Site-ul Senatului României folosește cookie. Navigând în continuare, vă exprimați acordul asupra folosiri cookie-urilor conform OUG 13/24.04.2012 și REGULAMENTUL (UE) 2016/679. OK

Comunicate de presă

Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală face precizări cu privire la subiectul: exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine în România

Comisia pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, condusă de senatorul George Scarlat, aduce lămuriri în legătură cu încercarea de a reglementa prin lege aspecte privitoare la pesta porcină africană, în contextul în care Uniunea Europeană acordă despăgubiri crescătorilor afectați de aceasta.
,,Ca urmare a apariției în spațiul public a unor dezinformări legate de propunerea legislativă privind exploataţiile de creştere a suinelor şi de combatere a pestei porcine în România, o inițiativă amplu dezbătută de-a lungul mai multor ședințe de către senatorii membri ai Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senatul României, în calitate de Președinte al comisiei, mă văd nevoit să fac câteva clarificări:
În urma dezbaterilor din Comisie și a amendamentelor propuse, proiectul legislativ a fost adoptat în data de 22 noiembrie 2021, Senatul fiind prima cameră sesizată. Proiectul de lege a fost trimis către Comisia de Agricultură, Silvicultură, Industrie Alimentară  și Servicii Specifice din Camera Deputaților, în calitate de Cameră Decizională.
Amendamentele propuse și supuse dezbaterii aprobate în Comisia de agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat au flexibilizat activitatea de creștere a porcilor comparativ cu reglementările anterioare (Ordinul MADR nr. 538/2019 pentru stabilirea dimensiunilor și a tipurilor de exploatații de suine pe teritorul României).
Este complet eronat modul în care sunt transmise în mass media informațiile conform cărora în gospodăriile țărănești nu se vor mai putea crește porci. Dimpotrivă, în conformitate cu articolul 4 - Tipurile de exploatații de porcine pe teritoriul României și dimensiunea acestora, amendamentele propuse în cadrul Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală din Senat vin în sprijinul oamenilor.”
De asemenea, senatorul George Scarlat, precizează că circulația ilegală a porcilor, identificată de auditele precedente ca fiind una din cauzele răspândirii pestei porcine, a fost  reglementată de propunerea legislativă recent adoptată de Senat.
Președintele Comisiei pentru agricultură, industrie alimentară și dezvoltare rurală, consideră că propunerea legislativă, care a fost adoptată de Senat, are o importanță vitală pentru sectorul creșterii porcinelor din România.
 


Go to top