Ziua Internaţională a Democraţiei 2013

 

Ziua Internaţională a Democraţiei – 15 septembrie

Ziua Internaţională a Democraţiei a fost instituită de Naţiunile Unite în anul 2007, în scopul de a încuraja participarea comunităţii internaţionale, a guvernelor şi parlamentelor, a societăţii civile şi cetăţenilor, la construirea şi consolidarea societăţilor democratice.

 

Evenimentul are o semnificaţie specială pentru parlamente, instituţii fundamentale ale democraţiei, ca şi pentru Uniunea Interparlamentară, organizaţia mondială a parlamentelor, care numără în prezent 162 de membri. 

 

Viziunea UIP privind democraţia şi rolul parlamentului într-o societate democratică este exprimată în Declaraţia Universală privind Democraţia   ,  document de referinţă, adoptat în 1997, care evidenţiază elementele definitorii ale unei guvernări democratice, pornind de la premiza că democraţia nu trebuie înţeleasă doar ca un obiectiv, ci şi ca un proces permanent. 

 

Să facem auzite vocile tuturor, în sprijinul democraţiei” este tema propusă de ONU şi de UIP pentru ediţia 2013 a Zilei Internaţionale a Democraţiei şi are rolul de a sublinia, o dată în plus, că opiniile cetăţenilor trebuie să se regăsească în dezbaterile politice şi în toate deciziile din sferele vieţii economice şi sociale.

 

Ca în fiecare an, UIP invită parlamentele şi pe membrii acestora să iniţieze, în 15 septembrie sau în jurul acestei date, acţiuni prin care să marcheze Ziua Internaţională a Democraţiei, punând accentul pe promovarea accesului cetăţenilor la informare, consultare şi participare la elaborarea politicilor publice, dar şi a unui parlament puternic, ca valori democratice universale.

În comunicatul de presă publicat cu ocazia acestui eveniment, UIP subliniază, între altele, „nevoia urgentă de a apăra libertatea de expresie şi de a încuraja toate categoriile sociale se implice în viaţa politică”.

Ziua Internaţională a Democraţiei 2013 va fi marcată în plenul Camerei Deputaţilor şi al Senatului prin declaraţii prezentate de domnul deputat Ioan Stan, preşedintele Grupului Român al Uniunii Interparlamentare (GRUI) şi domnul senator Augustin-Constantin Mitu, membru al Comitetului Director al GRUI.

 

Uniunea Interparlamentară (UIP), organizaţia mondială a parlamentelor lumii, a fost creată în 1889 şi a constituit primul forum permanent de negocieri politice multilaterale, aflându-se la originile cooperării multilaterale instituţionale de astăzi. România a fost reprezentată în UIP încă din 1892. În prezent, la UIP sunt afiliate 162 de parlamente naţionale

 

Promovarea democraţiei este un obiectiv central al mandatului UIP şi se realizează prin activităţi şi programe având ca scop: consolidarea instituţiei parlamentare; încurajarea parteneriatului între femei şi bărbaţi în viaţa politică; dezvoltarea dimensiunii parlamentare a relaţiilor internaţionale; apărarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor parlamentarilor de a-şi reprezenta electoratul în condiţii de libertate şi securitate.

 

Mai multe informaţii despre UIP şi Ziua Internaţională a Democraţiei sunt disponibile pe website-ul UIP   .

 

LEGĂTURI UTILE:

 

UIP şi Ziua Internaţională a Democraţiei Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\Work\Legislatura_2012_2016\UIP\sep2013\ZID 2013\eng.gif  Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\Work\Legislatura_2012_2016\UIP\sep2013\ZID 2013\fr.gif

 

Mesajul domnului Ban Ki-moon, Secretarul General al Naţiunilor Unite Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\Work\Legislatura_2012_2016\UIP\sep2013\ZID 2013\eng.gif  Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\Work\Legislatura_2012_2016\UIP\sep2013\ZID 2013\fr.gif

 

Mesajul comun al preşedinţilor Parlamentului European şi Adunării Parlamentare a Consiliului Europei Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\Work\Legislatura_2012_2016\UIP\sep2013\ZID 2013\eng.gif  Description: Description: Description: Description: Description: Description: D:\Work\Legislatura_2012_2016\UIP\sep2013\ZID 2013\fr.gif

 

Ziua Internaţională a Democraţiei la Senatul României

 

Ř  2012

Ř  2011

Ř  2010

Ř  2009

Ř  2008