Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale a mers la Centrala Electrică de la Brazi a OMV Petrom în cadrul vizitelor de lucru programate la companiile strategice din domeniul energiei

Delegația Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale, compusă din președintele comisiei, senatorul UDMR Antal Lóránt, vicepreședintele comisiei, senatorul PNL Sorin Bumb, precum și senatorii PSD Ștefan-Radu Oprea și Daniel Zamfir și senatorii USR Cristian Bordei și Claudiu Mureșan, membrii ai comisiei a vizitat, în dimineața zilei de miercuri, 23 noiembrie 2022, Centrala Electrică cu Ciclu Combinat de la Brazi, deținută și operată de grupul OMV Petrom S.A.
”Am continuat seria vizitelor de lucru la companiile strategice din domeniul energiei și am avut parte de o vizită extrem de fructuoasă, având ocazia să vedem o centrală electrică foarte performantă, eficientă și foarte importantă pentru Sistemul Energetic Național. Aceasta asigura astăzi 14% din necesarul de energie electrică al României. Am avut, totodată, un dialog deschis cu reprezentanții companiei și am atins inclusiv problemele legislative pe care le-am putea aborda pentru a veni în sprijinul acestei industrii”, a declarat președintele Comisiei pentru energie, senatorul Antal Lóránt.
La sediul administrativ al centralei, delegația comisiei a fost primită de Alexandru Maximescu, Vicepreședinte Regulatory & Corporate Public Affairs, Adrian Mihalcea, Managerul Centralei Electrice de la Brazi, Cătălin Hristescu, Head of Portfolio Management Department Gas & Power Division și Iulia Ionescu, Project Manager Special Projects & Public Affairs.
Discuțiile au demarat cu o etapă de prezentare a informațiilor de ordin tehnic în ceea ce privește funcționarea Centralei Electrice cu Ciclu Combinat și interacțiunea acesteia cu Sistemul Energetic Național. În dimineața vizitei, centrala, ce funcționa aproape la capacitate maximă, proiectată pentru a asigura 10% din consumul energetic al României, asigura 14% necesarul energetic în condițiile consumului efectiv înregistrat la nivel național. Discuțiile tehnice au continuat, atingând inclusiv subiecte de o importanță deosebită pentru securitatea energetică a României, cum ar fi efectele generate de indisponibilizările planificate pentru efectuarea operațiunilor de mentenanță în contextul importanței deosebite a centralei de la Brazi în echilibrarea Sistemului Energetic Național, prin capacitatea sa de variere rapidă a energiei injectate în rețeaua electrică.
După discuțiile de natură tehnică, ce au oferit delegației Senatului o imagine de ansamblu asupra rolului acestei centrale deosebit de eficiente în arhitectura SEN, a fost abordat și subiectul cadrului legislativ în vigoare și efectele acestuia asupra funcționării actorilor din piața energiei, precum și posibilele direcții ce pot fi abordate în vederea îmbunătățirii cadrului legislativ existent. Vizita de lucru s-a încheiat cu un tur ghidat al centralei electrice, în cadrul căruia informațiile prezentate în timpul discuțiilor inițiale au fost exemplificate pe larg.



Go to top