Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Participarea senatorilor Gabriela Crețu și Alexandru Nazare la reuniunile grupurilor de lucru în cadrul COSAC (Paris, 13-15 iunie 2022)

 
În perioada 13-15 iunie a.c., au avut loc la Paris reuniunile grupurilor de lucru, în cadrul Conferinței comisiilor parlamentare specializate în afaceri europene (COSAC), organizate de președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene.
Din partea Senatului, la cele două reuniuni, au participat senatorii Gabriela Crețu și Alexandru Nazare, membri ai Comisiei pentru afaceri europene.
În cadrul COSAC, ca element de noutate, președinția franceză a creat două grupuri de lucru privind rolul parlamentelor naționale, precum și valorile și sensul apartenenței la Uniunea Europeană, cu scopul de a transmite instituțiilor Europene propunerile parlamentelor naționale legate de reforma Uniunii Europene.
În cadrul dezbaterilor din grupul de lucru privind rolul parlamentelor naționale, senatoarea Gabriela Crețu, în calitate de fostă preşedintă a Comisiei pentru afaceri europene, cu îndelungată experienţă europeană, a atras atenția asupra faptului că problemele reale ale Uniunii Europene nu sunt deloc instituționale, nu țin decât secundar de relațiile dintre diferitele niveluri de decizie, ci sunt legate de politici. „Legătura democratică care lipsește atât de mult între instituțiile europene și cetățeni nu sunt parlamentele naționale. Sunt partidele politice! Nu există democrație liberală fără partide politice și democrație europeană fără un partid politic european. La nivel european, principalul decident este încă Consiliul, guvernele noastre, care se află sub controlul nostru democratic și care primesc de la noi, parlamentele naționale, mandatele, iar acestea trebuie să își ia treaba în serios”,  a afirmat senatoarea.
În plus, senatoarea Gabriela Creţu a subliniat că „suntem nemulțumiți de multe decizii la nivel european și ne temem că altele ar putea fi adoptate în viitor. Căutăm soluții. Doar că principala cauză a acestor decizii este greșit înțeleasă pentru că mingea este în terenul nostru.”
În cadrul dezbaterilor din grupul de lucru pe valori și sensul apartenenței la Uniunea Europeană, senatorul Alexandru Nazare a felicitat preşedinţia franceză pentru excelenta sa iniţiativa de a crea grupul de lucru, un element de noutate şi un prilej de a discuta despre valorile fundamentale ale proiectului european, drepturile fundamentale, democraţia, statul de drept, precum şi de a consolida cooperarea între parlamentele statelor membre ale Uniunii Europene.
De asemenea, senatorul Alexandru Nazare, și-a exprimat susţinerea pentru propunerea preşedinţiei franceze de a organiza un grup de lucru permanent în cadrul COSAC privind statul de drept.
La eveniment au fost prezente delegațiile parlamentelor statelor  membre ale UE, reprezentate de membri ai comisiilor pentru afaceri europene, precum și înalți reprezentanți ai Parlamentului European.
 



Go to top