Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Întrevederea președintei a.i. a Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola

Președinta a.i. a Senatului, Alina-Ștefania Gorghiu, a avut luni, 19 decembrie  2022, o întrevedere cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola.
 
Înaltul demnitar român a salutat sprijinul președintei Roberta Metsola și al Parlamentului European pentru aderarea României la spațiul Schengen, arătând că unitatea și coeziunea Uniunii Europene sunt esențiale pentru protejarea valorilor democratice.
 
Președinta a.i. a Senatului a evidențiat că veto-ul Austriei din 8 decembrie este complet injust, ignorând toate eforturile și realizările României în aplicarea integrală a acquis-ului Schengen, precum și pozițiile celorlalte state membre. Cu acest prilej, a salutat dezbaterea din Parlamentul European privind refuzul Consiliului JAI pe tema aderării României și a Bulgariei la spațiul Schengen. Totodată, Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat că aderarea României la spațiul Schengen este un obiectiv strategic național, față de care autoritățile române vor rămâne deplin angajate.
 
Președinta a.i. a Senatului a arătat că egalitatea de gen reprezintă o temă importantă la nivel național menționând, în context, Declarația pentru promovarea egalității de șanse între femei și bărbați în România, adoptată recent de Parlament. Alina-Ștefania Gorghiu a subliniat atât necesitatea asigurării, la toate nivelurile, a oportunităților egale pentru femei și bărbați, precum și implementarea strategiei UE “O Uniune a Egalității” în România.
 
Discuțiile au reliefat, totodată, importanța promovării tinerilor în politică atât la nivel național, cât și european. Cu acest prilej, Alina-Ștefania Gorghiu a menționat că este unul dintre susținătorii reducerii vârstei minime de vot de la 18 ani la 16 ani. Înaltul demnitar român a adresat felicitări președintei Parlamentului European pentru eforturile a promova tinerii în politica europeană, precum și pentru programul Școli-ambasador ale Parlamentului European.
 
Roberta Metsola a exprimat susținerea deplină a Parlamentului European pentru inițiative vizând asigurarea egalității de gen și creșterea implicării tinerilor în politică, arătând, în context, beneficiile scăderii vârstei minime de vot.
 
Agenda discuțiilor a vizat și situația din Republica Moldova. Președinta a.i. a Senatului a asigurat-o pe președinta Parlamentului European că România rămâne cel mai ferm susținător al Republicii Moldova și al parcursului său european, arătând totodată necesitatea unui sprijin internațional sporit, având în vedere presiunea foarte mare dată de crizele și provocările multiple pe care autoritățile de la Chișinău trebuie să le gestioneze.

Agerpres foto/Alex Micsik



Go to top