că, potrivit art.11 alin.(3) din Legea nr.47, Legea de funcționare a Curții Constituționale, deciziile Curții sunt obligatorii și au putere numai pentru viitor.

Deci, dacă dumneavoastră veți face aceste demers începând de astăzi, este inutil, pentru că decizia Curții, chiar dacă v-ar da dreptate, ar avea putere numai pentru viitor, astăzi Regulamentul este în vigoare și se aplică astăzi așa cum este el.

Prin urmare, demersul dumneavoastră nu are nici un fel de efect și propun să continuăm ședința pe baza Regulamentului în vigoare, care nu este încă declarat neconstituțional, așa cum ați dorit dumneavoastră acum, după mulți ani, pentru că este vorba doar de suspendarea președintelui Băsescu. Până acum a fost foarte bun regulamentul și am lucrat după el.

Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Mulțumesc.

Domnul deputat Dumitrescu Cristian. Aveți cuvântul.

Domnul Cristian Sorin Dumitrescu:

Domnule președinte,

Pentru că s-a ridicat o chestiune de procedură, am să mă exprim strict la această procedură și mai ales la art.95 din Constituție, care este nu numai clar, este extrem de precis în obligația noastră de a face această dezbatere în condițiile Constituției, blocului de constituționalitate, a Regulamentelor Camerei Deputaților și Senatului și bineînțeles a cutumei parlamentare.

Textul este însă foarte precis. Se vorbește în procedura de suspendare de consultarea Curții Constituționale. Curtea Constituțională, conform tuturor reglementărilor, are un sistem foarte clar și precis de sesizare. Sesizarea Curții Constituționale nu se poate face nici de un deputat, nici de 182 de deputați, decât referitor la un document din Parlament sau al Parlamentului. Este vorba de o lege și așa mai departe.

Conform acestei proceduri, urmează ca să fie prezentată în Parlamentul României solicitarea de suspendare a președintelui, care urmează să primească un aviz consultativ. Repet, încă o dată, un aviz consultativ.

Deci, nu numai că această cerință este legal constituită și procedurile au fost respectate, dar este și obligatoriu să trecem la dezbatere în continuare, altfel neputând... sau blocând de fapt procedura de suspendare. Eu cred că, colegii noștri de la P.D. nu asta urmăresc. Au avut, probabil, o neînțelegere asupra textului, textul constituțional spune: „după consultarea Curții Constituționale”, care nu poate fi făcută decât în temeiul unui document, unui act juridic, unui act parlamentar, pentru că aceasta va fi în primă etapă solicitarea de suspendare, de natură constituțională, care va fi supusă controlului Curții Constituționale și trebuie să îndeplinească regulile clare și precise de formă.

Mulțumesc foarte mult.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Stimați colegi,

Vă atenționez că astăzi nu dezbatem pe fond cererea de suspendare, respectiv hotărârea de suspendarea președintelui. Astăzi, derulăm un procedeu de consultare a Parlamentului dacă sunt suficiente elemente pentru a putea trimite această propunere de suspendare la Curtea Constituțională sau constituim o comisie de anchetă, conform prevederilor Regulamentului.

Deci, nu dezbatem fondul problemei.

Dau cuvântul domnului deputat Valentin Iliescu.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Chiar și o propunere de suspendare din funcție a Președintelui României pentru motive neconstituționale trebuie să țină cont de Constituție. Și pentru acest motiv îndrăznesc să îi prezint în primul rând liderului Grupului P.S.D. un text din Constituție pe care dânsul și toți ceilalți semnatari l-au încălcat în mod evident. „Art.69. În exercitarea mandatului, deputații și senatorii sunt în serviciul poporului. Orice mandat imperativ este nul.”

Domnule președinte de ședință,

Domnule președinte al Camerei Deputaților,

Ați primit în urmă cu o săptămână din partea unui cetățean un document pe care în mod evident în ședința comună a Birourilor permanente de ieri ar fi trebuit să-l puneți în discuție. Nu l-ați pus, așa cum nu-l puneți nici astăzi, cu atât mai mult cu cât mie mi se par perfect întemeiate aceste argumente și acest material, care vorbesc despre nulitatea acestui demers. Și o să îndrăznesc să vă citesc un foarte scurt pasaj, care evidențiază, domnule președinte ...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimate coleg, stimate coleg, domnule coleg, vă închid microfonul. Vă rog foarte mult, nu sunteți ... Ați venit la tribună pe procedură, și nu să citiți ...

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Pe procedură, domnule președinte.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog eu foarte mult, să reveniți la procedură și nu să ne citiți scrisori aici.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Domnule președinte, este exact pe procedură și de faptul că acest demers constituțional încalcă în mod flagrant art.69 din Constituția României.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog foarte mult, stimate coleg, suntem ... Vă rog eu foarte mult ...

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Dacă nu aveți nimic de ascuns, domnule președinte, dați-mi voie să prezint argumentația intervenției mele.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog eu, referiți-vă la procedură în intervenția dumneavoastră, și nu ce a spus un cetățean sau altul, ce scrisori ați primit dumneavoastră. Deci, vă rog, foarte mult, la procedură, și cât se poate de scurt.

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

Da. În legătură cu documentul intitulat Propunere de suspendare din funcție a președintelui României, Traian Băsescu înaintat la data de 11.02.2007 de un grup de deputați și senatori, am onoarea să vă solicit să constatați, în temeiul art.69 alin. (1) și (2) din Constituția revizuită, nulitatea lui, precum și a demersului respectivului grup de deputați și senatori, ca fiind expresia unui mandat imperativ primit din partea partidelor din care fac semnatarii parte. ( rumoare).

Este de notorietate faptul, confirmat implicit sau explicit de nenumărate ori în public, domnule președinte ...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Stimate coleg, vă rog eu ... Domnule Iliescu, vă rog eu, nu vă compromiteți! Vă rog foarte mult, sunteți deputat. (Aplauze din centrul și partea stângă a sălii.)

Domnul Valentin Adrian Iliescu:

... că membrii Grupului parlamentar al P.S.D. și P.R.M. au semnat acest document în alb, înainte ca el să fie redactat. Este dovada clară a unui mandat imperativ primit din partea partidului, care repet, încalcă cele două alineate ale art.69, și care evident determină nulitatea lui. (Câteva aplauze.)

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

Are cuvântul domnul deputat Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Mulțumesc foarte mult, domnule președinte.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

V-aș ruga, liniște!

Domnul Ioan Oltean:

Îngăduiți-mi, cu tot respectul pe care îl port antevorbitorilor și tuturor deputaților și senatorilor, să îmi exprim câteva considerente pe marginea celor spuse și pe chestiuni de procedură.

Din capul locului, vreau să subliniez că nu dorim să tergiversăm, sub nici o formă, sesizarea Curții Constituționale, legat de acțiunea de suspendare a președintelui și nici convocarea ședinței de suspendare a președintelui. Dar, nu putem să nu ne expunem un punct de vedere, atât timp cât avem certitudinea că este cel corect.

Aș vrea să precizez, domnule președinte și doamnelor și domnilor deputați și senatori, că președintele României nu poate fi chemat să dea socoteală Parlamentului, cu tot respectul pe care-l am față de distinsul coleg și jurist, vicepreședintele Bolcaș.

Președintele României are cel puțin aceeași legitimitate ca și Parlamentul României și, de aceea, el nu poate fi tras la răspundere juridică de către Parlament. Noi putem pune în mișcare procedurile prevăzute în Constituție, dar nu-l putem trage la răspundere.

Pe de altă parte, domnilor distinși juriști,

În urmă cu 10 zile, două săptămâni, de la aceste microfoane, ați susținut anumite puncte de vedere argumentate și încercând să ne convingeți că sunteți deținătorii adevărului absolut, în ceea ce privește afirmațiile respective.

Curtea Constituțională a infirmat fără tăgadă că n-ați avut dreptate atunci când susțineați anumite atitudini. De aceea, vă rog, întotdeauna, o doză minimă de rezervă față de punctele pe care le exprimați, s-o aveți. Eu nu cred că ceea ce vă spun eu este adevărul absolut, dar este un punct de vedere pe care-l susțin cu onestitate, respectându-vă, în același timp, și punctul dumneavoastră de vedere, fără niciun fel de reținere.

Astăzi, cred cu toate seriozitatea că această ședință ar trebui să fie convocată după sesizarea și pronunțarea Curții Constituționale. Este punctul meu și al nostru de vedere. Sigur, dumneavoastră aveți un alt punct de vedere. Totul se va tranșa prin vot, pentru că așa este democratic, iar minoritatea se va supune întotdeauna majorității.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Supun votului dumneavoastră să închidem discuțiile aici.

Domnule Andon, vă rog eu, luați loc, că vă dau cuvântul, dar vă rog să luați loc.

Stimați colegi, nu trăiți senzația că facem o discuție inutilă? Tranșăm prin vot. S-a spus tot ceea ce vreți dumneavoastră și de o parte, și de cealaltă.

Luați loc, domnule Andon, că n-am ce face. Dacă dumneavoastră vă dau cuvântul, atunci să-l dau la toți.

Domnul deputat Anghel Stanciu.

O luăm de la capăt și mai stăm o oră.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni senatori și deputați,

Domnilor miniștri,

Domnule Nicolăescu,

Am asistat cu plăcere la zbaterea colegilor mei democrați, în încercarea de a se afirma în ochii domnului președinte. Este normal și firesc.

Nu înțeleg, însă, de ce insistența aceasta de a le fi frică să se întoarcă la popor cât mai curând. Poporul va decide și va duce pe fiecare în limitele unui regulament constituțional.

Domnule președinte,

Este adevărat că această Constituție, care este prea strâmtă pentru domnul președinte, a hotărât prin sesizarea, la timpul respectiv, că regulamentul acesta comun este constituțional.

Ca atare, domnule președinte, în baza art.3, Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului au propus proiectul ordinii de zi, au convocat ședința, și art.8 spune: ”proiectul ordinii de zi este supus aprobării Parlamentului în ziua stabilită pentru ședința comună”. Acest proiect poate fi schimbat la propunerea unui grup parlamentar.

Vă rog să luați act că distinsul coleg care a intervenit nu reprezenta un grup parlamentar. Nici alt grup parlamentar nu a susținut schimbarea ordinii de zi. Au invocat alte motive de procedură.

Ca atare, vă rog, domnule președinte, să supuneți ordinea de zi aprobării, conform art.8.

În cealaltă problemă, art.66, 67 precizează foarte clar: “Birourile permanente, sub semnătura președinților, comunică neîntârziat propunerea președintelui României” - au comunicat, propunere care a venit de la 182 de senatori și deputați. Deci, este perfect constituțional. Art.67: “Președintele care conduce ședința comună, după prezentarea propunerii de suspendare din funcție...”.

Deci, trebuie să supunem clar discuției propunerea de suspendare. Și de-abia spre coada art.67 se vorbește de Curtea Constituțională.

Închei, domnule președinte, rugându-i pe distinșii mei colegi să nu mai fugă de popor și să accepte această judecată dreaptă și să voteze, dacă nu le este frică, alături de noi toți, ordinea de zi.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Ungureanu.

Domnul Petre Ungureanu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Stimați colegi,

Este adevărat ce-a zis distinsul nostru coleg anterior, că această problemă de procedură este ridicată de un deputat care nu reprezintă un grup parlamentar.

Din nefericire, asta este situația! Suntem, într-adevăr, vreo 33 de deputați care nu reprezentăm niciun grup parlamentar, nici măcar al independenților; problema a fost ridicată de un jurist, iar eu confirm acum, al doilea jurist, care nu au comisie de lucru, deci, nu suntem în comisii.

Însă, vreau să pun o problemă și, domnule președinte, trebuie să rezolvați, să vedem dacă a fost oul sau găina. Nu contest, repet, posibilitatea ca regulamentul comun al Camerelor să prevadă ceva. Fără discuție, acesta însă nu poate să bată Constituția, așa cum bate viața filmul.

Avem art.95 și trebuie să vedem cum procedăm. Eu vă citez teza penultimă din art.95 și vă rog, la propunerea colegului Știrbeț, pe care eu o susțin acum, să îi dăm dezlegarea procedurală: “În cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și de Senat în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor”, și aceasta este fraza pe care o subliniez “după consultarea Curții Constituționale”. Este simplu ca bună ziua!

Prin vot democratic, și există aici două treimi oricând, am văzut și ieri, am văzut și alaltăieri, prin vot noi trebuie să hotărâm dacă dăm prioritate prevederilor din art.95, teza penultimă, și cerem, înainte de a da votul, cerem avizul Curții Constituționale și să vedem dacă se pronunță Curtea sau votăm astăzi. Asta este tot.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc, domnule deputat.

Cred că, cu toții trebuie să facem efort pentru a trece la papion.

Domnul deputat Andon.

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc, domnule președinte.

S-a rostit de la acest microfon o inexactitate constituțională gravă, peste care nu putem trece sau nu putem trece fără s-o marcăm ca atare, și totodată un agramatism, pentru că vorbeam, sintaxa legală este strict aplicată peste cea gramaticală. A spus un distins antevorbitor că președintele României reprezintă o instituție „cel puțân”, citez, „cel puțân la fel de importantă ca Parlamentul”. Inexact.

În art.61 din Constituția României, pe care îl cităm cel mai des, se spune: “Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român”. Suprem, gramatical, nu are grade de comparație. Nu există mai suprem și mai puțin suprem.

Deci, formularea corectă, dacă domnul coleg sau altcineva vrea să facă ierarhizări, și se pare că sunt de actualitate, este că președintele României este un organ aproape tot atât de important ca Parlamentul.

Mulțumesc. (Câteva aplauze.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc foarte mult.

Stimați colegi, Închidem aici.

Domnule Oltean, vă rog eu foarte mult, luați loc. în primul rând, luați loc, altfel nu vă dau cuvântul.

Deci, mai sunt două înscrieri la cuvânt: doamna Verginia Vedinaș și domnul Oltean.

Mai dorește cineva? Nu.

Supun votul dumneavoastră închiderea listei.

Vă rog să votați.

Cine este pentru? Mulțumesc.

Împotrivă?

Cu 10 voturi împotrivă, marea majoritate este pentru. Am încheiat lista.

Doamna senator Verginia Vedinaș.

Doamna Verginia Vedinaș:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Dragi colegi,

Ascultând toate perorațiile, toate argumentațiile care s-au invocat de la tribuna Camerelor reunite și comparând aceste discursuri cu prevederile clare ale Legii fundamentale a statului și ale regulamentului ședințelor comune, am ajuns la concluzia că singura motivație pe care o pot avea astfel de discursuri este una de ordin politicianist, este una prin care se încearcă să se pună piedici unui demers profund constituțional.

Dragi colegi, astăzi, în ședința comună a celor două Camere, se petrece următoarea etapă din procedura constituțională a suspendării din funcție a președintelui. Se prezintă propunerea de suspendare din funcție a președintelui României, astfel cum este ea reglementată de art.67 din regulamentul ședințelor comune.

Acest articol, dragi colegi, prevede că președintele de ședință, după prezentarea propunerii de suspendare, consultă parlamentarii dacă există date suficiente pentru a fi sesizată Curtea Constituțională sau dacă trebuie să constituim o comisie de anchetă.

Constatăm că este mai mult decât clar faptul că sesizarea Curții Constituționale nu se poate face decât după ce noi, Parlamentul, reunit în ședință comună, luăm o hotărâre.

Se face o confuzie voită între consultarea Parlamentului, spre a decide asupra acestor aspecte, și dezbaterea propunerii de suspendare, care într-adevăr se va face după ce se va primi avizul Curții Constituționale.

Mai departe, noi urmează să hotărâm ...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog eu, poate sintetizați.

Doamna Verginia Vedinaș:

... ca, fie că există date suficiente pentru ca propunerea de suspendare să se trimită Curții Constituționale, fie că trebuie să constituim o comisie de anchetă. Acestea sunt reperele constituționale și regulamentare, în care urmează să ne desfășurăm activitatea, motiv pentru care, vă rog, domnilor colegi, să trecem la treabă.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Olteanu. Mi-a intrat în reflex “u” acesta, ce să fac? Domnul Oltean.

Domnul Ioan Oltean:

Domnule președinte, un miel în condiții de sacrificare europeană de Paști.

Domnule președinte, mulțumesc foarte mult. Am să încerc să fiu foarte scurt.

Am să repet exact ce-am spus atunci când am comparat instituția președintelui cu cea a Parlamentului. Am spus următorul lucru: legitimitatea politică a președintelui este cel puțin egală cu a Parlamentului, de aceea, el nu poate fi tras la răspundere de către Parlament. Aceasta este afirmația exactă pe care am făcut-o și la aceasta poate domnul și distinsul meu coleg Andon să facă comentarii.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc, stimați colegi.

Supun votului dumneavoastră ordinea de zi.

Cine este pentru? Vă rog să numărați. 283 de voturi pentru.

Voturi împotrivă? 58 de voturi împotrivă.

Abțineri? Două abțineri.

Ordinea de zi a fost votată.

Programul de lucru, până la epuizarea ordinii de zi.

Cine este pentru? 283 de voturi pentru.

Împotrivă? 3 voturi împotrivă.

Abțineri? 58 de abțineri.

S-a aprobat și programul de lucru.

Stimați colegi, intrăm în ordinea de zi.

Vă rog să-mi permiteți să-l invit la microfon pe domnul senator Corlățean Titus, deputat, scuzați, pentru a prezenta propunerea de suspendare a președintelui României.

Domnule deputat, aveți cuvântul.

Domnul Titus Corlățean:

Domnule președinte al Senatului,

Domnule președinte al Camerei Deputaților, 

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

Subsemnații, deputați și senatori menționați în anexă, cu semnăturile lor personale, în baza prevederilor art.95 din Constituție, formulează următoarea propunere de suspendare din funcție a președintelui României, Traian Băsescu.

Democrația și statul de drept se află într-o mare primejdie în România. Cele trei puteri fundamentale ale statului (legislativă, executivă și judecătorească) sunt amenințate de riscul unui blocaj instituțional, înregistrând disfuncțiuni grave în activitatea lor.

Societatea românească este bulversată de atmosfera de ostilitate aproape generală, care s-a creat între autoritățile publice, de permanentele conflicte, scenarii, scandaluri, care agresează cetățeanul român.

După 2 ani de exercitare a mandatului de președinte al României, domnul Traian Băsescu demonstrează că nu se poate încadra în parametrii constituționali ai funcției de șef de stat.

În acești 2 ani, am asistat, de la cel care a jurat să respecte Constituția, la repetate încălcări ale prerogativelor sale, ale rolului președintelui de mediator între puterile statului, în vederea asigurării   bunei funcționări a autorităților publice, la abuzuri și încălcări grave ale Constituției, la acte de sfidare și denigrare a instituțiilor fundamentale ale statului.

Convinși că prin această conduită președintele pune în primejdie buna funcționare a statului, ne vedem nevoiți să solicităm Parlamentului, în conformitate cu prevederile art.95 din Constituție, suspendarea din funcția de președinte al României a domnului Traian Băsescu.

Menționăm că, potrivit prevederilor textului constituțional invocat: “în cazul săvârșirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele României poate fi suspendat din funcție de Camera Deputaților și Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor, după consultarea Curții Constituționale”.

Președintele Traian Băsescu și-a început mandatul său prin manifestarea repetată a unor tendințe clare de conducere autoritară, cu depășirea gravă a limitelor constituționale, comportament incompatibil cu rolul unui șef al unui stat de drept bazat pe principiile democrației pluraliste, cu spiritul și principiile Constituției României, în primul rând cu prevederile art.80 din legea fundamentală.

Menționăm de la început că motivele care ne-au determinat să inițiem acest demers constituțional sunt fapte concrete grave, de încălcare a Constituției, care au perturbat bunul mers al activității autorităților publice fundamentale ale statului, Parlamentului, a Guvernului, a Justiției, a altor instituții publice, au discreditat autoritatea acestora, au afectat prestigiul internațional al țării.

Rolul esențial al președintelui României este acela de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, și de a exercita în acest scop funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate.

Președintele Traian Băsescu a demonstrat, însă, prin întreaga sa activitate, prin acțiunile sale concrete desfășurate în timpul celor 2 ani de exercitare a mandatului, că are o viziune particulară și discreționară asupra înaltei funcții ce i s-a încredințat, că interpretează greșit prevederile Constituției și ale legilor țării, aplicându-le după bunul său plac, refuzând pur și simplu să se poziționeze în cadrul principiilor de funcționare a statului de drept.

Frecventele declarații ale domnului Traian Băsescu nu fac decât să probeze numeroasele fapte concrete de încălcare a Constituției și o conduită publică manifestată, cu intenție, în afara cadrului constituțional.

Dacă textul constituțional menționat îl obligă să vegheze la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice și să exercite funcția de mediere între puterile statului, precum și între stat și societate, atunci șeful statului trebuie să asigure, în primul rând, cadrul de manifestare a statului de drept, separația și echilibrul puterilor în stat.

Domnul Traian Băsescu a provocat constant crize în raporturile dintre șeful statului și principalele autorități publice, le-a încălcat și nesocotit competențele, le-a denigrat activitatea, discreditându-le autoritatea și credibilitatea, a întreținut în permanență o atmosferă de instabilitate și conflict.

Mai grav este că, în afara acestei atitudini distructive la adresa principalelor autorități publice, cu efecte negative în funcționarea acestora, în funcționarea statului, președintele Traian Băsescu a desfășurat o adevărată campanie de ațâțare a societății civile împotriva autorităților publice, în loc să fie un mediator între segmentele societății civile și autorități.

De asemenea, declarațiile defăimătoare și calificativele de multe ori jignitoare la adresa unor instituții sau oameni, care duc la producerea unor consecințe asupra acestora, influențarea unor decizii ori a opiniei publice împotriva unor instituții, nu numai că sunt inadecvate și neacceptabile pentru un șef de stat într-un sistem constituțional democratic, dar constituie și încălcări grave ale Constituției, în sensul alin. (1) al art.95 din Constituție.

Declarațiile domnului Traian Băsescu, care denotă un comportament neconstituțional, nu intră în sfera imunității de opinie, reglementată de art.84 alin. (2), coroborat cu art.72 alin. (1) din Constituție. Astfel, pe de o parte, aceste declarații nu reprezintă opinii politice exprimate în exercitarea mandatului, iar pe de altă parte, procedura suspendării, prevăzută de art.95 din Constituție, nu presupune angajarea unei răspunderi juridice; de vreme ce președintele României jură să respecte Constituția, este de la sine înțeles că respectarea Constituției trebuie realizată de către președinte și prin opinii politice exprimate.

De aici rezultă, o dată în plus, că președintele României nu se poate prevala de imunitatea de opinie și de dreptul fundamental reglementat de art.30 din Constituție, atunci când promovează prin comportamentul său politic o stare de neconstituționalitate.

Este de observat că art.84 alin. (2) precizează că prevederile art.72 alin. (1) se aplică în mod corespunzător, ceea ce înseamnă că se aplică ținându-se seama de specificul funcției de parlamentar și, respectiv, de specificul funcției de președinte al României.

În timp ce parlamentarii exprimă opinii în nume personal, care nu reprezintă poziția Camerei din care fac parte, președintele României, care este o autoritate publică, exprimă opinii în numele autorității.

În ceea ce privește definirea noțiunii de fapte grave, considerăm că acestea se referă la acte sau acțiuni concrete ale președintelui României, adică la faptele juridice sau de ordin politic, precum și orice fapte direct materiale cum ar fi: intervenții pentru a influența anumite măsuri în plan economic sau administrativ, blocarea circuitului unui document, ascunderea unui document, acordarea unei audiențe, participarea fără drept la o ședință de Guvern, prin care se încalcă principii sau prevederi constituționale.

În lumina celor de mai sus, în sfera faptelor grave, sub modalitatea acțiunilor concrete, vor intra și opiniile politice prin care se justifică o exercitare a mandatului contrar Constituției, declarații și atacuri, dincolo de litera Constituției, la adresa altor autorități publice sau la adresa legilor.

Pentru aprecierea gravității faptelor imputate președintelui, a încălcărilor Constituției, pe care le vom prezenta, considerăm că aceasta derivă, în primul rând, chiar din calitatea specială a autorului lor, din importanța și autoritatea funcției sale.

Întâiului stătător al țării nu i se poate admite nici o abatere de la lege. În  cazul său nu poți aprecia că încălcarea Constituției nu a prezentat un pericol. Șeful statului trebuie să fie un model, întrucât greșelile lui pot constitui exemple negative de urmat.

Pe de altă parte, în cazul fiecăreia dintre faptele prezentate, se poate demonstra că acestea au avut consecințe grave (afectarea credibilității unor instituții de stat sau a unor demnitari publici, crearea unor stări de tensiune între instituțiile statului și în cadrul acestora, blocaje instituționale, scăderea eficienței și randamentului activității unor instituții, pierderea încrederii cetățeanului în autorități, îndepărtarea de problemele reale ale țării și ale cetățenilor, conturarea unei imagini externe negative a autorității statului și a statului român în ansamblul său.

Ceea ce conferă, însă, o gravitate deosebită atitudinii și acțiunii prezidențiale a domnului Traian Băsescu este repetarea faptelor sale abuzive, neconstituționala sa conduită permanentă, care demonstrează o atitudine iremediabilă, o stare funciară a omului Traian Băsescu.

tabloul celor mai grave fapte săvârșite de președintele Traian Băsescu, prin care a încălcat prevederile Constituției și care justifică demararea procedurilor constituționale pentru suspendarea sa din funcție.

Capitolul I. Încălcarea principiilor statului de drept, a principiului democrației și pluralismului politic, nesocotirea Parlamentului ca organ reprezentativ suprem al poporului român și încălcarea dispozițiilor Constituției, care reglementează raporturile președintelui României cu Parlamentul.

În raport cu titlul prezentului capitol, domnul Traian Băsescu, în calitate de președinte al României, a săvârșit următoarele fapte grave, prin care a încălcat în mod repetat Constituția României.

Mai întâi, încălcarea art. 1 alin. (3), art. 8, art. 80 alin. (2), art. 82 alin. (2) și art. 84 alin. (1) din Constituție.

Potrivit prevederilor constituționale evocate, pluralismul politic este o condiție și o garanție a democrației constituționale, reprezentând o valoare supremă.

Partidele politice contribuie la definirea și exprimarea voinței politice a cetățenilor, respectând suveranitatea națională, integritatea teritorială, ordinea de drept și principiile democrației.

Președintele României a nesocotit sau a sfidat în cei doi ani de mandat acest principiu, încălcând dispozițiile constituționale, care-i cereau neutralitate și echidistanță față de partidele politice, ca expresie firească a rolului președintelui, de mediator, consacrat în Constituție.

În perioada celor doi ani de mandat, președintele României a refuzat sau a neglijat să organizeze consultări cu partidele politice, atunci când au existat momente tensionate sau chiar de criză, care impuneau acțiuni de mediere, de consultare cu partidele parlamentare și de conjugare a eforturilor pentru realizarea unor obiective naționale.

După numeroase critici și proteste, venite și din partea opoziției, dar și a mass-media, Traian Băsescu a organizat, în pripă, două consultări cu partidele parlamentare, care au fost pur formale, pe teme neimportante și fără finalitate.

În această perioadă, președintele României, domnul Traian Băsescu, a manifestat dispreț și aroganță față de partidele politice, indiferent că acestea erau din opoziție sau de la putere, cu excepția propriului său partid, Partidul Democrat, pe care-l protejează, susține și conduce în mod vizibil.

Faptul că domnul Traian Băsescu acționează pe scena politică a țării, ca președintele de facto al Patidului Democrat, este recunoscut și criticat public nu numai de către partidele de opoziție sau de reprezentanții societății civile, ci chiar și de aliatul P.D.-ului, respectiv Partidul Național Liberal, cu care formează Alianța de guvernare.

Tratamentul neconstituțional aplicat partidelor de opoziție, în sensul denigrării și etichetării constante, atât a partidelor, ca entități politice, cât și a liderilor acestora, a fost extins încă din februarie 2005 și la Partidul Național Liberal, aflat la guvernare.

Încă din primăvara anului 2005, președintele României a săvârșit fapte grave, demarând acțiuni și exprimând opinii publice, care urmăreau realizarea fuziunii între Partidul Național Liberal și Partidul Democrat, sub pretextul așezării vieții politice românești.

Această solicitare, precum și acțiunile întreprinse constituie o încălcare flagrantă a Constituției din partea președintelui României, având în vedere rolul său de mediator neutru și imparțial.

După refuzul Partidului Național Liberal de a accepta fuziunea cu Partidul Democrat, președintele României a atacat constant P.N.L. și pe președintele acestuia, care este și primul ministru al Guvernului României, provocând crizele și blocajele cunoscute în viața publică și în guvernarea țării.

Președintele Traian Băsescu a acționat în mod direct pentru atragerea Partidului Conservator la guvernare, dar ulterior, la scurt timp, a catalogat acest partid ca fiind unul imoral, considerându-l “soluția imorală a guvernării”, iar în final, după retragerea acestuia de la guvernare, i-a adus acuzații grave, de apartenență la grupuri de interese.

De un tratament constant negativ, susținut de acuze și etichete grave în cei doi ani de mandat, au avut parte partidele de opoziție, respectiv Partidul Social Democrat și Partidul România Mare.

În acest sens, Partidul Social Democrat a fost atacat în mod repetat de președintele României în funcțiune, atât în ceea ce privește acțiunile întreprinse, cât și prin organele, structurile și liderii politici pe care i-a denigrat, calomniat și jignit în mod public. Astfel, P.S.D.-ul a fost acuzat nedemn și incorect de blocajele din Parlament, de stegulețele primite de România din partea Uniunii Europene, de nereușitele actului de guvernare sau de imposibilitatea adoptării unor proiecte de lege în Parlament. Ca să nu mai vorbim de atacurile incalificabile ale președintelui Traian Băsescu la adresa liderilor P.S.D., începând cu președintele partidului, etichetări făcute nu de către un competitor politic, ci de către președintele României în funcțiune.

De același tratament sau poate chiar mai aspru s-a bucurat și Partidul România Mare și liderii acestuia. În acest sens, cu diverse ocazii, președintele României a catalogat Partidul România Mare ca fiind un partid atașat valorilor perioadei trecute și că este un puternic susținător al fostei securități.

Toate aceste fapte, acțiuni sau opinii exprimate de președintele României, în relația cu partidele politice sau cu liderii acestora, evocate în mod succint, au semnificația unor fapte grave, în sensul alin. (1) al art. 95 din Constituție, fapte care demonstrează partizanatul politic promovat de președinte și abandonarea rolului său de mediator neutru și imparțial.

Încălcarea prevederilor art. 103 alin. (1) din Constituție. Președintele Traian Băsescu și-a început mandatul prezidențial cu o încălcare gravă a prevederilor art. 103 din Constituție, potrivit cărora: “Președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament”.

Domnul Traian Băsescu a făcut, însă, nominalizarea publică a domnului Călin Popescu-Tăriceanu drept candidat pentru funcția de prim-ministru, înainte de a iniția consultările obligatorii cu partidele parlamentare.

Este evident că, potrivit textului constituțional menționat, președintele avea obligația să consulte partidele reprezentate în Parlament anterior desemnării candidatului la funcția de prim-ministru și anunțării sale publice.

Procedând diametral opus, președintele a greșit, în primul rând, pentru că a dus în derizoriu instituția constituțională a consultării partidelor politice reprezentate în Parlament, încălcând, astfel, grav Constituția, implicit voința politică a cetățenilor României, exprimată la alegerile parlamentare din noiembrie 2004.

În al doilea rând, președintele a greșit în mod grav, întrucât s-a implicat activ, substituindu-se candidatului la funcția de prim-ministru și partidelor parlamentare, prin manevre de culise, în constituirea coaliției de guvernământ formată din Alianța D.A., U.D.M.R. și Partidul Conservator, pe care ulterior a torpilat-o, determinând Partidul Conservator să se retragă de la guvernare.

În felul acesta, președintele a deturnat voința electoratului, exprimată prin votul din luna noiembrie 2004, lucru pe care l-a recunoscut și domnia sa, în interviul televizat, la emisiunea “Profeții” din 4 februarie 2007.

Gravitatea faptelor președintelui poate fi analizată sub două aspecte: mai întâi, potrivit prevederilor art. 2 din Constituție, “Suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative, constituite prin alegeri libere.

Nici un grup și nici o persoană nu pot exercita suveranitatea în nume propriu”.

Or, președintele României, proaspăt ales, a confiscat suveranitatea poporului și a schimbat voința acestuia, exprimată prin sufragiul universal din noiembrie 2004.

La acele alegeri, Partidul Social Democrat a obținut, pe listele electorale cu care s-a prezentat în alegeri, 36,61% voturi la Camera Deputaților și 37,13% voturi la Senat. În raport cu acest scor electoral, președintele era obligat să înceapă consultările cu Partidul Social Democrat.

În continuare, sub un alt aspect, domnul Traian Băsescu a creat prin manevrele sale politicianiste un precedent periculos care va încuraja orice alt președinte să interpreteze cum dorește Constituția  și rezultatul alegerilor și să formeze Guvernul, după placul său și nu după voința poporului.

Încălcarea principiului autonomiei parlamentare și a prevederilor art. 64 din Constituție. Potrivit textului și principiului evocat, “organizarea și funcționarea fiecărei Camere se stabilesc, prin Regulament propriu, iar fiecare Cameră își alege președintele pe întreaga durată a mandatului acestuia”.

Sfidând Constituția țării, precum și instituția Parlamentului, la puține zile după instalarea Guvernului Tăriceanu, domnul Traian Băsescu a solicitat majorității parlamentare, create de el, revocarea președinților celor două Camere ale Parlamentului.

Domnia sa nu s-a limitat doar la exprimarea unor opinii politice în acest sens, dar a și solicitat grupurilor parlamentare ale Coaliției majoritare să modifice Regulamentele celor două Camere și să introducă prevederi privind posibilitatea revocării președinților, dincolo de litera și spiritul Constituției.

Această acțiune solicitată de președintele României a fost urmată de membrii Coaliției majoritare, prin promovarea modificărilor indicate de președinte la Regulament, iar opoziția, formulată de unul din partidele arcului guvernamental, respectiv Partidul Conservator, a atras acuze grave din partea președintelui, concretizate în amenințarea cu excluderea din Coaliția guvernamentală.

Demersurile președintelui României nu s-au oprit la nivelul unor părerei sau opinii politice singulare, chiar și critice, la adresa Parlamentului sau a președinților Camerelor, ci s-au materializat într-un complex de acțiuni, îndemnuri, soluții, diligențe și chiar amenințări pentru realizarea revocării.

Prin aceste demersuri, în care s-a implicat direct, efectiv și public, președintele României a determinat, practic, blocarea Parlamentului timp de două sesiuni parlamentare, din februarie până în noiembrie 2005, cu dezbateri sterile, în afara cadrului regulamentar și cu adoptarea unor soluții neconstituționale, într-o atmosferă de totală adversitate. În afara acestui aspect, care demonstrează gravele urmări ale acțiunii președintelui, trebuie subliniat și faptul că atmosfera de tensiune, neîncredere și de adversitate și-a pus amprenta nu numai asupra modului în care s-a derulat activitatea Parlamentului, în primele două sesiuni, dar și asupra raporturilor acestuia cu Executivul.

Implicarea președintelui României nu poate fi considerată ca o simplă exprimare de opinii politice, întrucât însăși Curtea Constituțională, în considerentele Deciziei nr. 53 din 28 ianuarie 2005 precizează următoarele: “Părerile sau propunerile privind modul cum acționează, ori ar trebui să acționeze o anumită autoritate publică sau structurile acesteia, chiar critice fiind, nu declanșează blocaje instituționale, dacă nu sunt urmate de acțiuni sau inacțiuni de natură să împiedice îndeplinirea atribuțiilor constituționale ale acestor autorități”.

Soluțiile lansate de președintele României, de schimbare a președinților celor două Camere, prin voința exclusivă a majorității, materializată în Regulamentele adoptate de Senat, prin Hotărârea nr. 28 din 24.10.2005 și Camera Deputaților, prin Hotărârea nr. 34 din 25.10.2005 au fost infirmate de Curtea Constituțională, prin Deciziile nr. 601 și 602 din 14.11.2005, care le-a declarat neconstituționale.

Decizia de neconstituționalitate vizează nu numai textele Regulamentelor, în materialitatea lor, dar îi plasează pe inițiatorii și susținătorii acestor teze, respectiv președintele României și majoritatea parlamentară, în afara textelor constituționale.

Încălcarea prevederilor art. 89 din Constituție. Președintele Traian Băsescu a încălcat grav prevederile art. 89 din Constituție, cu privire la dizolvarea Parlamentului și la rolul președinților Camerelor și a liderilor grupurilor parlamentare.

Faptele președintelui României, constând în solicitarea, încă din primăvara anului 2005, primului-ministru să-și depună demisia, precum și numeroase acțiuni politice pentru a determina demisia Guvernului, respectiv întâlniri cu liderii politici ai Alianței D.A., presiuni publice asupra primului ministru, presiuni publice asupra P.N.L., ca principal partid al Alianței D.A., care și-a asumat formarea Guvernului, care să conducă la dizolvarea Parlamentului și la alegeri anticipate, sunt contrare Constituției, întrucât, prin acestea, el dorea să creeze o criză guvernamentală și să inducă nevoia alegerilor anticipate, deși nu exista o criză parlamentară.

În realitate, dizolvarea Parlamentului de către președintele României este posibilă numai în caz de criză politică profundă, după ce s-au epuizat cele 60 de zile de la demisia Guvernului și după ce, în acest interval, au fost respinse două solicitări de învestitură.

Așadar, deși nu exista o criză guvernamentală, președintele îi solicita în mod neconstituțional primului ministru al României să demisioneze și, printr-un scenariu politicianist, prefigura respingerea a două încercări de învestire a unor guverne, pe cale de consecință, declanșarea alegerilor anticipate.

Netemeinicia și inoportunitatea demersurilor lui Traian Băsescu, implicit caracterul neconstituțional al acestor fapte politice, rezultă și din aceea că, în fapt, pe parcursul anilor 2005 și 2006 Guvernul Tăriceanu s-a bucurat de susținere parlamentară, reușind să promoveze majoritatea actelor normative propuse.

Pe de altă parte, sarcinile care stăteau în fața țării la începutul mandatului noii puteri instalate în România, impuneau stabilitate politică și multă concentrare și concertare a tuturor forțelor politice, pentru finalizarea obiectivelor euro-atlantice, în general, ale integrării în Uniunea Europeană, în special.

Poziția președintelui Traian Băsescu, materializată în fapte, acțiuni și opinii, care urmăreau crearea crizelor guvernamentale și parlamentare și declanșarea alegerilor anticipate este contrară rolului constructiv, de sfătuitor și de moderator, dat de Constituție președintelui României.

În realitate, domnul Traian Băsescu urmărea crearea  unui moment prielnic electoral pentru partidul al cărui președinte a fost și pe care îl susține deschis în continuare.

De altfel, acțiunile și intervențiile sale publice au dat dovadă de partizanat politic constant, în favoarea Partidului Democrat, fapt ce l-a determinat pe însuși primul ministru să-l acuze public că se comportă ca și cum ar fi președintele acestuia.

Încălcarea prevederilor art. 2 alin. (1) și ale art. 61 din Constituție.

Articolul 2 alin. (1) din Constituție statuează că suveranitatea națională aparține poporului român, care o exercită prin organele sale reprezentative.

Iar art. 61 alin. (1) stabilește că “Parlamentul este organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării”.

De altfel, în mod elocvent, Constituția așează Parlamentul, ca ordine a prezentării, pe primul loc în titlul 3, destinat autorităților publice.

Dintre toate faptele sale grave ne vom referi la acest punct doar la două. Într-o declarație publică, Parlamentul este definit ca “o șandrama intrată în moarte clinică”.

Recent, la ședința de bilanț a activității DNA-ului din 6 februarie a.c., președintele Traian Băsescu a afirmat că: “Nu mai departe de zilele trecute era în dezbatere o lege prin care nu știu ce scutiri se acordau fabricilor de bere autohtone. Sigur, legea se află la promulgare, cu certitudine o voi trimite înapoi.

Dar, iată cum se manifestă împletirea între infractori, oameni politici care nu fac nimic altceva decât să facă legi pentru infractori și nu pentru interesul public”.

Această formulare generalizantă a președintelui României este o jignire inadmisibilă adusă Parlamentului, în ansamblul său, și poate aduce mari prejudicii instituționale, inclusiv Președinției. De la 1 ianuarie 2005 și până în prezent au fost adoptate de Parlament 966 proiecte de lege, din care 29 au făcut obiectul reexaminării, la cererea președintelui României. Toate au fost în final promulgate. De aici rezultă implicit că președintele României s-a autoinclus, bănuim, involuntar, în grupul celor care fac legi pentru infractori.

Pe de altă parte, a spune că Parlamentul nu face nimic altceva decât legi pentru infractori, anulează în mod nedrept un mare efort făcut de Parlament în ultimii ani, când au fost adoptate și promulgate mii de legi, pentru ca legislația României să fie în concordanță cu cea a Uniunii Europene.

România nu ar fi fost acceptată în Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007 dacă Parlamentul, împreună cu ceilalți factori responsabili, inclusiv Președinția, nu și-ar fi făcut datoria.

Încălcarea prevederilor art. 65 alin. 2 lit. h) din Constituție.

Președintele Traian Băsescu a încălcat prevederile art. 65 alin.(2) lit. h) din Constituție, cu privire la numirea de către Parlament a directorilor Serviciilor de Informații și exercitarea controlului asupra activității acestora de către Parlament, precum și a principiului separației puterilor, prevăzute de art. 1 alin. (4) din Constituție.

În vara anului 2006, în mod abuziv, președintele Traian Băsescu a solicitat public și a întreprins acțiuni concrete, prin care a obligat directorii serviciilor de informații să-și prezinte demisia. De precizat că la acea dată și-a înaintat demisia președintelui și șeful unui departament din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, deși acesta avea raporturi ierarhice exclusive cu ministrul și eventual primul ministru.

Președintele României a încălcat atât prevederile Constituției, cât și dispozițiile legilor de organizare și funcționare ale acestora, întrucât directorii Serviciilor de Informații se găsesc într-o relație directă cu Parlamentul, care îi numește în ședință comună și, pe cale de consecință, este singurul care poate primi și aproba demisiile înaintate, potrivit principiului simetriei actelor juridice.

La acea dată, președintele României nu numai că a întreprins acțiuni prin care a determinat șefii serviciilor de informații să demisioneze, dar le-a și aprobat demisiile, prin rezoluțiile puse pe cererile formulate, pe care le-a trimis, astfel, Parlamentului, pentru “a lua act” de hotărârile sale.

Apoi, în mod nelegal și neconstituțional a numit directori interimari la conducerea acestora, deși legea nu prevedea acest lucru și a amenințat Parlamentul că nu va propune alți directori până când acesta nu va aproba pachetul legislativ privind serviciile de informații și siguranță națională, elaborat de Președinție.

În legătură cu această criză fără precedent privind conducerea serviciilor de informații, președintele nu s-a limitat în a exprima public opinii ci, dimpotrivă, a comis fapte și a întreprins acțiuni care sunt contrare prevederilor constituționale.

Încălcarea prevederilor art. 74 din Constituție. Potrivit textului constituțional prevăzut mai sus, “inițiativa legislativă aparține Guvernului, deputaților, senatorilor sau unui număr de cel puțin 100.000 de cetățeni cu drept de vot”.

Așadar, președintele României nu are un asemenea drept. Președintele Traian Băsescu a nesocotit prevederile art. 74, arogându-și, de la sine, dreptul la inițiativă legislativă, mai mult, implicând în această procedură subiecte de drept lipsite și ele de dreptul la inițiativă legislativă, respectiv Consiliul Suprem de Apărare a Țării, Serviciile de Informații, încercând a-și atrage colaborarea Comisiilor pentru apărare din Parlament.

În acest sens, președintele, erijându-se în inițiator legislativ, a promovat un pachet de legi referitor la serviciile de informații ale statului și la siguranța națională, în general, punând Guvernul în fața unui fapt împlinit și solicitându-i primului ministru să trimită inițiativa legislativă, sub acea formă, Parlamentului.

În plus, neținând cont de principiul transparenței activității de legiferare, președintele a luat măsura secretizării pachetului, fără a fi și aici competent.

În fața refuzului Guvernului de a promova inițiativa legislativă, președintele României a apelat la Comisiile parlamentare pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, încercând promovarea directă în Parlament și declanșând un adevărat război mediatic cu Guvernul, pe această temă.

Inițiativa legislativă, în acest domeniu specific, a fost preluată de Guvern, potrivit art. 74 alin. (1) din Constituție, care a solicitat, apoi, în mod legal, avizul C.S.A.T., dar în mod absolut nejustificat a fost respinsă de președinte și C.S.A.T.

Faptele președintelui, respectiv întregul său comportament și toate acțiunile întreprinse de la elaborarea legii de către sau cu sprijinul serviciilor de informații și C.S.A.T., trimiterea la Guvern și la Comisiile parlamentare pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, solicitările de restituire, refuzul avizului legal și obligatoriu al C.S.A.T., discuțiile cu unii lideri politici ai partidelor parlamentare sunt deosebit de grave, pentru că ele urmăreau nu numai asumarea abuzivă a dreptului la inițiativă legislativă, consacrat de Constituție doar Guvernului, senatorilor, deputaților și cetățenilor, dar în fapt și realizarea unei reglementări a sistemului de siguranță națională și a serviciilor de informații, după propria concepție, pentru a-și asigura controlul asupra acestora.

Încălcarea prevederilor art. 90, coroborat cu art. 150 alin. (1) și art. 151 alin. (3) din Constituție.

Președintele Traian Băsescu a nesocotit prevederile art. 90 din Constituție, atunci când a încercat, în mai multe rânduri, să organizeze un referendum pentru aprobarea unui Parlament unicameral.

Potrivit textului constituțional menționat, președintele “după consultarea Parlamentului” poate cere poporului “să-și exprime, prin referendum, voința cu privire la probleme de interes național”, dar modul de organizare și desfășurare a referendumului nu mai este un atribut al președintelui, ci al Parlamentului, potrivit art. 73 alin. (3) lit. d) din Constituție.

Ca atare, Parlamentul, singura autoritate legiuitoare, are dreptul de a adopta, prin lege organică normele și procedurile ce țin de referendum, ca modalitate de consultare directă a voinței cetățenilor.

În textele Constituției, referendumul este reglementat în următoarele situații: consultarea poporului cu privire la problemele de interes național – art. 90; demiterea președintelui, ca urmare a suspendării – art. 95 alin. (3) și respectiv pentru aprobarea revizuirii Constituției – art. 151 alin. (3).

În sistemul nostru de drept nu este admis referendumul pe teme constituționale, întrucât procesul de revizuire a Constituției se finalizează printr-un referendum.

Ideea unui referendum prealabil și a unui referendum final de aprobare, cu rezultate posibile contrare, ar fi absurdă. Contrar acestor exigențe constituționale, președintele a săvârșit fapte și a exprimat opinii, în sensul că va organiza referendum pentru diferite teme, cu ocolirea Parlamentului, inclusiv pentru modificarea Constituției și desființarea Parlamentului bicameral. Comportamentul abuziv, dictatorial față de Parlament și parlamentari este demonstrat și de ultimele declarații publice făcute de către președintele României, respectiv că “modificarea de către Parlament a Legii privind referendumul echivalează cu o lovitură de stat”.

Toate acestea sunt de o gravitate deosebită și contravin prevederilor potrivit cărora Parlamentul este organul suprem al poporului român și contravin prevederilor potrivit cărora Parlamentul este organul suprem al poporului român  și unica autoritate legiuitoare a țării și demonstrează faptul că președintele României dorește să preia atribuții constituționale ale Guvernului și ale Parlamentului.

Cap. II – „Încălcarea textelor constituționale referitoare la rolul președintelui în raporturile sale cu Guvernul și celelalte organe ale administrației publice, în special ale art. 102 alin. (1) și (2), ale art. 107 alin. (1) și ale art. 86-87, art. 116 alin. (2), coroborat cu art. 117 alin. (3) și art.119 din Constituție”.

În raport cu titlul prezentului capitol, domnul Traian Băsescu, în calitate de președinte al României, a săvârșit următoarele fapte grave, prin care a încălcat în mod repetat Constituția României.

Mai întâi, încălcarea prevederilor art. 102 alin. (1) și ale art. 107 alin. (1) din Constituție.

Potrivit prevederilor articolelor menționate din Constituție, Guvernul este cel care, potrivit programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a țării și exercită conducerea generală a administrației publice. Textul art. 107 alin. (1) precizează fără echivoc: „Primul-ministru conduce Guvernul și coordonează activitatea membrilor acestuia, respectând atribuțiile ce îi revin.”

Președintele Traian Băsescu, în mod repetat, a încercat, și de mai multe ori a reușit să se așeze deasupra Guvernului, să se substituie acestuia, subordonându-și direct ministere și miniștri sau înființând la Cotroceni organisme ad-hoc, paralele cu organele administrative legale și constituționale.

În primul rând, este de reținut că în toate acțiunile sale politice președintele nu s-a prea referit la programul de guvernare, ci la programul Alianței D.A. din campania electorală, ca și cum țara se află într-o perpetuă campanie electorală.

Traian Băsescu a prezentat, cu privire la multe probleme și momente esențiale ale guvernării, propriul său program, inclusiv cu privire la integrare și la perioada postintegrare, ca și cum ar avea un plan propriu de dezvoltare a țării.

Încă de la instalarea sa ca președinte, Traian Băsescu și-a dezvăluit intenția de a-și subordona Guvernul și celelalte instituții ale statului, cu care își propune să lucreze împreună, „cot la cot”, cum s-a exprimat, și cărora le-a dat un termen de 6 luni pentru a-și proba eficiența, faptă prin ea însăși abuzivă și neconstituțională. Guvernul și primul-ministru au fost considerate simple unelte ascultătoare ale sale, fiind apreciate, după caz, când cele mai performante din istoria postrevoluționară, când mediocre.

La primele semne de independență și autoritate, primul- ministru a devenit prima țintă a atacurilor sale, despre care a ajuns să afirme că îi pare rău pentru desemnarea sa în această funcție și că: „își cere scuze poporului român”, pentru această greșeală. Printre altele, a făcut o astfel de afirmație în aprilie 2006, la o emisiune televizată. Iar, în final, în februarie 2007, să spună despre primul-ministru că este „un mare mincinos, un om care minte tot timpul”.

Nu vom insista asupra suitei de aprecieri jignitoare, denigratoare, tendențioase asupra Guvernului și a premierului, pentru că acestea sunt aproape zilnice, dar trebuie subliniat că toate acestea au dus la pierderea credibilității interne, a încrederii cetățenilor și a investitorilor, la descurajarea membrilor Guvernului, la timorarea celor care nu aparțin Partidului Democrat, la compromiterea imaginii externe a României.

Încălcarea prevederilor art. 102 alin. (1), coroborate cu prevederile art. 116 alin. (2) și ale art. 117 alin. (3), prin raportare și la prevederile art. 119 din Constituție.

Președintele Traian Băsescu  a mers atât de departe în comportamentul său contrar Constituției încât a înființat, la Cotroceni, organisme ad-hoc, paralele cu organele administrative legale și constituționale, ne referim la diferitele comisii pe probleme, dar și la mult mediatizata „celulă de criză”. Unul din aceste organisme, Comunitatea Națională de Informații, a fost înființat prin hotărâri ale CSAȚ, sub conducerea directă a Președintelui României, care, „îndeplinește funcția de președinte al Consiliului Suprem de Apărare a Țării”, art. 92 alin. (1) din Constituție.

Aceste fapte ale domnului Traian Băsescu în exercitarea mandatului de președinte al României contravin principiului constituțional consacrat de art. 102 alin. (2), după care: „Guvernul exercită conducerea generală a administrației publice”, precum și prevederilor constituționale referitoare la înființarea și organizarea autorităților administrative centrale de specialitate, art. 116 și 117, respectiv prevederilor Constituției cu privire la rolul Consiliului Suprem de Apărare a Țării, art. 119.

De vreme ce în Constituție se admite înființarea altor organe centrale de specialitate decât ministerele: comisii, agenții, departamente, inspectorate, servicii, ori în subordinea Guvernului sau a ministerelor, ori ca structuri autonome, dar prin lege organică, art. 117 alin. (3), este de la sine înțeles că asemenea organisme nu se pot înființa pe lângă sau în subordinea Președintelui României, și încă prin simple comunicate de presă.

De asemenea, din coroborarea art. 117 alin. (2) și (3) cu art. art. 119 din Constituție, rezultă că asemenea organisme nu se pot înființa prin hotărâre a CSAȚ, ci numai prin lege organică de modificare și completare a legii de organizare a CSAȚ, prevăzută de art. 73 alin. (3) lit. e) din Constituție.

Totodată, faptele președintelui Traian Băsescu, de a determina adoptarea hotărârilor CSAȚ de înființare a CNI contravin flagrant și prevederilor art. 65 alin. (2) lit. h) din Constituție.

Încălcarea prevederilor art. 86 din Constituție.

Potrivit dispozițiilor constituționale explicite evocate, Președintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente și de importanță deosebită, ceea ce subliniază fără echivoc natura relațiilor președintelui cu Guvernul și cu membrii acestuia. Cu toate acestea, domnul Traian Băsescu, nu numai că nu s-a consultat cu Guvernul în probleme de deosebită importanță pentru țară, acționând intempestiv în foarte multe din inițiativele sale, dar a și acționat pentru timorarea și insultarea primului-ministru și a altor membri ai Guvernului, excluzând de la acest tratament pe colegii săi de partid.

Președintele nu a consultat Guvernul în acțiunile de reprezentare a statului român la Uniunea Europeană, nici măcar cu prilejul susținerii discursului în fața Parlamentului European din luna ianuarie 2007, în schimb, și-a permis numeroase ingerințe în activitatea unor ministere. Astfel, deși a acuzat în numeroase ocazii Guvernul sau unii membri ai acestuia că „sprijină și se sprijină pe cercuri de interese”, pe „grupuri mafiote”, nu a ezitat să intervină direct în formarea unor grupuri oligarhice din preajma sa, a Administrației Prezidențiale sau a propriului său partid.

La asemenea intervenții, deloc nevinovate, ne vom referi în următoarele două puncte.

Mai întâi, încălcarea prevederilor art. 1 alin. (5) și ale art. 16 alin. (1) din Constituție.

Cu toate că a acuzat mereu Guvernul că se înconjoară cu „cercuri de interese”, iar miniștrii Partidului Conservator s-au bucurat de o atenție specială, Președintele Traian Băsescu nu s-a sfiit să intervină la fostul ministru al economiei Codruț Șereș, în favoarea Firmei ALRO Slatina, inclusiv prin intermedierea foștilor consilieri prezidențiali Theodor Stolojan și Elena Udrea, încălcându-se astfel principiile economiei de piață și ale concurenței, consemnate în art. 135 din Constituție.

Mai apoi, încălcarea prevederilor art. 135 alin. (1) și alin. (2) lit. a) din Constituție.

Sfidând din nou legea, principiile economiei de piață și uitând de lupta sa împotriva corupției, a mafiei și a cercurilor de interese, a intervenit, nu prea moral și legal, și la proprii miniștri. Astfel, cu prilejul învestiturii ministrului Radu Berceanu, i-a indicat acestuia să reevalueze modul în care au acces la contractarea unor lucrări de investiții, mai ales în construcția de autostrăzi, investitorii autohtoni, care ar fi „dezavantajați”.

Proaspătul ministru a schimbat caietul de sarcini la lucrările pentru autostrada București-Pitești și a câștigat cine trebuia. or, prin aceasta, s-au încălcat grav prevederile art. 135 alin. (1) și alin. (2) lit. a) din Constituție, care garantează economia de piață bazată pe libera inițiativă și concurență și obligă statul să asigure libertatea comerțului și protecția concurenței loiale, respectiv prevederile art. 45, referitoare la libertatea economică: „accesul liber al persoanei la o activitate economică, liberă inițiativă în exercitarea acestora în condițiile legii sunt garantate”.

Cât privește felul în care au privit această „rezolvare” investitorii străini, nu mai comentăm aici.

Tot ca intervenție solitară și discutabilă se plasează și apelul Președintelui Traian Băsescu adresat Ministerului Economiei pentru încetinirea procesului de privatizare în domeniul energiei. Nu comentăm substanța problemei privatizării în domeniul economiei, dar relevăm încălcarea atribuțiilor sale prezidențiale, încălcare care i-a determinat pe specialiștii Băncii Mondiale să califice acest demers ca fiind „neobișnuit”.

În același context se înșiruie și cazurile Dobre, Cocoș, Golden Blitz, Anghelescu și multe altele.

Încălcarea prevederilor art. 87 alin. (1) din Constituție.

Potrivit art. 87 alin. (1) din Constituție: „Președintele României poate lua parte la ședințele Guvernului în care se dezbat probleme de interes național privind politica externă, apărarea țării, asigurarea ordinii publice și, la cererea primului-ministru, în alte situații”. Traian Băsescu  a participat de multe ori intempestiv la ședințe de Guvern fără o astfel de tematică, speculând uneori chiar lipsa premierului din țară.

Deși cadrul constituțional plasează cele două instituții: Președintele României și Guvernul, pe poziții de colaborare, și nu de subordonare, domnul Traian Băsescu a acționat tot timpul pentru a-și subordona Guvernul, pentru a demonstra că el este adevăratul șef. Semnificativă în acest sens este răbufnirea de la ședința de Guvern din 6 iulie 2006, când, contrariat de îndrăzneala premierului de a interveni în discuție, i-a retezat sec inițiativa, cu remarca: „deocamdată, eu conduc ședința, vorbești când îți dau eu cuvântul!”

A apărut ca o evidență că participările președintelui la ședințele Guvernului s-au făcut mai mult în scop mediatic, pentru a demonstra opiniei publice că domnia sa rezolvă toate marile probleme.

Cap. III – „încălcarea principiului separației puterilor prevăzut de art. 1 alin. (4) din Constituție și a textelor care reglementează raporturile președintelui cu autoritatea judecătorească, precum și a prevederilor Constituției referitoare la Curtea Constituțională”.

În raport cu titlul prezentului capitol, domnul Traian Băsescu, în calitate de președinte al României, a săvârșit următoarele fapte grave, prin care a încălcat în mod repetat Constituția României.

Mai întâi, încălcarea gravă a prevederilor art. 124 și ale art. 132 alin. (1) din Constituție, precum și a principiului constituțional al independenței justiției.

Textele constituționale evocate stabilesc în mod imperativ că: „justiția se înfăptuiește în numele legii”, că: „justiția este unică, imparțială și egală pentru toți”, că: „judecătorii sunt independenți și se supun numai legii”, că: „procurorii își desfășoară activitatea potrivit principiului legalității și al imparțialității”. Prin rolul și atribuțiile sale, Președintele României este primul care să apere aceste prevederi și să se constituie într-un garant al lor.

Cu toate acestea, domnul Traian Băsescu a nesocotit sau a încălcat cu nonșalanță prevederile Constituției, atunci când interesele sale personale sau cele politice i-au cerut, permițându-și ingerințe grosolane în actul de înfăptuire a justiției. Sfidătoare sunt ultimele ingerințe ale Președintelui Traian Băsescu, produse la ședința DNA, când domnul Traian Băsescu, supărat probabil de acțiunea parlamentară pentru suspendarea sa din funcție, a cerut procurorilor să redeschidă dosarele de urmărire penală în care sunt implicați reprezentanți sau apropiați ai Opoziției, în special Bancorex și Banca Agricolă, în timp ce a devenit evidentă mușamalizarea dosarelor sale personale privitoare la Cazul „Flota” și la imobilul din strada Mihăileanu. Gravitatea acestor ingerințe, inimaginabile în orice stat de drept, este demonstrată de promptitudinea redeschiderii unuia dintre aceste dosare, deocamdată, cel al Băncii Agricole.

Încălcarea prevederilor art. 133 alin. (1) din Constituție.

Președintele Traian Băsescu a încălcat repetat dispozițiile art. 133 alin. (1) din Constituție, care consacră rolul de garant al independenței justiției pentru Consiliul Superior al Magistraturii. Domnul Traian Băsescu a încercat încă de la începutul mandatului să-i intimideze pe membrii CSM și să discrediteze această instituție fundamentală pentru ordinea constituțională și pentru regimul separației și echilibrului puterilor în stat.

Astfel, participând la ședința CSM din data de 19 aprilie 2005, domnul Băsescu s-a adresat membrilor acestuia cu formula,  „ori vă asumați răspunderea, ori demisionați”. De asemenea, tot în fața membrilor CSM, domnul Băsescu a afirmat, „vom trece regele reformei în justiție prin asumarea răspunderii guvernamentale, fără să mai întrebăm niciun domn judecător, nici de la CSM, nici de la Curtea Constituțională, nici de Înalta Curte de Casație și Justiție”.

Încălcarea prevederilor art. 124 și 133 alin. (1) din Constituție.

Acestea consfințesc, cum am precizat mai sus, independența justiției. În repetate rânduri, președintele Traian Băsescu nu s-a limitat să facă aprecieri critice la adresa justiției, a instanțelor judecătorești, a parchetelor și, personal, la adresa judecătorilor și procurorilor, dar a dat adevărate sentințe tendențioase, prin care a calificat justiția ca fiind „coruptă”, a calificat judecătorii ca fiind „corupți”.

În unele intervenții publice, președintele Traian Băsescu a susținut, tot la modul general, că procurorii emit mandate de arestare și alte acte procedurale cu vicii de procedură premeditate, pentru a oferi inculpaților motive de atac în justiție, de cele mai multe ori, admise, acuzând, de asemenea, în mod general, procurorii că își avertizează telefonic inculpații cercetați în diferite dosare, să nu se prezinte la următoarea chemare la parchet, pentru că vor fi arestați.

La o altă ședință a CSM, președintele decretează, în stilul său, că: „nu voi fi de acord cu o independență a justiției în ineficiență și corupție. trebuie să creăm condițiile ca și corpul magistraților să se curețe. m-aș bucura dacă unii ar demisiona, ca să nu fiu în situația să emitem o lege prin care să curățăm administrativ justiția.” Cum mai poate rămâne în funcție un astfel de președinte care vrea să emită el legi, care vrea să „curețe” el justiția, în disprețul legilor, al democrației, al principiilor statului de drept?

Față de aceste declarații, la 7 martie 2006, peste 900 de membri ai Asociației Magistraților și aproape 400 de judecători de la diferite instanțe judecătorești au trimis un memoriu Consiliului Superior al Magistraturii, prin care au cerut sesizarea Curții Constituționale, considerată singura instituție care îl mai poate trage de mânecă pe Traian Băsescu în legătură cu afirmațiile sale despre justiție, apreciind că „președintele a pus în grav pericol însăși existența unei justiții independente.”

Încălcarea prevederilor art. 126 alin. (1) din Constituție.

Președintele României a încălcat prevederile articolului menționat, potrivit cărora: „justiția se realizează numai prin instanțele judecătorești stabilite de lege”.

În noiembrie 2006, după ce Traian Băsescu a grațiat în mod scandalos trei persoane condamnate pentru trafic de droguri și furt calificat, a motivat acest gest prin aceea că în dosarele celor trei condamnați nu au fost găsite probe temeinice pentru acuzare. Or, președintele țării nu poate face, prin decrete de grațiere, o reevaluare a probelor, o rejudecare asupra vinovăției unor infractori, substituindu-se instanței judecătorești. Fapt care a și atras o binevenită reacție a CSM, care a relevat că președintele a încălcat principiul separației puterilor.

Cu toate acestea, insistând asupra legalității și corectitudinii actului său de grațiere, în discursul din 9 iulie 2006, rostit chiar cu ocazia Zilei Justiției, a afirmat fără echivoc că-și permite să și judece, : „ori de câte ori voi observa mari discrepanțe între modul cum a fost judecat un caz la o instanță și modul cum a fost judecat la o instanță superioară, întotdeauna voi utiliza instituția grațierii, permițându-mi chiar să judec”.

În felul acesta, președintele Traian Băsescu a nesocotit prevederile alin. (1) al art. 126 din Constituție, care precizează că justiția se realizează: „prin Înalta Curte de Casație și Justiție și prin celelalte instanțe judecătorești stabilite de lege”.

Încălcarea prevederilor art. 125 alin. (2), coroborat cu art. 134 alin. (1) din Constituție.

Potrivit prevederilor articolelor menționate, Președintele României numește în funcție judecătorii și procurorii, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Contrar acestor prevederi constituționale, Traian Băsescu a făcut aceste numiri la propunerea ministrului justiției, trimițând CSM în decor, de unde i-a cerut, din când în când, câte un aviz consultativ. Grav este și faptul că președintele Traian Băsescu a promulgat legea prin care ministrul justiției și-a asumat acest rol, împotriva Constituției.

Încălcarea prevederilor art. 133 alin. (1), coroborat cu art. 133 alin. (6) din Constituție.

Președintele a încălcat Constituția și Legea de organizare și funcționare a CSM, când a participat la ședința în care s-a ales președintele CSM, exprimându-și înainte de vot satisfacția înscrierii ca și candidat a unui anumit judecător și chiar felicitându-l înainte de a fi ales, ceea ce a determinat, în mod evident, retragerea altor intenții de candidatură. De fapt, ceea ce a urmărit Președintele României prin acest demers premeditat, pe care s-a și prefăcut ulterior că îl regretă, a fost, fie compromiterea valorosului magistrat cu o alegere printr-o procedură discutabilă, fie obligarea lui viitoare față de președinte.

Este cert, prezidarea de către Președintele României a lucrărilor CSM la care participă nu îl transformă pe președinte în membru al CSM, și cu atât mai puțin în conducător sau judecător suprem al magistraților care compun CSM. Comportându-se la ședințele CSM ca un veritabil șef, Președintele României a încălcat grav nu numai textele Constituției cu privire la rolul său de mediator - art. 80 alin. (2), cu privire la separația puterilor – art. 1 alin. (4), dar și textele Constituției care reglementează rolul CSM de garant al independenței justiției, respectiv, colaborarea dintre Președintele României și CSM pentru realizarea de către CSM a rolului său constituțional. De altfel, art. 1 alin. (4) vorbește nu numai de separație, ci și de „echilibrul puterilor”, iar comportamentului președintelui Traian Băsescu scoate în evidență tocmai strategia domniei sale de a dezechilibra CSM ca structură a puterii judecătorești, ceea ce trebuie convenit în mod rezonabil că reprezintă o faptă gravă, în sensul  alin. (1) al art. 95 din Constituție.

Încălcarea prevederilor art. 142 alin. (1) și ale art. 147 alin. (4) din Constituția României cu privire la rolul Curții Constituționale.

Astfel, domnul Traian Băsescu nu s-a rezumat numai să-și exprime public nemulțumirea cu privire la deciziile Curții Constituționale, dar a și calificat activitatea Curții Constituționale: „ca fiind în disprețul interesului național”, faptă gravă, prin care se încalcă normele constituționale ce statuează rolul Curții de garant al supremației Constituției, precum și pe cele ce asigură independența membrilor Curții.

Președintele României, după ce a criticat public în mod repetat decizia prin care Curtea Constituțională s-a pronunțat, în sensul  obligării Parlamentului la respectarea dispozițiilor art. 64 alin. (2) din Constituție referitoare la alegerea președinților Camerei Deputaților și Senatului, așa cum a făcut și în cazul deciziei prin care dispoziții ale așa-numitului „Pachet privind reforma în justiție” au fost declarate neconstituționale, a sugerat Curții să-și revizuiască poziția. În mod evident, asemenea manifestări sunt de natură să submineze poziția constituțională a Curții, rolul acestei instituții și statutul membrilor săi.

Consecvent tezei sale de a determina o schimbare a practicii Curții Constituționale, a convocat Curtea Constituțională pentru „consultări” la sediul Administrației Prezidențiale. Încercarea de a determina o altă soluție în cazul excepțiilor de neconstituționalitate la Pachetul legislativ privind așa-numita „reformă a justiției” reprezintă o faptă de o gravitate deosebită, un atac la principiile cardinale ale statului de drept consacrate de Constituția României.

În același timp, președintele Traian Băsescu a lansat public teza potrivit căreia instanța constituțională acționează politic și este o frână în calea reformelor pe care ar dori să le promoveze. Pe acest fond, a instigat practic la lansarea mai multor atacuri la adresa unora din membrii Curții Constituționale, în scopul evident de a-i intimida, lansând inclusiv ideea de a schimba, prin orice mod, actuala componență.

Președintele Traian Băsescu a mers atât de departe, încât, pur și simplu, a calificat Curtea Constituțională ca fiind „o instituție care disprețuiește interesul național”. Edificatoare în acest sens este afirmația făcută într-o emisiune a TVR 1, la 19 mai 2005: „vă asigur că am văzut reticența sistemului la schimbare, am văzut chiar disprețul, repet, disprețul, o spun cu toată responsabilitatea, disprețul unor oameni din CSM pentru interesul național în favoarea intereselor lor, am văzut disprețul unei Curți Constituționale pentru interesul național, prin emiterea unei decizii că PNA nu mai poate ancheta parlamentari și implicit miniștri, când PNA a fost creat pentru înalta corupție, și i-aș trimite pe acești judecători care au dispreț pentru procesele de integrare ale României, i-aș trimite să răspunde în fața oamenilor, dacă le vom rata din cauza lor”.

În realitate, ordonanța de urgență prin care a fost constituit PNA era contrară art. 72 alin. (2), coroborat cu art. 109 alin. (2) din Constituție, iar Curtea Constituțională nu a făcut altceva decât să restabilească ordinea constituțională, potrivit căreia competența de urmărire și trimitere în judecată penală a demnitarilor avuți în vedere se face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, și nu de alte structuri aflate în subordinea ministrului justiției. Așadar, problema nu se pune în sensul absolvirii de răspundere a acestora, ci de a fi cercetați de către autoritatea competentă, potrivit Constituției.

Prin atacarea în acest mod a instituției care are menirea de a asigura supremația Constituției, aceasta este în întregime în pericol. Supremația Constituției și obligativitatea respectării acesteia devin vorbă goală, dacă gardianul normei este subminat și împiedicat să-și îndeplinească menirea.

Cap.IV. – “Încălcarea prevederilor art.1 alin.(5), ale art.16 alin.(2), precum și ale altor texte constituționale referitoare la obligativitatea generală a respectării legilor și la apărarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor”

În raport cu titlul prezentului capitol, domnul Traian Băsescu, în calitate de Președinte al României, a săvârșit următoarele fapte grave, prin care a încălcat în mod repetat Constituția României: mai întâi, încălcarea prevederilor art.28 din Constituție.

Președintele României a fost cel puțin complice la încălcarea art.28 din Constituție, referitor la secretul corespondenței, potrivit căruia “Secretul scrisorilor, al telegramelor, al altor trimiteri poștale, al convorbirilor telefonice și al celorlalte mijloace legale de comunicare este inviolabil”.

În interviul acordat TVR din ianuarie 2007, domnul Traian Băsescu a recunoscut că, încă din septembrie 2005, a avertizat membrii Guvernului că le sunt ascultate telefoanele de către serviciile de informații “Și am atenționat membrii Cabinetului să fie atenți ce vorbesc și cu cine vorbesc la telefon, pentru că deja avem semnale de la serviciile de informații cu privire la discuții care nu erau în regulă între miniștri și chiar cu unul care este arestat la ora aceasta”.

Există două ipoteze logice: prima – interceptarea era ilgală, fapt de care președintele nu era străin, iar aducerea la cunoștință în ședința Guvernului a avut scopul de a-i timora pe membrii Cabinetului, ipoteză în care, dincolo de abuzul funcției, inclusiv sub aspect penal, domnul Traian Băsescu se face vinovat de încălcarea secretului convorbirilor  telefonice; a doua – înregistrarea era legală, situație despre care domnul Traian Băsescu a fost informat în calitate de Președinte al României și președinte al C.S.A.Ț., ipoteză în care domnul Traian Băsescu se face vinovat de săvârșirea infracțiunii de favorizare a infractorului, art.264 Cod penal. Cum rămâne cu restul cetățenilor României care sunt  ascultați legal de către serviciile de informații? Pe aceștia cine îi atenționează să fie atenți?

Încălcarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor, consacrate în Constituție, a prevederilor art.28 din Constituție cu privire la secretul convorbirilor telefonice, prin raportare și la legile de organizare a serviciilor de informații.

O faptă deosebit de gravă a președintelui Traian Băsescu o reprezintă folosirea serviciilor de informații ale statului, pentru a supraveghea informativ clasa politică, faptă recunoscută explicit într-un interviu acordat Jurnalului Național din data de 6 februarie 2005, publicat sub titlul semnificativ “Voi sta 10 ani la Cotroceni”, în care Traian Băsescu, referindu-se la analizarea propunerilor de secretari de stat în diferite structuri guvernamentale, precizează că a cerut serviciilor speciale să-i supravegheze informativ pe cei propuși. Astfel, la întrebarea directă a ziaristului: “Prin cine veneau aceste informații?”, domnul Traian Băsescu răspunde: “Prin serviciile de informații. Nu am făcut nici un secret, de la bun început, le-am cerut să culeagă informații, în așa fel încât să evităm așezarea în structuri executive importante a unor oameni controlați de grupuri de interese. Sper că am reușit.”

Încălcarea prevederilor art.65 alin.(2) lit.f) din Constituție, precum și a prevederilor art.5 din Legea nr.473/2004.

Modul sfidător în care se  raportează Traian Băsescu la lege și la obligațiile sale prezidențiale este demonstrat și de refuzul său – aici nu este vorba de o omisiune – de a prezenta în Parlament strategia națională de apărare a țării în termen de 6 luni, așa cum îl obligau prevederile art.65 alin.(2) lit.f) din Constituție și art.5 din Legea nr.473 din 2004.

Importanța acestei strategii pentru țară și necesitatea ca aceasta să fie dezbătută în Parlament, pentru a căpăta forță obligatorie, rezultată din aprobarea Parlamentului, ne scutesc de orice comentariu cu privire la gravitatea  faptei sale.

De altfel, potrivit prevederilor art.13 din legea menționată, neîndeplinirea obligațiilor prevăzute de art.5 poate atrage răspunderea administrativă civilă sau chiar penală a celor vinovați.

Încălcarea prevederilor art.51 alin.(4) cu privire la dreptul de petiționare, coroborat cu prevederile art.1 alin.(5), prin raportare la prevederile art.80 alin.2 din Constituție.

Memoriul Societății PETROMIDIA, pe care primul-ministru i l-a remis președintelui, însoțit de o notă personală, demonstrează cum se raportează domnul Traian Băsescu la statutul și rolul său de șef de stat. Gravitatea comportamentului prezidențial este demonstrată de urmările sale. Practic, aceasta a fost scânteia care a declanșat criza de proporții în care ne aflăm.

Să ne reamintim, deci, de acest episod. Mai întâi, primul-ministru îi cere președintelui, fie cu bună-credință, din grija față de bunul mers al justiției și față de o mare companie contribuabilă la bugetul statului, fie din grijă personală față de un prieten, să discute, “când are ocazia”, cu organele competente.

Președintele a demonstrat că abordează într-un mod foarte personal și original felul în care-și exercită unele atribuții, să le spunem, curente.

Domnul Traian Băsescu nu înregistrează memoriile primite pentru a le da un curs oficial și transparent, nesocotind, astfel, prevederile art.51 din Constituție cu privire la dreptul de petiționare. Pe cele care pun probleme sau îi oferă diverse posibilități de valorificare, nu le operează prin formule clasice, ci le păstrează pentru a le utiliza ulterior împotriva celor în cauză.

Președintele avea două opțiuni: ori să-i trimită prietenește memoriul înapoi expeditorului și să-l sfătuiască personal să lase justiția să facă dreptate, ceea ce nu era chiar legal, dacă gestul premierului poate fi socotit o ingerință, ori să aprecieze că demersul premierului este unul ilegal, o încercare sau chiar o acțiune de trafic de influență și, în consecință, să sesizeze Parchetul.

Președintele a procedat tot în stilul său personal, aparent atipic, neconstituțional și ilegal, dar, în realitate, cu un scop extrem de înjositor pentru un șef de stat. A păstrat materialul pentru momentul potrivit, fie pentru a-l șantaja pe premierul neascultător, fie pentru a-l compromite.

Indiferent care au fost scopurile, Traian Băsescu a greșit grav, încălcându-și obligațiile prezidențiale și cele ale oricărui funcționar public.

Cap.V – “Încălcarea prerogativelor prezidențiale de șef de stat, de reprezentant al statului român, depășirea sferei atribuțiilor sale în domeniul politicii externe, prevăzute în art.91 din Constituție, în contrast cu prevederile art.102 alin.(1) din Constituție, care reglementează realizarea politicii externe a țării de către Guvern”

În raport cu titlul prezentului capitol, domnul Traian Băsescu, în calitate de Președinte al României, a săvârșit următoarele fapte grave, prin care a încălcat în mod repetat Constituția României. Președintele oricărui stat are o responsabilitate externă excepțională. De modul în care acționează președintele pe plan internațional depinde, într-o măsură esențială, integrarea armonioasă a țării în concernul țărilor lumii, imaginea țării, felul în care aceasta este apreciată. În contrast cu imaginea echilibrată, respectată și responsabilă a României, obținută cu eforturile, rațiunea și talentul unor valoroși oameni de stat, Traian Băsescu a contribuit mult, prin gesturile și acțiunile sale excentrice, nu numai la ridicarea unor semne de întrebare și mirare, dar chiar și la unele reacții mai mult sau mai puțin vizibile față de țara noastră. Mai gravă este atitudinea, să-i spunem, solitară a președintelui, care adoptă aceste poziții fără a consulta Guvernul, fără a consulta Parlamentul, deși, potrivit prevederilor art.102 alin.(2), Guvernul este cel care, potrivit Programului său de guvernare acceptat de Parlament, asigură realizarea politicii interne și externe a țării, iar potrivit art.91, Guvernul este cel care negociază tratatele internaționale în numele României, iar Parlamentul le ratifică.

Încă de la începutul mandatului său, domnul Traian Băsescu, fără a ține seamă de Programul de guvernare în domeniul politicii externe și fără a consulta Guvernul și Parlamentul, a discriminat între aliați și partenerii României, lansând Axa Washington-Londra-București.

Această atitudine discreționară în politica externă românească constituie o gravă încălcare a atribuțiilor constituționale ale Guvernului în realizarea politicii externe a României și lasă fără conținut ori consecință normele constituționale referitoare la Programul de guvernare și raporturile între Parlament și Guvern.

Declarația sa hazardată a trezit o reacție concretă a ministrului de externe al Franței, la 21 aprilie 2005, la Vilnius, care a calificat aceste afirmații ca fiind agresive la adresa Franței, caz nemaiîntâlnit în agenda raporturilor diplomatice dintre  cele două țări.

Redăm în continuare alte asemenea declarații, atitudini și acțiuni, care dovedesc fără putință de tăgadă faptele grave prin care Președintele României încălcă, pe de o parte, prevederile constituționale care limitează în mod expres atribuțiile șefului statului în domeniul politicii externe, iar, pe de altă parte, încalcă dispozițiile constituționale, prin împiedicarea bunei funcționări a Guvernului, în realizarea politicii externe stabilite prin Programul de guvernare aprobat de Parlament.

În septembrie 2005, la Sesiunea Adunării Generale a O.N.U., Președintele României a declarat că Federația Rusă tratează Marea Neagră ca pe un lac rusesc, ceea ce a provocat reacții diplomatice de dezaprobare din partea statului nominalizat, dar a afectat și relațiile cu un alt stat cu interese semnificative în zonă – Turcia.

Pe 28 iulie 2005, la Washington, domnul Traian Băsescu a declarat: “Comunitatea internațională poate conta pe sprijinul României în restabilirea păcii în Liban și pentru a garanta securitatea Israelului”, deși nici O.N.U. și nici vreun stat implicat ori altă entitate nu a cerut așa ceva, mai ales în condițiile în care o asemenea prerogativă aparține constituțional Parlamentului.

În mai multe intervenții publice, fără să consulte vreuna dintre părțile implicate, domnul Traian Băsescu s-a angajat, în numele României, să participe alături de Rusia și Ucraina, la soluționarea conflictului din Transnistria, prezentând în mod deformat și demagogic toată istoria negocierilor asupra acestui conflict, ca și a relațiilor cu Republica Moldova.

În martie 2005,  domnul Traian Băsescu a afirmat că: “Suntem trupe de ocupație, alături de aliații noștri din Irak”, în condițiile în care, la 8 iunie 2004, Consiliul de Securitate al O.N.U. a adoptat Rezoluția nr.1546, prin care se pune capăt ocupației militare în Irak și se lua act de faptul că, începând cu 30 iunie 2004, trupele Coaliției multinaționale se află în Irak doar la invitația Guvernului irakian, ca trupe de menținere a păcii și de consolidare a democrației.

Cap.VI – “Încălcarea statutului funcției de Președinte al României și al rolului acestuia de apărător al Constituției și de mediator, art. 80 alin.(2) din Constituție”

În raport cu titlul prezentului capitol, domnul Traian Băsescu, în calitate de Președinte al României, a săvârșit următoarele fapte grave, prin care a încălcat în mod repetat Constituția României.

Faptele concrete înfățișate la capitolele anterioare nu reprezintă numai încălcări ale textelor constituționale citate, dar și o nesocotire a funcției de mediere: “Președintele României veghează la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice. În acest scop, președintele exercită funcția de mediere  între puterile statului, precum și între stat și societate”.

Președintele Traian Băsescu nu s-a comportat, în diferite situații tensionate apărute în activitatea statală, ca un arbitru, ca un conciliator, așa cum procedează un șef de stat într-un stat de drept. El a dorit să fie, mai degrabă, judecătorul celorlalte autorități publice pe care le consideră ca un fel de servicii subordonate Palatului Cotroceni.

Traian Băsescu n-a acționat, în funcța de Președinte al României, în sens pozitiv, pentru a preveni  stările tensionate și mai ales conflictuale, pentru a le stinge atunci când au apărut. Dimpotrivă, el a conceput conflictele, le-a provocat și le-a ațâțat. El nu a semănat spiritul de concordie, de armonie, de înțelegere. El a semănat tot timpul vrajba, ceea ce contravine alin.(2) al art.80 din Constituție.

Desigur, nu sunt ușor de identificat și analizat cazurile concrete în care președintele trebuia să intervină ca mediator și nu a făcut-o, pentru că multele din situațiile care necesitau un demers prezidențial s-au rezolvat în cele din urmă de la sine sau au trecut neobservate.

Este, însă, de subliniat că președintele are, de principiu, o atitudine refractară față de rolul de mediator. Președintele Traian Băsescu nu crede, pur și simplu, în virtuțile dialogului, îl socotește inoportun, pierdere de timp.

Oricum, ca exemple concrete în care trebuia să intervină, nu în stilul său de a da verdicte și de a învinovăți, ci de a aplana lucrurile, de a le armoniza, pot fi evocate multe.

Mai întâi, președintele nu a intervenit în cazul unor neînțelegeri sau chiar divergențe ivite în cadrul Guvernului, între primul-ministru și ministrul justiției, între primul-ministru și ministrul educației și cercetării, între primul-ministru și ministrul afacerilor externe, pe care, în plus, președintele a încercat să-l atragă sub influența sa exclusivă, cu scopul transparent de a-l contrapune premierului.

Președintele nu a intervenit  în sens moderator pentru a identifica soluții de rezolvare în conflictul ivit între Guvern și Consiliul Superior al Magistraturii, dar mai ales între ministrul justiției și Consiliul Superior al Magistraturii. Dimpotrivă, a încurajat-o pe doamna Monica Macovei să sfideze, să nesocotească și să denigreze instituția supremă, care asigură independența justiției și pe membrii acesteia, aleși democratic de corpul lor profesional.

Deosebit de gravă este și fapta comisă, a Președintelui României, de a nu se implica, ca moderator, potrivit art.80 alin.(2) din Constituție, pentru prevenirea acțiunii de organizare a așa-numitului referendum pentru autonomia Ținutului secuiesc.

Urmare a neimplicării șefului statului, este că, în fapt, s-au organizat referendumuri locale, cu participarea directă a primarilor, consilierilor locali și județeni și a funcționarilor statului, urmărindu-se exercitarea de presiuni nu numai față de autoritățile statului român, dar și față de autoritățile Uniunii Europene, crearea unei situații gen Kosovo.

Ne îngăduim să-i amintim domnului președinte Traian Băsescu că asemenea acțiuni subminează nu numai activitatea Președintelui României de mediator, dar și caracterul unitar al statului român – art.1 alin.(1) din Constituție –, aspect care nu poate forma nici obiectul unei revizuiri a Constituției, după cum se precizează în art.152 – limitele revizuirii din Constituție.

Președintele nu a intervenit pentru a concilia divergența dintre presă, pe de o parte, și clasa politică, pe de altă parte, în problema răspunderii penale a jurnaliștilor. În loc să sprijine Clubul Român de Presă în demersurile sale, prin exercitarea funcției de mediere, președintele Traian Băsescu s-a transformat într-un suprajudecător al presei.

La 19 februarie 2005, într-un interviu acordat Europei Libere, Traian Băsescu decretează că: “parte din mass-media este controlată de diferite grupuri de interese. Ele reprezintă, prin forța lor mediatică, pilonul de susținere și de descurajare, de multe ori, a luptei împotriva  corupției”.

Într-un interviu dat ziarului “Adevărul” la 27 mai 2005, Traian Băsescu îi califică pe ziariști “oameni care intoxică cu rea-credință”.

Prin aceste declarații și calificative făcute în public,  Traian Băsescu își  încalcă grav rolul de apărător al Constituției și de mediator cu societatea civilă, prevăzut de art.80 din Constituție, discreditează mass-media, ca factor esențial al unei democrații, încalcă și prevederile art.30 alin.(1) din Constituție, actele sale devenind presiuni pentru restrângerea libertății de exprimare.

Exemplele ar putea continua, dar le socotim suficiente pentru a demonstra felul în care interpretează Traian Băsescu funcția de mediere.

Faptele evocate mai sus scot în evidență o prestație – contrară Constituției – a domnului Traian Băsescu, în calitate de Președinte al României, prestație care nu este întâmplătoare. Dimpotrivă, este expresia filozofiei pe care domnia sa o are cu privire la rolul Președintelui, filozofie contrată Constituției – și ne referim în primul rând la alin.(2) al art.80 din Constituție –, cât mai ales la spiritul acestuia.

Concepția, explicată cu ostentație, a președintelui-jucător l-a plasat pe președintele Traian Băsescu nu numai într-o stare formal juridică de conflict cu textele constituționale, dar și într-o reală stare de conflict cu partidele politice parlamentare, implicit cu grupurile politice din Parlament, într-o stare conflictuală cu Parlamentul, într-o stare conflictuală cu Guvernul și într-o stare conflictuală cu autoritatea judecătorească.

Președintele Traian Băsescu nu a înțeles – și este evident că nu dorește să înțeleagă – că persoanei care ocupă funcția de Președinte al României nu îi este permis orice comportament, pentru că un comportament neconstituțional al persoanei în exercițiul mandatului se identifică cu exercitarea competenței autorității în afara cadrului constituțional.

Faptele evocate mai sus, în aprecierea inițiatorilor acestei propuneri de suspendare, sunt fapte grave de încălcare a Constituției, în sensul art.95 alin.(1) din Constituție, care justifică suspendarea din funcția de Președinte al României a domnului Traian Băsescu și, apoi, demiterea sa prin referendum.

În concluzie, rugăm Curtea Constituțională să constate  temeinicia propunerii de suspendare a Președintelui României, existența  faptelor grave de încălcare a Constituției și, în consecință, să avizeze favorabil demersul nostru și solicităm Parlamentului să voteze propunerea noastră de  suspendare.

Vă mulțumesc. (Aplauze.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc, domnule deputat Corlățean.

Stimați colegi,

Vă rog să fiți de acord să prezentăm, imediat după propunerea de suspendare, și explicațiile date de domnul președinte Traian Băsescu, printr-o scrisoare pe care a adresat-o celor doi președinți ai Camerelor.

Dau cuvântul domnului secretar Puskás Valentin Zoltán, pentru a prezenta scrisoarea președintelui.

El a fost invitat, domnia sa a spus că nu este necesar, în această fază, și, pe cale de consecință, ne-a trimis această scrisoare.

Aveți cuvântul.

Domnul Puskás Valentin Zoltán:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

“Domnului Nicolae Văcăroiu, președintele Senatului,

Domnului Bogdan Olteanu, președintele Camerei Deputaților,

Stimate domnule președinte al Senatului,

Stimate domnule președinte al Camerei Deputaților,

În legătură cu scrisoarea transmisă de dumneavoastră la data de 20 februarie 2007, prin care mă informați despre depunerea la Birourile permanente ale Camerei Deputaților și Senatului a propunerii de suspendare din funcție a Președintelui României, semnată de 128 de deputați și senatori, admit dreptul constituțional al Parlamentului, de a recurge la un asemenea gest politic.

Apreciez, însă, că prezența mea în Parlament, cu această ocazie, nu este necesară.

Consider că toate acțiunile și declarațiile pe care le-am făcut de la începutul mandatului meu, în calitate de Președinte al României, sunt conforme cu ordinea constituțională.

Avizul Curții Constituționale va lămuri dacă faptele ce mi se impută reprezintă sau nu încălcări  grave ale Constituției, așa cum votul membrilor Parlamentului va clarifica situația raporturilor mele cu această instituție, iar votul popular, în cazul unui referendum,  va confirma sau nu temeinicia demersului politic inițiat de cei 182 de senatori și deputați.

Vă asigur și-mi doresc în continuare o relație corectă cu Parlamentul, care să servească consolidarea statului de drept și realizarea interesului național.

Cu deosebită considerație, Președintele României, Traian Băsescu”.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă mulțumesc.

Stimate colege și stimați colegi,

Birourile permanente, în unanimitate, vă propun ca timpul alocat pentru luările de cuvânt să fie repartizat astfel: câte 10 minute, maxim, pentru fiecare grup politic – Senat-Camera Deputaților –, 5 minute pentru grupul minorităților și 5 minute pentru parlamentarii fără apartenență la un grup parlamentar, din Senat și Camera Deputaților.

Supun votului dumneavoastră această propunere, repet, în unanimitate dată de către birourile permanente reunite.

Cine este pentru? Vă mulțumesc.

Împotrivă?

Abțineri? O abținere.

Stimați colegi,

Am aici lista cu înscrierile la cuvânt. Și o să vă dau cuvântul în această ordine.

Vreau să rețineți încă o dată că nu dezbatem problema de fond în ceea ce privește propunerea de suspendare a Președintelui. Este o consultare a dumneavoastră sub aspectul existenței de elemente suficiente pentru a trimite propunerea de suspendare către Curtea Constituțională, sau, bineînțeles, este necesară constituirea unei comisii de anchetă, pentru a continua analiza și pentru a elabora un raport. Indiferent de formă, în ultimă instanță, propunerea de suspendare va ajunge la Curtea Constituțională, care va trebui să dea avizul consultativ.

Cu această precizare, intrăm în luările de cuvânt.

Permiteți-mi să dau cuvântul primului înscris, domnul deputat Sergiu Andon, din partea Grupurilor Partidului Conservator.

Domnul Sergiu Andon:

Vă mulțumesc, domnule președinte.

Domnilor președinți,

Distinse Camere ale Parlamentului României,

Acum, – mai exact, și acum –, astăzi, 28 februarie, domnul președinte Traian Băsescu comite o încălcare a Constituției. Domnia sa  participă nepoftit la ședința Guvernului, fără ca pe ordinea de zi să se afle problemele care să-i permită prezența, neinvitat de primul-ministru.

Norma constituțională care condiționează participarea la ședințele Guvernului de cererea primului-ministru nu este o normă protocolară, ci o interdicție clară, prevăzută de Legea fundamentală a statului. Așa se asigură separația puterilor, independența executivă a Guvernului, prestigiul și demnitatea primului-ministru și a miniștrilor.

Doar atunci când se ivesc probleme capitale, de interes național, și numai în trei domenii – politica externă, apărarea țării și asigurarea ordinii publice –, Președintele României poate veni la ședința Guvernului, din proprie inițiativă. Deocamdată, nu a apărut o asemenea situație.

Nu este o încălcare nouă. După cum se arată în propunerea de suspendare, Cap.II pct.6, Președintele României a transformat încălcarea art.87alin.(1) din Constituție, într-un obicei. De ce o face? Știm cu toții: ca să-l discrediteze pe primul-ministru.

Astăzi, însă, încălcarea prezintă o gravitate aparte. Nu putem crede că domnul președinte Traian Băsescu, oricât ar vrea să pară indiferent față de dezbaterea noastră, nu a citit documentul prin care i se cere suspendarea, măcar din curiozitate. Și, citindu-l, nu se poate să nu fi reținut reproșul ce i se aduce în Cap.II pct.6, dar nu se sinchisește.

De ce oare nu se sinchisește președintele României de perspectiva suspendării și recidivează într-una din încălcările grave ale Constituției exact în timp ce îi este imputată? Pentru că i-a intrat în cap că prostește mulțimea, că, oricât de evidente ar fi păcatele sale, iese la popor, își pune masca de cavaler al dreptății, trântește câteva minciuni, dă vina pe alții, arată cu degetul spre cei pe care a avut grijă să-i ponegrească și își vede, mai departe, de preocupările sale absconse.

În opinia Partidului Conservator, pentru ca poporul să înțeleagă, acum, adevărurile hâde din spatele maimuțărerilor președintelui, este bine să explicăm și din alte unghiuri de vedere pertinentele acuzații aduse prin propunerea de suspendare. Mai mult, argumentele pot fi completate și, pentru acest motiv, anunț încă din acest moment că Grupurile parlamentare ale Partidului Conservator solicită instituirea unei comisii de anchetă.

Astfel:

1) Îl acuzăm pe președintele Traian Băsescu de dezbinare națională.

El încalcă sistematic art. 4 alin. (1) al Constituției, care stipulează că: „Statul are ca fundament unitatea poporului român.”

Întreaga politică, întregul său stil de exercitare a înaltului mandat se bazează pe regula „dezbină și stăpânește”. Romanii, care au lansat dictonul „divide et impera”, îl aplicau în politica lor față de popoarele imperiului și față de vecinii lor. În propria cetate, ca în orice societate umană, tendința logică este spre unitate. În România actuală, a devenit un spectacol național, jalnic, ca șeful ștatului să iasă una-două la rampă și să mai lanseze un motiv sau altul de dezbinare. Drogul este puternic, pentru că se adresează disperării oamenilor după dreptate și corectitudine. Cei care l-au ales pe Traian Băsescu au sperat și mai speră că el va îndrepta relele și nedreptățile.

Un președinte de bună credință și-ar îndeplini menirea cu bună-credință și tact, cu mintea înțeleptului și cu sabia dreptății, când este nevoie, ferm, dar nu prefăcut, transparent, dar nu demagog, dinamic, dar nu zăpăcit. În condițiile constituționale ale României, condiții ce reprezintă cuceriri stropite cu sânge, un asemenea rol presupune profunzime, chibzuință, obiectivitate. Nu se poate pune problema pactizării cu răul, cu ticăloșiile, dar se sfătuiește cu cineva, conlucrează cu cineva domnul Traian Băsescu?

Politica de dezbinare a unității poporului român este dusă până la subminarea coloanelor de susținere a societății: școala, biserica, legea, justiția. Respectul față de învățământ a fost distrus de președinte, oferindu-se ca exemplu de elev declasat; biserica a pus-o la încercare cu spectru detașamentelor de fantome încartiruite la CSAT; cu aforisme de genul „Legile sunt făcute pentru infractori.”, îndeamnă direct la concluzia încălcării sau ignorării lor; afirmând că justiția, în bloc, este coruptă, distruge aproape iremediabil încrederea în justiție.

În loc nu pune nimic, dezbină ca să stăpânească.

2) Îl acuzăm pe președintele României, Traian Băsescu, pentru politica sa de învrăjbire.

El încalcă sistematic teza finală din art. 4 alin. (1) al Constituției, care stipulează că: „Statul are ca fundament solidaritatea cetățenilor săi.”

Domnul Traian Băsescu seamănă vrajbă pretutindeni: în țară, la hotare și pe unde umblă prin lume. În țară, îmbină adesea vrajba cu ranchiuna. În poziția celei mai înalte funcții din stat, aceste defecte sunt inadmisibile. Primul exemplu de victimă a ranchiunei sale este primul-ministru.

„Solidaritatea națională” a domnului Băsescu s-a manifestat și în legătură cu euro-observatorii români, pe care i-a etichetat public și, conform obiceiului său, in corpore, la sediul Parlamentului European. Ieșirea sa a atras mai multe replici, între care a domnului Adrian Cioroianu: „Cred că Băsescu a fost luat, pe puțin, de val.” Această zicere, curajul domnului Cioroianu este în curs de decontare și azi, președintele României tratând candidatura acestuia la postul de ministru al afacerilor externe ca pe o afacere personală.

Un alt caz este al domnului Teodor Atanasiu. N-am să insist, vă amintiți cât de penibil a fost pretextul judiciar care i s-a înscenat și cu această ocazie și armata a avut parte de tratamentul de solidaritate.

Disimulându-și abil politica de învrăjbire, președintele României, Traian Băsescu, a aruncat, uneori, sămânța vrajbei în străinătate, ca să încolțească în țară. Un asemenea exemplu, cu grave consecințe încă în derulare, îl constituie așa-numitul „Plan pentru Cosovo”, prezentat de domnul Traian Băsescu la Paris, în noiembrie 2005. Ideile voluntariste și semidocte ale planului au aprovizionat copios moara uniunii civice maghiare și rezultatele se văd acum, prin campania de așa-zise referendumuri pentru autonomia Ținutului Secuiesc, la care, domnul Traian Băsescu nu mai are argumente și poziția de obiectivitate necesară ca să ia atitudine.

3) Îl acuzăm pe președintele României, Traian Băsescu, de uzurparea politicii externe a statului, cu consecințe primejdioase pentru pace, pentru suveranitatea națională și integritatea teritorială.

El încalcă sistematic art. 91 din Constituție, care limitează atribuțiile președintelui în domeniul politicii externe, art. 102 alin. (1), care încredințează Guvernului realizarea politicii externe, creând riscuri maxime sub aspectul art. 1, 2 și 3, care consacră și definesc atributele statului.

Fără nicio competență constituțională, dar cu rezonanța pe care i-o asigură poziția de primă voce a Statului, domnul Traian Băsescu a lansat, sistematic, proiecte fantasmagorice pe seama politicii externe a Republicii Moldova. Fiecare tentativă a sa de a ajuta statul vecin să treacă strada fără să i se ceară, a iritat până la paroxism Chișinăul, neaducând României, din partea Europei, decât priviri uimite sau pline de reproș. Escaladând cu încăpățânare practica violului diplomatic, domnul Băsescu a pus România în fața primejdiei grozave a unor noi manipulări secesioniste în treimea răsăriteană a teritoriului național.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Domnule deputat, v-aș ruga să încheiați, a expirat timpul.

Domnul Sergiu Andon:

Domnule președinte,

O să fiu doar enunțiativ, o să depun documentul la Secretariatul Camerei.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vreau să rețineți că dezbaterea pe fond o vom face după ce obținem avizul Curții.

Domnul Sergiu Andon:

Eu m-am înscris susținând întreaga argumentație pe timpul afectat Grupurilor parlamentare conservatoare.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

De acord. Vă rog să finalizați.

Domnul Sergiu Andon:

Și le epuizez și nu mai luăm cuvântul.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog.

Domnul Sergiu Andon:

Grupurile sunt de acord.

Îl acuzăm pe președintele României, Traian Băsescu, de politică războinică.

El ignoră frecvent art. 65 alin. (2) lit. d) al Constituției, care stipulează că: „Declararea stării de război revine Parlamentului.”

Chiar dacă pornirile belicoase ale domnului Băsescu sunt ridicole, în materie de război și pace, un șef de stat nu are dreptul să se joace cu vorbele. Dacă afirmația deja citată că „România este în stare de beligeranță cu Irakul” poate fi pusă pe seama inculturii, oferta făcută din nou în străinătate, fără consultarea Parlamentului, de a trimite trupe în Liban, este o încălcare evidentă a Constituției.

În aceeași ordine de idei se poate înscrie și exemplul dat în raport, privind Axa Washington – Londra, care a înveninat, pentru un timp, relațiile cu țările europene, în special cu Franța.

Obsedat continuu de război a oblăduit recent gafa ambasadorului nostru de la Roma, acceptând ca acesta să se amestece în deciziile Italiei privind menținerea trupelor în Irak. Clarificarea acestui episod reprezintă și el unul dintre argumentele punctuale, pe lângă celelalte argumente de ordin mai general, că trebuie să constituim o comisie parlamentară...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Domnule deputat, vreau să înțelegeți, vă rog eu, continuăm la cealaltă dezbatere. Deci ați depășit cu mult timpul. Vă rog foarte mult să încheiat. Mai luați cuvântul și la...

Domnul Sergiu Andon:

În această ordine de idei și cu argumentele date și cele pe care le vom mai expune când ne dați cuvântul, solicităm, în conformitate cu prevederile art. 64 alin. (4) din Constituția României, să propuneți plenului celor două Camere constituirea unei comisii parlamentare de anchetă, care să colecteze celelalte argumente, să le clarifice pe cele încă insuficient elucidate, să lărgească argumentarea motivelor expuse în propunere, astfel încât documentul înaintat Curții Constituționale să fie convingător pentru întregul popor român, pentru cât mai mulți oameni care vor fi chemați la vot.

Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc pentru înțelegere.

Din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat, dau cuvântul domnului senator Mircea Geoană.

Domnule președinte, aveți cuvântul.

Domnul Mircea Dan Geoană:

Mulțumesc, domnule președinte.

Voiam doar să verific dacă dezbaterea Parlamentului este televizată și, dacă este televizată, poate reușim asigurarea unei linii telefonice, poate domnul președinte dorește să intervină în direct la dezbaterea noastră.

(Aplauze din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat.)

Pe un ton mai serios, pentru că este o dezbatere serioasă, despre o temă serioasă, vreau să vă spun că sunt profund dezamăgit de disprețul pe care președinte l-a arătat, încă o dată, instituției Parlamentului României.

Și în 1994, când opoziția de atunci, inclusiv domnul deputat Traian Băsescu – în acea perioadă, a inițiat o procedură de suspendare împotriva președintelui României din acel moment, domnul Ion Iliescu, nici domnul Iliescu nu a venit în Parlament. Este o chestiune optativă, este o chestiune opțională din partea președintelui României. Dar președintele de atunci a transmis un material fundamentat Parlamentului, în care a răspuns acuzațiilor care i-au fost adresate, conform Constituției, de opoziția din acel moment.

Scrisorica pe care a trimis-o domnul Băsescu Parlamentului arată, încă o dată, disprețul și aroganța pe care președintele le acordă instituției fundamentale a democrației românești. Este inacceptabil ca, în textul acestei scrisori, președintele să admită dreptul Parlamentului de a iniția această procedură de suspendare.

Merge pe o linie greșită și, din păcate, amplifică, în loc să detensioneze relația cu Parlamentul. Prin fiecare gest, prin fiecare declarație, președintele acutizează această criză, care este o criză provocată de domnia sa.

Ca inițiatori ai procedurii de suspendare, Partidul Social Democrat alături de colegii de la RPM tratăm această lansare a dezbaterii despre suspendarea președintelui cu maximă seriozitate și responsabilitate.

Știm că nu este o temă ușoară, știm că este o temă care va fi dezbătută pro și contra în țară și în străinătate, dar dezbaterea pe care o lansăm astăzi este despre apărarea Constituției și a fundamentului republicii pe care am clădit-o. Imperfectă cum este, perfectibilă cum este, este o Constituție și o republică pe care avem cu toții obligația să o respectăm, iar primul om care are obligația să o respecte este însuși președintele României. Este un președinte care ar trebui să considere Constituția ca o a doua Biblie și nu ca un impediment în planul său de acaparare a puterii absolute în România.

Este o dezbatere care marchează un moment de răscruce al democrației noastre. Parlamentul și, după aceea, poporul român vor trebui să decidă pe ce cale dorim să mergem.

Dorim pe o cale a unei democrații de tip european, unde instituțiile statului democratic se respectă și se controlează reciproc sau dorim să mergem pe un model despotic, de inspirație orientală, de puteri absolute, în care un lider providențial decide în nume propriu pentru noi toți? Aceasta este întrebarea fundamentală și aceasta este, de fapt, miza demersului pe care noi îl lansăm în dezbatere azi, în Parlament, și mâine, la nivelul opiniei publice românești.

Iar decizia Parlamentului, care va veni după ce vom vedea care sunt pașii procedurali obligatorii conform Constituției, va avea nu numai o valoare politică sau juridică, ci va avea și o valoare de precedent și o valoare de precept moral pentru politica românească.

Un avertisment pe care Parlamentul și poporul român îl vor da acestui președinte va fi un avertisment și pentru alți președinți în viitor, care vor mai fi tentați să încalce și calce în picioare legea fundamentală, legea de căpătâi a acestei națiuni, legea pe care avem cu toții obligația să o respectăm ca întâie obligație democratică și cetățenească.

Respectarea Constituției nu este opțională, domnule președinte Traian Băsescu: este o obligație fundamentală, este prima obligație pe care o aveți. Când vă treziți dimineața, primul gând este respectarea Constituției și de abia după aceea restul agendei politice pe care o aveți.

Și să fim bine înțeleși, atunci când Constituția nu convine unui președinte, nu schimbăm Constituția după președinte, ci președintele trebuie schimbat conform Constituției, iar acest lucru elementar trebuie să-l înțeleagă și Traian Băsescu.

În al doilea rând, dragi colegi, este și o dezbatere despre începutul unei reforme necesare a sistemului politic românesc.

Mâine ne vom reîntâlni, în același format, pentru a dezbate propunerea președintelui pentru referendumul pe vot uninominal. Este un pas bun, dar insuficient pentru o transformare profundă a sistemului politic românesc.

Noi va trebui să arătăm opiniei publice și dezbaterea de azi ne arată că aceste încălcări ale Constituției, făcute în mod repetat și insistent, demonstrează un singur lucru: pentru președintele Băsescu, regulile statului de drept nu au nicio valoare. Dacă pentru politicianul Traian Băsescu ne-am fi putut gândi și am fi putut accepta că poate să provoace crize, pentru că asta este până la urmă o parte a repertoriului politic, președintelui Băsescu nu avem voie să-i acceptăm această practică.

Președintele Traian Băsescu nu are voie, sub nicio formă, să se manifeste în afara cadrului constituțional. Președintele Băsescu trebuie să fie arbitru și mediator conform Constituției.

Această Constituție, așa cum este ea, a fost respectată și de foștii președinți ai României de după Ž89, și de domnul Iliescu și de domnul Constantinescu. Nimeni nu spune că avem nevoie de același profil de președinte. Evident, fiecare președinte vine cu propria sa personalitate, vine cu propriul său stil, vine cu propriul său temperament. Poate să fie un președinte, cum este cazul domnului Băsescu, care să fie un om mai energic, mai cu aplomb, mai cu talent, dar asta nu-i permite, sub nicio formă, nerespectarea Constituției. Personalitatea fiecărui președinte trebuie să se manifeste în interiorul și nu dincolo de Constituție.

De aceea trebuie spus extrem de clar și răspicat pentru cei care încearcă să complice dezbaterea noastră, că nu este nevoie să comiți o faptă foarte gravă pentru a încălca Constituția. Nu trebuie să omori pe cineva ca să fii considerat că ai încălcat Constituția. Orice încălcare a Constituției este o faptă gravă și acest lucru trebuie să-l facem să fie înțeles inclusiv de către președintele Băsescu.

Încă doi ani de zile de conflict reprezintă un preț prea mare pentru democrația, economia și prestigiul României. Gesturile pe care le-a făcut în mod constant, din prima zi de mandat, sunt gesturi iresponsabile ale celui care ar trebui să gestioneze cu înțelepciune și echidistanță interesele României.

Traian Băsescu a fost ales ca președinte al României și nu ca despot al acestei țări și, cu atât mai mult, nu este cel care are cheia adevărului absolut și nu este apostolul schimbării în bine a națiunii române.

De aceea, deși pentru moment, Curtea Constituțională a decis că pentru demiterea președintelui este nevoie de un prag de peste 9 milioane de români care ar trebui să voteze în favoarea suspendării, președintele trebuie să primească din partea Parlamentului României un semnal clar de avertizare. Instituția suspendării președintelui în acest context devine și mai importantă și este ultima redută pe care democrația noastră o mai are în fața tentațiilor autoritariste și populiste ale președintelui Băsescu.

Suntem convinși că și judecătorii Curții Constituționale, la adăpost de interferența și presiunea politică a mai marilor zile, vor înțelege că sunt gardienii acestei Constituții și avem toată încrederea că judecata lor va fi una obiectivă pe cele 27, plus alte câteva capete de acuzare, pe care colegii de la Partidul Conservator le-au pronunțat acum câteva minute.

De aceea, propunerea pe care Partidul Conservator a formulat-o, de înființare a unei comisii de anchetă, inclusiv pentru faptele și gesturile pe care le-a făcut președintele Băsescu după ce am încheiat redactarea documentului pe care PSD-ul și cu PRM-ul l-au înaintat către Parlament și după aceea Curții Constituționale, devine, în acest moment, o necesitate și grupul nostru parlamentar o va susține.

În ultimul rând, pentru că vom avea ocazia, într-un alt plen reunit, să dezbatem pe fond aceste acuze, vreau să vă spun un singur lucru: ce ar trebui să recomande un doctor în ale democrației și ale Constituției președintelui Traian Băsescu? Pentru cel care are în sânge microbul scandalului, o perioadă de carantină politică nu poate să-i facă decât bine pentru a scoate acest virus permanent de scandal și criză politică pe care-l introduce în sistemul nostru? Pentru cel care are beția puterii, ce faci? Îl tragi pe dreapta și îi iei permisul de conducere măcar pentru o lună, poate învață ceva din acea experiență, ca să nu mai aibă beția puterii când, eventual, se reîntoarce la Guvern. Iar pentru cel care se crede Mesia, un apostol al democratizării și reformei sistemului politic românesc sau, și mai grav, un om de neînlocuit, va avea o șansă pe perioada suspendării să redevină un cetățean obișnuit al acestei țări. Poate că aerul rarefiat de la Cotroceni îți creează probleme de vertij și de amețeală politică. A redeveni un simplu cetățean credem că este o lecție bună și un avertisment democratic și pedagogic pentru domnul Traian Băsescu. În final, pentru că știm că opinia publică este preocupată de această criză politică care se prelungește, să spunem extrem de clar că adevărata criză este în interiorul puterii executive a statului român și să spunem în final, poate în ceasul al 23-lea spre al 24-lea, domnul Traian Băsescu va înțelege că nu este prea târziu să redevină un președinte care să respecte litera și spiritul Constituției.

Nu știu dacă va înțelege mesajul nostru. Bănuiesc că pe stilul pe care și l-a însușit și care crede că este câștigător va continua să întrețină această atmosferă de scandal și de tensiune.

Spunea un important autor din vestul democratic: „ Un politician este un personaj care face valuri și apoi te face să crezi că el este singurul care poate salva nava.” Dacă aceasta este poate valabil pentru un politician, pentru un președinte de țară, obligația fundamentală este de a nu face valuri atât de mari, încât nava să se scufunde.

Și această dezbatere în Parlamentul României este o dezbatere necesară și sănătoasă pentru democrația țării noastre. Avem obligația democratică și constituțională să lansăm această procedură și sunt convins că toți cei care iubesc democrația și iubesc modul european de a face politică vor înțelege că nu avem nimic de a face și nimic împotriva persoanei Traian Băsescu și cu cel care ocupă poziția de președinte al României.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

V-aș ruga să încheiați.

Domnul Mircea Geoană:

Vă mulțumesc și sunt încrezător că și astăzi și în zilele următoare vom avea, în Parlament și în opinia publică, o dezbatere sănătoasă despre fundamentele democrației și Constituției republicii noastre.

Vă mulțumesc pentru atenție.

(Aplauze din partea Grupurilor parlamentare ale Partidului Social Democrat  și ale Partidului România Mare.)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Dau cuvântul din partea grupurilor parlamentare ale Partidului Național Liberal, domnului deputat Crin Antonescu.

Domnul George Crin Laurențiu Antonescu:

Domnule președinte,

Distinși colegi,

O să-și pună bascul marinăresc și va scormoni masele largi de la Maramureș până-n Dobrogea și atunci să vedeți dumneavoastră, domnilor, spectacol!

„Eu cred că, după ce-l vor suspenda pe cetățeanul Traian, vor avea dificultăți să organizeze chiar și mici întruniri în săli obscure.” Este un citat. Este un citat din domnul Daniel Vighi, intelectual, liberal, democrat, semnatar, cred, al Proclamației de Timișoara din 1990, scris acum câteva zile în Cotidianul, organ de luptă împotriva oligarhiei, gros finanțat de către unul dintre așa-zișii oligarhi.

Mi-am permis să folosesc drept moto la scurta mea intervenție acest citat, pentru că mi se pare foarte sugestiv și de luat în seamă.

Mai discutăm? Mai are rost să existăm? Sau în Alianța sfântă a poporului din Maramureș până-n Dobrogea, și nu înțeleg de ce nu a spus din Andaluzia până-n Irak, și președinte României, instituția Parlamentului, instituția partidelor politice sunt în plus, sunt nocive și sunt dușmănoase.

Eu cred că mai are rost să mai discutăm, chiar dacă vorbim despre marele absent, despre jucătorul care astăzi nu joacă sau despre jucătorul care așa nu joacă. Trebuie să spun de la început că eu și colegii mei nu suntem convinși că se încadrează la mult citatul articol care vorbește despre fapte grave de încălcare a Constituției.

Îl cunoaștem bine, cu toții, cu toate calitățile sale și cu toate lucrurile discutabile pe omul politic Traian Băsescu. Sunt multe nepotriviri, sunt multe inconsecvențe, sunt multe întâmplări.

Este o gravă încălcare a vreunei Constituții faptul că avem un președinte popular european astăzi, măcar de suflet, care a fost candidat socialist? Cred că nu.

Este vreo problemă că, în martie 2006, nu cunoștea nimic decât că, în timpul comunismului, „nu prea era alimente” și atunci, împreună cu colegii mai aduceau și vindeau? Iar în decembrie 2007, același an, același mileniu, același secol, aceeași viață, condamna, lucru care mie mi-a plăcut, dar erau vorbele altora, atât de ferm comunismul? Este asta o încălcare a Constituției? Mă tem că nu.

E un om care ne-a spus, a doua zi după ce Theodor Stolojan s-a retras – într-un moment emoționant – dintr-o cursă electorală, că nu este adevărat, nu era bolnav, ci era șantajat. Nu ne-a spus până astăzi cine l-a șantajat și cu ce. Este asta o încălcare a Constituției?

Ne-a spus tuturor românilor că s-au fraudat niște alegeri? Ne-a spus cine. Dar nu ne-a spus până azi cine a răspuns, cum s-a făcut, să nu se mai întâmple. Este o încălcare a Constituției? Mă tem că nu.

Ne-a spus mai nou că cei care am format Guvernul și o majoritate parlamentară, a spus despre noi: „oamenii aceștia au pierdut alegerile, dar am vrut eu să le câștige”. E o încălcare a Constituției? Mă tem că da.

Numai că aici e un fenomen pe care juriștii știu să-l catalogheze, e un soi de delir, de infracționalitate, e o faptă pe care n-ai comis-o, dar o recunoști. E o formă de paranoia infracțională. (Aplauze)  Dar nu e condamnată de Constituție.

E o încălcare a Constituției să califici „lichele” președintele Camerei, președintele  celui mai important partid de Opoziție, senatori, deputați... Nu e o încălcare a Constituției, dar e grav.

E o încălcare a Constituției să suspenzi un ministru, cum a fost cazul ministrului apărării, și, după aceea, în momentul  în care organismul acreditat prin Constituție, prin toate legile se pronunță și spune că omul nu are niciun fel de problemă, să refuzi, conform prevederilor legale și constituționale, să-l numești în funcție? Mă tem că da, oricum e foarte grav.

E o încălcare a Constituției să te gândești de 10 zile dacă un ministru de externe, propus conform Constituției și legilor funcționale ale Guvernului, are sau nu suficientă  experiență, are sau nu suficientă experiență cât Elena Udrea, atunci când a fost pusă în fruntea Cancelariei prezidențiale? Mă tem că nu. Dar, dacă se gândește domnul președinte 6 luni, un an, ce facem cu Constituția?

 Cred că toate aceste probleme duc într-o situație delicată, pentru că nu sunt, în opinia noastră, în mod clar, fapte grave de încălcare a Constituției, dar nu sunt nici conforme cu ceea ce, într-un stat de drept, noi, liberalii, și cred că nu numai noi, credem că trebuie să fie președintele. Este evident pentru oricine.

analiștii care reînvie în România genul „odei”, ne vorbesc despre piciorul mare al domnului Băsescu și pantoful mic al Constituției, despre „trupul vânjos”, la figurat, al marelui bărbat și „cămașa îngustă” a unei Constituții meschine, făcută de oligarhi și pentru oligarhi, dar înainte de a o schimba domnul Băsescu încearcă elasticitatea acestei Constituții și încearcă la  o limită, pe care noi nu putem, în principiu cel puțin, s-o acceptăm.

Domnul Băsescu mai vrea mereu câte ceva, știți bine. ca primar al Bucureștiului, a vrut și Consiliul general  și i s-a dat. Ca primar al Bucureștiului cu Consiliu general le-a spus bucureștenilor și ne-am spus cu toții, domnule, dați-i și România,  ca să poată face ceva pentru o Românie cu București cu tot și i s-a dat.

Domnul Băsescu, a cărui singurătate, figurată, politică, e deplânsă de pepiniera de ambasadori de la același cotidian și de la altele, oligarhi sau de stat, nu e chiar așa de singur.

Domnul președinte Traian Băsescu are, are prin conducerea numită direct sau indirect de domnia-sa, serviciile speciale, Serviciul Român de Informații, Direcția de Informații Externe, Direcția  Generală de Informații a Armatei, Serviciul Special de Informații al Ministerului de Interne, alte transmisiuni, eu nu prea le știu, dar mă știu ele pe mine... (Amuzament.) Are Parchetul General, are Departamentul Național Anticorupție, are ministrul justiției, are ministrul de interne, a avut și se desparte greu de ministrul de externe, are ministrul apărării, are și va mai pune ambasadori, are Televiziunea Publică. Astea le are de la stat.

Trecem în privat. Are Revista „22”, are Grupul de Dialog Social, are intelectuali, aceia... pe care-i știm, care... să mă ierte, ca într-un banc cu Radio „Erevan”, n-au scris un apel acum 20 de ani, când trebuia să-l scrie, ci peste 20 de ani și nu împotriva unui președinte, ci pentru un președinte! (Aplauze)

Domnului președinte Băsescu îi mai trebuie ceva sau,  mai bine zis, îl încurcă se pare ceva. Îl încurcă Parlamentul, așa cum e el.

Nu înțeleg de ce. Pentru că numirile care au trecut prin Parlament, propuse de președinte la serviciile de mai sus, instituțiile de mai sus au trecut. Toate inițiativele legislative asumate de miniștrii respectivi, de guvern, în ansamblu, au trecut. N-a existat nici un proiect de lege pe care să ni-l ceară președintele țării și o majoritate din Parlament, cel puțin, să nu-l dea.

Ce defect are acest Parlament? Are. Nu-i ca Marea Adunare Națională, nu-i ca Partidul Democrat! (Aplauze)

Parlamentul acesta, domnule președinte Băsescu, Parlamentul acesta și cel următor, cu noi sau fără noi, fără niciunul dintre noi, nu va mai fi niciodată Marea Adunare Națională și nu va deveni niciodată Partidul Democrat. (Aplauze)

Ce vrea să facă domnul președinte Traian Băsescu de-l strânge „cămașa” Constituției? Vrea să lupte împotriva corupției. E foarte bine. Să recunoaștem toți că întreaga clasă politică românească e datoare la acest capitol. Să recunoaștem toți că în România de astăzi există încă rețele de corupție, că există oameni care, sub scutul banului, al influenței politice, uneori până la nivel foarte înalt, în toate guvernele, sub toate legislaturile, se sustrag legii, nu sunt egali în fața legii cu ceilalți cetățeni. Și cât timp acest lucru se va întâmpla, orice demagog va putea specula aspirația corectă, iluzia atât de necesară nouă, tuturor că  în România poate fi altfel. Atâta vreme cât acest lucru se va întâmpla, nu vom putea vorbi niciodată, cu adevărat, despre democrație reală.

Dar, domnul președinte Băsescu, din toate aceste lucruri nu vede decât vreo doi oameni care cel mult sunt inculpați și cu care are dânsul probleme. Vorbește despre oligarhi și, sigur, corul domnilor ungureni, vorbesc de Traian, se alătură despre oligarhie.

Domnilor, există oameni puternici în România. Influenți. Care au influență asupra politicienilor, care au influență asupra unor oameni din Guvern, acesta sau altele, dar a spune că România este condusă de oligarhii, este, după părerea mea, aproape o crimă de imagine împotriva acestei țări care a intrat de curând în Europa. Numai oligofrenii, că e aceeași rădăcină, nu știu exact ce înseamnă oligarhie.

A spune despre România care, cu toate aceste necazuri, a avut mereu, totuși, din 90 încoace, un parlament, în consecință, guverne alese de  electoratul său, așa cum a fost ea și așa cum am fost noi, că e condusă de oligarhii și de mafii, este un deserviciu enorm, maxim pe care îl poate face României oricare dintre oamenii puși să reprezinte, în frunte cu președintele.

În orice caz, dintre oligarhi, ca să-l citez pe domnul Băsescu, nu-l deranjează decât cei care au televiziuni. Și nici aceia toți. o eventuală oligarhie corupția nu se combate, distinșii mei colegi.

Domnule președinte al României, doamnă Săftoiu, nu se combate cu hei rupuri prezidențiale și din casă în casă de către domnul președinte Băsescu și de către doamna Alina Mungiu Pippidi, cinstit fie-le numele și opera în folosul comunității! (Rumoare, ilaritate în sală.)

Corupția vine din cetățenia noastră  firavă și cine persistă în a vorbi  de popor și nu de cetățean, de popor ca abstracțiune și nu de comunitate, nu contribuie la întărirea, la înzdrăvenirea cetățeniei noastre. Suntem cu toții restanți la acest  capitol.

Atâta vreme cât în România nu va exista cu adevărat egalitate de șanse, de pildă, la un concurs, pentru un tânăr din lumea lui Dumnezeu și știm că nu prea există, suntem cu toții responsabili. Dar, asta se rezolvă cu răbdare, se rezolvă cu o instituție a Parlamentului, cu noi sau fără noi, puternică și respectată, se rezolvă cu instanțe independente, puternice și respectate și se rezolvă cu întărirea statului de drept, care înseamnă, între altele, și separația puterii în stat, nu cu oameni providențiali.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

V-aș ruga să încheiați, domnule deputat.

Domnul George  Crin Laurențiu Antonescu:

Cu foarte mare plăcere, închei și cu acest subiect.

Domnul Traian Băsescu, președintele României, întreține iluzii periculoase și mai ales, ceea ce e greu de iertat, exploatează aspirații cinstite ale unor oameni cinstiți.

Domnia sa vrea să se întoarcă la popor. Noi vrem să ajungem la cetățean.

Când, concluzionând, nu putem spune că a fi  demagog, populist, cinic, mincinos înseamnă o faptă gravă de încălcare a Constituției, suntem tentați să spunem că nu avem elemente de suspendare. Când luăm în calcul toate aceste riscuri și când luăm, dacă vreți, în calcul, ce-a făcut de fiecare dată omul providențial cu ce i s-a dat și ne ducem pe Autostrada București-Pitești și ne ferim de supraviețuitorii campaniei contra maidanezilor și mai vedem și unele chioșcuri care au rămas și vedem și ce reformă a  clasei politice vrea să facă domnul președinte Traian Băsescu... E necesară, ce modele ne propune? Ne propune niște oameni, aș da nume cu plăcere, dar îmi e să nu-mi scape vreunul, că sunt mulți. Ne propune un model de tânăr politician care vorbește iute și care din sloganul „să trăiți bine” a reținut doar „da, să trăiți”. (Aplauze. Amuzament.)

Când toate aceste lucruri se întâmplă, nu putem să spunem că da, nu sunt elemente de suspendare și nu avem niciun fel de problemă.

 Noi, Grupurile parlamentare liberale, dorim să-l ajutăm pe domnul președinte Traian Băsescu să-și încheie acest ultim mandat. Să și-l încheie la termen. E și ultimul. Să și-l încheie la termen. Numai că nu putem face asta cu prețul sacrificării Constituției și regimului constituțional al președintelui, cum nu poți combate corupția cu prețul libertăților, ci prin întărirea libertăților și întru împlinirea libertăților, nu poți menține stabilitatea de dragul stabilității, sacrificând Constituția.

Avem speranța încă în legătură cu faptul că e posibil ca președintele să-și încheie mandatul la termen, cu respectarea literei și spiritului Constituției.

Vom vota o comisie care să discute toate aceste lucruri, în primul rând, din respect  pentru Parlament și, dacă vreți, în compensație, cu lipsa de respect pe care președintele ne-a arătat-o și azi, ca de atâtea ori.

Închei spunând că nu vrem un președinte decorativ, dar vrem un președinte echilibrat, moderat și moderator în exercițiul puterii și autorității sale. Nu vrem un președinte stins, șters, dar vrem un președinte fie și viu și strălucitor, care să învețe să vorbească și despre cetățean și nu doar despre popor, care să facă  băi de realitate, nu numai băi de mulțime.

În fine, nu vrem deloc, dar deloc un președinte nepăsător. Ne-ar plăcea și un președinte pasional. Churchill și De Gaulle au fost pasionali, dar au fost pasionali, în primul rând, în apărarea unor valori. Churchill a demisionat pierzând alegeri, după ce a scris cea mai glorioasă pagină, probabil, din istoria Angliei. De Gaulle a demisionat după ce își crease o Constituție, cea mai puternică prezidențialitate din Europa.

nu-i cerem domnului Băsescu demnitatea și măreția lui Churchill și De Gaulle, deoarece „iarna nu-i ca vara”. (Râsete. Aplauze)  Dar îi cerem, stimații mei colegi, stimate domnule președinte al României, stimați prieteni, nenumărați prieteni ai președintelui, să aibă atâta respect pentru sistemul constituțional și  democratic, cât a ajuns să aibă o bună parte a electoratului României. Pentru că e o Românie, doamnelor și domnilor, pentru care și gâlceava  noastră cu președintele și gâlceava președintelui cu „tuturor” e distracția de seară, dacă e. Acei oameni privesc deja înainte...

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Vă rog să încheiați, domnule deputat.

Domnul George Crin Lurențiu Antonescu:

Și s-a ajuns aici numai și numai pentru că, în ciuda atâtor opreliști, ceva din democrație și ceva din capitalism au pătruns în acești 17 ani în România. (Aplauze îndelungate.)

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Da. Vă mulțumesc.

Stimați colegi,

Să mergem mai departe. Vă rog să-mi permiteți să dau cuvântul, din partea Grupurilor  parlamentare ale Partidului Democrat, domnului deputat Cristian Rădulescu.

V-aș ruga să păstrăm liniște. Vă rog foarte mult.

Domnul Cristian Rădulescu:

Da. Istoria și Constituția  sunt două științe grele. La un politician începător e de acceptat să facă confuzii, când e vorba de Norvegia. La un politician de 17 ani în democrație să se refere la un președinte al Regatului Unit al Marii Britanii, e mai dificil de acceptat.

Intrând în subiect, nu mi-a mai fost dat până acum să văd atâtea referiri la Constituție, după ce, în săptămânile trecute, ne-am jucat cu Constituția și am sucit-o în ce fel am vrut noi, ca legile să ne iasă, așa cum trebuie pentru o anumită persoană.

Acum două săptămâni s-a defectat votul electronic, aici în sală,  ca o majoritate ad-hoc să poată vota modificarea Legii referendumului, în așa fel încât  numitul Traian Băsescu, președintele României, să poată fi demis cu un număr cât mai mic de voturi și să nu mai poată el organiza referendumuri când vrea, în calitatea lui de președinte. Peste o săptămână, exact în același moment și pe aceeași temă, s-a întâmplat același lucru. S-a defectat din nou votul electronic.   Pe aceeași temă. Ca să poată trece aceeași modificare.  Și, atunci, deoarece cineva spunea că avem „scenarită”, am spus, da, este posibil, niciodată în viață să nu subestimezi rolul prostiei și al întâmplării. Poate o fi fost o întâmplare.

În orice caz, nu pe noi ne-a sancționat Curtea Constituțională săptămâna trecută, invalidând ceea ce dumneavoastră, majoritatea ad-hoc de care pomeneam, ați votat în legătură cu președintele, numitul Traian Băsescu, nu oricare președinte, că pentru Traian Băsescu s-a făcut acea modificare. Și deoarece nu a mers într-un loc, ați introdus-o, contrar normelor și Constituției de care vorbiți, în a doua modificare la Legea referendumului, pe care am atacat-o din  nou și Curtea Constituțională  se va pronunța exact în același fel, că dumneavoastră nu ați făcut bine.

În condițiile acestea, când dumneavoastră vorbiți atât de Constituție, pe care săptămânile trecute ați siluit-o atâta, nici nu mă miră că în momentul de față  faceți referire la obligativitatea președintelui de a fi venit în Parlament și-l criticați că n-a venit, când este foarte clar că textul constituțional dă posibilitatea președintelui să vină sau să nu vină, posibilitate pe care dânsul o folosește cum vrea. Și a folosit-o, trimițându-ne un răspuns la acțiunea de suspendare pe care ați inițiat-o.

În aceste condiții în care nici Constituția  nu este respectată, ce să mă mai mir că hotărârea unanimă a birourilor reunite de ieri, în care am stabilit procedura pentru astăzi și am decis toți să nu intrăm  în fond, fiindcă nu este momentul, ci să ne referim la procedură și la înființarea unei comisii de anchetă asupra președintelui sau neînființarea ei, această decizie unanimă de ieri nu este respectată.

Nu mă refer la faptul că, ca de obicei, se depășesc cu grație timpii și se bat cu grație câmpii, nu mă refer la faptul că niciunul dintre vorbitorii care au fost înaintea mea nu s-au referit la ceea ce trebuia să se refere, la înființarea Comisiei de anchetă.

Câtă vreme Constituția este încălcată  în ultimele săptămâni, câtă vreme s-a dat drumul la braconaj la urs și câtă vreme în loc de relații instituționale între Președinție și Parlament, este vorba de un conflict visceral al unora din niște partide împotriva numitului Traian Băsescu.

Reîntorcându-mă și ca să nu cad și eu în păcatele antevorbitorilor, eram la înființarea unei posibile Comisii de anchetă pentru investigarea așa-ziselor fapte anticonstituționale ale președintelui. Nu socotim oportună înființarea unei astfel de comisii și, dacă totuși prin votul majorității dumneavoastră, ea va fi înființată, vom ataca imediat la Curtea Constituțională temeiul legal  al înființării unei asemenea comisii.

Temeiul nu este în Constituție. Constituția se referă foarte clar la relațiile între instituțiile statului. Mai ales la relațiile conflictuale între instituțiile statului.  Când este vorba de relația dintre Parlament și Guvern, de exemplu, la moțiunea de cenzură, lucrurile sunt foarte stricte acolo. Când este vorba de suspendarea președintelui, când este vorba de dizolvarea Parlamentului, deci relațiile dintre președinte și Parlament, lucrurile sunt scrise foarte clar acolo. Prevederile din Regulament, la care faceți dumneavoastră trimitere, sunt din 1992. Între timp au trecut 15 ani, între timp Constituția a fost revizuită și nu prevede procedură de comisie de anchetă pentru președinte. Prevede cu cât se poate iniția demersul de suspendare, cu cât trebuie să fie votul final, că trebuie un vot consultativ de la  Curtea Constituțională și că președintele poate veni sau nu în Parlament. Suficiente date.

Dacă voia comisie de anchetă, scria  acolo, în 2003, textul este rămas din 1992 și nu pe el ne putem întemeia ca să înființăm o comisie de anchetă împotriva președintelui.

De altfel, pe fond, socotesc că este și inutil să înființăm o astfel de comisie, atâta vreme cât „faptele” pomenite în cererea respectivă, la care a trudit să citească o oră și jumătate domnul Corlățean, la care a trudit s-o facă în fruntea unui colectiv vreo 3 săptămâni, maestrul Iorgovan, faptele respective trebuie să fie foarte grave și lămuritoare, că dacă n-ar fi grave, demersul respectiv n-ar putea să fie inițiat. Așa scrie Constituția.  Demersul de suspendare se inițiază atunci când există fapte grave. Deci, ori una ori alta.

Unii colegi simt nevoia să fie lămuriți, să mai afle niște lucruri. Nu sunt destule cele trecute acolo, în cele 25 de pagini? atunci înseamnă că dânșii contestă  valabilitatea demersului respectiv și îl aruncă în derizoriu. Colegii de la P.S.D., mai înțelepți, au făcut ieri declarația că ei nu mai consideră necesar să se lămurească în plus și că faptele sunt îndeajuns de grave. Ori una, ori alta. Oricum, neconstituțional. Nu ne bazăm pe un text al Constituției care să prevadă o astfel de comisie și de asta mă refer la ea.

Atrag atenția că această comisie pe care, poate, unii doresc s-o înființeze este un pas în plus într-o direcție proastă, într-o aventură păguboasă și riscantă  a instituției Parlamentului împotriva nu a instituției președintelui, ci împotriva lui Traian Băsescu.

Aici nu e o relație instituțională, între instituția președintelui și instituția Parlamentului. Este o relație   personală și visceralizată, chiar, a unor partide și mai ales a unora din niște partide împotriva lui Traian Băsescu. Iar la această chestiune nu va pierde nici instituția președintelui, bine situată în cota de simpatie a electoratului și nici Traian Băsescu, numitul Traian Băsescu, cum aproape că l-ați fi adus dumneavoastră în fața celor care ne ascultă în momentul de față.

Va pierde, ca de obicei,  din păcate, în ultima vreme, clasa politică și Parlamentul, consecutiv. Cât de jos se poate cădea. Suntem deja pe ultimul loc în cota de simpatie a populației. Se poate cădea oricât de jos. Atunci când este vorba ca electoratul să-și piardă încrederea în tine, și cei care sunt mai vechi, știu asta, se poate cădea oricât de jos. De asta spun că este un demers aventurier și păgubos, ceea ce facem noi în momentul de față. Fiindcă lumea ne privește și-și dă seama că aici nu este vorba de o luptă de principii, cu săbii lucitoare.

Pe frontispiciul nostru în aceste zile nu scrie „fiat justitia pereat mundus”, „să se facă justiție chiar  cu prețul de a pieri lumea”. Traducerea corectă ar fi mai curând să piară Băsescu, chiar cu prețul încălcării Constituției. Asta faceți dumneavoastră în momentul de față.

Nu este un joc cavaleresc cu reguli principiale, cel pe care îl purtați dumneavoastră în momentul de față, o luptă cavalerească. Spun încă o dată, este braconaj la urs, asta se întâmplă. 

Nu suntem de acord nici pe formă și nici pe fond cu demersul de constituire a unei comisii de anchetă, ci pe ansamblu nici cu tot acest demers de suspendare a președintelui. Nu intrăm pe fond, fondul va fi cel pe care îl vom discuta într-o ședință ulterioară. Și, încă o dată, regret că s-a folosit așa de mult, s-a invocat așa de mult Constituția, după ce în săptămânile trecute am siluit în toate felurile posibil Constituția, numai ca să ne iasă nouă o lege cu care să-l pedepsim pe Traian Băsescu.

Vă mulțumesc, stimați colegi. (Aplauze)

Domnul Eugen Nicolicea:

Da. Vă mulțumesc. Ați consumat 9 minute din cele 10 minute pe care le aveați. Mai aveți la dispoziție un minut.

Dau cuvântul domnului  vicepreședinte al Camerei Deputaților, domnul Bolcaș Augustin Lucian. 

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

Domnilor președinți,

Stimați colegi,

Vă cer scuze de la început că voi introduce o notă de dramatism în dezbaterile noastre.

Este important să știm în ce moment ne situăm  și când ne asumăm această mare responsabilitate de a pune în dezbatere suspendarea președintelui României. Este un moment în care România, în loc să-și strângă toate eforturile  pentru un proces nu de aderare, ci de reală integrare în Uniunea Europeană, este sfâșiată de lupte interne. Este un moment în care România,   în loc să își strângă toate forțele pentru a-și apăra ființa națională,  este sfâșiată de tendințe contradictorii care zdruncină, practic, temeiurile democrației.

Am traversat o criză politică prin fricțiunile ce au existat și mai există între partidele ce ar trebui să alcătuiască o alianță, din păcate, guvernamentală. Am traversat o criză instituțională care s-a adâncit prin conflictul nu între cele două palate, ci între instituția Președinției și instituția Guvernului României. Iar acum am ajuns la culmea acestei crize, pentru că suntem în plină criză constituțională, declanșată prin conflictul deschis, și nu totdeauna decent, dintre Palatul Cotroceni, dintre  instituția președinției și Parlamentul României. S-a încercat  aici să se reducă această criză la un raport personal, în sintagma Traian Băsescu, Călin Popescu-Tăriceanu, Mircea Geoană sau Corneliu Vadim Tudor. Dar numele acestea nu acționează  ca persoane particulare.

Traian Băsescu reprezintă sau ar trebui să reprezinte instituția prezidențială, iar noi toți care suntem aici, fiecare dintre noi, nu suntem Ionescu și Popescu, suntem Parlamentul României. Și trebuie să ne afirmăm demnitatea  noastră de organ suprem reprezentativ.

Aș vrea să-i transmit domnului președinte Traian Băsescu, aflat în plin proces parlamentar de suspendare, că domnia sa, nici ca persoană și nici ca instituție, nu va putea niciodată să jignească Parlamentul României, deși încearcă s-o facă.

Este un act de mare responsabilitate ce facem noi. Este un act de mare responsabilitate prin gravitatea aproape absolută a măsurii ce urmează s-o luăm. Este un act de mare responsabilitate  față de țară și  dați-mi voie eu să folosesc  acest cuvânt, față de poporul alcătuit din toți cetățenii săi.  Este un act de mare responsabilitate față de noi înșine și de demnitatea noastră de instituție fundamentală a democrației.

Pentru că trebuie să înțelegem, atacurile la adresa unui Parlament ales democratic din partea oricui ar veni și cu atât mai mult din partea șefului statului, însemnează atacuri la democrație, însemnează totalitarism, și asta noi n-avem voie să îngăduim. Asta este esența acțiunii la care am pornit.

Vreau să vă spun că Partidul România Mare are autoritatea de a contribui la acest demers. Comportarea noastră și democratică și constituțională de la primele întâlniri cu domnul președinte Traian Băsescu în sediul instituției Președinției, atunci când domnia sa mai știa că există partide parlamentare în Parlamentul României și le invita de voie, de nevoie, la Cotroceni, a fost de a încuraja și a solicita repetarea acestor întâlniri, solicitare la care nu s-a mai răspuns.

Avem autoritatea morală a celor care la asemenea întâlniri oficiale, dar și la întâlnirile între șeful partidului nostru, domnul președinte Corneliu Vadim Tudor, și domnul președinte Traian Băsescu, cu diverse ocazii, recepții sau alte convorbiri, am solicitat ca să se bazeze pe Parlamentul României în construcția democratică a țării și nu am primit nici un răspuns. Dimpotrivă, ascensiunea acestui Arturo Ui  a continuat și noi suntem cei care trebuie să spunem: o putem opri.

Fără nici o îndoială, considerăm că actul de sesizare la a cărui alcătuire ne mândrim că am contribuit alături de colegii de la P.S.D., este suficient pentru a demonstra o motivație a suspendării. Este suficient prin el însuși pentru că, așa cum supremația nu suportă grade de comparație, s-a mai spus astăzi, nici încălcarea Constituției nu suportă grade de comparație. Orice fel de încălcarea Constituției este gravă. Aici nu există jumătăți de măsuri, nu există mai puțin sau mai mult. Este foarte grav și atâta tot.

Este adevărat că, astăzi, colegii parlamentari de la Partidul Conservator au venit cu această propunere de constituire a unei comisii de anchetă, propunere care se încadrează în procedurile constituționale pe care le detaliază Regulamentele noastre. Domniile lor au păstrat o anume rezervă, din diverse oportunități, cu privire la constituirea materialului la care am lucrat.

La această dată au venit și s-au exprimat categoric pentru adoptarea acestui material și recunosc că au adus foarte multe argumente care trebuie luate în vedere. Nu se știrbește nimic din valoarea acestui material dacă și aceste argumente sunt luate în considerație. Dimpotrivă, materialul trebuie să fie de fapt ceea ce proclamă Parlamentul României că reprezintă încălcări ale Constituției și e bine să fie enumerate toate.

Nu am considerat inițial că ar mai fi nevoie de o comisie de anchetă. Nu din considerente de oportunitate, nici din considerente de calendar politic, ci numai pentru că am considerat materialul întocmit exhaustiv.

S-a dovedit că nu este. Și venim în fața dumneavoastră cu corectitudinea de a spune că ne pronunțăm față de motivația invocată și noi pentru constituirea acestei comisii care a fost bine propusă și a fost bine justificată.

La ora actuală, trebuie să ne unim forțele toți cei care iubesc democrația, toți cei care gândesc democratic, care știu să trăiască democratic, toți cei care se opun totalitarismului, indiferent de ambalajul pe care îl suportă și independent de rangul social sau constituțional la care au ajuns.

Supremația Parlamentului României este supremația Constituției. Noi nu avem altă soluție de a trăi într-o democrație. De aceea, vom vota pentru constituirea comisiei de anchetă și cu verticalitatea care caracterizează partidul nostru, în continuare vom stărui pentru finalizarea procedurilor de suspendare și de demitere din funcție.

Vreau să vă spun că acest act, ca act de avertisment este bine venit, dar el trebuie să ajungă la finalitatea sa. Așa cum un protest elegant față de o mârlănie prin prezența papioanelor colegilor liberali este bine venit și decent făcut, dar nu este suficient, așa nu este suficient a nu finaliza aceste proceduri de demitere.

Vă mulțumesc pentru atenția noastră și vă asigur cu sinceritate de respectul pe care-l purtăm propriei noastre instituții.

(Aplauze)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Mulțumesc, domnule deputat.

Invit la microfon pe domnul senator György Frunda din partea Grupurilor parlamentare UDMR. Ați renunțat? Mulțumesc foarte mult

Din partea grupurilor de independenți, Senat, Camera Deputaților, dau cuvântul domnului senator Flutur Gheorghe.

Aveți la dispoziție cinci minute.

(Rumoare în sală)

Domnul Gheorghe Flutur:

Mulțumesc, domnule președinte.

Doamnelor și domnilor senatori și deputați,

La două luni de la momentul în care am devenit membri ai Uniunii Europene, avem un spațiu politic grav avariat. Fractura dintre clasa politică și societate este evidentă. Integrarea în Uniunea Europeană a debutat cu stângul, agenda reală a populației a fost exilată la marginea vieții politice, iar soluțiile de dezvoltare a României nu se văd și nici nu se dezbat.

În loc de o dezbatere pasionată despre ce fel de Românie dorim, avem o dezbatere sterilă și tensionată despre cât de jos putem să mergem. Asta înseamnă practic acțiunea de suspendare a președintelui României, în fapt, o moțiune de cenzură la adresa acestuia.

Ceea ce i se impută de fapt președintelui sunt opinii și atitudini politice. Însă, exprimarea opiniilor politice nu este, din fericire, un lucru anticonstituțional în România.

Prin urmare, propunerea de suspendare este inconsistentă, inițiatorii ei nereușind să producă nici măcar o singură probă convingătoare de încălcare gravă a Constituției de către președintele României. Motivațiile P.S.D. pentru declanșarea procedurii de suspendare a președintelui României se află în altă parte, stimați colegi.

În primul rând, în ochii inițiatorilor suspendării și a complicilor acestora, președintele Băsescu are vina fundamentală de a fi condamnat comunismul în Parlamentul României. Reacția primă și violentă a avut loc chiar atunci. Reacția secundă, mai elaborată, dar la fel de dură, vine astăzi.

În al doilea rând, Traian Băsescu este în momentul de față exponentul politic al dreptei românești. Atacul P.S.D. nu s-a dat și nu se va da la alte vârfuri ale puterii executive și legislative din România din cauză că semnificația lor pentru dreapta politică este redusă. Atacul se dă și se va da la președintele Traian Băsescu, iar acest atac este ideologic și bazat pe resentimente față de persoana președintelui.

În al treilea rând, liderii P.S.D. trebuie să se legitimeze în fața propriilor militanți nemulțumiți de slaba performanță politică a conducerii partidului.

Prin urmare, asistăm la un joc perfect gratuit: suspendarea președintelui ca mod de aflare în treabă a conducerii P.S.D. Tentativa de suspendare a președintelui Băsescu se înscrie însă într-o serie care a început cu tergiversarea Legii Agenției de Integritate, a continuat cu moțiunea anti Macovei, cu respingerea Ordonanței DIICOT, cu ceea ce vedem astăzi și cu ceea ce vom vedea în viitor.

E clar că avem o majoritate antireformă în Parlament, o majoritate care a ordonat o execuție politică în Senatul României, cu scopul de a timora promotorii reformei din justiție. Politica fricii nu e surprinzătoare la această majoritate expertă în mineriade și în mineriade politice.

Există partide care nu se pot adapta unei democrații avansate, unui sistem în care instituțiile statului funcționează fără teleghidare. P.S.D., partidul stagnării noastre naționale, se simte amenințat de schimbările din mediul politic și social. Prin urmare, amenință și el. Și în loc să facă legi, să ducă bătălii pentru 22 de milioane de oameni, face legi și duce bătălii împotriva unui singur om.

Doamnelor și domnilor,

În ciuda tuturor argumentelor contrare, logice și de bun simț, se poate ajunge până acolo încât Parlamentul să voteze pentru suspendarea Președintelui României. Cu toate acestea, chiar dacă se va crea o majoritate parlamentară împotriva lui Traian Băsescu, există o majoritate națională, mult mai puternică, favorabilă lui Traian Băsescu.

Dacă va fi cazul, această majoritate va repune lucrurile în albia firească și va face ea pedagogie politică  cu cei care au uitat de normalitate.

În încheiere, vreau să vă spun că parlamentarii Partidului Liberal Democrat vor vota categoric împotriva înființării comisiei de anchetă și împotriva suspendării președintelui Traian Băsescu și pentru restituirea normalității în politică și pentru întoarcerea la agenda europeană a României.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc, domnule senator.

Stimați colegi,

Am încheiat dezbaterile pe procedura de consultare a Parlamentului cu privire la suficiența elementelor din cererea de suspendare. În cursul dezbaterilor, s-au ridicat propuneri legate de constituirea unei comisii comune de anchetă.

În conformitate cu prevederile Regulamentului, această hotărâre de constituirea comisiei comune se ia cu votul majorității senatorilor și deputaților, deci minim 234 de voturi pentru comisia de anchetă.

Da, domnule Andon. Pe procedură. Aveți cuvântul.

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc, domnule președinte.

Același text constituțional prevede două tipuri de activități, de structuri pe care le poate constitui plenul celor două Camere: comisii de anchetă și comisii speciale. Am încercat să gândim noi, în cadrul Partidului Conservator, mult, care formă e cea mai adecvată, iar dezbaterile de astăzi ne-au ajutat să ne cristalizăm opțiunea. Am solicitat cuvântul ca fiind autori ai propunerii să vă rugăm să rețineți ce anume se supune votului.

Propunerea noastră este, din punct de vedere al terminologiei constituționale, „constituirea unei comisii speciale”, iar din punct de vedere al titulaturii ei de lucru, „comisie specială pentru anchetarea abaterilor care au condus la propunerea de suspendare”.

Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Domnule deputat Andon, vreau să vă spun că Regulamentul este foarte clar și nu putem să-l încălcăm. În Regulament, art.67 alin.(1), se precizează în mod expres constituirea unei „comisii comune de anchetă” și nu „speciale de anchetă”. Nu schimbă fondul problemei.

Domnul Sergiu Andon:

Mulțumesc.

Nu stărui. Eu m-am raportat la textul constituțional care are aceste opțiuni între două forme. În ultimă instanță, e același lucru.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Avem dreptate amândoi.

Domnul deputat Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

 Dați-mi voie să-i explic colegului, și de profesie, Sergiu Andon, pe limba noastră. Art.67 este text de excepție și de aplicare riguroasă în această materie. Deci, nu poate fi interpretat. Are dreptate domnul președinte Văcăroiu.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Stimați colegi, nu asta este problema pe fond. Fondul este că s-a propus constituirea unei comisii comune de anchetă. V-am atenționat că votul înseamnă vot pentru jumătate plus unu din totalul senatorilor și deputaților.

Pe cale de consecință...

Tot pe procedură? Vă rog, domnule deputat Rădulescu.

Domnul Cristian Rădulescu:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Exercitarea votului asupra chestiunii respective, conform actualelor prevederi ale Regulamentului, trebuie făcută. Se poate ca nimeni sau se putea ca nimeni să nici nu fi cerut această comisie, dar prin efectul automat al prevederilor Regulamentului, un vot trebuia dat.

Iată, însă, fac eu un comentariu, că am văzut și care este personalizarea conflictului de care vorbeam. Putea să se treacă direct la vot și se vota pentru sau împotriva constituirii comisiei respective, fără ca un grup anume să vrea el, în mod expres, acea constituire a comisiei de anchetă împotriva Președintelui. Așa, lucrurile sunt mai clare și mai evidente pentru toată lumea.

Ca modalitate de vot, aș vrea ca fiecare să-și asume în continuare poziția clară și propun vot nominal.

(Vociferări)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Domnul deputat Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni senatori și deputați,

Domnilor democrați,

Am fost tentat ca, în numele grupului pe care-l reprezint, să vă susțin în modalitatea de vot, dar mi-am adus aminte că la Senat, la un vot de acum câteva săptămâni, unii dintre colegii dumneavoastră, foarte vigilenți, și-au pus în valoare acuitatea vizuală văzând cum votează fiecare.

De aceea, noi vă propunem vot deschis prin ridicare de mâini spre a vedea și noi cu ochii noștri pe distinșii senatori de la P.D. cum urmăresc  colegii lor în a vota.

Vă mulțumim pentru atenție.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Mulțumesc.

Stimați colegi,

Deci, un grup parlamentar a făcut o propunere legată de procedura de vot. Eu vreau să vă fac precizarea că votul este deschis, formula care o propuneam, inițială, prin ridicare de mâini, deci se vede foarte clar cine și cum votează. Sigur că se poate merge și la vot...o să supun votului votul nominal, dar sigur timpul înseamnă că se pierde cam o oră și jumătate. (Vociferări)

Deci, repet, dumneavoastră decideți, nu eu.

Supun votului dumneavoastră propunerea grupurilor P.D. din Parlament pentru vot nominal.

Cine este pentru vot nominal? Vă rog să numărați. 86 voturi pentru.

Împotrivă? Vă rog să numărați. 256 voturi împotrivă.

Abțineri? 7 abțineri.

Deci nu s-a acceptat. Vom merge pe vot deschis cu ridicare de mâini.

Supun votului dumneavoastră constituirea unei comisii comune de anchetă.

Cine este pentru? 258 voturi pentru.

Împotrivă? 76 voturi împotrivă.

Abțineri? 21 de abțineri.

Am votat constituirea unei comisii de anchetă.

Stimați colegi, în urma discuției din Birourile permanente reunite, în unanimitate s-a stabilit să vă propunem ca această comisie să fie formată din 15 senatori și deputați pe următoarea componență, conform algoritmului politic, deci e propunerea Birourilor permanente: Grupul social democrat, 5 senatori și deputați; Grupul Național Liberal, 3; Grupul Democrat, 2 propuneri; Grupul România Mare, 2; UDMR, 1; Conservatorii, 1; Minorități, 1.

Supun votului dumneavoastră acest algoritm.

Da. Domnul deputat Rădulescu.

Repet, algoritmul este votat în unanimitate de Birourile permanente.

Aveți cuvântul.

Domnul Cristian Rădulescu:

Mulțumesc, domnule președinte.

Grupurile parlamentare ale Partidului Democrat nu vor să participe la o astfel de comisie neconstituțională și cedează cele două locuri ale sale doritorilor, eventual colegilor de Alianță.

(Vociferări și aplauze)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Stimați colegi,

Am luat act. Pe cale de consecință, vă propun ca această comisie comună de anchetă să fie formată din 13 parlamentari. (Vociferări)

Domnul  Crin Antonescu.

Domnul George Crin Laurențiu Antonescu:

Dacă propunerea colegului meu, domnul deputat Cristian Rădulescu, e serioasă, suntem gata, la rândul nostru, să cedăm locurile domnilor deputați Cosmin Gușă și Aurelian Pavelescu. (Rumoare.)

Mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Domnul deputat Stanciu.

Domnul Anghel Stanciu:

Domnule președinte,

Onorat prezidiu,

Stimate doamne și stimați domni senatori și deputați,

Noi tratăm cu maximă seriozitate acest lucru. De aceea, susținem în continuare propunerea Biroului permanent, de 15 membri, iar fiecare grup își va delega sau nu cei pe care îi consideră necesari. Aceste schimburi între cei doi competitori ai Alianței D.A., evident că e o chestiune care excede votului nostru. De aceea, dânșii poate să împrumute în Alianță dincolo. Dar, deocamdată, solicităm o comisie de 15 membri.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

Mulțumesc.

Domnul deputat Bolcaș.

Domnul Lucian Augustin Bolcaș:

 Este aceeași problemă, în primul rând, cea a seriozității. Birourile permanente au convenit numărul de 15.

Domnule președinte, vă rog să puneți la vot acest număr cu repartizarea pe algoritm care a fost agreată de Biroul permanent. Aceasta este prima propunere care trebuie supusă la vot astăzi. Ce va face fiecare grup parlamentar este responsabilitatea și respectul său pentru activitatea parlamentară. Aici, locurile nu se pot tranzacționa de oricine ar fi oferite și de oricine ar fi dorite. N-aș vrea să transformăm Parlamentul României un loc de dispute și tranzacții politice într-o piață persană.

Vă mulțumesc. (Aplauze)

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Mulțumesc.

Mai sunt intervenții? Nu mai e cazul. Dacă este cazul, vă rog eu mult. Bun.

Domnul Gheorghe Constantin? Vă rog.

Repet, dumneavoastră decideți. Doriți să luați cuvântul? Cu mare plăcere.

Domnule senator, aveți cuvântul.

Domnul Gheorghe Constantin:

Domnule președinte,

Stimați colegi,

Ar trebui să informăm Parlamentul că, ieri, în cadrul Birourilor reunite n-a fost nici o opoziție în legătură cu numărul, structura și algoritmul. Toată lumea a votat pentru numărul de 15 și chiar structura acestei comisii pe bază de algoritm.

În concluzie, vreau să vă informez că Grupul nostru nu este de acord nici cu modificarea numărului, iar fiecare grup parlamentar poate să ia decizie în nume personal și să respecte sau nu hotărârea de ieri a Birourilor permanente reunite.

Vă mulțumesc.

Domnul Nicolae Văcăroiu:

 Stimați colegi, haideți să decidem prin vot.

Au fost mai multe propuneri pe această linie.

Deci, supun votului dumneavoastră formarea unei Comisii comune de anchetă, din 15 parlamentari.

Cine este pentru? 243 de voturi pentru.

Împotrivă? Vă rog să numărați. 60 de voturi împotrivă.

Abțineri? 11 abțineri.

S-a votat constituirea Comisiei de anchetă.

Stimați colegi, pasul următor, vă consult, pentru a nu pierde timpul cu pauze și cu restul, sunteți de acord să vă dau citire, după consultarea cu liderii de grup, a propunerilor de constituire a comisiei?

Vă mulțumesc foarte mult.

Deci, grupurile social democrate propun pe următorii domni parlamentari: Șerban Nicolae, Tărăcilă Doru Ioan, Nicolicea Eugen, Mihai Tudose și Iordache Florin.

Grupurile Partidului Național Liberal: doamna Norica Nicolai, domnul Crin Antonescu, domnul George Scutaru.

Grupurile Partidului România Mare: Dinescu Valentin, Iorga Nicolae.

Grupurile Partidului Conservator: domnul Dan Voiculescu. (Aplauze, rumoare.)

Grupul parlamentar al U.D.M.R.: Mate Andras.

Din partea minorităților naționale: Ibram Iusein.

Și, bineînțeles, rămâne liber Grupul parlamentar al P.D., care înțeleg că nu vine cu cele două propuneri.

Supun votului dumneavoastră această componență.

Sunt obiecții? Nu.

Supun votului această componență.

Cine este pentru? Vă rog să numărați. 263 de voturi pentru.

Voturi împotrivă? 52 de voturi împotrivă.

Abțineri? 2 abțineri.

S-a votat componența acestei comisii.

Stimați colegi,

Art.1 al Hotărârii: “Se constituie Comisia comună de anchetă având drept scop analizarea datelor și informațiilor cuprinse în propunerea de suspendare din funcție a președintelui României, domnul Traian Băsescu, inițiată în condițiile art.95 din Constituția României, republicată, alcătuită din 15 deputați și senatori.

Alin. (2) Componența nominală și Biroul Comisiei comune de anchetă prevăzută la alin. (1) sunt cele din anexă, care face parte integrantă din prezenta hotărâre”.

Vă propun să scoatem Biroul comisiei, și comisia să-și aleagă, imediat după ședință, președintele, vicepreședintele și secretarul.

De acord? Deci, sunt obiecții la acest art.1? Deci, bun.

Cine este pentru? 244 de voturi pentru.

Împotrivă? 53 de voturi împotrivă.

Abțineri? 7 abțineri.

S-a votat art.1.

Art.2 „Raportul Comisiei comune de anchetă prevăzută la art.1 alin. (1) va fi depus până la data de...” În luarea de cuvânt a rezultat un termen care însemna 21 martie - trei săptămâni s-a solicitat.

Dacă sunt obiecții?

Supun votului dumneavoastră art.2.

Cine este pentru? 244 voturi pentru.

Împotrivă? 57 voturi împotrivă.

Abțineri? 9 abțineri.

S-a votat și art.2.

Art.3 „Raportul Comisiei comune de anchetă, împreună cu propunerea de suspendare din funcție a președintelui României, vor fi înaintate Curții Constituționale, spre consultare, în termen de 3 zile de la depunere”.

Dacă sunt obiecții? Nu sunt.

Cine este pentru? 244 voturi pentru.

Voturi împotrivă? 52 voturi împotrivă.

Abțineri? 7 abțineri.

S-a votat și art.3.

Supun votului dumneavoastră întregul proiect de hotărâre.

Cine este pentru? 246 voturi pentru.

Abțineri? 5 abțineri.

Voturi împotrivă? 55 de voturi împotrivă.

Proiectul de Hotărâre a fost adoptat.

Rog comisia, după această ședință să se retragă și să-și aprobe președintele, vicepreședintele comisiei și să treacă la activitate.

Stimați colegi,

termenul pentru Curtea Constituțională, desigur îl vom stabili după ce vom avea raportul Comisiei comune a celor două Camere.

Vă mulțumesc foarte mult.

Închidem ședința noastră de astăzi.

                                         

 

Ședința s-a încheiat la ora 14,00.