Sebastian Cernic: ”Bani pentru fermieri, legislație simplificată și fără concurență neloială, iată cum am modificat documente europene conform priorităților fermierilor români!”

Bani pentru fermieri, legislație simplificată și fără concurență neloială, iată cum am modificat documente europene conform priorităților fermierilor români!

Dragi colegi,
Am votat, aici în Senat, o serie de amendamente la documentul european privind „Viziunea pentru agricultură și sectorul alimentar – Împreună pentru construirea unui sector agricol și alimentar al UE atractiv pentru generațiile viitoare” (COM-2025-75). Astfel, am demonstrat tuturor suveraniștilor că inclusiv deciziile Parlamentului European pot fi modificate în Parlamentul României pentru ca politicile publice europene să țină seama de prioritățile fermierilor români. Cine susține altfel, fie minte fie nu-l interesează, de fapt, soarta agriculturii românești.

Bani pentru fermieri, legislație simplificată și fără concurență neloială sunt prioritățile noaste. În urma consultărilor cu asociațiile de profil din România, prin grupuri de lucru și prin invitarea acestora la ședințele comisiei de specialitate, am elaborat un set de propuneri care reflectă prioritățile fermierilor români, iar propunerile au fost adoptate de plenul Senatului!

Printre modificările la document propuse de noi și adoptate de Senat sunt:
* Bugetul Politicii Agricole Comune să rămână consistent și separat de alte fonduri, în condițiile în care este evident că fără resurse financiare suficiente, agricultura nu poate fi performantă;
* Fermierii români să beneficieze de sprijin real pentru a-și dezvolta afacerile, atât prin Fondul European de Garantare, cât și prin măsuri multianuale și investiții dedicate;
* Legislația să fie simplificată, pentru a se evita orice formă de dezavantaj competitiv între statele membre;
* Fermierii europeni și, implicit cei români, să fie protejați împotriva concurenței neloiale;
* Agricultura europeană, inclusiv cea românească, să fie susținută printr-o „umbrelă” solidă de protecție împotriva schimbărilor climatice;
* Schemele dedicate micilor fermieri să fie completate de politici de dezvoltare adaptate acestora.

În plus, în calitate de președinte al Comisiei pentru Agricultură am fost invitat de Comisia Europeană să particip la dezbaterea documentului „Viziunea pentru agricultură și sectorul alimentar – Împreună pentru construirea unui sector agricol și alimentar al UE atractiv pentru generațiile viitoare” ce va avea loc, în septembrie, la Bruxelles. 

Când ne asumăm un rol activ și colaborăm cu cei direct implicați, putem influența deciziile europene în favoarea fermierilor noștri și agriculturii românești. Politica agricolă comună trebuie să se construiască de la firul ierbii, nu de sus în jos.

publicat în data de 17.06.2025 12:51:11


Go to top