Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK


 
Primirea de către președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a E.S. domnul Kim Yong-ho, ambasadorul Republicii Coreea la București, în vizită de prezentare
Președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit joi, 8 aprilie a.c., pe E.S. domnul Kim Yong-ho, ambasadorul Republicii Coreea la București, în vizită de prezentare.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au confirmat caracterul substanțial al Parteneriatului Strategic dintre România și Republica Coreea, arătând angajamentul ambelor părți pentru continuarea, de o manieră susținută, a cooperării bilaterale și a dialogului la toate nivelurile.
Președinta Senatului și ambasadorul Republicii Coreea la București au subliniat relevanța diplomației parlamentare în promovarea intereselor comune, pledând în favoarea menținerii dinamicii deosebit de pozitive a colaborării la nivelul celor două foruri legislative.
Discuțiile au vizat, totodată, modalități concrete de diversificare și aprofundare a relației economice bilaterale, prin valorificarea superioară a potențialului existent. În context, președinta Senatului a exprimat interesul statului român pentru atragerea de noi investiții cu capital sud-coreean în economia românească, arătând că aceasta oferă diferite oportunități de investiții în domenii precum industria auto, industria chimică, energie și infrastructură.
Totodată, cei doi oficiali au abordat subiecte referitoare la cooperarea în plan multilateral, exprimând apreciere pentru buna cooperare, sprijinul reciproc în planul candidaturilor României și Republicii Coreea și pozițiile similare adoptate în domeniul drepturilor omului. Cu acest prilej, ambasadorul Kim Yong-ho a salutat poziția constantă a României în ceea ce privește reglementarea pașnică a situației din Peninsula Coreea.
Un element important subliniat de președinta Senatului, în cadrul cooperării multilaterale, a vizat candidatura țării noastre la Organizația pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică. Anca Dana Dragu a arătat că acesta reprezintă un obiectiv strategic al politicii externe a României și a adresat mulțumiri Republicii Coreea pentru sprijinul acordat în acest dosar.
Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb de opinii pe tema gestionării situației pandemice și a bunei cooperări dintre cele două  state în contextul generat de virusul SARS – CoV2.Primirea de către președinta Senatului României, doamna Anca Dana Dragu, a E.S. domnul Phillipe Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei în România
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, l-a primit joi, 8 aprilie a.c, pe E.S. domnul Phillipe Benoit, ambasadorul Regatului Belgiei în România, în cadrul unei vizite de prezentare.
În cadrul dialogului, au fost abordate teme ce țin de cooperarea bilaterală româno-belgiană în plan parlamentar, social, educațional și mai ales economic.
Părțile au convenit asupra necesității intensificării dialogului în plan politic și parlamentar româno-belgian, urmând a fi efectuate și vizite de lucru și schimburi de experiență între reprezentanții Senatului României și omologii belgieni, de îndată ce măsurile sanitare vor permite acest lucru. A fost subliniată totodată necesitatea întăririi cooperării bilaterale mai ales în ceea ce privește lupta împotriva violenței domestice și a traficului uman.
Președinta Senatului României a reiterat importanța majoră pentru România a aderării la OCDE, organizație deosebit de semnificativă în ceea ce privește standardele de excelență în domeniul guvernanței economice și a unui mediu de afaceri predictibil și inovator. Partea belgiană a exprimat întreaga susținere în acest demers, subliniind că aderarea României la OCDE va fi benefică și pentru partenerii economici ai României.
Doamna președintă Anca Dragu a subliniat faptul că România rămâne angajată în consolidarea relației UE, accentuând interesele convergente ale României și Belgiei cât și experiența în procesul de coordonare ca bază pentru consolidarea cooperării noastre la nivelul UE, putând avea un impact pozitiv reciproc asupra diferitelor dosare în așteptare, printre care și cele ce vizează aderarea României la Schengen și finalizarea MCV. Anca Dana Dragu a evidențiat faptul că pe baza progreselor noastre și pentru a evita duplicarea instrumentelor în acest domeniu, este necesară eliminarea treptată a MCV și trecerea la o evaluare exclusiv în cadrul noului mecanism orizontal, ca toate celelalte state membre ale UE. Partea belgiană a dat asigurări de întreaga susținere în acest sens.  
De asemenea, interlocutorii au căzut de acord asupra importanței fundamentale a susținerii obiectivului de consolidare a rolului UE de partener activ și robust  în relația transatlantică.
Președinta Senatului a adresat aprecieri pentru ajutorul sanitar primit de către România în ce privește preluarea și tratarea marilor arși  români.
 Primirea de către președinta Senatului, Anca Dana Dragu, a E.S. domnul Stefan Tomašević, ambasadorul Republicii Serbia în România
Președinta Senatului, Anca Dana Dragu, l-a primit în data de 1 aprilie a.c., pe E.S. domnul Stefan Tomašević, ambasadorul Republicii Serbia în România, într-o vizită de prezentare.
În cadrul dialogului, cei doi oficiali și-au exprimat interesul pentru reluarea contactelor bilaterale la nivel parlamentar, instrumentele diplomației parlamentare fiind importante pentru crearea de noi oportunități întru consolidarea ansamblului relațiilor româno-sârbe.Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a participat la inaugurarea unei aeronave Boeing 737-8 MAX
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a participat astăzi, 1 aprilie 2021, la evenimentul prilejuit de primirea în flota Blue Air a primei aeronave noi Boeing 737-8 MAX, primul avion de acest tip  care operează zboruri comerciale în România.
În cadrul evenimentului președinta Senatului a declarat:
„Dragi gazde,
Stimați invitați,
Cu toții suntem emoționați. Mulți dintre noi nu au mai călcat într-un aeroport de peste un an. Eu am fost ultima dată într-un aeroport în 4 martie  2020. A fost o perioadă foarte grea în care aviația civilă a fost greu încercată alături de  domeniile din turism și HORECA.
Aviația se face din pasiune și cu dragoste pentru meserie. Nu ați mai putut să vă faceți meseria. Tocmai de aceea, ziua de astăzi este o zi simbol. Este o zi care arată că ne putem întoarce la viețile noastre, la obiceiurile noastre. Sigur, mai este până acolo, mai avem de luptă cu virusul și cu pandemia, dar se vede speranța.
Continuăm așa: respectăm regulile recomandate de specialiști, de asemenea continuăm campania de vaccinare astfel încât pandemia să devină istorie cât mai repede cu putință."
 Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a fost gazda unui eveniment care a reunit ambasadori din mai multe state
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu, a fost gazda unui eveniment care a reunit ambasadori din mai multe state, principalele subiecte de discuție fiind combaterea violenței domestice și a traficului de persoane.
Au răspuns invitației președintei Senatului E.S. dna Taous DJELLOULI, ambasadorul Republicii Algeriene Democratice și Populare,  E.S. dna Isabel RAUSCHER, ambasadorul Republicii Austria, E.S. dna Maria Laura DA ROCHA, ambasadorul Republicii Federative a Braziliei, E.S. dna Annick GOULET, ambasadorul Canadei , E.S. dna Marija KAPITANOVIĆ, ambasadorul Republicii Croația, E.S. dna Ingrid KRESSEL, ambasadorul Republicii Estonia, E.S. dna Laurence AUER, ambasadorul Republicii Franceze , E.S. dna Sofia GRAMMATA, ambasadorul Republicii Elene, E.S. dna Rana MOKADDEM,  ambasadorul Republicii Libaneze, E.S. dna Violeta MOTULAITÉ,  ambasadorul Republicii Lituania, E.S. dna Siri Beate BARRY, ambasadorul Regatului Norvegiei, E.S. dna Mariá Eugenia ECHEVERRĺA, ambasadorul Republicii Peru, E.S. dna Raja JHINAOUI BEN ALI, ambasadorul Republicii Tunisiene.
 
Președinta Senatului, doamna Anca Dana Dragu a declarat: “Combaterea traficului de persoane și violența domestică sunt subiecte aflate pe agenda mea prioritară, pentru acest mandat. Consider că traficul de persoane este una dintre cele mai grave şi mai crunte infracţiuni din lume.
Pentru a lupta eficient împotriva traficului de ființe umane trebuie, în primul rând, să avem o perspectivă generală asupra fenomenului. Trebuie avute în vedere toate aspectele, începând cu legea penală din fiecare stat și eficiența aplicării ei, cât și, de exemplu, fenomenul migrației.
Determinarea cauzelor care conduc la extinderea acestuia sunt indicatorii esențiali pentru conceperea unor măsuri eficiente de combatere.
Fenomenul afectează un număr uriaș de persoane și, dacă ne gândim că foarte multe dintre ele sunt minore ne dăm seama de gravitatea acestuia, realizăm că sunt necesare o serie de măsuri complementare cum ar fi, de exemplu, acordarea unei atenţii speciale minorilor traficați.
De asemenea, combaterea violenței domestice este un subiect extrem de sensibil și de greu. Este o problemă majoră a societăţii cotidiene întrucât poate să îmbrace forme diverse, mai mult sau mai puţin vizibile, precum violenţa fizică, psihologică, economică şi socială.
Având în vedere complexitatea analizei asupra acestor fenomene infracționale și faptul că există state cu rezultate bune în lupta împotriva acestora, le-am invitat pe doamnele ambasadoare la discuții constructive, pentru schimb de experientă și, în mod special, pentru întărirea conlucrării dintre statelor noastre.
Le mulțumesc în mod deosebit doamnelor ambasadoare care au dat curs invitației mele, care ne-au împărtășit din experiența de bune practici a țărilor lor și sper că acest eveniment este piatra de temelie a unei colaborări care va da rezultate atât în combaterea traficului de persoane cât și în cea a violenței domestice.”
Consultările cu doamnele ambasadoare vor continua pentru a prelua cele mai bune politici pentru combaterea violenței domestice, a trafcului de persoane, dar și pentru a promova egalitatea de gen.
La eveniment au participat și reprezentante ale Parlamentului României: dna senator Silvia DINICĂ, președinta Comisiei Economice, Industrii și Servicii,  dna senator Simona SPĂTARU, vicepreședinta Comisiei juridică, de numiri, disciplină, imunități și validări, dna deputat Oana Țoiu - președinta Comisiei pentru Muncă și Protecție Socială, dna deputat Denisa NEAGU, vicepreședinta Comisiei pentru Știință și Tehnologie, dna deputat Mara CALISTA și dna deputat Oana ÖZMEN.
 <aprilie 2021>
LMaMiJVSD
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Go to top