Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Pledoarie pentru salvarea cetăților dacice din Munții Orăștiei, la 20 de ani de la acceptarea acestora în Patrimoniul mondial UNESCO

Cetățile dacice din Munții Orăștiei au nevoie urgent de o lege care să reglementeze administrarea lor, astfel încât acestea să poată fi protejate, conservate, păzite și promovate, este principala concluzie a dezbaterii ”Cetățile dacice din Munții Orăștiei – Provocările unei comori milenare”, eveniment organizat de Comisia permanentă comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO, la Palatul Parlamentului. Despre starea actuală a cetăților, dar mai ales despre amenințările la care sunt acestea supuse și despre soluțiile identificate pentru conservarea lor au vorbit prof. univ. dr. Gelu Florea, de la Facultatea de Istorie şi Filosofie a Universității "Babeş-Bolyai” din Cluj, conducătorul colectivului de arheologi de la Sarmizegetusa Regia, dr. Răzvan Mateescu, de la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, dr. Irina Iamandescu, director adjunct al Institutului Național al Patrimoniului.
În cadrul evenimentului, la care au participat consilierul prezidențial Sergiu Nistor și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost vernisată expoziția de fotografie de epocă, realizată în anii '50 și expuse în premieră la București, din timpul campaniei arheologice a lui Constantin Daicoviciu, cel care a scos la lumină cele șase cetăți dacice din Munții Orăștiei. Cu ajutorul unei căști speciale, cei prezenți au putut face o incursiune virtuală în cetățile dacice și au admirat exponate antice, prin intermediul unei modelări 3D, realizată de un colectiv de cercetători de la Universitatea Tehnică Cluj – Napoca, condus de prof. univ. dr. Călin Neamțu.
Așa cum o spune și titlul manifestării noastre, cetățile dacice din munții Orăștiei rămân o comoară care oferă mereu noi surprize cercetătorilor. Din păcate, cetățile sunt victimele braconierilor de artefacte și a timpului, pentru că nimeni nu poate investi în conservarea lor, dacă nu vom trece mai repede prin parlament legea care prevede acest lucru. Cu excepția Sarmizegetusa Regia, la 20 de ani de la acceptarea lor pe Lista patrimoniului mondial UNESCO, cetățile nu au administratori și planuri de management, iar comisia noastră face eforturi pentru ca această stare de lucruri să se schimbe. Încercăm să sensibilizăm factorii decizionali, pentru ca și restul celor cinci cetăți să beneficieze de programe de restaurare, de promovare și de campanii de cercetare arheologică. Mă bucur că la eveniment au fost prezenți colegi parlamentari, care vor discuta cât de curând pe marginea acestei legi, dar și studenți, care ar trebui să înțeleagă, încă din stadiul de formare, cât de important este respectul pentru valorile naționale, pentru salvarea și conservarea lor”, a declarat deputatul Ionel Palăr, președintele Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO.
Legea privind cetățile dacice din Munții Orăștiei a fost votată în Senatul României, unde a primit unanimitate de voturi și se află acum în dezbaterea comisiilor de specialitate din Camera Deputaților, care este for decizional. După ce și-au exprimat avizul favorabil, membrii Comisiei permanente comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru relația cu UNESCO militează ca, după parcurgerea tuturor procedurilor constituționale, legea să intre cu prioritate la votul final.



Go to top