În contextul participării la prima parte a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (Strasbourg, 27-31 ianuarie 2020), marți, 28 ianuarie a.c., senatorul Titus Corlățean s-a adresat Președintelui Georgiei, Salome Zurabișvili, în calitatea sa de raportor APCE pe tema îndeplinirii obligațiilor și angajamentelor autorităților de la Tbilisi față de Consiliul Europei.
Senatorul Corlățean a întrebat care sunt intențiile concrete și acțiunile politice și constituționale pe care le are în vedere înaltul demnitar georgian în vederea sprijinirii unor progrese decisive în materia obligațiilor asumate de Georgia în urmă cu 20 de ani, la momentul aderării la Consiliul Europei, în domeniul justiției, legislației electorale și în ceea ce privește semnarea și ratificarea Cartei europene a limbilor regionale sau minoritare. În context, s-a referit și la criza politică generată de modificările a ceea ce fusese stabilit în urma reformei constituționale a legislației electorale și a deciziei inițiale de a fi utilizat sistemul proporțional începând cu anul 2024.
În răspunsul său, Președintele Georgiei a menționat că, dincolo de discuțiile politice, ca garant al Constituției, este chemat să vegheze la aplicarea dispozițiilor legii fundamentale care stipulează că viitoarele alegeri din 2024 se vor desfășura în baza sistemului reprezentării proporționale. A mai adăugat că, în ceea ce privește elaborarea Codului electoral, funcționează un grup de lucru care cuprinde toate forțele politice și un număr de forțe neparlamentare, grup în cadrul căruia sunt discutate recomandările Biroului pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (BIDDO/ODIHR) pe tema reformării Codului electoral. Potrivit președintelui Georgiei și în baza informațiilor primite de la președintele Parlamentului Georgiei acest grup de lucru a înregistrat progrese semnificative. În context, și-a exprimat speranța că recomandările BIDDO/ODIHR și OSCE în materie electorală vor fi implementate cu ocazia viitorului scrutin din Georgia, un pas imporant înainte în reformarea sistemului electoral georgian, care nu mai cunoscuse modificări în ultimele două decenii.