Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintei a.i. a Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, cu președintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns

Președintele interimar al Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut luni, 20 martie a.c., o întrevedere cu președintele Parlamentului Republicii Letonia, Edvards Smiltēns, aflat într-o vizită oficială în România.
Înaltul demnitar român a salutat premisele extrem de favorabile pentru consolidarea relațiilor bilaterale dintre cele două state, menționând, în acest context, perspectiva deschiderii Ambasadei României la Riga și a Ambasadei Republicii Letonia la București.
De asemenea, președinta a.i. a Senatului a amintit buna coordonare româno-letonă în cadrul UE și NATO, precum și în formate regionale, în baza similitudinilor de poziții și interese. Cei doi oficiali au evidențiat importanța menținerii unei coordonări strânse pe toate palierele, în special în actualul context complicat de securitate generat de războiul de agresiune declanșat de Federația Rusă în Ucraina. Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat importanța continuării eforturilor pentru a consolida postura NATO de descurajare și apărare de la Marea Baltică la Marea Neagră, amintind participarea României la poliția aeriană consolidată în statele baltice.
Înaltul demnitar român a evidențiat faptul că Republica Moldova se confruntă cu presiuni intense de destabilizare și răsturnare a ordinii constituționale din partea Rusiei. A exprimat apreciere față de sprijinul acordat de Republica Letonia Republicii Moldova prin proiecte de dezvoltare în sectoare precum statul de drept, consolidarea sistemului fiscal, gestionarea frontierelor, sănătatea și mass-media independentă.
Din delegația letonă au mai făcut parte președintele Comisiei pentru politică externă, Rihards Kols, președintele Comisiei pentru afaceri europene și președinte al Grupului pentru promovarea cooperării cu Parlamentul României, Andris Sprūds, precum și ambasadorul nerezident al Republicii Letonia în România, E.S. domnul Juris Poikāns.
La întrevedere, de partea română au mai participat și secretarul Senatului și vicepreședintele Comisiei pentru afaceri externe, Roberta Anastase, și ambasadorul nerezident al României în Republica Letonia, E.S. Cosmin-George Dinescu.



Go to top