Comisii Comune
Legislatura:
Camera:
Sesiunea:
 
Comunicate de presă ale comisiilor
 
RSS Data: 
.September 2018.
MTWTFSS
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Un pas important pentru finalizarea constituirii Rezervaţiei Biosferei Trans-frontiere trilaterale ”Delta Dunării”– ”Prutul de Jos” dintre România, Ucraina şi Moldova
Un pas important pentru finalizarea constituirii Rezervaţiei Biosferei Trans-frontiere trilaterale ”Delta Dunării”– ”Prutul de Jos” dintre România, Ucraina şi Moldova
 
          Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO  și-a propus prin planul de acțiuni prevăzut pentru anul 2018 să susțină și să impulsioneze constituirea Rezervației Biosferei Trans-frontieră trilaterală ”Delta Dunării - Prutul de Jos” dintre România, Ucraina și Moldova (agreată și de Comisia Trilaterală la nivel ministerial dintre România, Ucraina și Republica Moldova).
 
Conform hotărârii adoptate de Comitetul Consultativ al ICC-MAB UNESCO din Paris (Comitetul Internațional de Coordonare al Programului MAB), Rezervaţia Biosferei Trans-frontieră ”Delta Dunării” România-Ucraina îndeplinea recomandările de la Pamplona, Spania, ca urmare a unor eforturi comune şi corelate, derulate de ambele părţi.  
Una din cerințele esențiale pentru constituirea acesteia era ca și Prutul de Jos să fie aibă statutul de rezervație a biosferei.
 
 Pentru a susține aceste demersuri o delegație a Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO a  fost prezentă la cea de-a 30-a sesiune a Consiliului Internațional de Coordonare a Programului „Omul și Biosfera” (ICC MAB), eveniment care s-a desfășurat la Palembang (Sumatra de Sud, Indonezia), în perioada 23 – 28 iulie 2018.
 
Pe agenda reuniunii figura și propunerea de desemnare ca Rezervație a Biosferei a “Prutului de Jos”. Astfel, Rezervația Științifică "Prutul de Jos" a primit în data de 25 iulie statutul de Rezervație a Biosferei UNESCO, din partea Consiliului Internațional de Coordonare a Programului „Omul și Biosfera”. Republica Moldova a obținut prima desemnare UNESCO a unei rezervații naturale de pe teritoriul său.
 
Luând în considerare cele expuse mai sus, consider că suntem aproape de constituirea Rezervaţiei Biosferei Trans-frontiere trilaterale ”Delta Dunării”– ”Prutul de Jos” dintre România, Ucraina şi Moldova.
 
Președinte
        Deputat Ionel Palăr
 
Publicat in data de 30.7.2018 13:16
Întrevederea senatorului Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene, cu o delegație a Grupului de prietenie Franța-România din Adunarea Națională Franceză
La 13 iunie 2018, senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Președinției Consiliului Uniunii Europene, a avut o întrevedere cu delegația Grupului de prietenie cu România din Adunarea Națională Franceză, condusă de președintele acestuia, deputatul André Chassaigne.
La întrevedere au participat și membri ai Comisiei speciale comune, respectiv deputații Varujan Vosganian, Simona Bucura-Oprescu (președintele Grupului de prietenie România-Franța), Alina Teiș și Adrian-Matei Dobrovie.
În cadrul discuțiilor, senatorul Titus Corlățean a evocat tradiția istorică a relațiilor bilaterale, caracterul strâns, amplitudinea și consistența manifestării acestora în diversele domenii de cooperare sectorială - reflectate, de altfel, și în cadrul Parteneriatului Strategic al României cu Franța - subliniind valoarea deosebită pe care aceste aspecte le capătă în an de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1 Decembrie 2018 și a Primului Război Mondial. A reliefat importanța filonului francofon și a cooperării descentralizate în substanțierea relațiilor dintre cele două țări, precum și rolul diplomației parlamentare în promovarea în continuare a acestora, ca instrumente în realizarea proiectelor comune.  
Referindu-se la dimensiunea parlamentară a Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019, președintele Comisiei speciale comune a menționat strânsa cooperare cu actorii guvernamentali implicați în pregătirea viitoarei Președinții și a prezentat cele patru teme destinate să fundamenteze viitorul Program de priorități.
A subliniat că prioritățile vizate de România pe durata mandatului său reflectă domenii în care interesele și pozițiile naționale ale României și Franței converg, și în același timp își propun să vină în întâmpinarea așteptărilor cetățenilor europeni la provocările curente aflate pe agenda europeană. A menționat, în acest sens: politica agricolă comună, politica de coeziune și conectivitatea; securitatea internă și obiectivul aderării României la Spațiul Schengen; consolidarea posturii de actor global al Uniunii și interesul crescut al României pentru asigurarea securității și stabilității în vecinătatea imediată, respectiv pe dimensiunea estică/ R. Moldova și în regiunea Balcanilor de Vest; valorile comune europene și, în acest context, importanța pe care Parlamentul o acordă combaterii rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului și  antisemitismului, precum și egalității de tratament între statele membre în plan european.
Delegația franceză a exprimat dorința de a acompania Parlamentul României în efortul de gestioare a dimensiunii parlamentare a Președinției Consiliului Uniunii Europene și a subliniat, în context, relevanța articulării cooperării descentralizate cu acțiunea în domeniul politicii externe.
 
 
Publicat in data de 13.6.2018 17:04
Adresa poştală: Calea 13 Septembrie 1-3, sector 5, Bucureşti, 050711; Centrala: +40 21 414 1111 +40 21 316 0300.
Hartă Site
Go to top