Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Președintele Comisiei parlamentare comune pentru relația cu UNESCO, Ana-Maria Cătăuță: ,,Susțin adoptarea unui cadru legal corect și coerent care să asigure stimularea inovării, aplicarea responsabilă a sistemelor bazate pe inteligență artificială și respectarea standardelor etice”

Președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, deputatul Ana-Maria Cătăuță, a susținut marți, 4 octombrie a.c., un discurs în deschiderea conferinței ”Building a Global Ethical Framework for AI: The UNESCO Recommendation on the Ethics of AI”, eveniment organizat de Comisia parlamentară UNESCO, în parteneriat cu Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) și UNESCO, cu sprijinul Universității Politehnice București (UPB) și a Universității de Vest din Timișoara (UVT).
Conferința s-a axat pe Recomandarea UNESCO ca instrument global pentru proiectarea, dezvoltarea și implementarea eticii în domeniul inteligenței artificiale.
,,Armonizarea principiilor eticii inteligenței artificiale cu valorile și emoțiile umane va reprezenta fundația viitorului inteligenței artificiale. Latura etică a noilor tehnologii bazate pe inteligență artificială este foarte importantă pentru noi toți și cred că este necesar un efort comun, al tuturor, pentru a putea proiecta, dezvolta și implementa acest set de recomandări, atât la nivelul fiecărei societăți în parte, cât și la nivel global. În acest context, consider că aplicarea standardelor din Recomandarea elaborată de UNESCO, organizație cu o bogată experiență în etica științei și tehnologiei, va putea asigura pe deplin utilizarea tehnologiilor moderne în mod corect și responsabil și în acord cu normele etice. Este esențial ca noile tehnologii bazate pe inteligență artificială să se dezvolte și să fie aplicate în acord cu drepturile și libertățile fundamentale ale omului și mă bucur că, astăzi, la această conferință, sunt prezente toate părțile implicate – instituții publice, organizații internaționale, mediul academic, mediul diplomatic, mediul de business, societatea civilă.
România este, în acest moment, un jucător important în peisajul european și global al inteligenței artificiale, iar înființarea unor structuri precum Centrul Internațional de Excelență în Inteligența Artificială este garanția faptului că beneficiem de o infrastructură de cercetare formată din specialiști de elită. Astfel, mediul academic își aduce aportul atât de necesar pentru sectorul public și mediul de business care dezvoltă și implementează tehnologiile de azi și pe cele din viitor.
,,De nimic nu se teme omul, mai mult decât de contactul cu necunoscutul”, spunea Elias Canetti în lucrarea ,,Masele și puterea”. Este evident că implementarea sistemelor bazate pe inteligență artificială va schimba radical modul în care ne vom desfășura activitățile în viitor, iar în acest context este absolut necesar ca deciziile bazate pe inteligență artificială să fie foarte bine explicate pentru a inspira încredere.
În calitate de membru al Parlamentului României și președinte al Comisiei parlamentare comune pentru relația cu UNESCO, voi susține adoptarea unui cadrul legal corect și coerent care să asigure stimularea inovării, aplicarea responsabilă a sistemelor bazate pe inteligență artificială și respectarea standardelor etice, în conformitate cu Recomandare UNESCO.
Mă bucur că, în cadrul evenimentului de astăzi, vor fi dezbătute două teme importante, respectiv – necesitatea de a promova diversitatea și incluziunea, precum și modul în care se face tranziția de la principii la practică, pentru a evalua impactul etic al inteligenței artificiale asupra societății.
În încheiere, aș dori să-mi exprim aprecierea pentru efortul depus, până în prezent, de reprezentanții UNESCO pentru elaborarea acestui instrument global extrem de util pentru dezvoltarea și aplicarea principiilor etice pe viitor.”, a precizat deputatul Ana-Maria Cătăuță.
La eveniment au participat Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnice București, Gabriela Ramos, directorul general adjunct al UNESCO pentru Științe Sociale și Umaniste, Simona Mirela Miculescu, ambasador extraordinar și plenipotențiar, delegat permanent al României pe lângă UNESCO, Janina Sitaru, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Cosmin Enache, prorector al Universității  de Vest din Timișoara, specialiști, cadre universitare, cercetători, precum și reprezentanți ai societății civile.
 
 
 



Go to top