Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK


 
Primirea de către preşedinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a ambasadorului Republicii Portugheze, E.S. doamna Teresa Macedo
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a primit în data de 22 aprilie a.c., pe ambasadorul Republicii Portugheze, E.S. doamna Teresa Macedo, în cadrul unei vizite de prezentare.

În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de consolidarea relaţiei bilaterale româno-portugheze precum şi teme aflate pe agenda europeană, prin prisma Preşedinţiei portugheze a Consiliului UE.

Preşedinta Senatului a evidenţiat excelenta relaţie bilaterală româno-portugheză, concretizată prin relaţii solide în plan politic şi economic, dar şi prin existenţa unei baze culturale și lingvistice comune, apreciind şi modalitatea în care este integrată comunitatea românească în Portugalia.

“În ultimii ani, schimburile comerciale se situează pe un grafic de creștere constantă, iar acest potențial trebuie exploatat pe deplin”, a afirmat Anca Dana Dragu.
Președinta Senatului a evidenţiat rolul important al contactelor la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie, care pot crea oportunități importante de dezvoltare a dialogului româno-portughez în domenii variate și pe o gamă largă de subiecte de interes comun.

În ceea ce priveşte preşedinţia portugheză a Consiliului UE, preşedinta Senatului a transmis aprecierea sa pentru eforturile depuse privind gestionarea agendei europene într-o perioadă dificilă.

De asemenea, în cadrul discuțiilor a fost evidenţiată importanţa Conferinței privind viitorul Europei, care va fi lansată la 9 mai, şi care va oferi o oportunitate pentru implicarea cetățenilor în dezbateri pe teme legate de Uniunea Europeană.

„Consider că este o bună oportunitate pentru cetățenii europeni de a-și expune punctele de vedere cu privire la viitorul Uniunii Europene. Intenționez să mă implic activ în aceste dezbateri”, a afirmat Anca Dana Dragu.

Un ultim subiect pe agenda întrevederii a fost Summit-ul de la Porto care va fi dedicat afacerilor sociale și va începe în luna mai a acestui an.Primirea de către preşedinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a ambasadorului Republicii Albania, E.S. domnul Ilir Tepelena
Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit astăzi, 22 aprilie a.c., pe ambasadorul Republicii Albania în România, E.S. domnul Ilir Tepelena, în cadrul unei vizite de prezentare.

Preşedinta Senatului a arătat susținerea, atât la nivel politic, cât și la nivel tehnic, a discuțiilor în cadrul Consiliului Uniunii Europene, privind negocierile cu Albania, asupra principiilor și procedurilor de aderare pentru următorii ani.

Anca Dana Dragu a menționat susținerea creșterii contactelor pe linia comisiilor de specialitate din cele două foruri legislative, România punând la dispoziție expertiza tehnică pentru îndeplinirea criteriilor de aderare a Albaniei la Uniunea Europeană.

În ceea ce privește componenta economică a relației româno-albaneze, președinta Senatului a evidențiat că există numeroase oportunități ce pot fi valorificate. În acest sens, domnia sa a subliniat importanța intensificării dialogului și a contactelor directe la nivelul mediului de afaceri, inclusiv prin participarea la târguri și expoziții, cu sprijinul camerelor de comerț și industrie și concretizarea si fructificarea ulterioară a acestor activități.

În cadrul discuțiilor a fost subliniată importanța aprofundării cooperării dintre cele două țări, prin intermediul legăturilor interumane, prin schimburi pe linie economică, cultural-educațională, mediul academic, organizații de tineret și sport.

În acest context, președinta Senatului a afirmat: “Atât minoritatea albaneză din România, cât și minoritatea aromână din Albania, reprezintă cea mai valoroasă verigă ce conectează cele două țări, și care pot consolida colaborarea româno-albaneză”.Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail: ”Muncitorii sezonieri sunt esențiali, iar drepturile acestora în calitate de cetățeni europeni trebuie cunoscute și respectate.”
Liderul Grupului parlamentar al USR PLUS din Senatul României, senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu- Mihail, a organizat astăzi, 22 aprilie 2021, o masă rotundă pe tema importanței respectării drepturilor și asigurării egalității de tratament în cazul lucrătorilor sezonieri români în state membre ale Uniunii Europene.

La dezbaterea ”Muncitorii Sezonieri – esențiali și protejați” au participat secretari de stat și reprezentanți ai ministerelor muncii din Germania, Olanda și România, reprezentanți ai ambasadelor Spaniei, Italiei, Germaniei Belgiei, Suediei și a Republicii Cehe, Directorul Executiv al Autorității Europene a Muncii, Cosmin Boiangiu, parlamentarii USR PLUS de Diaspora și reprezentanți ai mai multor ONG-uri.
 Primirea de către Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a Însărcinatului cu afaceri al Statelor Unite ale Americii în România, domnul David Muniz
Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 22 aprilie a.c., pe domnul David Muniz, Însărcinat cu afaceri a.i. al Statelor Unite ale Americii în România, în cadrul unei vizite de prezentare.
 
Alianța cu Statele Unite ale Americii, bazată pe Parteneriatul Strategic și apartenența la NATO are o importanță deosebită pentru țara noastră. În continuare trebuie să dezvoltăm, să aprofundăm, Parteneriatul Strategic dintre țările noastre”, a afirmat președinta Senatului în cadrul întrevederii.
 
Părțile au apreciat nivelul foarte bun de colaborare existentă în plan economic și cel al energiei nucleare. De asemenea, a fost evidențiată necesitatea existenței unui cadru legislativ stabil în domeniul off shore, ceea ce va genera o creștere a încrederii investitorilor.
 
Consider că un punct de interes deosebit este dezvoltarea colaborării cu Senatul Statelor Unite ale Americii, atât la nivelul grupurilor parlamentare de prietenie, a comisiilor de specialitate cât și al conducerii celor două instituții”, a afirmat Anca Dana Dragu.
 
În cadrul discuțiilor, Însărcinatul cu afaceri al S.U.A. a ținut să aprecieze în mod deosebit acțiunile actualei Coaliții de guvernare în scopul întăririi statului de drept prin promovarea unei legislații care să întărească rolul statului de drept dar și funcționarea sistemului juridic în scopul combaterii corupției.
 
 
În încheiere, președinta Senatului a pledat pentru eliminarea vizelor pentru cetățenii români care călătoresc în America, prin includerea țării noastre în cadrul Programului Visa Waver, în spiritul excelentelor relații care caracterizează relația noastră bilaterală.Deputat Mihai Weber: ”Bibliotecile românești au nevoie de susținere pentru a răspunde provocărilor digitale, iar Legea dreptului de autor trebuie adaptată noilor realități”
Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, organizează dezbaterea ”Biblioteca și provocările secolului al XXI-lea”, vineri, 23 aprilie 2021, cu începere de la ora 11,00, la sediul Bibliotecii Naționale a României.
Evenimentul marchează Ziua cărții și a drepturilor de autor, instituită la nivel mondial în urma unei inițiative UNESCO, precum și Ziua bibliotecarului, sărbătorite, ambele, pe 23 aprilie.
 Participarea Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei la cea de-a doua parte a Sesiunii plenare a APCE
În perioada 19-22 aprilie se desfășoară în format hibrid, la Strasbourg și online, cea de-a doua parte a Sesiunii plenare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE).
Din partea Senatului, participă la lucrările plenare de la Strasbourg, precum și la reuniunile comisiilor și ale grupurilor politice europene din care fac parte, senatorii Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă, Viorel Badea, președintele Comisiei pentru cultură și media, Cristian-Augustin Niculescu-Tâgârlaș și Ion Prioteasa, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliul Europei. De asemenea, senator Simona Spătaru, membru al delegației române la APCE, participă în format online la aceste lucrări.USR PLUS, o nouă inițiativă legislativă pentru desființarea Institutului Revoluției Române din Decembrie 1989
Cristi Berea: ”Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 nu s-a achitat în mod real niciodată de sarcinile care-i reveneau, conform legii de funcționare a al instituției. În fapt, evenimentele organizate de institut au vizat propagarea în spațiul public a unor interpretări asupra Revoluției Române din 1989 menite să se contrapună cercetărilor aflate în curs, desfășurate de organele de anchetă în “Dosarul Revoluției”. Constatăm, în schimb, că din legea de organizare și funcționare a Institutului lipsesc reglementările referitoare la mandatul conducerii instituției și posibilitatea / imposibilitatea reînnoirii acestuia, condiții de integritate în exercitarea mandatului, revocarea membrilor forurilor de conducere, condițiile în care se iau decizii prin vot sau prezentarea rapoartelor de activitate Senatului României, din bugetul căreia este asigurată finanțarea Institutului.”
 Senatorul USR PLUS Radu Mihail: ”Guvernarea progresează!”
Radu Mihail susține că spre deosebire de alte coaliții de guvernare din trecut, actuala coaliție a reușit, la finalul crizei, a stabilite principii clare de funcționare și obiective comune asumate.

Radu Mihail: ”Transparență fără excepție în actul de guvernare, eficientizarea funcționării statului, vaccinarea ca prioritate absolută, continuarea reformelor în domeniul sănătății, încheierea capitolului privind pensiile speciale până la sfârșitul anului, adoptarea legilor justiției până la sfârșitul anului, comisie de cod electoral funcțională, rapid”
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul Viorel Badea, desemnat raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), privind evaluarea periodică a obligațiilor și angajamentelor statului San Marino
Marți, 20 aprilie a.c., cu ocazia celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ale cărei lucrări se desfășoară în format hibrid (Strasbourg, 19-22 aprilie 2021), senatorul Viorel Badea, membru al Delegației Parlamentului României la APCE, a fost desemnat, din partea Grupului Partidului Popularilor Europeni-Creștin-Democrați, raportor al Comisiei de monitorizare pentru evaluarea periodică a obligațiilor și angajamentelor asumate de San Marino la aderarea la Consiliul Europei. Senatorul USR PLUS Radu Mihai: ”E timpul ca imunitatea să înceteze să mai funcționeze ca un paravan în fața justiției”
Radu Mihail: ”Trebuie să fie clar pentru toată lumea: toți cetățenii României sunt egali în fața legii iar vinovăția sau nevinovăția unui cetățean român se stabilește de către o instanță de judecată. Votul de astazi este strict procedural, nu însemnă că cineva este vinovat sau nevinovat, ci doar că activitatea justiției poate merge mai departe, neîngrădită”.

Toți senatorii USR PLUS au votat la vedere PENTRU ridicarea imunității parlamentare a senatorului PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, conform cererii depuse de DNA. Cererea a fost aprobată cu 98 de voturi pentru și 24 impotrivă
 Senatoarea USR PLUS Simona Spătaru, vicepreședinta Comisiei Juridice: ” Senatul României trebuie să se asigure că această procedură nu afectează independența și integritatea întregii instituții”
Simona Spătaru: ” Ridicarea imunitatii doar permite autorităților judiciare naționale să desfășoare o anchetă sau un proces având și  dl Bodog șansa să își dovedească nevinovăția pentru ca nicio suspiciune sa nu planeze acuzator pe toata durata mandatului său.”

Toți senatorii USR PLUS au votat la vedere PENTRU ridicarea imunității parlamentare a senatorului PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, conform cererii depuse de DNA.Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică: ”Epidemiile nu mai trebuie să fie o condamnare arbitrară la suferință și moarte. Ne vaccinăm!”
Silvia Dinică: ”Nu mai suntem în 1918, iar epidemiile nu mai trebuie să fie o condamnare arbitrară la suferință și moarte. De data asta avem un instrument care ne permite să nu mai mitizăm realitatea pentru a o suporta. Mă refer la vaccinare. Trebuie ca toate eforturile noastre să se îndrepte spre folosirea acesteia în scopul ieșirii din criză. Nu ne mai putem lăsa prinși în lupte cu dușmani fictivi. Nu ne mai permitem să arătăm cu degetul. Este timpul să devenim stăpânii acestei povești și să o conducem spre final. Chiar dacă tindem să fim descumpăniți și să credem că nimic nu va mai fi ca înainte.”
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Cristi Berea: ”Pensiile speciale pentru primari și ceilalți aleși locali reprezintă un abuz și trebuie să înceteze!”
Cristi Berea: Acest abuz trebuie oprit și din acest motiv am depus o inițiativă legislativă pentru a abroga pensiile speciale ale primarilor și a celorlalte categorii menționate anterior. Ne-am asumat prin programul de guvernare că vom remedia nedreptățile și ne vom opune abuzurilor, de orice fel. Sistemul de pensii are nevoie de reforme sustenabile, care să ofere predictibilitate veniturilor și să respecte principiile contributivității. Este nevoie de timp și de cooperare politică pentru a atinge rezultatele dorite, iar acum ne concentrăm pe a anula drepturile speciale pe care și le-au acordat unii sau alții iar apoi, în scurt timp, vom putea crește pensiile și salariile.”
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Costel Vicol: ”USR PLUS nu va permite distrugerea pădurilor pentru a face loc hotelurilor și restaurantelor!”
Costel Vicol: ”USR PLUS nu va permite adoptarea inițiativelor legislative care nu se justifică și care în mod evident servesc intereselor anumitor persoane și nu fac decât sa distrugă pădurile. O dezvoltare corectă de domenii schiabile nu implică neapărat scoaterea din fondul forestier a unor suprafeţe forestiere. Modul în care dreptul comunitar privitor la protecția mediului și a pădurilor este transpus în legislația internă, ar  fi trebuit sa constituie o prioritate pentru noi toți, în anii ce urmează.”
(textul integral al declarației politice, în articol)
 Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”În fiecare săptămână trebuie să aducem în Parlament o nouă reformă”
Marius Bodea: ”Nu trebuie abandonată reforma electorală, singura prin care putem fi siguri că votul românilor nu mai este distorsionat prin reguli artificiale, care duc la alegerea unor primari nereprezentativi pentru localitățile pe care le administrează. Alegerile locale în două tururi rămân un obiectiv important. Trebuie sa fim foarte atenți, pentru că dacă ne rupem sapa în reformele absolut necesare vom fi judecați foarte aspru de electoratul care, pe drept cuvânt, nu mai are răbdare sa primească doar promisiuni de reforma. Avem majoritatea necesară, săptămânal trebuie să aducem în Parlament o nouă reformă.”
(textul integral al declarației, în articol)Radu Mihail: ”Senatorii USR PLUS vor vota la vedere pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Florian Bodog”
Radu Mihai: ”Vom vota la vedere PENTRU ridicarea imunității parlamentare și o vom face de fiecare dată când ni se va cere, indiferent de nume, indiferent de partid. Trebuie să fie clar pentru toată lumea: toți cetățenii României sunt egali în fața legii iar vinovăția sau nevinovăția unui cetățean român se stabilește de către o instanță de judecată. Votul de azi este strict procedural, nu însemnă că cineva este vinovat sau nevinovat, ci doar că ativitatea justiției poate merge mai departe, neîngrădit. E timpul ca imunitatea parlamentară să inceteze să mai funcționeze ca un paravan în fața justiției.”
 Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail: ”România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova!”
Senatorul USR PLUS de Diaspora, Radu Mihail, a declarat, după întrevederea între președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, și președinta Senatului României, senatoarea USR PLUS Anca Dragu, la care a participat, că România a fost și este mereu alături de cetățenii Republicii Moldova.

Radu Mihail: ”Astăzi am avut plăcerea sa o revăd pe doamna Maia Sandu, președinta Republicii Moldova. Am discutat despre situația economică și evoluțiile politice de la Chișinău.  Am adus în discuție importanța #Diasporei constituită de românii de pe ambele maluri ale Prutului, contribuția pe care o au aceștia și pe care trebuie să o încurajam în transformarea politică și dezvoltarea economică a celor două state”Întrevederea președintei Senatului, doamna Anca Dana Dragu, cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere marți, 20 aprilie a.c., cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Demnitarul român a folosit acest prilej pentru a o felicita pe doamna Maia Sandu pentru alegerea în funcție.

Atât președinta Senatului, cât și președinta Republicii Moldova, au evidențiat relațiile excelente dintre cele două popoare și state în spiritul valorilor democratice și a respectului reciproc.

Anca Dana Dragu a menționat că relațiile bilaterale sunt facilitate de istoria, limba, cultura și aspirațiile comune. În acest context, președinta Senatului și-a reafirmat sprijinul, în plan parlamentar, pentru dezvoltarea relațiilor bilaterale și susținerea autorităților Republicii Moldova pentru un parcurs de succes către un stat de drept.
Temele abordate în cadrul întrevederii au vizat actualitatea politică, economică, cea a traficului de persoane și a violenței domestice.

„Apreciez în mod deosebit faptul că Republica Moldova este condusă de o doamnă președintă pro-europeană. În condițiile geo-politice pe care regiunea le-a cunoscut în ultimele decenii, parcursul european este singura garanție pentru cetățenii Republicii Moldova pentru prosperitate, securitate și stabilitate”, a declarat Anca Dana Dragu.
La întrevedere au participat vicepreședinta Senatului, doamna Alina Gorghiu, președinta Comisie Juridice, doamna senator Iulia Scântei, președintele Comisiei pentru afaceri europene, domnul senator Angel Tâlvăr și domnul senator Radu Mihail, membru al Comisiei de politică externă.Întrevederea Președinte Senatului, senatoarea USR PLUS Anca Dana Dragu, cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu
Președinta Senatului, senatoarea USR PLUS Anca Dana Dragu, a avut o întrevedere marți, 20 aprilie a.c., cu președinta Republicii Moldova, doamna Maia Sandu. Demnitarul român a folosit acest prilej pentru a o felicita pe doamna Maia Sandu pentru alegerea în funcție.

La întrevedere a participat și senatorul USR PLUS de Diaspora și lider al grupului USR PLUS din Senat, senatorul Radu Mihail.„Cartea albă a apărării”, aprobată cu unanimitate de voturi de Comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților
Comisiile de apărare, ordine publică și siguranță națională din Senat și Camera Deputaților, reunite în ședință comună marți, 20 aprilie a.c. au dat un vot pozitiv în vederea aprobării documentului "Cartea albă a apărării", elaborat de Guvern.
Documentul reprezintă asumarea, de către Guvern, a viziunii și principiilor enunțate în „Strategia Națională de Apărare a Țării 2020-2024", trasând totodată direcțiile operaționale privind implementarea politicilor și acțiunilor prin care este asigurată securitatea României.Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic a depus inițiativa legislativă pentru desființarea Agenției pentru Calitatea și Marketingul Produselor Alimentare
Sebastian Cernic secretarul Comisiei pentru agricultură:”Prorogarea nu făcea decât să amâne cu un an deschiderea a încă unui robinet prin care să se scurgă banii publici, o sursă de sinecuri pentru PSD și alți șmecheri abonați la slujbe la stat. Producătorii români au nevoie de sprijin real, de reducere a birocrației și a poverii fiscale, de digitalizare și nu de încă o structură inutilă, populată de băgători de seamă cu pile la partid. Sinecurile și zecile de angajați în această nouă agenție nu fac altceva decât să angajeze sume de bani de la bugetul de stat și să impună noi taxe pentru eliberarea de documente birocratice pe care urmează să le gestioneze. Nici fermierii, nici piața, nici consumatorii și nici producătorii nu mai au nevoie de alte poveri administrative. Toți solicită digitalizare, debirocratizare și simplificarea modului de lucru, nu îngreunarea lui.  Atribuțiile Agenției sunt deja acoperite de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor sau Agenția Națională a Zonei Montane.”


Senatorii USR PLUS membri în Comisia Juridică au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a lui Florian Bodog
Senatorii USR PLUS Simona Spătaru și Cosmin Poteraș, vicepreședinta, respectiv membru al Comisiei Juridice din Senat, au votat pentru ridicarea imunității parlamentare a senatorului PSD Florian Bodog, fost ministru al Sănătății, conform cererii depuse de DNA.
Votul în Comisia Juridică a fost secret, PENTRU votând 6 senatori, 6 s-au abținut și un senator a votat împotrivă.  În urma votului, Comisia Juridică va adopta un raport de respingere a cererii DNA de ridicare a imunității parlamentare a senatorului PSD Florian Bodog. Raportul Comisiei urmează să fie supus votului Plenului Senatului, vot care este secret şi se exprimă prin bile.
 Întrevederea președintei Comisiei juridice a Senatului, doamna senator Iulia Scântei, cu E.S. domnul Paul McGarry, ambasadorul Irlandei în România
Președinta Comisiei juridice a Senatului, doamna senator Iulia Scântei, a avut astăzi, 16 aprilie a.c., o întâlnire cu E.S. domnul Paul McGarry, ambasadorul Irlandei în România.
Discuția a vizat parcursul legislativ pentru corectarea Legilor Justiției, obiectiv politic major asumat de coaliția de guvernare, necesar finalizării Mecanismului de Cooperare și Verificare instituit în 2007 pentru încurajarea reformelor în sistemul judiciar și eficientizarea luptei împotriva corupției. Primirea de către doamna Anca Dana Dragu, președinta Senatului, a E.S. domnul Søren Jensen,  ambasadorul Regatului Danemarcei la București
Doamna Anca Dana Dragu, președinta Senatului României, l-a primit în data de 15 aprilie a.c., pe E.S. domnul Søren Jensen, ambasadorul Regatului Danemarcei la București, în cadrul unei vizite de prezentare.

În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de consolidarea şi diversificarea cooperării între România şi Danemarca în domeniul politic și economic, precum și sectorial, cu precădere în infrastructură și energie, sănătate, turism și agricultură.Primirea de către președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a ambasadorului Republicii Azerbaidjan în România
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 15 aprilie a.c., pe E.S. Najafov Huseyn Nizami, ambasadorul Republicii Azerbaidjan în România, într-o vizită de prezentare.
Demnitarul român a folosit acest prilej pentru a felicita partea azeră pentru cei 30 de ani de la recunoașterea de către României a independenței Azerbaidjanului, arătând că relansarea dialogului politic și impulsionarea cooperării practice dintre țările noastre trebuie să reprezinte o prioritate în perioada următoare.
Președinta Senatului a arătat că România a fost primul stat membru UE care a semnat o Declarație de parteneriat strategic cu Baku, Azerbaidjanul fiind, până în prezent, singura țară din regiunea Caucazului de Sud cu care România are relații de parteneriat strategic.
În încheiere, părțile au convenit că evaluările existente la București și Baku converg în ceea ce privește necesitatea conferirii de substanță relației bilaterale prin dezvoltarea, dincolo de dialogul politic, a cooperării sectoriale, în special în plan economic.Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie a depus o inițiativă legislativă privind instituirea unui număr minim de zile de școală într-un an
țara noastră se află în topul țărilor europene la numărul de disciplinelor de studiu. Sistemul de învățământ preuniversitar trebuie să treacă prin reforme consistente care vizează managementul școlar, calitatea programelor școlare, a resurselor umane și a infrastructurii școlare, însă nu putem neglija faptul că timpul petrecut de copii în spațiu școlar este din ce în ce mai puțin, iar această perioadă a accentuat decalajele între copiii din diverse categorii sociale. Pe termen mediu și lung, menținerea unui număr minim de zile de școală poate să reprezinte modalitatea prin care estompăm decalajele accentuate de situația epidemiologică.”


Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic: ”Probelma terorismului se rezolva prin colaborare multilaterală și operaționalizarea unor mecanisme regionale și globale eficiente”
Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, a participat, joi, 15 aprilie 2021, la Conferința parlamentară „Provocări globale și amenințări în contextul pandemiei de COVID-19: Terorismul și extremismul violent”.
Sebastian Cernic: ” Evaluarea ameninţării terorismului împreună cu sustenabilitatea democraţiei în faţa pandemiei de COVID-19 reprezintă puncte cheie in contextul actual. Prevenirea şi combaterea terorismului şi a extremismului violent alături de promovarea şi protejarea drepturilor victimelor, constituie angajamente de drept ale României la scară internațională.”
 Audierea candidaților propuși pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate (grupul 4)
La data de 14 aprilie a.c., Comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților au audiat candidații propuși de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate.Audierea candidaților propuși pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate (grupul 4)
La data de 14 aprilie a.c., Comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților au audiat candidații propuși de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate.
 Ședința de audieri a fost condusă de doamna Rozália Biró, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților și de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat.
 Ambasadorii desemnați audiați au fost: Cezar Armeanu - Republica Coreea; Dan-Andrei Muraru - Statele Unite ale Americii; Răduța-Dana Matache-  Republica Filipine; Alexandrina-Livia Rusu - Marele Ducat al Luxemburgului; Elena Șerbănescu - Republica Tunisiană; George Cristian Maior - Regatul Haşemit al Iordaniei.
 Cele patru comisii de specialitate din Parlament au acordat avizul favorabil pentru cei șase ambasadori propuși.
 Audierile s-au desfășurat în cadrul unei proceduri mixte, în format virtual și cu o prezență fizică restrânsă, la sediul Senatului.
Din partea Comisiei pentru politică externă a Senatului au participat : dna. Roberta- Alma Anastase, dl. Cristian Bordei, dl. Adrian Costea, dl. Răzvan Cuc, dna. Alina-Ștefania Gorghiu, dl. Alfred-Laurențiu Mihai, dl. Mihai-Radu Mihail, dl. Csaba-Zoltán, dl. Ion Prioteasa, dl. Sebastian Răducanu, dl. Ion-Marcel Vela.
 Cristi Berea, senator USR PLUS: Managementul medical din spitale trebuie separat de cel administrativ. Spitalele să fie conduse asemenea companiilor, cu planuri de investiţii şi indicatori de performanţă
Cristi Berea: “USRPLUS este prima formațiune politică ce își asumă public transparentizarea concursurilor din sistemul public. De exemplu promovăm în social media posturile scoase la concurs pe data de 22 aprilie pentru conducerea Casei de Asigurări de Sănătate din fiecare județ pentru a atrage cât mai mulți specialiști către această instituție care joacă un rol extrem de important în sistemul medical și decontarea tratamentului pacienților. Același principiu trebuie aplicat și pentru conducerea spitalelor din subordinea autorităților locale sau centrale. Fac un apel către fiecare director administrativ de spital din Iași să publice planul de management prezentat la momentul în care au fost numiți în funcție sau au participat la concursuri și obiectivele pe care le-au îndeplinit până în prezent. Doar comparând planurile cu realizările, putem cuantifica indicatorii de performanță și stabili dacă acele persoane își merită funcțiile ocupate și toate beneficiile de care se bucură.


Participarea senatorilor Irina-Elisabeta Kovacs și Sebastian Cernic la Conferința parlamentară „Provocări globale și amenințări în contextul pandemiei de COVID-19: Terorismul și extremismul violent”
Senatorii Irina-Elisabeta Kovacs și Sebastian Cernic, membri ai Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Mediteranei, au participat online, joi, 15 aprilie 2021, la Conferința parlamentară „Provocări globale și amenințări în contextul pandemiei de COVID-19: Terorismul și extremismul violent”.Participarea senatorului Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai la reuniunea online a Comisiei generale pentru justiție, afaceri interne și cooperare în domeniul securității a Adunării Parlamentare a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est
Senatorul Alfred-Laurențiu-Antonio Mihai, membru supleant al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (AP SEECP), a participat astăzi, 15 aprilie a.c., la reuniunea Comisiei generale pentru justiție, afaceri interne și cooperare în domeniul securității a Adunării, care s-a desfășurat în format online.Silvia Dinică: ”Scopul nostru este ca legea consumatorului vulnerabil să fie una bună, prin care să ajungem la cei care au cea mai mare nevoie”
Comisiile economice, industrii și servicii și, respectiv, cea pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale au dezbătut proiectul de lege pentru ajutorarea consumatorului vulnerabil. 
Luând cuvântul în timpul dezbaterilor, senatoarea USR PLUS, Silvia Dinică, președinta Comisiei economice, industrii și servicii din Senat, a reiterat că definirea ”consumatorului vulnerabil” este esențială pentru asigurarea accesului la un trai civilizat pentru sute de mii de familii aflate sub pragul sărăciei.

Silvia Dinică: ”Legea consumatorului vulnerabil este una pe care o așteptăm de câțiva ani. Scopul nostru este să avem o lege bună, care să producă efecte și care să îi identifice pe consumatorii vulnerabili. Vrem să ajungem la cei care au cea mai mare nevoie. Proiectul de lege inițiat de coaliția de guvernare definește în mod clar categoria consumatorului vulnerabil și vine cu o serie de măsuri financiare și non-financiare pentru ajutorarea acesteia.”Senatoarea USR PLUS Simona Spătaru a depus o inițiativă legislativă pentru eliminarea pensiilor speciale ale aleșilor locali
Senatoarea USR PLUS Simona Spătaru, vicepreședintă a Comisiei Juridice din Senat, a depus o inițiativă legislativă privind eliminarea pensiilor speicale ale aleșilor locali prin abrogarea art.210 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr.57/2019 privind Codul administrativ. De asemenea, Simona Spătaru cere ca inițiativa să fie dezbătută în procedură de urgență.
 Participarea senatorului prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, președintele Comisiei pentru sănătate a Senatului, la videoconferința interparlamentară ,,COVID-19: Impactul asupra sănătății și efectele sociale”
Senatorul Adrian Streinu-Cercel a participat la data de 13 aprilie a.c., la videoconferința cu tema „COVID-19: Impactul asupra sănătății și efectele sociale”, organizată în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției portugheze a Consiliului Uniunii Europene.                 Simona Spătatru: ”Imprescriptibilitatea faptelor, un act de apărare a victimelor agresiunilor sexuale”
Simona Spătaru: ”Traficul de persoane reprezintă, în fapt,  o formă de sclavie modernă. Conform datelor analizate de Organizaţia Naţiunilor Unite, un procent îngrijorător de 30% dintre victimele traficului de persoane sunt minori, iar 23% din numărul total de victime identificate sunt fete. Scopurile în care sunt traficate victimele sunt preponderent scopuri sexuale (în cazul fetelor, şi al femeilor) sau pentru muncă forţată (în cazul bărbaţilor şi băieţilor)'.
 Senatorul USR PLUS Cristian Bordei: ”Copiii din mediul rural trebuie să se bucure de aceleași oportunități ca și cei din mediul urban!”
Cristian Bordei: În numeroase localități din mediul rural nu există nici un dispensar, iar distanțele sunt lungi pentru a ajunge la acestea. Când vine vorba de medicină școlară, cifrele sunt într-adevăr îngrijorătoare. La nivelul întregii țări există doar 88 de cabinete medicale școlare, deși medicina școlară are rolul de monitorizare a stării de sănătate a elevilor, de educare a principiilor unui stil de viață sănătos, respectiv de asigurare a urgențelor în unitățile de învățământ.”
 Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică: ”Piața de capital este esențială pentru finanțarea revenirii economiei”
Silvia Dinică: ”În spatele unor calcule și strategii complicate, stă un raționament simplu. Dacă piața de capital crește, se întâmplă 2 lucruri. Primul: companiile își pot finanța investițiile - adică pot cumpăra bunuri și servicii de la alte companii și pot angaja oameni noi. Iar al doilea: investitorii - adică cei care finanțează aceste cheltuieli - vor primi o parte din banii rezultați de pe urma activităților economice pe care le sprijină.”
 Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”Nici o regiune, nici un oraș, nici o comună și nici un sat nu mai pot fi lăsate în urmă!”
Marius Bodea:”Faptul că orașele mari sunt prospere, iar satele și comunele au rămas mult în urma dezvoltării economice este un lucru îngrijorător. Prea mulți ani, ruralul a fost doar un rezervor electoral pentru PSD, partid care i-a tratat pe săteni ca pe niște cetățeni de mâna a doua, pe care poți să-i păcălești la nesfârșit!
Nu a existat, în acești 30 de ani, nici o strategie pentru dezvoltarea ruralului, nu au existat planuri de investiții. Au fost transformate artificial câteva comune în orașe mici, pentru că Guvernul Năstase a vrut să păcălească UE, dar problemele au rămas și chiar s-au adâncit.”Întrevederea domnului senator Radu-Mihai Mihail, liderul Grupului parlamentar al USR PLUS din Senatul României, cu E.S. domnul Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București – marți, 13 aprilie a.c.
Liderul Grupului parlamentar al USR PLUS din Senatul României, domnul Radu-Mihai Mihail, a avut o întrevedere cu E.S. domnul Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, ieri, 13 aprilie a.c.Radu-Mihai Mihail, liderul Grupului USR PLUS din Senatul României, întrevedere cu E.S. domnul Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos la București
Liderul Grupului parlamentar al USR PLUS din Senatul României, domnul Radu-Mihai Mihail, a avut o întrevedere cu E.S. domnul Roelof van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România, ieri, 13 aprilie a.c.

În cadrul dialogului, liderul Grupului parlamentar al USR PLUS din Senatul României a punctat necesitatea continuării eforturilor în vederea asigurării unor condiții de muncă și de cazare conform standardelor europene pentru lucrătorii români din Regatul Țărilor de Jos, în contextul pandemiei de Sars-Cov2.Ștefan Pălărie: ”Copiii au fost cei mai afectați de pandemie: pe de o parte limitarea drastică a accesului la educație și – pe de alta – de scăderea veniturilor părinților”
Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie, președintele Comisiei pentru muncă, familie și protecție socială a participat la Conferința interparlamentară COVID-19: Impactul asupra sănătății și efectele sociale din data de 13 aprilie 2021, organizată în cadrul dimensiunii parlamentare a președinției portugheze.
În alocuțiunea sa, Ștefan Pălărie a precizat că „cea mai afectată categorie de persoane este cea a copiilor, din nefericire într-o dublă măsură, pe de-o parte, în mod direct, prin deficiențele sistemului de învățământ online, care împiedică accesul la educație, iar pe de altă parte ca urmare a scăderii veniturilor pentru părinții care și-au pierdut locurile de muncă”.
 Participarea președintei Senatului la evenimentul prilejuit de celebrarea a 65 de ani de prezență UNESCO în România
Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a participat, astăzi, 13 aprilie 2021, la masa rotundă ”Patrimoniul mondial UNESCO din România, provocări și soluții”, organizată de Comisia permanentă pentru relația cu UNESCO, cu ocazia împlinirii a 65 de ani de prezență românească în UNESCO.
În cadrul evenimentului, președinta Senatului a afirmat:
“2021 este un an cu o agendă încărcată și importantă pentru patrimoniul nostru național. La cea de a 44-a sesiune a Comitetului Patrimoniului Mondial, se va discuta despre includerea în Lista patrimoniului UNESCO a două dosare: Ansamblul Monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu și Peisajul minier de la Roşia Montană. Tot în acest an, s-a depus la UNESCO dosarul „Cămașa cu altiță – Ia”.
Am încredere că vom trata cu toții, cu maturitate, înțelepciune și responsabilitate, aceste demersuri românești. Sunt proiectele noastre comune, pentru care ar trebui să nu existe nici orgolii, nici dispute inutile. Prin acțiuni de diplomație parlamentară putem să promovăm imaginea României pe plan internațional.
Cultura și patrimoniul național nu au culoare politică.”Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO marchează 65 de ani de prezență românească în UNESCO, printr-o serie de evenimente, care debutează marți, 13 aprilie 2021, cu masa rotundă ”Patrimoniul mondial UNESCO din România, provocări și soluții”
Principalul scop al membrilor comisiei este de a aduce pe agenda publică problemele pe care administratorii de monumente înscrise în UNESCO le întâmpină în salvarea, gestionarea și promovarea acestora. Tocmai pentru că ne aflăm într-un un moment aniversar, starea patrimoniului românesc și dificultățile reale trebuie semnalate și este nevoie de soluții imediate pentru remedierea acestora.
 USR PLUS cere președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului să respecte toate cerințele legale procedura de numire a președintelui Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități
USR PLUS cere președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului, senatorul PSD MATEI Constantin-Bogdan, să se asigure că toți candidații propuși pentru funcția de președinte al Consiliului de monitorizare a implementării Convenției privind drepturile persoanelor cu dizabilități respectă toate cerințele legale ale procedurii. De asemenea, USR PLUS îi cere Președintelui Comisiei pentru Drepturile Omului să asigure ca audierea sa aiba caracter public, aceasta însemnand  atrât accesul reprezentanților ONG-urilor care au propus candidaturi cât și al presei – cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică – precum și transmiterea live a audierilor.
 Ședința comună a Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală şi a Comisiei economice, industrii și servicii din Senat a avut ca subiect dezbaterea asupra propunerii legislative privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar
Lucrările s-au desfășurat la sediul Senatului și online, luni 12 aprilie a.c.
Este a treia dezbatere asupra propunerii legislative, propunere care vizează transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în vederea stabilirii unei liste a practicilor comerciale neloiale interzise în relațiile dintre cumpărătorii și furnizorii din cadrul lanțului de aprovizionare, prin reglementarea termenelor de plată, a competențelor și atribuțiilor autorității de concurență, precum și a sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării prevederilor legii.
 Senatorii USR PLUS au votat ca traficul de minori, proxenetismul și pornografia infantilă să devină fapte imprescriptibile
Simona Spătaru, vicepreședintă a comisiei juridice: ”Faptele pentru care s-a votat imprescriptibilitatea răspunderii penale sunt foarte grave, mai ales că deseori   victimele sunt chiar cei mai  vulnerabili membri din societate: copiii și tinerele femei din familiile defavorizate. Asemenea fapte au devenit extrem de numeroase și înăsprirea cadrului legal era foarte necesară.”


Senatorii USR PLUS, vot împotriva creștereii indemnizațiilor membrilor AGA din companiile de stat
Narcis Mircescu, membru în comisia de buget, finanțe și piață de capital: Este absurd ca AGA sa stabilească salariile directorilor generali ai companiilor de stat din care, apoi se calculează cuantumul de 15% care le revine lor, membrilor AGA. Acesta este furt din banul public!”


Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie: ”Integritatea academică este cheia de boltă care susține succesul universităților românești!”
Ștefan Pălărie: ”Suntem în punctul acesta ca rezultat a 30 de ani de amânare a unor reforme atât de necesare. Încă nu putem respira un aer al transparenței în învățământul universitar românesc. Au spus-o studenții, a spus-o presa de specialitate, au spus-o pe diferite voci instituții din România, dar și foști miniștri ai educației care au făcut pași în această direcție, dar care își doresc sa vadă un efort accelerat pentru următorii ani. La presiunea publică contribuie fiecare anchetă jurnalistică, reclamație sau petiții publice, fiecare împotrivire a studenților sau profesorilor atunci când lângă ei se comite o nedreptat. E nevoie de un real curaj de a face câteva lucruri extrem de simple.”
 Primirea de către președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a E.S. domnul Kim Yong-ho, ambasadorul Republicii Coreea la București, în vizită de prezentare
Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit joi, 8 aprilie a.c., pe E.S. domnul Kim Yong-ho, ambasadorul Republicii Coreea la București, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au confirmat caracterul substanțial al Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea, arătând angajamentul ambelor părți pentru continuarea, de o manieră susținută, a cooperării bilaterale și a dialogului la toate nivelurile.
Președinta Senatului și ambasadorul Republicii Coreea la București au subliniat relevanța diplomației parlamentare în promovarea intereselor comune, pledând în favoarea menținerii dinamicii deosebit de pozitive a colaborării la nivelul celor două foruri legislative.
Discuțiile au vizat, totodată, modalități concrete de diversificare și aprofundare a relației economice bilaterale, prin valorificarea superioară a potențialului existent. În context, președinta Senatului a exprimat interesul statului român pentru atragerea de noi investiții cu capital sud-coreean în economia românească, arătând că aceasta oferă diferite oportunități de investiții în domenii precum industria auto, industria chimică, energie și infrastructură.
Totodată, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la cooperarea în plan multilateral, exprimând apreciere pentru buna cooperare, sprijinul reciproc în planul candidaturilor României și Republicii Coreea și pozițiile similare adoptate în domeniul drepturilor omului. Cu acest prilej, ambasadorul Kim Yong-ho a salutat poziția constantă a României în ceea ce privește reglementarea pașnică a situației din Peninsula Coreea.
Un element important subliniat de președinta Senatului, în cadrul cooperării multilaterale, a vizat candidatura țării noastre la Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Anca Dana Dragu a arătat că acesta reprezintă un obiectiv strategic al politicii externe a României și a adresat mulțumiri Republicii Coreea pentru sprijinul acordat în acest dosar.
Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb de opinii pe tema gestionării situației pandemice și a bunei cooperări dintre cele două  state în contextul generat de virusul SARS – CoV2.Primirea de către președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, a E.S. domnul Phillipe Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei în România
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit joi, 8 aprilie a.c, pe E.S. domnul Phillipe Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei în România, în cadrul unei vizite de prezentare.
În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-belgiană în plan parlamentar, social, educațional și mai ales economic.
Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-belgian, urmând a fi efectuate și vizite de lucru și schimburi de experiență între reprezentanții Senatului României și omologii belgieni, de îndată ce măsurile sanitare vor permite acest lucru. A fost subliniată totodată necesitatea întăririi cooperării bilaterale mai ales în ceea ce privește lupta împotriva violenței domestice și a traficului uman.
Președinta Senatului României a reiterat importanța majoră pentru România a aderării la OCDE, organizație deosebit de semnificativă în ceea ce privește standardele de excelență în domeniul guvernanței economice și a unui mediu de afaceri predictibil și inovator. Partea belgiană a exprimat întreaga susținere în acest demers, subliniind că aderarea României la OCDE va fi benefică și pentru partenerii economici ai României.
Doamna președintă Anca Dragu a subliniat faptul că România rămâne angajată în consolidarea relației UE, accentuând interesele convergente ale României și Belgiei cât și experiența în procesul de coordonare ca bază pentru consolidarea cooperării noastre la nivelul UE, putând avea un impact pozitiv reciproc asupra diferitelor dosare în așteptare, printre care și cele ce vizează aderarea României la Schengen și finalizarea MCV. Anca Dana Dragu a evidențiat faptul că pe baza progreselor noastre și pentru a evita duplicarea instrumentelor în acest domeniu, este necesară eliminarea treptată a MCV și trecerea la o evaluare exclusiv în cadrul noului mecanism orizontal, ca toate celelalte state membre ale UE. Partea belgiană a dat asigurări de întreaga susținere în acest sens.  
De asemenea, interlocutorii au căzut de acord asupra importanței fundamentale a susținerii obiectivului de consolidare a rolului UE de partener activ și robust  în relația transatlantică.
Președinta Senatului a adresat aprecieri pentru ajutorul sanitar primit de către România în ce privește preluarea și tratarea marilor arși  români.
 „De punerea în practică a principiului transparenței depind integritatea și credibilitatea învățământului universitar românesc”, a declarat președinta Comisiei de învățământ, tineret și sport, Monica Cristina Anisie, în cadrul dezbaterii cu tema "Transparență și integritate în sistemul de învățământ superior"
Joi, 8 aprilie a.c., în cadrul Senatului României, Comisia pentru învățământ, tineret și sport a organizat conferința "Transparență și integritate în sistemul de învățământ superior", cu scopul de a pune capăt  furtului intelectual din România. Printre temele discutate în cadrul acesteia, s-au numărat:Senatorul USR PLUS Irineu Darău: ”Transparența și integritatea trebuie însușite de întreg sistemul de învățământ!”
Irineu Darău: ”Vreau să subliniez cât de vast e subiectul acesta al integrității, transparenței, echității și, până la urmă, încrederii în sistemul de învățământ. Într-adevăr, și eu consider că aceste principii trebuie promovate și implementate foarte concret „da capo al fine” în sistemul de învățământ, începând de la cele mai mici vârste până la cele mai mari. Cred că e vorba și de integritate academică - și s-a vorbit deja destul de mult despre acest aspect - dar și despre transparența în concursuri și în acordarea și promovarea pe posturi. Cred că e vorba și despre managementul transparent și integru în sistemul universitar.”


Declarația Senatorului USR PLUS Cristian Ghica de Ziua Internațională a Romilor
Cristian Ghica: ”Discriminarea, rasismul, accesul limitat la servicii sociale de bază, cum sunt școala și asistența medicală, toate acestea sunt greutăți pe care foarte mulți romi le înfruntă zi de zi. Romii trebuie ajutați să iasă din acest cerc vicios al sărăciei și al excluziunii sociale. Iar ajutorul trebuie să vină în primul rând de la autoritățile publice locale.”

(textul integral al declarației, în articol)„De punerea în practică a principiului transparenței depind integritatea și credibilitatea învățământului universitar românesc”, a declarat președinta Comisiei de învățământ, tineret și sport, doamna senator Monica Cristina Anisie, în cadrul dezbaterii cu tema "Transparență și integritate în sistemul de învățământ superior"Laura-Iuliana Scântei, președintă a Comisiei juridice, de numiri, disciplină, imunități și validări: Repararea Legilor Justiției și desființarea Secției Speciale – demers politic obligatoriu pentru încetarea Mecanismului de Cooperare și de Verificare
Desființarea Secției Speciale (SIIJ) este o componentă importantă a angajamentului politic privind repararea Legilor Justiției asumat de PNL, de coaliția parlamentară și de Guvernul condus de premierul Florin Cîțu. Astăzi, la Senat, am început dezbaterea acestui proiect de lege în cadrul Comisiei Juridice, împreună cu ministrul justiției, Stelian Ion.Audierea candidaților propuși pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate
Miercuri, 7 aprilie a.c., Comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților au audiat candidații propuși de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate.Audierea candidaților propuși pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate (grupul 3)
Miercuri, 7 aprilie a.c., Comisiile reunite pentru politică externă și pentru comunitățile de români din afara granițelor țării din Senat și Camera Deputaților au audiat candidații propuși de Ministerul Afacerilor Externe pentru posturile de ambasadori ai României în străinătate.
            Ședința de audieri a fost condusă de doamna Rozália Biró, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Camera Deputaților și de senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat.
            Ambasadorii desemnați audiați au fost: Mugurel-Ioan Stănescu- Statul Kuwait; Emilian-Horațiu Hurezeanu  - Republica Austria; Floricel Paul Mocanu  - Republica Chile; Adriana-Loreta Stănescu  - Republica Federală Germania; Laurențiu-Mihai Ștefan  - Irlanda; Ovidiu Dranga  - Japonia.
            Cele patru comisii de specialitate din Parlament au acordat avizul favorabil pentru cei șase ambasadori propuși.
            Audierile s-au desfășurat în cadrul unei proceduri mixte, în format virtual și cu o prezență fizică restrânsă, la sediul Senatului.
Din partea Comisiei pentru politică externă a Senatului au participat : dna. Roberta- Alma Anastase, dl. Cristian Bordei, dl. Adrian Costea, dl. Răzvan Cuc, dna. Alina-Ștefania Gorghiu, dl. Alfred-Laurențiu Mihai, dl. Mihai-Radu Mihail, dl. Csaba-Zoltán, dl. Ion Prioteasa, dl. Sebastian Răducanu, dl. Ion-Marcel Vela.Participarea doamnei senator Roberta-Alma Anastase la reuniunea online a Comisiei juridice și politice a Adunării Parlamentare a Cooperării Economice a Mării Negre, 7 aprilie 2021
Doamna senator Roberta-Alma Anastase, membră a Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Cooperării Economice a Mării Negre (APCEMN), a participat astăzi, 7 aprilie, la cea de-a 57-a reuniune a Comisiei juridice și politice a Adunării, care s-a desfășurat în format online.Angel Tîlvăr, președintele Comisiei pentru afaceri europene din Senat: ”Conferința privind viitorul Europei trebuie să fie o reflecție onestă, transparentă și care să aducă Europa cât mai aproape de cetățeni!”
Participând la Reuniunea Președinților COSAC, senatorul Angel Tîlvăr a apreciat intenția Președinției COSAC de a menține un schimb regulat și substanțial de informații cu membrii COSAC, pentru a avea cea mai mare legitimitate și susținere din partea tuturor delegațiilor.
 Întrevederea senatorului PSD Marius Humelnicu, preşedintele Comisiei de comunicații şi tehnologia informației, cu ambasadorul Republicii Populare Chineze, E.S. doamna Jiang Yu
Preşedintele Comisiei de comunicaţii şi tehnologia informaţiei, senatorul PSD Marius Humelnicu, a avut o întrevedere, marţi, 06 aprilie 2021, cu Excelenţa Sa, doamna Jiang Yu, ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România.
 Senatorul USR PLUS Ștefan Pălărie: ”Publicați toate tezele de doctorat și de licență pentru a pune capăt plagiatului, cancerul care distruge școala românească!”
Ștefan Pălărie: ”Cu cât o instituție este mai integră cu atât este mai transparentă. Cu cât este mai transparentă cu atât se bucură de un grad mai mare de încredere din partea societății. Din păcate România continuă să fie țara în care jurnaliștii de investigație ce publică date despre presupusele “fabrici de doctorate” primesc amenințări cu moartea. Plagiatul nu este doar furt, ci și o practică cu un profund caracter imoral, pentru că cei care plagiază nu au nicio rezervă în a-și aroga meritele pentru o muncă la care nu au contribuit cu nimic. Astfel, ei le fură adevăraților autori șansa de a fi valorizați și recunoscuți corespunzător.”

(textul integral al declarației politice, în articol)Senatoarea USR PLUS Silvia Dinică: ”Accelerarea vaccinării, soluția pentru revenirea economică rapidă!”
Silvia Dinică: ”Pentru 2021, Goldman Sachs estimează o creștere economică în Zona Euro de 5,1%, în SUA de 7,2% iar în România de 9%. Dar aceste cifre sunt strict legate de succesul campaniei de vaccinare. Toate prognozele economice arată că de rapiditatea cu care pandemia este ținută în frâu depinde performanța României pe următorii ani. Avem șansa de a ieși din criză mai puternici decât am intrat.”

(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Sebastian Cernic: ”Nu mai putem ignora tinerii fără școală și fără job, generația NEET”
Sebastian Cernic: ”Abandonul școlar, lipsa de interes pentru educație și de pregătire profesională a tinerilor duce la alte fenomene care afectează direct piața muncii.  Crearea de oportunități și programe de pregătire profesională a tinerilor va trebui să fie una din politicile țării noastre în viitor, pentru a oferi generațiilor viitoare încrederea că România poate fi acasă pentru ei.  În momentul de față, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, prin Pilonul VI, aflat în dezbatere publică, sunt prevăzute finanțări de peste 1.3 miliarde de euro pentru politicile care vizează educația, tineretul și sportul. Orice investiție în generațiile viitoare reprezintă șansa unui viitor mai bun și pentru ei și pentru România”.
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Marius Bodea: ”Nu putem permite deturnarea României de către xenofobi, șovini și antisemiți!”
Marius Bodea: ”Politicieni fără scrupule și doar cu proiecte personale, readuc la suprafață ideologii și discursuri pe care le credeam deja depășite, bune doar de studiat în școală, nu readuse în societate. Din păcate, unii au înțeles că singura lor șansă de a conta în politică este de a revitaliza strigoii trecutului și de a alimenta derapaje care nu au mai fost specifice poporului român din ultimii 30 de ani.
 
(textul integral al declarației politice, în articol)Senatorul USR PLUS Cristi Berea: ”Educația, cheia pentru a combate alienarea socială și valul de fake news”
Cristi Berea: ”Agresivitatea verbală și incitarea la un comportament violent au devenit lucruri comune în mai toate păturile sociale. Fie că ești în Parlamentul României, pe stradă, la serviciu sau acasă, oriunde poți deveni victima unor injurii sau chiar agresiuni fizice. Poate că e timpul să devenim mai implicați în viața comunității și poate că vom putea fi noi exemplul de care societatea are nevoie. Ceea ce promovăm sau acceptăm resemnați se va răsfrânge mai târziu asupra calității vieții și chiar asupra siguranței noastre.”
 Senatorii USR PLUS au votat în favoarea Proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.270/2015 privind Statutul rezerviştilor voluntari
Gheorghiță Mîndruță: ”Adoptarea acestei legi conferă mai multă stabilitate unei instituții care se bucură de încrederea și de respectul poporului român. Armata română a suferit mutații calitative majore din momentul în care țara noastră a aderat la NATO și soldații români au început să participe în mod curent la misiuni internaționale de menținere a păcii în Afganistan sau Irak. În acest moment, rezerva operațională a armatei este îmbătrânită și e nevoie de aceste modificări pentru a face înrolarea atractivă pentru civili.”


Senatorii USR PLUS, vot pentru decuplarea de la banul public a pseudo-Academiei Oamenilor de Știință din România, una din fabricile de sinecuri de lux ale PSD
Irineu Darău: ”Această lege voia să transforme AOSR într-o entitate care nu ar fi dat socoteală nimănui, cu Statut adoptat exclusiv de către propria Adunare Generală, dar finanțată în totalitate de la bugetul de Stat. Academia Oamenilor de Știință din România este irelevantă în clasamentele internaționale, iar aproape întreg bugetul este consumat pentru plata indemnizațiilor și salariilor. În anul 2019, doar puțin peste 2% dintre cheltuieli au fost destinate activităților efective! Sunt convins că, având în vedere cei peste 350 de membri, activitățile Academiei ar trebui să poată fi cu ușurință finanțate din venituri proprii -  dacă membrii săi se dovedesc a fi adevărați oameni de știință și nu impostori. Contribuția AOSR la cercetarea științifică din România pur și simplu nu există, dar printre membrii ei de bază se numără Ion Iliescu, Ecaterina Andronescu și Teodor Meleșcanu. Performanța și calitatea trebuie să preceadă finanțarea - și nu invers! ”


Ședința comună a Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală şi a Comisiei economice, industrii și servicii din Senat a avut ca subiect dezbaterea asupra propunerii legislative privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar. Lucrările s-au desfășurat la sediul Senatului și online, marți, 6 aprilie a.c.
Aceasta a vizat transpunerea în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2019/633 a Parlamentului European și a Consiliului din 17 aprilie 2019 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanțului de aprovizionare agricol și alimentar, în vederea stabilirii unei liste a practicilor comerciale neloiale interzise în relațiile dintre cumpărătorii și furnizorii din cadrul lanțului de aprovizionare, prin reglementarea termenelor de plată, a competențelor și atribuțiilor autorității de concurență, precum și a sancțiunilor aplicabile în cazul încălcării prevederilor legii.Participarea Președintelui Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului, senatorul Angel Tîlvăr, la videoconferința Președinților Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC) dedicată stadiului Conferinței privind Viitorul Europei
Preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Senatului României, senatorul Angel Tîlvăr, a participat în data de 6 aprilie a.c., la Reuniunea informală în format online a preşedinţilor Conferinţei Organelor Specializate în Afaceri Comunitare şi Europene (COSAC). Angel Tîlvăr: ”Ca membru NATO, de 17 ani România beneficiază de cele mai robuste garanții de securitate din toată istoria ei”
Aniversăm 72 de ani de la înființarea NATO și 17 ani de când România, printr-un efort politic extraordinar, a devenit membră a Alianței.
 Primirea de către președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a E.S. domnul Stefan Tomašević, ambasadorul Republicii Serbia în România
Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 1 aprilie a.c., pe E.S. domnul Stefan Tomašević, ambasadorul Republicii Serbia în România, într-o vizită de prezentare.
În cadrul dialogului, cei doi oficiali și-au exprimat interesul pentru reluarea contactelor bilaterale la nivel parlamentar, instrumentele diplomației parlamentare fiind importante pentru crearea de noi oportunități întru consolidarea ansamblului relațiilor româno-sârbe.Comunicat de presă - Comisia pentru românii de pretutindeni 2 aprilie 2021
Comemorarea victimelor masacrului din 1 aprilie 1941 de la Fântâna Albă


Senatorul Claudiu Târziu, la Fântâna Albă: „Acești eroi și martiri au fost masacrați pentru că și-au mărturisit crezul național, identitatea și dragostea față de Țara-Mamă”
Senatorul Claudiu Târziu, președintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senatul României și domnul senator Viorel Badea, membru al Comisiei, au participat la evenimentele din 1 aprilie, prilejuite de comemorarea celor peste 3000 de martiri români masacrați de sovietici la Fântâna Albă (nordul Bucovinei).
1 aprilie este Ziua naţională de cinstire a memoriei românilor - victime ale masacrelor de la Fântâna Albă şi alte zone, ale deportărilor, ale foametei şi ale altor forme de represiune organizate de regimul totalitar sovietic în ţinutul Herţa, nordul Bucovinei şi întreaga Basarabie.Primirea de către președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a E.S. doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Republicii Austria
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a primit-o în data de 1 aprilie a.c., pe E.S. doamna Isabel Rauscher, ambasadorul Republicii Austria la București.
În cadrul întrevederii au fost abordate teme ce ţin de consolidarea şi diversificarea cooperării între România şi Austria în domenii de interes comun.
Preşedinta Senatului a subliniat că Austria este un partener important pentru România, salutând aniversarea, anul trecut, a 100 de ani de relații diplomatice. În acest sens, domnia sa a punctat faptul că un pilon de bază al cooperării bilaterale îl reprezintă legăturile economice foarte strânse, amintind contribuția importanţă a  companiilor austriece din sistemul bancar din România.
În context, doamna Anca Dana Dragu a evidenţiat importanţa, pentru România, a creşterii eficienţei economice și competitivităţii financiare a sectorului privat. Acest aspect, împreună cu informarea corectă și asigurarea unei educaţii economico-financiare încă din şcoală, va duce, în viitor, la luarea unor decizii corecte și bazate pe analize serioase și obiective în aceste domenii,  eliberate de diverși factori emoționali sau subiectiv-conjuncturali.
De asemenea, a avut loc un schimb de idei pe teme privind combaterea traficului de fiinţe şi a violenţei domestice. Ambasadorul Austriei, a folosit acest prilej pentru a saluta organizarea de către preşedinta Senatului a unui eveniment, pe aceste subiecte, la care au participat ambasadori din mai multe state.
În același timp, președinta Senatului a trecut în revistă și alte iniţiative pe care le-a promovat în acest sens, arătând interesul pentru un schimb de bune practici şi informaţii în vederea conturării unor modificări benefice a legislaţiei româneşti referitoare la combaterea traficului de fiinţe şi a violenţei domestice.
 Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a participat la inaugurarea unei aeronave Boeing 737-8 MAX
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a participat astăzi, 1 aprilie 2021, la evenimentul prilejuit de primirea în flota Blue Air a primei aeronave noi Boeing 737-8 MAX, primul avion de acest tip  care operează zboruri comerciale în România.
În cadrul evenimentului președinta Senatului a declarat:
„Dragi gazde,
Stimați invitați,
Cu toții suntem emoționați. Mulți dintre noi nu au mai călcat într-un aeroport de peste un an. Eu am fost ultima dată într-un aeroport în 4 martie  2020. A fost o perioadă foarte grea în care aviația civilă a fost greu încercată alături de  domeniile din turism și HORECA.
Aviația se face din pasiune și cu dragoste pentru meserie. Nu ați mai putut să vă faceți meseria. Tocmai de aceea, ziua de astăzi este o zi simbol. Este o zi care arată că ne putem întoarce la viețile noastre, la obiceiurile noastre. Sigur, mai este până acolo, mai avem de luptă cu virusul și cu pandemia, dar se vede speranța.
Continuăm așa: respectăm regulile recomandate de specialiști, de asemenea continuăm campania de vaccinare astfel încât pandemia să devină istorie cât mai repede cu putință."
 Radu Mihail: ”Proiectul podului de peste Prut, parte a autostrăzii Tîrgu Mureș – Ungheni este blocat din cauza lipsei de voință politică a guvernului socialist de la Chișinău”
Radu Mihail: ”Am aflat cu surprindere despre blocajul în relația cu autoritățile din Republica Moldova pe subiectul construirii unui pod nou peste Prut, la Ungheni. Pare că actualul guvern socialist nu vrea ca acest pod să fie construit de România sau cu fonduri europene.  Dacă guvernul socialist are o problemă ideologică în acest sens, blocarea unor obiecte de infrastructură care ar permite dezvoltarea Republicii Moldova e un gest cel puțin cinic în raport cu cetățenii. Reiterez că prioritatea noastră e să acordăm tot sprijinul necesar ca să conectăm Moldova la Uniunea Europeană, dincolo de partide și opinii personale, administrația trebuie să lucreze în folosul cetățeanului.”


<aprilie 2021>
LMaMiJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Go to top