PREZENTARE GENERALĂ

 

 

 

 

Constituire, componență, conducere

 

 

În noiembrie 1989, la Budapesta, cu prilejul reuniunii vicepremierilor și miniștrilor de externe din Austria, Ungaria, Italia și Iugoslavia, a fost luată decizia creării unei inițiative, denumit㠔Patrulater”, al cărei scop era dezvoltarea cooperării politice, economice, tehnice, științifice și culturale. O dată cu admiterea Cehoslovaciei, în 1990, structura a devenit "Grupul Pentagonal", iar în 1991, prin aderarea Poloniei, s-a transformat în "Grupul Hexagonal". Bosnia-Herțegovina, Croația și Slovenia s-au alăturat acestei forme de cooperare, redenumită Inițiativa Central-Europeană (ICE).

 

Dimensiunea Parlamentară a Inițiativei Central-Europene s-a manifestat inițial în 1991, sub forma unor reuniuni parlamentare asociate celor organizate la nivel guvernamental. În prezent, din acest for de cooperare parlamentară fac parte 18 state (Albania, Austria, Belarus, Bosnia-Herțegovina, Bulgaria, Croația, Republica Cehă, Italia, Macedonia, Republica Moldova, Muntenegru, Polonia, Serbia, Slovacia, Slovenia, România, Ucraina și Ungaria), dintre care 9 sunt membre ale Uniunii Europene. Statele membre ICE însumează 2,4 milioane de km pătrați și  260 de milioane de locuitori.

 

Activitatea Dimensiunii Parlamentare a ICE se desfășoară, conform Regulilor de Procedură ale Dimensiunii Parlamentare a ICE, adoptate la Adunarea Parlamentară de la Tirana (2-3 noiembrie 2006). Potrivit dispozițiilor noilor Reguli de Procedură, care înlocuiesc cadrul de reglementare anterior, adoptat în 1999, în vederea dinamizării activității dimensiunii parlamentare, cele 7 grupuri de lucru ad-hoc sunt înlocuite cu 3 comisii generale.

 

În conformitate cu Regulile de Procedură, Președinția anuală a Dimensiunii Parlamentare (DP) este asumată prin rotație, corespunzător Președinției anuale a ICE. Secretariatul DP este asigurat de către țara care deține președinția.

 

În 2008, Președinția ICE și, respectiv, a DP a ICE a fost deținută de Republica Moldova, iar începând cu 1 ianuarie 2009, Președinția va fi exercitată de către țara noastră.  

 

ICE-DP cooperează cu celelalte structuri ICE: reprezentanți ai DP sunt invitați la toate reuniunile ICE la nivel înalt, la lucrările Grupurilor de lucru ICE și la alte activități care prezintă interes.  

 

 

Obiective

 

-          Contribuția la îndeplinirea obiectivelor ICE, împreună cu guvernele și cu alte organisme ale ICE;

-          Întărirea cooperării multilaterale între statele membre ale ICE, la nivel parlamentar;

-          Stabilirea și aprofundarea parteneriatului, bazat pe principiile democrației parlamentare și ale garantării drepturilor omului, în concordanță cu Convenția Europeană a Drepturilor Omului și Procesul OSCE;

-          Încurajarea și sprijinirea participării tuturor statelor membre la procesul de integrare europeană;

-          Promovarea cooperării economice și a protecției mediului, în conformitate cu principiul dezvoltării durabile.

 

 

Organe de lucru

 

1. Adunarea Parlamentar㠖 se întrunește cel puțin o dată pe an, în sesiunea de toamnă. În stabilirea mărimii unei delegații naționale este avut în vedere criteriul demografic. Reuniunea Adunării Parlamentare este organizată de țara care deține președinția. Adunarea Parlamentară poate adopta decizii relevante domeniului său de activitate. Deciziile se pot adopta, numai în prezența majorității delegațiilor. Dacă nu se decide altfel, sesiunile AP sunt publice. Data și durata fiecărei sesiuni sunt hotărâte de către Președinte. La sfârșitul fiecărei Adunări Parlamentare este adoptat un Document final, care este transmis șefilor de guvern și miniștrilor de externe din statele ICE.

 

2. Comitetul Parlamentar – se întrunește cel puțin o dată pe an, într-o sesiune de primăvară, în țara care deține președinția. Fiecare delegație națională participă cu doi reprezentanți, unul dintre ei fiind președintele Delegației naționale la ICE. Lucrările Comitetului Parlamentar se desfășoară potrivit acelorași dispoziții procedurale care se aplică și în cazul Adunării Parlamentare.

 

3. Președintele Dimensiunii Parlamentare – este Șeful Delegației din țara care deține președinția în exercițiu a ICE-DP.

 

4.  Vicepreședinții – sunt șefii de delegații din țara care a deținut președinția, respectiv din țara care va prelua președinția DP.

 

5. Comisia Permanent㠖 este alcătuită din președinte și cei doi vicepreședinți ai DP, președinții comisiilor generale și președinții delegațiilor naționale și asigură continuitatea și funcționarea eficientă a DP între sesiuni. Poate fi convocată la propunerea Președintelui DP, atunci când acesta consideră necesar și poate adopta decizii în prezența majorității membrilor.

 

6. Comisiile generale                    

 

 

 

 

Funcționarea comisiilor generale:

 

 

7. Subcomisii ale celor trei comisii generale – corespund Grupurilor de Lucru de la nivel guvernamental.

 

Delegația Italiei a propus, în cadrul lucrărilor ultimei Adunări Parlamentare, desfășurate la Chișinău în 18 noiembrie 2008, crearea unui Secretariat al ICE-DP. Potrivit Documentului Final, adoptat la Chișinău, fiecare parlament național va analiza posibilitatea finanțării viitorului Secretariat.

 

Limba oficială de lucru a ICE-DP este engleza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                 


 

[1] Pe durata Președinției Republicii Moldova a ICE, ca urmare a Procesului de redimensionare a activității organizației, s-a hotărât ca Grupurile de Lucru la nivel guvernamental să fie înlocuite cu o Rețea a  Punctelor Focale.