OBIECTIVE, ISTORIC, COMPONENȚĂ

 

Uniunea Interparlamentară (UIP) este organizația cu vocație mondială care reunește parlamentele statelor suverane. UIP acționează în favoarea păcii și cooperării internaționale și pentru consolidarea instituțiilor reprezentative (Articolul 1 din Statutul UIP  ).

 

Pentru îndeplinirea acestor obiective, UIP:

 

- încurajează contactele, coordonarea și schimburile de experiență între parlamentele și parlamentarii tuturor statelor membre;

- examinează temele de interes internațional și își exprimă punctele de vedere cu privire la acestea în scopul stimulării acțiunii comune a parlamentelor și parlamentarilor;

- contribuie la apărarea și promovarea drepturilor omului, considerate drept factori esențiali ai democrației parlamentare și ai dezvoltării;

- favorizează mai buna cunoaștere a modului în care funcționează instituțiile reprezentative, consolidarea și dezvoltarea mijloacelor de acțiune de care acestea dispun.

 

Fondată în anul 1889, din inițiativa a doi parlamentari promotori ai păcii - William Randal Cremer (Marea Britanie) și Frédéric Passy (Franța) - Uniunea Interparlamentară a reprezentat primul forum permanent pentru negocieri și contacte politice multilaterale la nivel mondial.

 

Conferința de la Paris, din 1889, marchează începutul reuniunilor interparlamentare. Dacă obiectivul lor inițial a fost acela de promovare a ideii de arbitraj internațional (ele s-au numit Conferințe Interparlamentare pentru Arbitraj Internațional până în anul 1899, când a fost adoptata denumirea de Uniune Interparlamentară), o dată cu trecerea timpului s-a conturat tot mai pregnant ideea unui parlament al lumii care să funcționeze combinând procedurile parlamentare cu tehnicile diplomației. De altfel, originile noțiunii de “diplomație parlamentară” sunt strâns legate de crearea UIP, moment în care a apărut ideea stabilirii unor legături între parlamentele naționale și cea a promovării unor schimburi de opinii între membrii acestora.

 

În calitate de fondatoare a cooperării multilaterale instituționalizate la nivel parlamentar, UIP a pledat pentru crearea unui organism similar la nivel guvernamental. Această idee a căpătat substanță prin crearea Ligii Națiunilor și, ulterior, a Națiunilor Unite.

 

UIP sprijină și acționează în strânsă conlucrare cu Națiunile Unite, ale căror obiective le împărtășește.

 

În prezent, la UIP sunt afiliate 154 de parlamente , iar 8 adunări parlamentare internaționale au statut de membru asociat. La reuniunile UIP participă, de asemenea, cu statut de observator, o serie de adunări și asociații parlamentare, agenții specializate din sistemul ONU, diferite organizații inter-guvernamentale și umanitare.

 

 

 

Pagina UIP|Structură organizatorică și funcționare|Domenii de activitate